Основна інформація
Кошторисна документація
Реєстраційний номер | Дата кошторису | Заявлена кошторисна вартість, тис. грн. | |||
---|---|---|---|---|---|
EM01:7956-9120-0984-0573 Редакція №1 | 19.02.2025 | 35087.48 |
Кошторисна вартість
Кошторисна вартість в цілому по об'єкту будівництва за результатами експертизи
Дата кошторису | Заявлена кошторисна вартість, тис. грн. | Із загальної кошторисної вартості виконано, тис. грн. | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Загальна вартість | Будівельні роботи | Устаткування, меблі, інвентар | Інші витрати | Загальна вартість | Будівельні роботи | Устаткування, меблі, інвентар | Інші витрати | |
25.02.2025 | 34533.259 | 14232.15 | 12734.648 | 7566.461 |
Кошторисна вартість за чергами
Адреса
Адреса | Адреса згідно експериментального порядку | Наказ |
---|---|---|
Полтавська обл., Полтавський район, Полтавська територіальна громада, м. Полтава (станом на 01.01.2021), бульвар Хмельницького Богдана, 15 | не присвоювалась | не призначалась |
Інформація про замовників
Правовий статус | Назва |
---|---|
Юридична особа | УПРАВЛІННЯ КАПІТАЛЬНОГО БУДІВНИЦТВА ПОЛТАВСЬКОГО МІСЬКВИКОНКОМУ (04057600) |
Об’єкти будівництва
# | Назва об'єкта | Вид будівництва | Тип об'єкта | Ідентифікатор об'єкта | Енергетичний сертифікат | ТЕП |
---|---|---|---|---|---|---|
Відповідальні особи
Посада | Напрям експеритизи | ПІб |
---|---|---|
Архітектор |
З питань архітектури
|
Дмитренко Андрій Юрійович (АА 002846, АА 000586, АА 002847) |
Відповідальний експерт |
З питань кошторисної частини проектної документації
|
ЦВЄТКОВА НАТАЛІЯ ВІКТОРІВНА (АЕ 003922) |
Відповідальний експерт |
З питань екології
З питань санітарного і епідеміологічного благополуччя населення |
ПАВЛЕНКО АЛЛА ВОЛОДИМИРІВНА (АР 019797, АЕ 005085) |
Відповідальний експерт |
З питань енергозбереження
|
Мягкохліб Роман Сергійович (АЕ 007516, АР 020241, АР 017848, АР 017280, АР 008514, АЕ 007551, АЕ 006978, АЕ 005704) |
Відповідальний експерт |
З питань інженерно-технічних заходів цивільного захисту
З питань пожежної безпеки |
Огурцов Олександр Юрійович (АЕ 006769, АЕ 004763, АР 020941, АЕ 005019, АЕ 007152, АР 013963) |
Відповідальний експерт |
З питань міцності, надійності, довговічності
|
Мурза Сергій Олександрович (АЕ 006093, АР 014059, АЕ 004943, АЕ 004681, АР 012057, АЕ 007565, АЕ 005829) |
Головний експерт проекту |
З питань експлуатаційної безпеки
З питань охорони праці З питань створення умов для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення З питань інженерного забезпечення |
ПРИВЕДЕННИЙ СЕРГІЙ АНАТОЛІЙОВИЧ (АЕ 004927, АР 006136, АЕ 005841) |
Інформація про проєктну документацію
Додаток до експертного звіту
Замовник будівництва – Управління капітального будівництва Полтавського міськвиконкому.
Генеральний проєктувальник – Фiзична особа-підприємець Нижник Олександр Васильович, кваліфікаційний сертифікат інженера-проектувальника, виданий Нижник Олександру Васильовичу, серія АР № 014462 від 14.06.2018 р.
Експертиза проєктної документації виконана товариством з обмеженою відповідальністю «ЕКСПЕРТ ЛАЙН» на підставі договору на виконання експертизи проєкту будівництва №01-1702-25/ЕП/КО/ПЛ від 18.02.2025 року, укладеного у відповідності до ст.31 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» та Порядком затвердження проєктів будівництва і проведення їх експертизи, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 11.05.2011 року № 560.
Робочий проект розроблено на підставі наступних вихідних даних:
– завдання на проектування, затвердженого замовником від 06.02.2025 р.;
- розрахунку класу наслідків (відповідальності) об’єкта, виконаного генеральним проектувальником та узгодженого замовником;
– витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку № НВ-5305664822017 від 19.04.2017 р.;
– витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності Індексний номер витягу: 166271883 від 13.05.2019;
– технічного паспорту виданого КП «ПМ БТІ « ПМР № 6098 від 08.12.2016 року;
– рішення Виконавчого комітету Полтавської міської ради об'єктів № 43 від 06.02.2025 року;
– акту огляду приміщень їдальні та харчоблоку Ліцею № 17 «Інтелект» Полтавської міської ради за адресою: бульвар Б. Хмельницького, 15 м. Полтава від 09.01.2025 р.
