Основна інформація

Тип документу
Експертиза проекту
Реєстраційний номер в ЄДЕССБ
EX01:7320-5839-2002-7504
Версія документу
№1
Статус реєстрації
Зареєстровано (внесено реєстратором)
Статус документу
Діючий
Документ
№01-2602-25/ЕП/КО/ПЛ від 11.03.2025
Орган, що видав
ТОВ "ЕКСПЕРТ ЛАЙН" (41399518) Версія №1 Статус (поточна)
Назва об’єкта
«Капітальний ремонт їдальні та харчоблоку Ліцею № 32 «Європейський» Полтавської міської ради за адресою: вул. Кузьми Скрябіна, 8/9, м. Полтава»
Код проектної документації
PD01:6279-4530-7819-3222 №006-2025 від 2025-02-06 (видав НИЖНИК ОЛЕКСАНДР ВАСИЛЬОВИЧ) / Наявні експертизи: EX01:7320-5839-2002-7504
Напрям експертизи
З питань міцності, надійності, довговічності, З питань експлуатаційної безпеки, З питань охорони праці, З питань екології, З питань санітарного і епідеміологічного благополуччя населення, З питань енергозбереження, З питань пожежної безпеки, З питань інженерно-технічних заходів цивільного захисту, З питань інженерного забезпечення, З питань кошторисної частини проектної документації, З питань створення умов для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, З питань архітектури
Головний експерт проекту
ПРИВЕДЕННИЙ СЕРГІЙ АНАТОЛІЙОВИЧ (АЕ 004927, АР 006136, АЕ 005841 )

Кошторисна документація

Реєстраційний номер Дата кошторису Заявлена кошторисна вартість, тис. грн.
EM01:6579-9178-6679-6895 Редакція №1 28.02.2025 25546.579

Кошторисна вартість


Кошторисна вартість в цілому по об'єкту будівництва за результатами експертизи

Дата кошторису Заявлена кошторисна вартість, тис. грн. Із загальної кошторисної вартості виконано, тис. грн.
Загальна вартість Будівельні роботи Устаткування, меблі, інвентар Інші витрати Загальна вартість Будівельні роботи Устаткування, меблі, інвентар Інші витрати
11.03.2025 25584.332 10971.002 9008.827 5604.503

Кошторисна вартість за чергами

Інформацію не зазначено

Адреса

Адреса Адреса згідно експериментального порядку Наказ
Полтавська обл., Полтавський район, Полтавська територіальна громада, м. Полтава (станом на 01.01.2021), вулиця Кузьми Скрябіна, 8/9 не присвоювалась не призначалась

Інформація про замовників

Правовий статус Назва
Юридична особа УПРАВЛІННЯ КАПІТАЛЬНОГО БУДІВНИЦТВА ПОЛТАВСЬКОГО МІСЬКВИКОНКОМУ (04057600)

Об’єкти будівництва

# Назва об'єкта Вид будівництва Тип об'єкта Ідентифікатор об'єкта Енергетичний сертифікат ТЕП

Відповідальні особи

Посада Напрям експеритизи ПІб
Архітектор З питань архітектури
Дмитренко Андрій Юрійович (АА 002846, АА 000586, АА 002847)
Відповідальний експерт З питань кошторисної частини проектної документації
ЦВЄТКОВА НАТАЛІЯ ВІКТОРІВНА (АЕ 003922)
Відповідальний експерт З питань екології
З питань санітарного і епідеміологічного благополуччя населення
ПАВЛЕНКО АЛЛА ВОЛОДИМИРІВНА (АР 019797, АЕ 005085)
Відповідальний експерт З питань енергозбереження
Мягкохліб Роман Сергійович (АЕ 007516, АР 020241, АР 017848, АР 017280, АР 008514, АЕ 007551, АЕ 006978, АЕ 005704)
Відповідальний експерт З питань пожежної безпеки
З питань інженерно-технічних заходів цивільного захисту
Огурцов Олександр Юрійович (АЕ 006769, АЕ 004763, АР 020941, АЕ 005019, АЕ 007152, АР 013963)
Відповідальний експерт З питань міцності, надійності, довговічності
Мурза Сергій Олександрович (АЕ 006093, АР 014059, АЕ 004943, АЕ 004681, АР 012057, АЕ 007565, АЕ 005829)
Головний експерт проекту З питань експлуатаційної безпеки
З питань охорони праці
З питань інженерного забезпечення
З питань створення умов для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення
ПРИВЕДЕННИЙ СЕРГІЙ АНАТОЛІЙОВИЧ (АЕ 004927, АР 006136, АЕ 005841)

Інформація про проєктну документацію

Реєстраційний номер
PD01:6279-4530-7819-3222
Орган, що видав
НИЖНИК ОЛЕКСАНДР ВАСИЛЬОВИЧ
Вид будівництва
Капітальний ремонт
Перелік видів робіт, виконаних проектувальником (генпроектувальником)
Кількість стадій проектування
Одна стадія
Поточна стадія проектування
робочий проект (РП)
Код ДКБС
1263.3 Будівлі шкіл та інших середніх навчальних закладів
Об'єкт споруджуються із залученням бюджетних коштів, коштів державних і комунальних підприємств, установ та організацій, а також кредитів, наданих під державні гарантії?
Так
Належність майнових прав на проектну документацію (право змінювати проектну документацію)
Проектувальник
Дата договору на розробку документації
06.02.2025
Номер проектної документації
006-2025
Статус документа
Діючий

Додаток до експертного звіту

Замовник будівництва – Управління капітального будівництва Полтавського міськвиконкому.

