Основна інформація

Тип документу
Експертиза проекту
Реєстраційний номер в ЄДЕССБ
EX01:7166-1760-8351-1235
Версія документу
№1
Статус реєстрації
Зареєстровано (внесено реєстратором)
Статус документу
Діючий
Документ
№01-1402-25/ЕП/КО/ПЛ від 25.02.2025
Орган, що видав
ТОВ "ЕКСПЕРТ ЛАЙН" (41399518) Версія №1 Статус (поточна)
Назва об’єкта
«Капітальний ремонт їдальні та харчоблоку Полтавського навчально-виховного комплексу (ЗНЗ-ДНЗ) № 16 Полтавської міської ради Полтавської області за адресою: бульвар Щепотьєва, 16 м. Полтава»
Код проектної документації
PD01:4780-1268-2037-0126 Зміни №2 №002-2025 від 2025-02-06 (видав НИЖНИК ОЛЕКСАНДР ВАСИЛЬОВИЧ) / Наявні експертизи: EX01:7166-1760-8351-1235
Напрям експертизи
З питань архітектури, З питань інженерно-технічних заходів цивільного захисту, З питань екології, З питань експлуатаційної безпеки, З питань енергозбереження, З питань кошторисної частини проектної документації, З питань міцності, надійності, довговічності, З питань охорони праці, З питань пожежної безпеки, З питань створення умов для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, З питань інженерного забезпечення
Головний експерт проекту
ПРИВЕДЕННИЙ СЕРГІЙ АНАТОЛІЙОВИЧ (АЕ 004927, АР 006136, АЕ 005841 )

Кошторисна документація

Реєстраційний номер Дата кошторису Заявлена кошторисна вартість, тис. грн.
EM01:7953-9552-9395-6011 Редакція №1 19.02.2025 35223.386

Кошторисна вартість


Кошторисна вартість в цілому по об'єкту будівництва за результатами експертизи

Дата кошторису Заявлена кошторисна вартість, тис. грн. Із загальної кошторисної вартості виконано, тис. грн.
Загальна вартість Будівельні роботи Устаткування, меблі, інвентар Інші витрати Загальна вартість Будівельні роботи Устаткування, меблі, інвентар Інші витрати
25.02.2025 34725.919 14435.501 12705.175 7585.243

Кошторисна вартість за чергами

Інформацію не зазначено

Адреса

Адреса Адреса згідно експериментального порядку Наказ
Полтавська обл., Полтавський район, Полтавська територіальна громада, м. Полтава (станом на 01.01.2021), бульвар Щепотьєва, 16 не присвоювалась не призначалась

Інформація про замовників

Правовий статус Назва
Юридична особа УПРАВЛІННЯ КАПІТАЛЬНОГО БУДІВНИЦТВА ПОЛТАВСЬКОГО МІСЬКВИКОНКОМУ (04057600)

Об’єкти будівництва

# Назва об'єкта Вид будівництва Тип об'єкта Ідентифікатор об'єкта Енергетичний сертифікат ТЕП

Відповідальні особи

Посада Напрям експеритизи ПІб
Відповідальний експерт З питань екології
З питань санітарного і епідеміологічного благополуччя населення
ПАВЛЕНКО АЛЛА ВОЛОДИМИРІВНА (АР 019797, АЕ 005085)
Архітектор З питань архітектури
Дмитренко Андрій Юрійович (АА 002846, АА 000586, АА 002847)
Відповідальний експерт З питань кошторисної частини проектної документації
ЦВЄТКОВА НАТАЛІЯ ВІКТОРІВНА (АЕ 003922)
Відповідальний експерт З питань енергозбереження
Мягкохліб Роман Сергійович (АЕ 007516, АР 020241, АР 017848, АР 017280, АР 008514, АЕ 007551, АЕ 006978, АЕ 005704)
Відповідальний експерт З питань пожежної безпеки
З питань інженерно-технічних заходів цивільного захисту
Огурцов Олександр Юрійович (АЕ 006769, АЕ 004763, АР 020941, АЕ 005019, АЕ 007152, АР 013963)
Відповідальний експерт З питань міцності, надійності, довговічності
Мурза Сергій Олександрович (АЕ 006093, АР 014059, АЕ 004943, АЕ 004681, АР 012057, АЕ 007565, АЕ 005829)
Головний експерт проекту З питань експлуатаційної безпеки
З питань охорони праці
З питань інженерного забезпечення
З питань створення умов для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення
ПРИВЕДЕННИЙ СЕРГІЙ АНАТОЛІЙОВИЧ (АЕ 004927, АР 006136, АЕ 005841)