Клас наслідків (відповідальності) об’єкта визначений генеральним проєктувальником разом із замовником як СС2 (середні наслідки).
Відповідність технічних рішень проекту вимогам чинних нормативних документів у будівництві підтверджено окремим записом, наведеним у пояснювальній записці проекту, який завірено підписом та особистою печаткою відповідального виконавця проекту – ГІПа генерального проектувальника – Нижник Олександра Васильовича, кваліфікаційний сертифікат провідного інженера-проектувальника серія АР № 014462 від 14.06.2018 року..
Основні проєктні рішення
Вид будівництва – капітальний ремонт.
Об’єкт будівництва не розташований в охоронній зоні об’єктів культурної спадщини і не є об’єктом культурної спадщини у відповідності до Закону України "Про охорону культурної спадщини" № 1805-III від 08.06.2000 року.
Об’єкт будівництва не є об’єктом підвищеної небезпеки у відповідності до Закону України "Про об’єкти підвищеної небезпеки" № 2245-III від 18.01.2001 року.
Основні кліматичні характеристики району прийняті відповідно до ДБН В.1.2-2:2006 «Навантаження і впливи» та ДСТУ Н Б В.1.1-27:2010 «Будівельна кліматологія».
Будівництво здійснюється в одну чергу без виділення пускових комплексів.
Метою робочого проекту є капітальний ремонт приміщень їдальні та харчоблоку без зміни конструктивної схеми будівлі, додаткових навантажень на підвалини та основи.
Технічні рішення, прийняті в проєкті, розроблені з дотриманням вимог до міцності, надійності та довговічності будівельних конструкцій. Відмова будівельних конструкцій, передбачених проєктом, у нормативний термін експлуатації, при підтриманні їх у належному стані не прогнозується. Надійність, у тому числі довговічність і живучість, забезпечена у відповідності до ДБН В.1.2-14:2018 «Система забезпечення надійності та безпеки будівельних об’єктів. Загальні принципи забезпечення надійності та конструктивної безпеки будівель і споруд».
Архітектурно-будівельні рішення
Робочим проектом передбачається:
– капітальний ремонт внутрішніх приміщень їдальні та харчоблоку (опорядження внутрішніх поверхонь підлоги, стін та стелі);
– часткова заміна віконних та дверних блоків;
– опорядження ганку;
– влаштування місця для зберігання зворотної тари та харчових відходів, що підлягають переробці.
Поверхня стін та підлоги виконані з непроникаючого, непоглинаючого, нетоксичного та придатного для миття матеріалу.
Існуюча керамічна плитка, штукатурка демонтуються з поверхні стін харчоблоку. Після демонтажних робіт поверхні стін обробляються антисептичним розчином, штукатуряться цементним розчином по сітці з подальшим облицюванням поверхонь стін керамічною плиткою на клею. Облицювання керамічною плиткою передбачається на всю висоту стін, пастельних, природних кольорів.
Для підлоги передбачається керамогранітна плитка із антиковзною поверхнею.
Стеля підвісна, стійка до вологого прибирання.
Для опорядження стелі приміщення їдальні використовується каркас для підвісної стелі по типу “Армстронг” з подальшим улаштуванням підвісної стелі по типу “Армстронг Tegular 24”, сертифікований для навчальних закладів (або еквівалент). Плити підвісної стелі “Армстронг” білього кольору, гладкої, рівної фактури зі спеціальним бактерицидним покриттям та стійкі до царапин, для застосування у «чистих приміщеннях», мають сертифікацію по класу чистоти ISO 5, вологостійкі та придатні для миття.
Для опорядження стелі (кухні; частково обідня зала та інших допоміжних приміщень) використовується вологостійкий гіпсокартон на каркасі, шпаклювання гіпсовою шпаклівкою з послідуючим грунтуванням та простим фарбуванням латексною фарбою.
Поверхні, що контактують з харчовими продуктами виготовлені з гладких, нержавіючих придатних для чищення матеріалів.
Робочим проектом передбачається заміна існуючого віконного блоку (1 шт) у приміщенні їдальні відповідно до ДСТУ EN 14351-1 на металопластиковий з двокамерним склопакетом та значенням опору теплопередачі не менше ніж R=0,9 м2×К/Вт. Віконні блоки відповідають вимогам ДСТУ EN 14351-1, склопакет – 4i-14ar-4-14ar-4i. Вікна повинні відчинятися лише на провітрювання, оснащуються антимоскитними сітками та протизламною фурнітурою.