Генеральний проектувальник – Фiзична особа-підприємець Нижник Олександр Васильович, кваліфікаційний сертифікат інженера-проектувальника, виданий Нижник Олександру Васильовичу, серія АР № 014462 від 14.06.2018 р.

 

Експертиза проєктної документації виконана товариством з обмеженою відповідальністю «ЕКСПЕРТ ЛАЙН» на підставі договору на виконання експертизи проєкту будівництва №01-2602-25/ЕП/КО/ПЛ від 27.02.2025 року, укладеного у відповідності до ст.31 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» та Порядком затвердження проєктів будівництва і проведення їх експертизи, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 11.05.2011 року № 560.

 

Робочий проект розроблено на підставі наступних вихідних даних:

– завдання на проектування, затвердженого замовником від 06.02.2025 р.;

– розрахунку класу наслідків (відповідальності) об’єкта, виконаного генеральним проектувальником та узгодженого замовником;

– державного акту на право постійного користування земельною ділянкою серія ЯЯ№226179 від 03.11.2008 року;

– витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку № НВ-5305665092017 від 19.04.2017 р.;

– витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності Індексний номер витягу: 101549426 від 26.10.2017;

– технічного паспорту виданого ПП «ПБТІ «Інвентаризатор» № 31514 від 28.11.2018 року;

– листа Управління з питань містобудування та архітектури про відсутність потреби в отриманні містобудівних умов і обмежень № 8 від 25.02.2025 року ( реєстраційний номер в ЄДЕССБ LC01: 5668-1811-1455-3886);

– рішення Виконавчого комітету Полтавської міської ради об'єктів № 43 від 06.02.2025 року;

– акту огляду приміщень їдальні та харчоблоку Ліцею № 32 «Європейський» Полтавської міської ради за адресою: вул. Кузьми Скрябіна, 8/9, м. Полтава від 14.01.2025 р;

– довідки основних цін по об’єкту.

 

Клас наслідків (відповідальності) об’єкта визначений генеральним проєктувальником разом із замовником як СС2 (середні наслідки).

 

Відповідність технічних рішень проекту вимогам чинних нормативних документів у будівництві підтверджено окремим записом, наведеним у пояснювальній записці проекту, який завірено підписом та особистою печаткою відповідального виконавця проекту – ГІПа генерального проектувальника – Нижник Олександра Васильовича, кваліфікаційний сертифікат провідного інженера-проектувальника серія АР № 014462 від 14.06.2018  року.

 

Основні проєктні рішення

Вид будівництва – капітальний ремонт.

Об’єкт будівництва не розташований в охоронній зоні об’єктів культурної спадщини і не є об’єктом культурної спадщини у відповідності до Закону України "Про охорону культурної спадщини" № 1805-III від 08.06.2000 року.

Об’єкт будівництва не є об’єктом підвищеної небезпеки у відповідності до Закону України "Про об’єкти підвищеної небезпеки" № 2245-III від 18.01.2001 року.

Основні кліматичні характеристики району прийняті відповідно до ДБН В.1.2-2:2006 «Навантаження і впливи» та ДСТУ Н Б В.1.1-27:2010 «Будівельна кліматологія».

Будівництво здійснюється в одну чергу без виділення пускових комплексів.

Метою робочого проекту є капітальний ремонт приміщень їдальні та харчоблоку без зміни конструктивної схеми будівлі, додаткових навантажень на підвалини та основи.

Технічні рішення, прийняті в робочому проекті, розроблені з дотриманням вимог до міцності, надійності та довговічності будівельних конструкцій. Відмова будівельних конструкцій, передбачених робочим проектом, у нормативний термін експлуатації, при підтриманні їх у належному стані не прогнозується. Надійність, у тому числі довговічність і живучість, забезпечена у відповідності до ДБН В.1.2-14:2018 «Система забезпечення надійності та безпеки будівельних об’єктів. Загальні принципи забезпечення надійності та конструктивної безпеки будівель і споруд».

 

Архітектурно-будівельні рішення  

Робочим проектом передбачається:

– капітальний ремонт внутрішніх приміщень їдальні та харчоблоку (опорядження внутрішніх поверхонь підлоги, стін та стелі);

– заміна віконних та дверних блоків;

– ремонт з розширенням ганку їдальні;

– влаштування місця для зберігання зворотної тари та харчових відходів, що підлягають переробці;

– влаштування додаткового виходу.

Стіни та підлоги виконані з непроникаючого, непоглинаючого, нетоксичного та придатного для миття матеріалу.

Стіни їдальні та харчоблоку відбиваються від плитки керамічної та штукатурки, обробляються антисептичним розчином, штукатуряться цементним розчином по сітці з подальшим облицюванням поверхонь стін керамічною плиткою на клею. Облицювання керамічною плиткою передбачається на всю висоту стін, пастельних, природних кольорів.

Для підлоги передбачається керамогранітна плитка із антиковзкою поверхнею.