Інформація про проєктну документацію

Реєстраційний номер
PD01:4780-1268-2037-0126
Орган, що видав
НИЖНИК ОЛЕКСАНДР ВАСИЛЬОВИЧ
Вид будівництва
Капітальний ремонт
Перелік видів робіт, виконаних проектувальником (генпроектувальником)
ЗПЗ, АБ, ТХ, ЗДІ, ОВ, ВК, ЕТР, ПКО, ПОБ, ІТЗ ЦЗ, КД
Кількість стадій проектування
Одна стадія
Поточна стадія проектування
робочий проект (РП)
Код ДКБС
1263.3 Будівлі шкіл та інших середніх навчальних закладів
Об'єкт споруджуються із залученням бюджетних коштів, коштів державних і комунальних підприємств, установ та організацій, а також кредитів, наданих під державні гарантії?
Так
Належність майнових прав на проектну документацію (право змінювати проектну документацію)
Проектувальник
Дата договору на розробку документації
06.02.2025
Номер проектної документації
002-2025
Статус документа
Діючий

Додаток до експертного звіту

Замовник будівництва – Управління капітального будівництва Полтавського міськвиконкому.

Генеральний проектувальник – Фiзична особа-підприємець Нижник Олександр Васильович, кваліфікаційний сертифікат інженера-проектувальника, виданий Нижник Олександру Васильовичу, серія АР № 014462 від 14.06.2018 р.

 

 

Експертиза проектної документації виконана товариством з обмеженою відповідальністю «ЕКСПЕРТ ЛАЙН» на підставі договору на виконання експертизи проекту будівництва №01-1402-25/ЕП/КО/ПЛ від 17.02.2025 року, укладеного у відповідності до ст.31 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» та Порядком затвердження проектів будівництва і проведення їх експертизи, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 11.05.2011 року № 560.

 

Робочий проект розроблено на підставі наступних вихідних даних:

– завдання на проектування, затвердженого замовником від 06.02.2025 р.;

– розрахунку класу наслідків (відповідальності) об’єкта, виконаного генеральним

проектувальником та узгодженого замовником;

– державного акту на право постійного користування земельною ділянкою серія ЯЯ № 226972;

– витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності Індексний номер витягу: 97446544 від 15.09.2017;

– технічного паспорту виданого КП «ПМ БТІ « ПМР № 4884від 23.11.2015 року;

– рішення Виконавчого комітету Полтавської міської ради об'єктів № 43 від 06.02.2025 року;

– акту огляду приміщень їдальні та харчоблоку Полтавського навчально-виховного комплексу (ЗНЗ-ДНЗ) № 16 Полтавської міської ради Полтавської області за адресою: бульвар Щепотьєва, 16 м. Полтава від 08.01.2025 р.

 

Клас наслідків (відповідальності) об’єкта визначений генеральним проектувальником разом із замовником як СС2 (середні наслідки).

 

Відповідність технічних рішень проекту вимогам чинних нормативних документів у будівництві підтверджено окремим записом, наведеним у пояснювальній записці проекту, який завірено підписом та особистою печаткою відповідального виконавця проекту – ГІПа генерального проектувальника – Нижник Олександра Васильовича, кваліфікаційний сертифікат провідного інженера-проектувальника серія АР № 014462 від 14.06.2018  року.

 

Основні проектні рішення

Вид будівництва – капітальний ремонт.

Об’єкт будівництва не розташований в охоронній зоні об’єктів культурної спадщини і не є об’єктом культурної спадщини у відповідності до Закону України "Про охорону культурної спадщини" № 1805-III від 08.06.2000 року.

Об’єкт будівництва не є об’єктом підвищеної небезпеки у відповідності до Закону України "Про об’єкти підвищеної небезпеки" № 2245-III від 18.01.2001 року.

Основні кліматичні характеристики району прийняті відповідно до ДБН В.1.2-2:2006 «Навантаження і впливи» та ДСТУ Н Б В.1.1-27:2010 «Будівельна кліматологія».

Будівництво здійснюється в одну чергу без виділення пускових комплексів.