Виробничі та складські приміщення обладнанні дверима з гладкою та водостійкою поверхнею, з неабсорбувальних матеріалів, що легко піддаються чищенню, миттю та дезінфекції.
Обрані в робочому проекті матеріали для опорядження внутрішніх поверхонь будівельних конструкцій, а також обладнання задовольняють санітарним та протипожежним вимогам. У закладі освіти дозволяється використовувати матеріали, обладнання, устаткування, засоби, інвентар, витратні матеріали тощо, що відповідають вимогам Закону України "Про загальну безпечність нехарчової продукції", відповідних технічних регламентів та санітарного законодавства. При виконанні робіт не використовуються матеріали, вироби з вмістом азбесту.
Доступність об’єкта для маломобільних груп населення
Територія, на якій знаходиться громадська будівля Ліцею №17 має освітлення та проїзди з твердим покриттям.
Додатковий вхід до будівлі закладу освіти оснащений зовнішнім пандусом з конструктивними особливостями, що відповідають вимогам ДБН В.2.2-40:2018. На ганку встановлені тактильні смуги зі спеціальних тактильних плиток. Крім того виконано маркування ребер верхньої та нижньої сходинок сходового маршу додаткового та головного входу жовтим кольором.
Розміри дверних прорізів головного входу забезпечують безпеку пересування та евакуації відповідно до вимог ДБН В.2.2-15:2019, ДБН В.2.2-40:2018.
Робочим проектом передбачається безперешкодний доступ осіб з числа МГН до приміщення обідньої зали шляхом відсутності порогів, інших перепадів висот та необхідної ширини дверного прорізу. Передбачається два виділених місця (на постійній основі) в приміщенні обідньої зали для осіб з числа МГН. Технологічною частиною робочого передбачається встановлення меблів у приміщенні обідньої зали, що трансформуються для виділення додаткових місць особам з числа МГН у разі необхідності. Для користувачів з числа МГН у зоні миття рук встановлюється спеціальна раковина для миття рук.
Згідно завдання на проєктування інші зміни рішень по доступності до громадської будівлі та внутрішніх приміщень навчального закладу маломобільними відвідувачами не передбачались і у даному проекті не виконувались.
Конструктивні рішення
Метою робочого проекту є капітальний ремонт приміщень їдальні та харчоблоку відбувається без зміни конструктивної схеми будівлі, додаткових навантажень на підвалини та основи. Для опорядження стелі (кухні; частково обідня зала та інших допоміжних приміщень) використовується вологостійкий гіпсокартон на каркасі, шпаклювання гіпсовою шпаклівкою з послідуючим грунтуванням та простим фарбуванням латексною фарбою.
Поверхні, що контактують з харчовими продуктами виготовлені з гладких, нержавіючих придатних для чищення матеріалів.
Робочим проектом передбачається заміна всіх дерев’яних віконних блоків на металопластикові з двокамерними склопакетами відповідно до ДСТУ EN 14351-1 та значенням опору теплопередачі не менше ніж R=0,9 м2×К/Вт. Віконні блоки відповідають вимогам ДСТУ EN 14351-1, склопакет з характеристиками не гірше ніж – 4i-11-4-11-4i. Вікна повинні відчинятися лише на провітрювання, оснащуються антимоскитними сітками та протизламною фурнітурою.
Виробничі та складські приміщення обладнанні дверима з гладкою та водостійкою поверхнею, з неабсорбувальних матеріалів, що легко піддаються чищенню, миттю та дезінфекції.
Технологічні рішення
Технологічні рішення робочого проекту включають заходи з організації процесу зберігання, обігу та приготування харчових продуктів, розташування обладнання, меблів та інвентарю у відповідності з вимогами ДБН В.2.2-3:2018, ДБН В.2.2-25:2009, ДБН В.2.2-9:2018 та Кодексу 4:2024.
Модель організації приміщень харчоблоку – харчоблок базової кухні. Проєктом не передбачається доставка готових страв до прилеглих закладів.
Харчоблок та їдальня Ліцею №17 складається з двох функціональних груп приміщень, призначених для: а) обслуговування відвідувачів; б) виготовлення кулінарної продукції (кухня та допоміжні приміщення).
Приміщення для виготовлення кулінарної продукції поділяються на три функціональні підгрупи: основні виробничі приміщення, складські приміщення та службово-побутові приміщення.
Місткість і продуктивність їдальні та харчоблоку визначається завданням на проєктування та проєктом.
Об’ємно-планувальні рішення передбачають потоковий технологічний процес (виключаючи перетин шляхів).