Стеля підвісна, стійка до вологого прибирання. Для опорядження стелі (їдальні) використовується каркас для підвісної стелі по типу “Армстронг” з подальшим улаштуванням підвісної стелі по типу “Армстронг Tegular 24” (або еквівалент). Плити підвісної стелі “Армстронг Tegular 24” білього кольору, гладкої, рівної фактури зі спеціальним бактерицидним покриттям та стійкі до царапин, для застосування у «чистих приміщеннях», мають сертифікацію по класу чистоти ISO 5, вологостійкі та придатні для миття. За пожежною класифікацією підвісна стеля відноситься до груп Г1, В1, Д1, РП1.

Для опорядження стелі (кухні та інших допоміжних приміщень) використовується полімер-цементне шпаклювання з послідуючим простим фарбуванням силікатною фарбою.

Поверхні, що контактують з харчовими продуктами виготовлені з гладких, нержавіючих придатних для чищення матеріалів.

Робочим проектом передбачається заміна існуючих віконних блоків відповідно на металопластикові з двокамерними склопакетами.

Виробничі та складські приміщення обладнанні дверима з гладкою та водостійкою поверхнею, з неабсорбувальних матеріалів, що легко піддаються чищенню, миттю та дезінфекції.

Зовнішні двері, що підлягають встановленню та заміні повинні мати опір теплопередачі не менше ніж R=0,7 м2×К/Вт.

Обрані в проекті матеріали для опорядження внутрішніх поверхонь будівельних конструкцій, а також обладнання задовольняють санітарним та протипожежним вимогам. При виконанні робіт не використовуються матеріали, вироби з вмістом азбесту.

 

Доступність об’єкта для маломобільних груп населення

Територія, на якій знаходиться громадська будівля Ліцею №32 має освітлення та проїзди з твердим покриттям. Головний вхід до будівлі закладу освіти оснащений зовнішнім пандусом з конструктивними особливостями, що відповідають вимогам ДБН В.2.2-40:2018. На ганку встановлені тактильні смуги зі спеціальних тактильних плиток та контрастних стрічок. Крім того виконано маркування ребер верхньої та нижньої сходинок сходового маршу головного входу жовтим кольором. Розміри дверних прорізів головного входу забезпечують безпеку пересування та евакуації відповідно до вимог ДБН В.2.2-15:2019, ДБН В.2.2-40:2018.


Робочим проектом передбачається безперешкодний доступ осіб з числа МГН до приміщення обідньої зали шляхом відсутності порогів, інших перепадів висот та необхідної ширини дверного прорізу. Ширина дверних прорізів у стінах прийнята не менше ніж 0,9м, а для двостулкових дверей – одне з полотен має ширину не менше 0,9м. Глибина простору для маневреності перед дверима – 1,5 м. Дверні ручки приміщень проєктуються з поверхнею із розпізнавальними знаками, що відчуваються тактильно.

З приміщень їдальні та харчоблоку передбачені евакуаційні виходи для відвідувачів й персоналу безпосередньо назовні. Ширина евакуаційних виходів, проходів, коридорів їдальні та харчоблоку прийнята не меншою за нормативну для створення можливості пересування осіб на візку. Відкривання дверей передбачається у напрямку евакуації з приміщень. У зовнішніх евакуаційних дверях передбачаються запори, які відкриваються зсередини без ключа. Поверхня покриття на шляхах евакуації передбачена не слизькою.

Передбачається два виділених місця (на постійній основі) в приміщенні обідньої зали для осіб з числа МГН. Технологічною частиною проєкту передбачається встановлення меблів у приміщенні обідньої зали, що трансформуються для виділення додаткових місць особам з числа МГН у разі необхідності. Для користувачів з числа МГН у зоні миття рук встановлюється спеціальна раковина з поручнем для миття рук.

Робочим проектом передбачається влаштування евакуаційного освітлення на шляхах евакуації та позначення евакуаційних виходів з їдальні та харчоблоку знаками пожежної безпеки згідно ДСТУ EN ISO 7010:2019.

З метою забезпечення організованого пересування учнів та персоналу закладу освіти до приміщення їдальні та харчоблоку, передбачається встановлення відповідних показників з тактильною навігацією.

В приміщенні їдальні та харчоблоку передбачені засоби безпеки, орієнтування, отримання інформації, зокрема, візуальні, тактильні елементи орієнтації та отримання інформації. Проєктом передбачається тактильна навігація, у тому числі, за допомогою тактильних інформаційних табличок, контрастного маркування згідно з вимогами ДБН В.2.2-40:2018. Системи візуальної й тактильної навігації на стінах містять інформацію щодо призначень приміщень, необхідних шляхів руху, що дублюються шрифтом Брайля.

Згідно завдання на проєктування інші зміни рішень по доступності до громадської будівлі та внутрішніх приміщень навчального закладу маломобільними відвідувачами не передбачались і у даному проєкті не виконувались.

 

Конструктивні рішення

Метою робочого проекту є капітальний ремонт приміщень їдальні та харчоблоку відбувається без зміни конструктивної схеми будівлі, додаткових навантажень на підвалини та основи.

Перегородки у приміщеннях харчоблоку виконані з газобетонних блоків із армуванням кожного 4-го ряду. Перемички для дверних отворів в новозведених перегородках виконуються з 2-х сталевих кутиків 50×50×5мм.

Для опорядження стелі приміщення їдальні використовується каркас для підвісної стелі по типу “Армстронг” з подальшим улаштуванням підвісної стелі по типу “Армстронг Tegular 24” (або еквівалент). Для опорядження стелі кухні та інших допоміжних приміщень використовується полімер-цементне шпаклювання з послідуючим простим фарбуванням силікатною фарбою.