Технічні рішення, прийняті в проєкті, розроблені з дотриманням вимог до міцності, надійності та довговічності будівельних конструкцій. Відмова будівельних конструкцій, передбачених проєктом, у нормативний термін експлуатації, при підтриманні їх у належному стані не прогнозується. Надійність, у тому числі довговічність і живучість, забезпечена у відповідності до ДБН В.1.2-14:2018 «Система забезпечення надійності та безпеки будівельних об’єктів. Загальні принципи забезпечення надійності та конструктивної безпеки будівель і споруд».

 

Архітектурно-будівельні рішення

Робочим проектом передбачається:

– капітальний ремонт внутрішніх приміщень їдальні та харчоблоку (опорядження внутрішніх поверхонь підлоги, стін та стелі);

– часткова заміна віконних та дверних блоків;

– ремонт ганку входу/виходу з приміщення їдальні;

– влаштування місця для зберігання зворотньої тари та харчових відходів, що підлягають переробці;

– влаштування пандусу на головному вході.

Стіни та підлоги виконані з непроникаючого, непоглинаючого, нетоксичного та придатного для миття матеріалу.

Стіни приміщень їдальні та харчоблоку відбиваються від керамічної плитки та штукатурки, обробляються антисептичним розчином, штукатуряться цементним розчином по сітці з подальшим облицюванням поверхонь стін керамічною плиткою на клею. Облицювання керамічною плиткою передбачається на всю висоту стін, пастельних, природних кольорів.

Для підлоги передбачається керамогранітна плитка із антиковзкою поверхнею.

Стеля підвісна, стійка до вологого прибирання. Для опорядження стелі (їдальні) використовується каркас для підвісної стелі по типу “Армстронг” з подальшим улаштуванням підвісної стелі по типу “Армстронг”- AMF Thermatex Alpha ColourBord (або еквівалент). Плити підвісної стелі “Армстронг” – AMF Thermatex Alpha ColourBord різних кольорів (відповідно до проєкту – жовтий, зелений, сірий) гладкої, рівної фактури зі спеціальним бактерицидним покриттям та стійкі до подряпин, для застосування у «чистих приміщеннях», мають сертифікацію по класу чистоти ISO 5, вологостійкі та придатні для миття.


Доступність об’єкта для маломобільних груп населення

Територія, на якій знаходиться громадська будівля НВК №16 має освітлення та проїзди з твердим покриттям.

Робочим проектом  передбачається улаштування односкатного, металевого пандусу до вхідної групи головного входу закладу освіти з конструктивними особливостями, що відповідають вимогам ДБН В.2.2-40:2018. Також передбачається влаштування тактильної смуги зі спеціальних тактильних плиток. Початок попереджувальної смуги знаходиться не менше ніж за 0,8 м до перешкоди. Крім того виконано маркування ребер верхньої та нижньої сходинок сходового маршу головного входу жовтим кольором. Ширина маркування горизонтальної площини ребра – 0,05 … 0,1 м; вертикальної – 0,03…0,05 м.

Розміри дверних прорізів головного входу забезпечують безпеку пересування та евакуації відповідно до вимог ДБН В.2.2-15:2019, ДБН В.2.2-40:2018.

Внутрішні приміщення забезпечують вільний доступ осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, на шляхах пересування відсутні пороги або інші перешкоди.

Робочим проектом  передбачається безперешкодний доступ осіб з числа МГН до приміщення їдальні шляхом відсутності порогів, інших перепадів висот та необхідної ширини дверного прорізу. Передбачається два виділених місця (на постійній основі) в їдальні для осіб з числа МГН. Технологічною частиною робочого проекту  передбачається встановлення меблів у їдальні, що трансформуються для виділення додаткових місць особам з числа МГН у разі необхідності. Для користувачів з числа МГН встановлюється спеціальна раковина для миття рук.

Згідно завдання на проектування інші зміни рішень по доступності до громадської будівлі та внутрішніх приміщень навчального закладу маломобільними відвідувачами не передбачались і у даному проекті не виконувались.


Конструктивні рішення

Метою робочого проекту є капітальний ремонт приміщень їдальні та харчоблоку відбувається без зміни конструктивної схеми будівлі, додаткових навантажень на підвалини та основи. Для опорядження стелі (кухні; частково обідня зала та інших допоміжних приміщень) використовується вологостійкий гіпсокартон на каркасі, шпаклювання гіпсовою шпаклівкою з послідуючим грунтуванням та простим фарбуванням латексною фарбою.