Розміщення цехів в структурі харчоблоку забезпечує послідовність технологічних процесів обробки продуктів й виготовлення виробів при мінімальній протяжності функціональних зв’язків та відсутності перетину технологічних і транспортних потоків. Специфікація технологічного обладнання розрахована відповідно до потреб та місткості харчоблоку. Технічні характеристики обладнання прийняті відповідно Кодексу 4:2024.
Харчоблок оснащується:
– зоною отримання та зберігання сировини;
– заготівельними зонами;
– службово-побутовою зоною;
– зоною основного приготування страв;
– зонами миття та зберігання столового і кухонного посуду й інвентарю;
– зоною видачі готових страв;
– зоною роздаткової лінії в обідньому залі;
– зоною обідньої зали;
– зоною миття рук.
Для зберігання овочів передбачається окреме приміщення для зберігання овочів та їх попереднього очищення й миття.
Для зберігання сипучих продуктів передбачена окрема комора.
Для хліба передбачена окрема зона нарізки.
Молочно-жирові продукти зберігаються в приміщенні з холодильником.
Зберігання продуктів, що потребують охолодження та заморозки (м’яса та риби) забезпечується холодильним обладнанням з розподілом холодильних шаф за групою продуктів.
Технологічною схемою передбачено розведення у часі періодів прийманя сировини до комор зберігання з часом передачі напівфабрикатів з овочевого цеху до зони теплової обробки. Передача відходів з мийних столового та кухонного посуду повинна здійснюватися в кінці робочої зміни після видачі всієї готової продукції, після чого здійснюється повноцінне прибирання приміщень для їх підготовки до наступної виробничої зміни.
Виробничі та складські приміщення оснащені технологічним та холодильним обладнанням, механічною вентиляцією та забезпечені належним природним та штучним освітленням.
Основні виробничі та адміністративні приміщення й зали забезпечені природнім освітленням.
Виробничі приміщення забезпечені проточною гарячою і холодною питною водою, що відповідає вимогам Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».
Згідно офіційної інформації КП ПОР «Полтававодоканал» за результатами щоденних досліджень за 22-ма показниками атестованою згідно вимог ДСанПіНу лабораторії санітарно-хімічні показники безпечності та якості питної води, яка подається на м.Полтаву станом на 01.01.2025 р. відповідає вимогам ДСаНПіН 2.2.4-171-10 (висновок із санітарно-хімічними показниками безпечності та якості питної води додаються).
Зберігання мийних і дезінфекційних засобів, інвентарю для прибирання здійснюється в окремих відведених місцях, в умовах з обмеженим доступом.
Для миття столового посуду робочим проектом передбачається три ванни.
Для сушіння столового посуду передбачається встановлення гратчастих полиць на ребрі. Також робочим проектом передбачено встановлення стерилізатора ножів.
При розробці проектної документації враховано, що постачання вхідної сировини відбувається спеціалізованим автотранспортом постачальників (автофургони, авторефрижератори, автомобілі для хліба, вантажні бортові автомобілі, мікроавтобуси) у безпечний спосіб з дотриманням належних умов та температурних режимів. Сировина поступає у власній транспортній тapi (зворотній чи не зворотній), в якій зберігається на складах.
Процес отримання сировини проходить в ізольованій зоні харчоблоку з можливістю доступу представників постачальника, де відбувається перевірка якості, зважування та фіксації температурних режимів з подальшим транспортуванням її до складських приміщень.
Процес зберігання сировини ділиться на окремі групи із дотриманням належних температурних режимів та режимів вологості: хліб, борошняні вироби крупи, бакалія фрукти, овочі, зелень м’ясо-риба молочні продукти.
Основне приготування ділиться на теплову обробку підготовлених продуктів, що в результаті стають готовими гарячими стравами та приготування салатів і холодних закусок. Цей процес є останнім етапом перед безпосередньою видачею готової їжі.
Видача готових страв – це процес зручного та безпечного отримання/вибору їжі учнями та персоналом закладу освіти, із зберіганням до 2 годин їжі на роздатковій лінії та дотримання температурних режимів для гарячих страв ( +65 - +70°C), холодних страв та напоїв (+12 - +14°C).
Збір та транспортування посуду відбувається за допомогою візків, що полегшує людську працю, мінімізує бій посуду та травматизм. Миття посуду відбувається у посудомийних машинах, при t=85°C, задля дезинфекції.
Відходи харчових продуктів протягом зміни вивозяться щодня.
Для забезпечення управління з відходами харчових продуктів передбачено видалення відходів з приміщень, в яких наявні харчові продукти.