Стіни основних приміщень їдальні та харчоблоку опоряджуються керамічною плиткою.

Поверхні, що контактують з харчовими продуктами виготовлені з гладких, нержавіючих придатних для чищення матеріалів.

Робочим проектом передбачається заміна існуючих віконних блоків відповідно до ДСТУ EN 14351-1 у приміщенні їдальні та харчоблоку на металопластикові з двокамерними склопакетами та значенням опору теплопередачі не менше ніж R=0,9 м2×К/Вт. Віконні блоки відповідають вимогам ДСТУ EN 14351-1, склопакет – 4i-14ar-4-14ar-4i. Вікна повинні відчинятися лише на провітрювання, оснащуються антимоскитними сітками та протизламною фурнітурою.

Виробничі та складські приміщення обладнанні дверима з гладкою та водостійкою поверхнею, з неабсорбувальних матеріалів, що легко піддаються чищенню, миттю та дезінфекції.

Зовнішні двері, що підлягають встановленню та заміні повинні мати опір теплопередачі не менше ніж R=0,7 м2×К/Вт.

Фундаменти ганку виконані з важкого бетону класу С16/20 за міцністю відповідно до ДСТУ 9208:2022. Стіни фундаменту, що контактують з ґрунтом та на 200 мм вище землі обробляються гідроізоляційною мастикою. Для навісу ганку використано профільований сталевий лист товщиною 0,7 мм по несучим сталевим елементам з конструкційної сталі С245, С255 відповідно до ДСТУ 8539:2015.

 

Технологічні рішення

Технологічні рішення робочого проекту  включають заходи з організації процесу зберігання, обігу та приготування харчових продуктів, розташування обладнання, меблів та інвентарю у відповідності з вимогами ДБН В.2.2-3:2018, ДБН В.2.2-25:2009, ДБН В.2.2-9:2018 та Кодексу 4:2024.

Модель організації приміщень харчоблоку – харчоблок базової кухні. Проєктом не передбачається доставка готових страв до прилеглих закладів.

Харчоблок та їдальня Ліцею №32 складається з двох функціональних груп приміщень, призначених для: а) обслуговування відвідувачів; б) виготовлення кулінарної продукції (кухня та допоміжні приміщення).

Приміщення для виготовлення кулінарної продукції поділяються на три функціональні підгрупи: основні виробничі приміщення, складські приміщення та службово-побутові приміщення.

Місткість і продуктивність їдальні та харчоблоку визначається завданням на проєктування та проєктом.

Об’ємно-планувальні рішення передбачають потоковий технологічний процес (виключаючи перетин шляхів).

Розміщення цехів в структурі харчоблоку забезпечує послідовність технологічних процесів обробки продуктів й виготовлення виробів при мінімальній протяжності функціональних зв’язків та відсутності перетину технологічних і транспортних потоків. Специфікація технологічного обладнання розрахована відповідно до потреб та місткості харчоблоку. Технічні характеристики обладнання прийняті відповідно Кодексу 4:2024.

Харчоблок оснащується:

– зоною отримання та зберігання сировини;

– заготівельними зонами;

– службово-побутовою зоною;

– зоною основного приготування страв;

– зоною миття та зберігання столового і кухонного посуду й інвентарю;

– зоною видачі готових страв;

– зоною роздаткової лінії в обідньому залі;

– зоною обідньої зали;

– зоною миття рук.

Для зберігання овочів передбачається окреме приміщення для зберігання овочів та їх попереднього очищення й миття.

Для зберігання сипучих продуктів передбачена окрема комора.

Для хліба передбачена окрема зона нарізки.

Молочно-жирові продукти зберігаються в приміщенні з холодильником.

Зберігання продуктів, що потребують охолодження та заморозки (м’яса та риби) забезпечується холодильним обладнанням з розподілом холодильних шаф за групою продуктів.

Технологічною схемою передбачено розведення у часі періодів прийманя сировини до комор зберігання з часом передачі напівфабрикатів з овочевого цеху до зони теплової обробки. Передача відходів з мийних столового та кухонного посуду повинна здійснюватися в кінці робочої зміни після видачі всієї готової продукції, після чого здійснюється повноцінне прибирання приміщень для їх підготовки до наступної виробничої зміни.

Виробничі та складські приміщення оснащені технологічним та холодильним обладнанням, механічною вентиляцією та забезпечені належним природним та штучним освітленням.

Основні виробничі та адміністративні приміщення й зали забезпечені природнім освітленням.

Виробничі приміщення забезпечені проточною гарячою і холодною питною водою, що відповідає вимогам Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

Згідно офіційної інформації КП ПОР «Полтававодоканал» за результатами щоденних досліджень за 22-ма показниками атестованою згідно вимог ДСанПіНу лабораторії санітарно-хімічні показники безпечності та якості питної води, яка подається на м. Полтаву станом на 01.02.2025 р. відповідає вимогам ДСаНПіН 2.2.4-171-10 (висновок із санітарно-хімічними показниками безпечності та якості питної води додається).

Зберігання мийних і дезінфекційних засобів, інвентарю для прибирання здійснюється в окремих відведених місцях, в умовах з обмеженим доступом.

Для миття столового посуду проєктом передбачається три ванни.