Поверхні, що контактують з харчовими продуктами виготовлені з гладких, нержавіючих придатних для чищення матеріалів.

Робочим проектом передбачається заміна всіх дерев’яних віконних блоків на металопластикові з двокамерними склопакетами відповідно до ДСТУ EN 14351-1 та значенням опору теплопередачі не менше ніж R=0,9 м2×К/Вт. Віконні блоки відповідають вимогам ДСТУ EN 14351-1, склопакет з характеристиками не гірше ніж – 4i-11-4-11-4i. Вікна повинні відчинятися лише на провітрювання, оснащуються антимоскитними сітками та протизламною фурнітурою.

Виробничі та складські приміщення обладнанні дверима з гладкою та водостійкою поверхнею, з неабсорбувальних матеріалів, що легко піддаються чищенню, миттю та дезінфекції.


Технологічні рішення

Технологічні рішення робочого проекту  включають заходи з організації процесу зберігання, обігу та приготування харчових продуктів, розташування обладнання, меблів та інвентарю у відповідності з вимогами ДБН В.2.2-3:2018, ДБН В.2.2-25:2009, ДБН В.2.2-9:2018 та Кодексу 4:2024.

Модель організації приміщень харчоблоку – харчоблок опорної кухні, що обслуговує в межах одного навчального закладу загальноосвітній навчальний заклад та дошкільний навчальний заклад. Робочим проектом  не передбачається доставка готових страв до прилеглих закладів.

Харчоблок та їдальня НВК №16 складається з двох функціональних груп приміщень, призначених для: а) обслуговування відвідувачів; б) виготовлення кулінарної продукції (кухня та допоміжні приміщення).

Приміщення для виготовлення кулінарної продукції поділяються на три функціональні підгрупи: основні виробничі приміщення, складські приміщення та службово-побутові приміщення.

Об’ємно-планувальні рішення передбачають потоковий технологічний процес (виключаючи перетин шляхів).

Розміщення цехів в структурі харчоблоку забезпечує послідовність технологічних процесів обробки продуктів й виготовлення виробів при мінімальній протяжності функціональних зв’язків та відсутності перетину технологічних і транспортних потоків. Специфікація технологічного обладнання розрахована відповідно до потреб та місткості харчоблоку. Технічні характеристики обладнання прийняті відповідно Кодексу 4:2024.

Харчоблок оснащується:

– зоною отримання та зберігання сировини;

– заготівельною зоною;

– службово-побутовою зоною;

– зоною основного приготування страв;

– зоною миття та зберігання столового і кухонного посуду й інвентарю;

– зоною видачі готових страв;

– зоною роздаткової лінії в обідньому залі;

– зоною обідньої зали;

– зоною миття рук.

Доставка готових страв в термобоксах до прилеглих закладів не передбачається. Готову їжу передають до дошкільного навчального закладу, що входить до складу НВК №16 в межах однієї будівлі.

Технологічною схемою передбачено розведення у часі періодів приймання сировини до комор зберігання з часом передачі напівфабрикатів з овочевого цеху до зони теплової обробки.

Виробничі та складські приміщення оснащені технологічним та холодильним обладнанням, механічною вентиляцією та забезпечені належним природним та штучним освітленням.

Основні виробничі та адміністративні приміщення й зали забезпечені природнім освітленням.

Виробничі приміщення забезпечені проточною гарячою і холодною питною водою, що відповідає вимогам Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

Згідно офіційної інформації КП ПОР «Полтававодоканал» за результатами щоденних досліджень за 22-ма показниками атестованою згідно вимог ДСанПіНу лабораторії санітарно-хімічні показники безпечності та якості питної води, яка подається на м.Полтаву станом на 01.01.2025 р. відповідає вимогам ДСаНПіН 2.2.4-171-10 (висновок із санітарно-хімічними показниками безпечності та якості питної води доданий до проєктної документації).

Зберігання мийних і дезінфекційних засобів, інвентарю для прибирання здійснюється в окремих відведених місцях, в умовах з обмеженим доступом.

Для миття столового посуду проєктом передбачається три ванни.

Для сушіння столового посуду передбачається встановлення гратчастих полиць на ребрі. Для збегрігання кухонного та столового посуду передбачається окрема комора. Також проєктом передбачено встановлення стерилізатора ножів та стерилізатора яєць.