Для розміщення відходів харчових продуктів передбачаються закриті контейнери, які сконструйовані таким чином, щоб забезпечити максимальний рівень захисту від шкідників та можуть піддаватися миттю, а за потреби – дезінфекції.
Для вивезення відходів заклад освіти має діючий договір на послуги управління побутовими відходами з КАТП-1628 відповідно до норм, затверджених рішенням виконавчого комітету Полтавської міської ради.
Електротехнічні рішення
Основними споживачами електроенергії їдальні та харчоблоку є технологічне обладнання приготування їжі, обладнання миття посуду, системи вентиляції з повітронагрівачами.
Електроспоживачі їдальні та харчоблоку відносяться до ІІ категорії надійності електропостачання.
Для живлення переносних приймачів передбачено встановлення двополюсних розеток із захисним контактом з механізмом, що закриває доступ при витягненому штепселі (розеткова мережа).
Управління вентиляційним обладнанням передбачено комплектними пристроями керування та вимикачами встановленими по місцю. Мережі виконані кабелями з мідними жилами з ПВХ ізоляцією в оболонці не підтримуючій горіння зі слабкою димоутворюючою здатністю. Кабелі живлення електрообладнання прокладаються в металорукаві сховано у підготовці підлоги, в гофрованих трубах сховано в борознах стін під штукатуркою та за підвісною стелею.
Для відключення систем вентиляції у разі пожежі в щиті ЩВ на ввідному автоматі встановлюється незалежний розчеплювач із заведеним на нього контактом від приладу пожежної сигналізації.
Для освітлення приміщень їдальні та харчоблоку проєктом передбачено встановлення світлодіодних світильників.
Проєктом передбачається робоче та аварійне. Рівні освітленості прийняті відповідно до ДБН В.2.5-28-2018. Живлення світильників робочого освітлення виконується від щита проєктуємого ЩО на напрузі ~220В. Управління освітленням виконується вимикачами, розміщеними по місцю.
Живлення світильників аварійного освітлення виконується від щита ЩАО на напрузі ~220В. Управління освітленням виконується вимикачами, розміщеними по місцю та зі щита.
Типи світильників вибрані з урахуванням призначення приміщень, способу встановлення і умов навколишнього середовища.
Мережі освітлення виконані кабелями з мідними жилами з ПВХ ізоляцією в оболонці не підтримуючій горіння зі слабкою димоутворюючою здатністю. Кабелі живлення електрообладнання прокладаються в гофрованих трубах сховано в борознах стін під штукатуркою та за підвісною стелею.
Заземлення обладнання виконується приєднанням шини заземлення до проектованого контуру заземлення з опором розтікання 30 Ом.
Захист від ураження електричним струмом забезпечується поєднанням заходів захисту від прямого і непрямого дотику. Як заходи захисту від прямого дотику в проекті передбачається основна ізоляція струмоведучих частин і оболонки, що передбачають ступінь захисту не нижче IР2Х. Як заходи захисту у разі непрямого дотику застосовується захисне заземлення системи TN-С-S та автоматичне відключення живлення.
Водопостачання та водовідведення
Розділ водопостачання та водовідведення проєктної документації виконаний на підставі завдання на проєктування, архітектурно-будівельної частини згідно діючих норм і правил проєктування.
Робочим проектом передбачається водопостачання харчоблоку від внутрішньої водопровідної мережі навчального закладу. В харчоблоці запроєктовано господарсько-питний водопровід із пластикових труб по типу ,,Ekoplastik Україна'' або інших, які мають сертифікат відповідності для застосування в Україні. Для обліку води проєктом передбачається встановлення лічильника холодної води “Baylan KK-12 R160 Ду 15” або іншого з аналогічними характеристиками.
Система водопроводу гарячої води запроєктована для подачі води на побутові та виробничі потреби. Гаряче водопостачання передбачається: на виробничі потреби - від електричних водонагрівачів, на господарсько-питні потреби від внутрішньої мережі ∅40мм. Система гарячого водопроводу виконується із пластикових труб по типу «Ekoplastik Україна», pN16 ∅20х2,8мм….∅25х3,5мм, або інших, які мають сертифікат відповідності для застосування в Україні.
Система побутової каналізації запроєктована для відведення побутових стоків від сантехприладів приміщень їдальні та харчоблоку в існуючу мережу побутової каналізації.
Робочим передбачається перекладання існуючого випуску каналізації.
Система виробничої каналізації запроєктована для відведення стоків від мийок, миття обладнання та прибирання підлоги.
Система побутової та виробничої каналізації харчоблоку запроєктована із ПВХ труб типу "magnaplast" або інших, які мають сертифікат відповідності для застосування в Україні.
Стоки після попереднього очищення в жироуловлювачі в самопливному режимі відводяться в існуючу мережу побутової каналізації.