Для сушіння столового посуду передбачається встановлення гратчастих полиць на ребрі. Також проєктом передбачено встановлення стерилізатора ножів.

При розробці проєктної документації враховано, що постачання вхідної сировини відбувається спеціалізованим автотранспортом постачальників (автофургони, авторефрижератори, автомобілі для хліба, вантажні бортові автомобілі, мікроавтобуси). Сировина надходить у власній транспортній тapi (зворотній чи не зворотній), в якій зберігається на складах.

 Для забезпечення управління з відходами харчових продуктів передбачено видалення відходів з приміщень, в яких наявні харчові продукти. Відходи харчових продуктів протягом зміни вивозяться щодня.

Обрані в робочому проекті обладнання задовольняють санітарним та протипожежним вимогам.

 

Електротехнічні рішення

Основними споживачами електроенергії харчоблоку є технологічне обладнання приготування їжі, обладнання миття посуду, системи вентиляції з повітронагрівачами.

Електропостачання передбачено на напрузі ~380/220 В від існуючих електромереж з приєднанням в електрощитовій

Для живлення переносних приймачів передбачено встановлення двохполюсних розеток із захисним контактом з механізмом, що закриває доступ при витягненому штепселі (розеткова мережа).

Управління вентиляційним обладнанням передбачено комплектними пристроями керування та вимикачами встановленими по місцю.

 Мережі виконані кабелями з мідними жилами з ПВХ ізоляцією в оболонці не підтримуючій горіння зі слабкою димоутворюючою здатністю. Кабелі живлення електрообладнання прокладаються в металорукаві сховано у підготовці підлоги, металорукаві, в борознах стін під штукатуркою в гофрованих трубах та за підвісною стелею.

 Проектом передбачається робоче та аварійне. Рівні освітленості прийняті відповідно до ДБН В.2.5-28:2018.

Для освітлення приміщень проектом передбачено встановлення світлодіодних світильників.

Живлення світильників робочого освітлення виконується від щита ЩО на напрузі ~220В. Управління освітленням виконується вимикачами, розміщеними по місцю.

Живлення світильників аварійного освітлення виконується від щита ЩАО на напрузі ~220В. Управління освітленням виконується вимикачами, розміщеними по місцю.

Типи світильників вибрані з урахуванням призначення приміщень, способу встановлення і умов навколишнього середовища.

Мережі освітлення виконані кабелями з мідними жилами з ПВХ ізоляцією в оболонці не підтримуючій горіння зі слабкою димоутворюючою здатністю. Кабелі живлення електрообладнання прокладаються в гофрованих трубах сховано в борознах стін під штукатуркою та за підвісною стелею.

Заземлення обладнання виконується приєднанням шини заземлення до проектованого контуру заземлення з опором розтікання 30 Ом.

Захист від ураження електричним струмом забезпечується поєднанням заходів захисту від прямого і непрямого дотику. Як заходи захисту від прямого дотику в проєкті передбачається основна ізоляція струмоведучих частин і оболонки, що передбачають ступінь захисту не нижче ІР2Х.

Як заходи у разі непрямого дотику застосовується захисне заземлення системи TN-C-S та автоматичне відключення живлення.


Водопостачання та водовідведення

Розділ водопостачання та водовідведення проєктної документації виконаний на підставі завдання на проєктування, архітектурно-будівельної частини згідно діючих норм і правил проєктування.

Робочим проектом передбачається водопостачання харчоблоку від внутрішньої водопровідної мережі навчального закладу. В харчоблоці запроєктовано господарсько-питний водопровід  із  пластикових труб  по  типу ,,Ekoplastik Україна'' або інших, які мають сертифікат відповідності для застосування в Україні.  Для обліку води проєктом передбачається встановлення лічильника холодної води “Baylan KK-12 R160 Ду 15” або іншого з аналогічними характеристиками.

Гаряче водопостачання передбачається від електричних водонагрівачів, на господарсько-питні потреби – від внутрішньої мережі 32мм. Система гарячого водопроводу виконується  із  пластикових труб  по  типу ,,Ekoplastik Україна'', pN16 20х2,8мм, або інших, які мають сертифікат відповідності для застосування в Україні.

Система побутової каналізації запроєктована для відведення побутових стоків від сантехприладів приміщень їдальні та харчоблоку в існуючу  мережу побутової каналізації.

Робочим проектом передбачається перекладання існуючого випуску каналізації. Система виробничої каналізації запроєктована для відведення  стоків від мийок, миття обладнання та прибирання підлоги. Система побутової та виробничої каналізації харчоблоку запроєктована із ПВХ труб  типу "magnaplast" або інших, які мають сертифікат відповідності для застосування в Україні. Стоки після попереднього очищення в жироуловлювачі "СТОК-7,2/3" в самопливному режимі відводяться в існуючу мережу побутової каналізації.

 

Оцінка впливу на навколишнє середовище

Згідно з Законом України «Про оцінку впливу на довкілля» № 2059-VІІІ від 23 травня 2017 року, планована діяльність з капітального ремонту їдальні та харчоблоку  Ліцею № 32 «Європейський» Полтавської міської ради за адресою: вул. Кузьми Скрябіна, 8/9, м. Полтава, не підлягає процедурі оцінювання впливу на довкілля, не представляє собою особливо небезпечний об’єкт та не призводить до значної трансформації природних ресурсів.

При проведенні робіт з капремонту об’єкту впливи на геологічне середовище, підземні води, рослинний та тваринний світ, об’єкти природно-заповідного фонду не очікуються.