При розробці проєктної документації враховано, що постачання вхідної сировини відбувається спеціалізованим автотранспортом постачальників (автофургони, авторефрижератори, автомобілі для хліба, вантажні бортові автомобілі, мікроавтобуси). Сировина поступає у власній транспортній тapi (зворотній чи не зворотній), в якій зберігається на складах.

Для забезпечення управління з відходами харчових продуктів передбачено видалення відходів з приміщень, в яких наявні харчові продукти. Відходи харчових продуктів протягом зміни вивозяться щодня.

Обрані в проєкті обладнання задовольняють санітарним та протипожежним вимогам.

 

Електротехнічні рішення

Основними споживачами електроенергії харчоблоку є технологічне обладнання приготування їжі, обладнання миття посуду, системи вентиляції з повітронагрівачами.

Електропостачання передбачено на напрузі ~380/220 В від існуючих електромереж з приєднанням в електрощитовій

Для живлення переносних приймачів передбачено встановлення двополюсних розеток із захисним контактом з механізмом, що закриває доступ при витягненому штепселі (розеткова мережа).

Управління вентиляційним обладнанням передбачено комплектними пристроями керування та вимикачами встановленими по місцю.

Мережі виконані кабелями з мідними жилами з ПВХ ізоляцією в оболонці не підтримуючій горіння зі слабкою димоутворюючою здатністю. Кабелі живлення електрообладнання прокладаються в металорукаві сховано у підготовці підлоги, в гофрованих трубах сховано в борознах стін під штукатуркою та за підвісною стелею.

Проектом передбачається робоче та аварійне. Рівні освітленості прийняті відповідно до ДБН В.2.5-28-2018.

Для освітлення приміщень проектом передбачено встановлення світлодіодних світильників.

Живлення світильників робочого освітлення виконується від проєктованого щита ЩО на напрузі ~220В. Управління освітленням виконується вимикачами, розміщеними по місцю.

Живлення світильників аварійного освітлення виконується від щита ЩАО на напрузі ~220В. Управління освітленням виконується вимикачами, розміщеними по місцю та зі щита.

Типи світильників обрані з урахуванням призначення приміщень, способу встановлення та умов навколишнього середовища.

Мережі освітлення виконані кабелями з мідними жилами з ПВХ ізоляцією в оболонці не підтримуючій горіння зі слабкою димоутворюючою здатністю. Кабелі живлення електрообладнання прокладаються в гофрованих трубах сховано в борознах стін під штукатуркою та за підвісною стелею.

Проектом передбачається улаштування контуру заземлення.

Заземлення обладнання виконується приєднанням шини заземлення до проектованого контуру заземлення з опором розтікання 30 Ом.

Захист від ураження електричним струмом забезпечується поєднанням заходів захисту від прямого і непрямого дотику. Як заходи захисту від прямого дотику в проекті передбачається основна ізоляція струмоведучих частин і оболонки, що  передбачають ступінь захисту не нижче IР2Х. Як заходи захисту у разі непрямого дотику застосовується захисне заземлення системи TN-С-S та автоматичне відключення живлення.

 

Водопостачання та водовідведення

Розділ водопостачання та водовідведення проєктної документації виконаний на підставі завдання на проєктування, архітектурно-будівельної частини згідно діючих норм і правил проєктування.

Робочим проектом передбачається водопостачання харчоблоку від внутрішньої водопровідної мережі навчального закладу. В харчоблоці запроєктовано господарсько-питний водопровід  із  пластикових труб  по  типу ,,Ekoplastik Україна'' або інших, які мають сертифікат відповідності для застосування в Україні.  Для обліку води проєктом передбачається встановлення лічильника холодної води “Baylan KK-12 R160 Ду 15” або іншого з аналогічними характеристиками.

Гаряче водопостачання для потреб їдальні та харчоблоку передбачається від електричних водонагрівачів. Система гарячого водопроводу виконується  із  пластикових труб по типу ,,Ekoplastik Україна'' або інших, які мають сертифікат відповідності для застосування в Україні. 

Система побутової каналізації запроєктована для відведення побутових стоків від сантехприладів приміщень їдальні та харчоблоку в існуючу  мережу побутової каналізації.