Оцінка впливу на навколишнє середовище
Об’єкт будівництва не підпадає під дію ст. 3 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» №2059-VIII від 23.05.2017 року. Тому, матеріали ОВНС розробляються у скороченому обсязі у відповідності до п. 4.5 ДБН А.2.2-1:2021 «Склад і зміст матеріалів оцінки впливів на навколишнє середовище (ОВНС)».
У процесі будівництва об’єкту утворюються в невеликій кількості будівельні, технологічні та господарчі (побутові) відходи. Тимчасове зберігання відходів до передачі спеціалізованим підприємствам, згідно укладених договорів, здійснюється у спеціально відведених місцях відповідно до санітарних норм та правил утримання територій, що унеможливлює вплив відходів на стан навколишнього середовища. Поводження з відходами здійснюється у відповідності до Закону України «Про управління відходами» № 2320-IX від 20.06.2022 року, що виключає можливість негативного впливу на довкілля.
Електромагнітне та іонізуюче випромінювання, а також інші шкідливі фактори на об’єкті планованої діяльності, відсутні.
Негативний вплив відсутній на: водне, геологічне середовища, ґрунт, клімат і мікроклімат, флору і фауну.
Розроблені проєктні рішення дають можливість зберегти екологічну рівновагу в районі розміщення будівництва, знижують до мінімуму дію негативних факторів, що впливають на ґрунт, рослинність, повітряне середовище, водні ресурси та інші компоненти природного середовища.
Пожежна безпека
Технічні рішення, прийняті у проєктній документації, відповідають вимогам екологічних, санітарно-гігієнічних, вибухонебезпечних, протипожежних та інших діючих норм і правил та забезпечують безпечну для життя та здоров’я людей експлуатацію об’єкту при дотриманні передбачених проєктом заходів.
Ступінь вогнестійкості будівлі об’єкта проєктування – ІІ.
Прийняті проєктні рішення, будівельні та оздоблювані матеріали, що застосовуються при капітальному ремонті їдальні та харчоблоку не погіршують існуючий протипожежний стан будівлі. Забороняється використання матеріалів, що не мають відповідних сертифікатів.
Розміри входів/виходів громадської будівлі відповідають вимогам ДБН В.2.2-9:2018, та ДБН В.1.1-7:2016. Проєктом передбачається встановлення зовнішніх дверних блоків входів у харчоблок та їдальні з межею вогнестійкості ЕІ60. Також передбачається герметизація прокладки інженерних мереж, що підлягають заміні, через конструкції стін. Ширина евакуаційних виходів, проходів, коридорів їдальні та харчоблоку не менше нормативної; відкривання дверей передбачається в напрямку евакуації з приміщень. У зовнішніх евакуаційних дверях передбачені запори, які відкриваються зсередини без ключа. Поверхня покриття на шляхах евакуації передбачена не слизькою. Каркаси підвісних стель на шляхах евакуації виконані з негорючих матеріалів. З їдальні та харчоблоку наявні евакуаційні виходи безпосередньо назовні.
Зовнішнє пожежогасіння здійснюється від існуючих гідрантів водопровідних мереж. Внутрішнє пожежогасіння будівлі забезпечується первинними засобами пожежогасіння та від існуючих пожежних кранів.
Внутрішні приміщення закладу освіти, у тому числі, харчоблок та їдальня оснащені системою пожежної сигналізації із системою передавання тривожних сповіщень типу 2.
Проєктом передбачається система керування евакуюванням в частині встановлення показчиків напрямку евакуювання з приміщень їдальні та харчоблоку, а також світлових показчиків «Вихід». Передбачається влаштування евакуаційного освітлення на шляхах евакуації та позначення евакуаційних виходів з обідньої зали їдальні та харчоблоку знаками пожежної безпеки згідно з ДСТУ EN ISO 7010:2019.
В приміщеннях їдальні та харчоблоку передбачено розміщення первинних засобів пожежогасіння, згідно вимог Правил експлуатації та типових норм належності вогнегасників, затверджених наказом МВС України від 15 січня 2018 року № 25 (дод.4).
Робочим проектом передбачається встановлення автономної системи локального кухонного пожежогасіння у відповідності до вимог ДБН В.2.5-56:2014. Пожежогасіння проводиться локально по площі вогнегасною речовиною. Об’єктом захисту є поверхні плоских плит, пароконвектомат. Система складається з наступних компонентів: модуль пожежогасіння «Brand-ks»; розподільний трубопровід з насадками; система виявлення загоряння.