В процесі будівництва та експлуатації, об’єкт має допустимий вплив на стан атмосферного повітря.

Під час проведення будівельно-монтажних робіт передбачаються викиди періодичні, тимчасові від двигунів автотранспорту та будівельної техніки, зварювальних і лакофарбувальних робіт, які не вплинуть на стан навколишнього середовища.

Проєктований об’єкт не впливає на стан атмосферного повітря, величини концентрацій знаходяться на рівні фонового забруднення.

Джерелом шуму під час здійснення робіт з будівництва будуть будівельні машини та механізми, які задіяні на майданчику робіт.

Управління відходами проведенні робіт з капремонту та експлуатації буде здійснюватися відповідно ЗУ «Про управління відходами».

На період експлуатації шумове навантаження на довкілля залишиться на існуючому рівні.

Додаткових заходів по поглинанню шумового навантаження не потрібно. Викидів ультразвуку, електромагнітних та іонізуючих випромінювань під час експлуатації об’єкту немає.

Впливи на компоненти природного середовища (водне середовище, ґрунти, рослинний, тваринний світ та техногенне середовище) при експлуатації – не очікуються. На навколишнє соціальне середовище вплив позитивний.

Робочий проект «Капітальний ремонт їдальні та харчоблоку  Ліцею № 32 «Європейський» Полтавської міської ради за адресою: вул. Кузьми Скрябіна, 8/9, м. Полтава» включає достатній комплекс заходів щодо попередження або обмеження небезпечних впливів планованої діяльності на навколишнє середовище, необхідних для дотримання вимог природоохоронного та санітарного законодавства і інших законодавчих та нормативних документів, які стосуються безпеки навколишнього середовища.

Проектована діяльність не спричинить порушення навколишнього природного середовища за умови дотримання всіх передбачених робочим проектом рішень.

 

Пожежна безпека

Технічні рішення, прийняті у проєктній документації, відповідають вимогам екологічних, санітарно-гігієнічних, вибухонебезпечних, протипожежних та інших діючих норм і правил та забезпечують безпечну для життя та здоров’я людей експлуатацію об’єкту при дотриманні передбачених проєктом заходів.

Ступінь вогнестійкості будівлі об’єкта проєктування – ІІ.

Технічні рішення, прийняті у робочих кресленнях, відповідають вимогам екологічних, санітарно-гігієнічних, вибухонебезпечних, протипожежних та інших діючих норм і правил та забезпечують безпечну для життя та здоров’я людей експлуатацію об’єкту при дотриманні передбачених проєктом заходів.

Прийняті проєктні рішення, будівельні та оздоблювані матеріали, що застосовуються при капітальному ремонті їдальні та харчоблоку не погіршують існуючий протипожежний стан будівлі. Забороняється використання матеріалів, що не мають відповідних сертифікатів.

Робочим проектом передбачається встановлення зовнішніх дверних блоків входів у харчоблок та їдальні з межею вогнестійкості ЕІ60.

Зовнішнє пожежогасіння здійснюється від існуючих гідрантів та водопровідних мереж. Внутрішнє пожежогасіння будівлі забезпечується первинними засобами пожежогасіння та від існуючих пожежних кранів.

Внутрішні приміщення закладу освіти, у тому числі, харчоблок та їдальня оснащені системою пожежної сигналізації із системою передавання тривожних сповіщень типу 2.

Робочим проектом  передбачається система керування евакуюванням в частині встановлення показчиків напрямку евакуювання з приміщень їдальні та харчоблоку, а також світлових показчиків «Вихід». Передбачається влаштування евакуаційного освітлення на шляхах евакуації та позначення евакуаційних виходів з обідньої зали їдальні та харчоблоку знаками пожежної безпеки згідно з ДСТУ EN ISO 7010:2019.

В приміщеннях харчоблоку та їдальні передбачено розміщення первинних засобів пожежогасіння, згідно вимог Правил експлуатації та типових норм належності вогнегасників, затверджених наказом МВС України від 15 січня 2018 року № 25 (дод.4). Всі приміщення забезпечуються первинними засобами пожежогасіння.

Робочим проектом  передбачається встановлення автономної системи локального кухонного пожежогасіння у відповідності до вимог ДБН В.2.5-56:2014.

Робочим проектом  передбачається улаштування системи витяжної вентиляції у приміщенні харчоблоку, що оснащується вентилятором, який має подвійне призначення та використовується для димовидалення із приміщення харчоблоку з урахуванням вимог ДБН В.2.5-56:2014.

В місцях перетину повітропроводами огороджувальних конструкцій з нормованою межею вогнестійкості встановлюються вогнезатримуючі клапани.

Робочим проектом передбачено використання матеріалів, що являються безпечними для здоров’я людини, з пожежною небезпекою не вищою Г1, В1, Д1, Т1, та мають відповідні сертифікати.

 

Інженерно-технічні заходи цивільного захисту

Інженерно-технічні заходи цивільної оборони (цивільного захисту) розроблені та повністю відповідають діючим нормам та правилам. Розроблення ІТЗ ЦЗ обумовлюється вимогами постанови Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», Кабінету Міністрів України від 09.01.2014 р. №6 «Про затвердження переліку об’єктів, що належать суб’єктам господарювання, проєктування яких здійснюється з урахуванням вимог інженерно-технічних заходів цивільного захисту», ДБН А.2.2-3:2014, ДБН В.1.2-4:2019, ДСТУ 8773:2018.