Робочим проектом  передбачається перекладання існуючого випуску каналізації. Система виробничої каналізації запроєктована для відведення  стоків від мийок, миття обладнання та прибирання підлоги. Система побутової та виробничої каналізації харчоблоку запроєктована із ПВХ труб  типу "magnaplast" або інших, які мають сертифікат відповідності для застосування в Україні. Стоки після попереднього очищення в жироуловлювачі в самопливному режимі відводяться в існуючу мережу побутової каналізації.

 

Оцінка впливу на навколишнє середовище

Об’єкт будівництва не підпадає під дію ст. 3 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» №2059-VIII від 23.05.2017 року. Тому, матеріали ОВНС розробляються у скороченому обсязі у відповідності до п. 4.5 ДБН А.2.2-1:2021 «Склад і зміст матеріалів оцінки впливів на навколишнє середовище (ОВНС)».

У процесі будівництва об’єкту утворюються в невеликій кількості будівельні, технологічні та господарчі (побутові) відходи. Тимчасове зберігання відходів до передачі спеціалізованим підприємствам, згідно укладених договорів, здійснюється у спеціально відведених місцях відповідно до санітарних норм та правил утримання територій, що унеможливлює вплив відходів на стан навколишнього середовища. Поводження з відходами здійснюється у відповідності до Закону України «Про управління відходами» № 2320-IX від 20.06.2022 року, що виключає можливість негативного впливу на довкілля.

Електромагнітне та іонізуюче випромінювання, а також інші шкідливі фактори на об’єкті планованої діяльності, відсутні.

Негативний вплив відсутній на: водне, геологічне середовища, ґрунт, клімат і мікроклімат, флору і фауну.

Розроблені проєктні рішення дають можливість зберегти екологічну рівновагу в районі розміщення будівництва, знижують до мінімуму дію негативних факторів, що впливають на ґрунт, рослинність, повітряне середовище, водні ресурси та інші компоненти природного середовища.

 

Пожежна безпека

Технічні рішення, прийняті у робочих кресленнях, відповідають вимогам екологічних, санітарно-гігієнічних, вибухонебезпечних, протипожежних та інших діючих норм і правил та забезпечують безпечну для життя та здоров’я людей експлуатацію об’єкту при дотриманні передбачених проєктом заходів.

Ступінь вогнестійкості будівлі об’єкта проєктування – ІІ.

Прийняті проєктні рішення, будівельні та оздоблювані матеріали, що застосовуються при капітальному ремонті їдальні та харчоблоку не погіршують існуючий протипожежний стан будівлі. Забороняється використання матеріалів, що не мають відповідних сертифікатів.

Робочим проектом передбачається встановлення зовнішніх дверних блоків входів у харчоблок та їдальні з межею вогнестійкості ЕІ60.

Зовнішнє пожежогасіння здійснюється від існуючих гідрантів та водопровідних мереж. Внутрішнє пожежогасіння будівлі забезпечується первинними засобами пожежогасіння та від існуючих пожежних кранів.

Внутрішні приміщення закладу освіти, у тому числі, харчоблок та їдальня оснащені системою пожежної сигналізації із системою передавання тривожних сповіщень типу 2.

Робочим проектом  передбачається система керування евакуюванням в частині встановлення показчиків напрямку евакуювання з приміщень їдальні та харчоблоку, а також світлових показчиків «Вихід». Передбачається влаштування евакуаційного освітлення на шляхах евакуації та позначення евакуаційних виходів з обідньої зали їдальні та харчоблоку знаками пожежної безпеки згідно з ДСТУ EN ISO 7010:2019.

В приміщеннях харчоблоку та їдальні передбачено розміщення первинних засобів пожежогасіння, згідно вимог Правил експлуатації та типових норм належності вогнегасників, затверджених наказом МВС України від 15 січня 2018 року № 25 (дод.4). Всі приміщення забезпечуються первинними засобами пожежогасіння.

Робочим проектом  передбачається встановлення автономної системи локального кухонного пожежогасіння у відповідності до вимог ДБН В.2.5-56:2014.

Робочим проектом  передбачається улаштування системи витяжної вентиляції у приміщенні харчоблоку, що оснащується вентилятором, який має подвійне призначення та використовується для димовидалення із приміщення харчоблоку з урахуванням вимог ДБН В.2.5-56:2014.

В місцях перетину повітропроводами огороджувальних конструкцій з нормованою межею вогнестійкості встановлюються вогнезатримуючі клапани.