Робочим проектом передбачається улаштування системи витяжної вентиляції у приміщенні харчоблоку, що оснащується вентилятором В1-В3, який має подвійне призначення та використовується для димовидалення із приміщення харчоблоку з урахуванням вимог ДБН В.2.5-56. При спрацюванні пожежної сигналізації всі вентилятори та припливні установки автоматично вимикаються окрім вентилятора В1-В3. Для відключення систем вентиляції у разі пожежі в щиті на ввідному автоматі встановлюється незалежний розчеплювач із заведеним на нього контактом від приладу пожежної сигналізації.
В місцях перетину повітропроводами огороджувальних конструкцій з нормованою межею вогнестійкості встановлюються вогнезатримуючі клапани.
При проходженні труб із полімерних матеріалів крізь стіни та міжповерхові перекриття застосовуються гільзи прохідні вогнезахисні згідно з ДБН В.1.1-7:2016.
Робочим проектом передбачено використання матеріалів, що являються безпечними для здоров’я людини, з пожежною небезпекою не вищою Г1, В1, Д1, Т1, та мають відповідні сертифікати.
Інженерно-технічні заходи цивільного захисту
Інженерно-технічні заходи цивільної оборони (цивільного захисту) розроблені та повністю відповідають діючим нормам та правилам. Розроблення ІТЗ ЦЗ обумовлюється вимогами постанови Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», Кабінету Міністрів України від 09.01.2014 р. №6 «Про затвердження переліку об’єктів, що належать суб’єктам господарювання, проєктування яких здійснюється з урахуванням вимог інженерно-технічних заходів цивільного захисту», ДБН А.2.2-3:2014, ДБН В.1.2-4:2019, ДСТУ 8773:2018.
Розділ інженерно-технічних заходів цивільного захисту (цивільної оборони) передбачений окремим томом проєктної документації відповідно до завдання на розробку Розділу ІТЗ ЦЗ.
Енергозбереження
Об’ємно-планувальні і конструктивні рішення, що передбачені проєктом будівництва забезпечують оптимальний рівень енерговитрат при експлуатації. З метою енергозбереження паливно-енергетичних ресурсів в проєкті передбачається застосування сучасних більш ефективних матеріалів та обладнання, що сертифіковані в Україні.
Робочим проектом передбачені енергозберігаючі заходи та зниження енергоємності виробництва, зокрема:
– компактне, раціональне розміщення обладнання, оптимальне співвідношення потужності та споживання енергоносіїв технологічним обладнанням;
– максимальний коефіцієнт корисної дії обладнання;
– мінімальні викиди забруднюючих речовин, дає змогу повною мірою знизити витрати енергії.
Опалення і вентиляція
Система вентиляції Система вентиляції проєктується припливновитяжною з механічним спонуканням.
Повітрообмін прийнятий для: – для приміщень кухні – на асиміляцію надлишків тепла; – для інших приміщень за нормативними кратностями. Окремі витяжні системи проєктуються для: – кухні; – мийної; – санвузла; – душової; – їдальні; – комори.
Окремі припливні системи проєктуються для: – кухні; – мийної; – їдальні. Повітрообмін влаштовується таким чином, щоб в зоні приготування їжі було розрідження. Додатково встановлюються переточні решітки в залі їдальні для забезпечення припливу повітря. Припливні установки проєктуються з вбудованим фільтром та електричним калорифером.
Повітрозабір припливної установки розташований на висоті не менше ніж 2 м над рівнем землі. Видалення повітря з приміщень харчоблоку здійснюється на дах через існуючі шахти, вентиляторами В1-3 тип KFS фірми “AeroStar”. Даний вентилятор призначений для переміщення повітря та інших невибухонебезпечних газових сумішей, що мають температуру до +120 °С. Вентилятори встановлюються в окремому приміщенні на заміну старому непрацюючому вентилятору кухні.
Подача зовнішнього та видалення внутрішнього повітря в приміщеннях будівлі здійснюється з верхньої зони. Для регулювання кількості повітря, що проходить по повітропроводам встановлені дросель-клапани. Для запобігання перетікання повітря при відключених осьових вентиляторах витяжних систем встановлені зворотні клапани. В місцях перетину повітроводами огороджувальних конструкцій з нормованою межею вогнестійкості встановлюються вогнезатримуючі клапани.
Охорона праці
У проекті висвітленні в повному обсязі вимоги чинного законодавства України про охорону праці, ДБН А.3.2-2-2009 «Охорона праці і промислова безпека у будівництві»,
ДБН А.3.1-5:2016 «Організація будівельного виробництва», ДБН В.1.2-14-2018 «Загальні принципи забезпечення надійності та конструктивної безпеки будівель та споруд, будівельних конструкцій та основ», ДБН В.1.2-9-2021 «Основні вимоги будівель та споруд. Безпека експлуатації».