Розділ інженерно-технічних заходів цивільного захисту (цивільної оборони) передбачений окремим томом проектної документації відповідно до завдання на розробку Розділу ІТЗ ЦЗ.

 

Енергозбереження

Об’ємно-планувальні і конструктивні рішення, що передбачені робочим проектом будівництва забезпечують оптимальний рівень енерговитрат при експлуатації. З метою енергозбереження паливно-енергетичних ресурсів в робочому проекті передбачається застосування сучасних більш ефективних матеріалів та обладнання, що сертифіковані в Україні.

Робочим проектом  передбачені енергозберігаючі заходи та зниження енергоємності виробництва, зокрема:

– компактне, раціональне розміщення обладнання, оптимальне співвідношення потужності та споживання енергоносіїв технологічним обладнанням;

– максимальний коефіцієнт корисної дії обладнання;

– мінімальні викиди забруднюючих речовин, дає змогу повною мірою знизити витрати енергії.

З метою забезпечення вимог щодо енергоефективності, відповідно з ДБН В.2.2-9:2018, ДБН В.2.6-31:2021 та ДСТУ 9191:2022 проектом передбачено заміна віконних блоків, а також зовнішніх дверей в їдальню та харчоблок. У відповідності з ДБН В.2.6-31:2021 мінімально допустиме значення приведеного опору теплопередачі для віконних блоків металопластикових, двокамерних повинен бути 0,9 м2×К/Вт,  для вхідних дверних блоків металевих, утеплених – 0,7 м2×К/Вт.

Підбір обладнання для харчоблоку здійснювався з урахуванням його мінімального енергоспоживання. Робочим проектом передбачається улаштування обладнання для харчоблоку, що мають клас енергоспоживання не гірший ніж А+.

Для освітлення їдальні та харчоблоку робочим проектом передбачено встановлення енергоефективних світлодіодних світильників з лампами LED.

 

Опалення і вентиляція

Система вентиляції їдальні та харчоблоку Ліцею №32 проєктується припливно-витяжною з механічним спонуканням.

Повітрообмін прийнятий для: – для приміщень кухні – на асиміляцію надлишків тепла; – інших приміщень за нормативними кратностями. Окремі витяжні системи проєктуються для: – кухні; – мийної; – санвузла; – душової; – їдальні; – комори.

Окремі припливні системи проєктуються для: – кухні; – мийної; – їдальні.

Повітрообмін влаштовується таким чином, щоб в зоні приготування їжі було розрідження. Додатково встановлюються переточні решітки в залі їдальні для забезпечення припливу повітря. Припливні установки проєктуються з вбудованим фільтром та електричним калорифером.

Припливно-витяжна установка, обладнана тепловентилятором, прямоточним рекуператором.

Повітрозабір припливної установки розташований на висоті не менше ніж 2 м над рівнем землі. Видалення повітря з приміщень харчоблоку здійснюється на дах, вентилятором В1 тип KFS фірми “AeroStar”(або еквівалент). Даний вентилятор призначений для переміщення повітря та інших невибухонебезпечних газових сумішей, що мають температуру до +120 °С.

Подача зовнішнього та видалення внутрішнього повітря в приміщеннях  здійснюється з верхньої зони. Для регулювання кількості повітря, що проходить по повітропроводам  встановлені дросель-клапани. Для запобігання перетікання повітря при відключених осьових вентиляторах витяжних систем встановлені зворотні клапани.

Вентилятор В1 має подвійне призначення та використовується для димовидалення із приміщення харчоблоку. При спрацюванні пожежної сигналізації всі вентилятори та припливні установки повинні бути автоматично вимкнені, окрім вентилятора В1, що використовується для димовидалення. 

Повітропроводи систем  виконуються із тонколистової оцинкованої сталі по ВСН 353-86. Згідно табл.1 п.7.11.8 ДБН В.2.5-67:2013 клас повітропроводів, що монтуються - "В".

Повітроводи Систем П1-4, ПВ 1 покриваються каучуковою термо-ізоляцією, товщиною 15мм – лінії забору зовнішнього повітря до вентустановок та система П3 повністю, решта повітроводів систем П та ПВ покривається ізоляцією товщиною 6мм.

Робочим проектом передбачено встановлення енергоефективних інверторних кондиціонерів для приміщень кабінету та роздягальні.

Припливна установка кухні П3 має охолоджуючу секцію та подає охолоджене свіже повітря.

Робочим проектом передбачається капітальний ремонт існуючої системи опалення у приміщеннях їдальні та харчоблоку, що включає в себе заміну існуючих опалювальних приладів на нові, тип – секційні біметалеві; заміну регулюючої арматури; заміну сталевих трубопроводів на поліпропіленові армовані; прокладка підвідних трубопроводів до радіаторів в штробах та тепловій ізоляції. Опалювальні прилади – радіатори біметалеві, секційні висотою Н=500мм та Н=200 мм.

Під’єднання до радіатора – бокове. Для випуску повітря із радіаторної системи опалення передбачено встановлення ручного крану Маєвського.

Трубопроводи та фітинги системи радіаторного опалення – поліпропіленові армовані скловолокном або базальтом.

Розведення пластикових труб стояків передбачається у тепловій ізоляції по системі «труба в трубі», яка базується на прокладанні труб опалення в ізоляції Thermoflex більшого діаметру.

 

Охорона праці

У робочому проекті висвітленні в повному обсязі вимоги чинного законодавства України про охорону праці, ДБН А.3.2-2-2009 «Охорона праці і промислова безпека у будівництві»,
ДБН А.3.1-5:2016 «Організація будівельного виробництва», ДБН В.1.2-14-2018 «Загальні принципи забезпечення надійності та конструктивної безпеки будівель та споруд, будівельних конструкцій та основ», ДБН В.1.2-9-2021 «Основні вимоги будівель та споруд. Безпека експлуатації».

Розглянуто комплекс заходів з охорони праці Правил техніки безпеки та законів України про охорону праці; заходи по забезпеченню вибухо-пожеже безпеки при експлуатації будинків і споруд згідно вимог будівельних норм ДБН В.1.1-7:2016 «Правил пожежної безпеки в Україні», ПУЕ та охорони навколишнього середовища.

Розглянуті вимоги щодо кваліфікації та спеціального навчання з питань охорони праці, електробезпеки працівників, які виконують будівельно-монтажні роботи.

Передбачені заходи захисту від поразки електрострумом при використанні електроінструмента та електрообладнання під час виконання роботи із застосуванням електричних ручних машин та інструментів на підставі законодавства України про охорону праці, ПУЕ, ПТЕЕС, ПБЕЕС (НПАОП 40.1-1.21-98 (ДНАОП 0.00-1.21-98)) і Правила безпечної роботи з інструментом та пристроями (НПАОП 0.00-1.71-13).

 

Проект організації будівництва

Робочим проектом передбачено капітальний ремонт їдальні та харчоблоку  Ліцею № 32 «Європейський» Полтавської міської ради за адресою: вул. Кузьми Скрябіна, 8/9, м. Полтава.

Капітальний ремонт передбачається в одну чергу.


Тривалість капітального ремонту складає 4,0 місяці.

Для організації підготовки будівництва і додержання технологічної послідовності виконання робіт встановлюється два періоди будівництва: підготовчий і основний, згідно з вимогами ДБН А.3.1-5:2016 «Організація будівельного виробництва».

Наведені заходи з контролю якості будівельних робіт та надані вказівки щодо відображення їх результатів в виконавчій документації.

Наведенні заходи техніки безпеки, пожежній і вибуховій безпеці, заходи захисту від поразки електрострумом при використанні електроінструмента та електрообладнання.

На об’єкті передбачена система організації безпеки праці, освітленні вказівки дотримання вимог охорони оточуючого середовища.

Робочий проект виконаю в достатньому обсязі та при дотриманні діючих на Україні нормативних актів.

 

Кошторисна частина

Заявлена загальна кошторисна вартість будівництва була визначена в поточних цінах станом на 28.02.2025 року, складала 25546,579 тис. грн., у тому числі:

– будівельні роботи – 10971,370 тис. грн.;

– устаткування, меблів та інвентарю – 9008,827 тис. грн.;

– інші витрати – 5566,382 тис. грн.

За результатами розгляду кошторисної документації та зняття зауважень встановлено, що зазначена документація, яка враховує обсяги робіт, передбачені робочим проектом, складена відповідно до вимог Кошторисних норм України «Настанова з визначення вартості будівництва» та «Настанова з визначення вартості проектних, науково-проектних, вишукувальних робіт та експертизи проектної документації на будівництво», затверджених Наказом Мінрегіону від 01.11.2021 № 281 «Про затвердження кошторисних норм України у будівництві».

Загальна  кошторисна вартість будівництва у поточних цінах станом на 11.03.2025 року складає – 25584,332 тис. грн., у тому числі:

– будівельні роботи – 10971,002 тис. грн.;

устаткування, меблів та інвентарю  – 9008,827 тис. грн.;

– інші витрати – 5604,503 тис. грн.

 

У процесі розгляду робочого проекту за зауваженнями ТОВ «ЕКСПЕРТ ЛАЙН» проєктною організацією за погодженням із замовником у проєкт внесені зміни і доповнення.

Відповідальність за внесення змін в усі примірники проєкту покладається на генерального проєктувальника та замовника.

Замовник експертизи несе відповідальність, згідно з законодавством, за достовірність узгоджених документів, наданих для проведення експертизи.

За результатами розгляду проєктних матеріалів і зняття зауважень експертизи, проєктна документація може бути рекомендована до затвердження в установленому порядку.

 

Головний експерт проекту

 

 

Приведенний С.А.

Кваліфікаційний сертифікат

Серія АЕ № 005841

 

 

 

 


Відповідальні експерти:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 








Архітектор:

 

 

 

 

 

 

 

 

Мурза С.О.

Кваліфікаційний сертифікат

Серія АЕ № 006093

 

 

Огурцов О.Ю.

Кваліфікаційний сертифікат

Серія АЕ № 006769

Серія АЕ № 007152

 

 

Павленко А.В.

Кваліфікаційний сертифікат

   Серія АЕ № 005085

 

 

Мягкохліб Р.С.

Кваліфікаційний сертифікат

Серія АЕ № 006978

 

 

Цвєткова Н.В.

Кваліфікаційний сертифікат

Серія АЕ № 003922

 

 

Дмитренко А.Ю.

Кваліфікаційний сертифікат

Серія АЕ № 002846

 



Розділи