Розглянуто комплекс заходів з охорони праці Правил техніки безпеки та законів України про охорону праці; заходи по забезпеченню вибухо-пожеже безпеки при експлуатації будинків і споруд згідно вимог будівельних норм ДБН В.1.1-7:2016 «Правил пожежної безпеки в Україні», ПУЕ та охорони навколишнього середовища.
Розглянуті вимоги щодо кваліфікації та спеціального навчання з питань охорони праці, електробезпеки працівників, які виконують будівельно-монтажні роботи.
Передбачені заходи захисту від поразки електрострумом при використанні електроінструмента та електрообладнання під час виконання роботи із застосуванням електричних ручних машин та інструментів на підставі законодавства України про охорону праці, ПУЕ, ПТЕЕС, ПБЕЕС (НПАОП 40.1-1.21-98 (ДНАОП 0.00-1.21-98)) і Правила безпечної роботи з інструментом та пристроями (НПАОП 0.00-1.71-13).
.
Проект організації будівництва
Робочим проектом передбачено капітальний ремонт їдальні та харчоблоку їдальні та харчоблоку Ліцею № 17 «Інтелект» Полтавської міської ради за адресою: бульвар Б.Хмельницького, 15 м. Полтава.
Капітальний ремонт передбачається в одну чергу.
Тривалість капітального ремонту складає 4,0 місяці.
Для організації підготовки будівництва і додержання технологічної послідовності виконання робіт встановлюється два періоди будівництва: підготовчий і основний, згідно з вимогами ДБН А.3.1-5:2016 «Організація будівельного виробництва».
Наведені заходи з контролю якості будівельних робіт та надані вказівки щодо відображення їх результатів в виконавчій документації.
Наведенні заходи техніки безпеки, пожежній і вибуховій безпеці, заходи захисту від поразки електрострумом при використанні електроінструмента та електрообладнання.
На об’єкті передбачена система організації безпеки праці, освітленні вказівки дотримання вимог охорони оточуючого середовища.
Робочий проект виконаю в достатньому обсязі та при дотриманні діючих на Україні нормативних актів.
Кошторисна частина
Заявлена загальна кошторисна вартість будівництва була визначена в поточних цінах станом на 19.02.2025 року, складала 35087,480 тис. грн., у тому числі:
– будівельні роботи – 14085,468 тис. грн.;
– устаткування, меблів та інвентарю – 13369,561 тис. грн.;
– інші витрати – 7632,451 тис. грн.
За результатами розгляду кошторисної документації та зняття зауважень встановлено, що зазначена документація, яка враховує обсяги робіт, передбачені робочим проектом, складена відповідно до вимог Кошторисних норм України «Настанова з визначення вартості будівництва» та «Настанова з визначення вартості проектних, науково-проектних, вишукувальних робіт та експертизи проектної документації на будівництво», затверджених Наказом Мінрегіону від 01.11.2021 № 281 «Про затвердження кошторисних норм України у будівництві».
Загальна кошторисна вартість будівництва у поточних цінах станом на 25.02.2025 року складає – 34533,259 тис. грн., у тому числі:
– будівельні роботи – 14232,150 тис. грн.;
– устаткування, меблів та інвентарю – 12734,648 тис. грн.;
– інші витрати – 7566,461 тис. грн.
У процесі розгляду робочого проекту за зауваженнями ТОВ «ЕКСПЕРТ ЛАЙН» проєктною організацією за погодженням із замовником у проєкт внесені зміни і доповнення.
Відповідальність за внесення змін в усі примірники проєкту покладається на генерального проєктувальника та замовника.
Замовник експертизи несе відповідальність, згідно з законодавством, за достовірність узгоджених документів, наданих для проведення експертизи.
За результатами розгляду проєктних матеріалів і зняття зауважень експертизи, проєктна документація може бути рекомендована до затвердження в установленому порядку.
Головний експерт проекту |
| Приведенний С.А. Кваліфікаційний сертифікат Серія АЕ № 005841 |
|
|
|
Відповідальні експерти:
Архітектор:
|
| Мурза С.О. Кваліфікаційний сертифікат Серія АЕ № 006093
Огурцов О.Ю. Кваліфікаційний сертифікат Серія АЕ № 006769 Серія АЕ № 007152
Павленко А.В. Кваліфікаційний сертифікат Серія АЕ № 005085
Мягкохліб Р.С. Кваліфікаційний сертифікат Серія АЕ № 006978
Цвєткова Н.В. Кваліфікаційний сертифікат Серія АЕ № 003922
Дмитренко А.Ю. Кваліфікаційний сертифікат Серія АЕ № 002846
|
Розділи