Робочим проектом   передбачено використання матеріалів, що являються безпечними для здоров’я людини, з пожежною небезпекою не вищою Г1, В1, Д1, Т1, та мають відповідні сертифікати.

 

Інженерно-технічні заходи цивільного захисту

Інженерно-технічні заходи цивільної оборони (цивільного захисту) розроблені та повністю відповідають діючим нормам та правилам. Розроблення ІТЗ ЦЗ обумовлюється вимогами постанови Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», Кабінету Міністрів України від 09.01.2014 р. №6 «Про затвердження переліку об’єктів, що належать суб’єктам господарювання, проектування яких здійснюється з урахуванням вимог інженерно-технічних заходів цивільного захисту», ДБН А.2.2-3:2014, ДБН В.1.2-4:2019, ДСТУ 8773:2018.

Розділ інженерно-технічних заходів цивільного захисту (цивільної оборони) передбачений окремим томом проектної документації відповідно до завдання на розробку Розділу ІТЗ ЦЗ.

 

Енергозбереження

Об’ємно-планувальні і конструктивні рішення, що передбачені проєктом будівництва забезпечують оптимальний рівень енерговитрат при експлуатації. З метою енергозбереження паливно-енергетичних ресурсів в проєкті передбачається застосування сучасних більш ефективних матеріалів та обладнання, що сертифіковані в Україні.

Проєктом передбачені енергозберігаючі заходи та зниження енергоємності виробництва, зокрема:

– компактне, раціональне розміщення обладнання, оптимальне співвідношення потужності та споживання енергоносіїв технологічним обладнанням;

– максимальний коефіцієнт корисної дії обладнання;

– мінімальні викиди забруднюючих речовин, дає змогу повною мірою знизити витрати енергії.

 

Опалення і вентиляція

Система вентиляції Система вентиляції їдальні та харчоблоку НВК №16 проєктується припливновитяжною з механічним  спонуканням.

Повітрообмін прийнятий для: – для приміщень кухні – на асиміляцію надлишків тепла; – для інших приміщень за нормативними кратностями. Окремі витяжні системи проєктуються для: – кухні; – мийної; – санвузла; – душової; – їдальні; – комори.

Окремі припливні системи проєктуються для: – кухні; – мийної; – їдальні. Повітрообмін влаштовується таким чином, щоб в зоні приготування їжі було розрідження. Додатково встановлюються переточні решітки в залі їдальні для забезпечення припливу повітря. Припливні установки проєктуються з вбудованим фільтром та електричним калорифером.

Повітрозабір припливної установки розташований на висоті не менше ніж 2 м над рівнем землі. Видалення повітря з приміщень харчоблоку здійснюється на дах через існуючі шахти, вентиляторами В1-3 тип KFS фірми “AeroStar”. Даний вентилятор призначений для переміщення повітря та інших невибухонебезпечних газових сумішей, що мають температуру до +120 °С. Вентилятори встановлюються в окремому приміщенні на заміну старому непрацюючому вентилятору кухні.

Подача зовнішнього та видалення внутрішнього повітря в приміщеннях будівлі  здійснюється з верхньої зони. Для регулювання кількості повітря, що проходить по повітропроводам  встановлені дросель-клапани. Для запобігання перетікання повітря при відключених осьових вентиляторах витяжних систем встановлені зворотні клапани. В місцях перетину повітроводами огороджувальних конструкцій з нормованою межею вогнестійкості встановлюються вогнезатримуючі клапани.

 

Охорона праці.

У проекті висвітленні в повному обсязі вимоги чинного законодавства України про охорону праці, ДБН А.3.2-2-2009 «Охорона праці і промислова безпека у будівництві»,
ДБН А.3.1-5:2016 «Організація будівельного виробництва», ДБН В.1.2-14-2018 «Загальні принципи забезпечення надійності та конструктивної безпеки будівель та споруд, будівельних конструкцій та основ», ДБН В.1.2-9-2021 «Основні вимоги будівель та споруд. Безпека експлуатації».

Розглянуто комплекс заходів з охорони праці Правил техніки безпеки та законів України про охорону праці; заходи по забезпеченню вибухо-пожеже безпеки при експлуатації будинків і споруд згідно вимог будівельних норм ДБН В.1.1-7:2016 «Правил пожежної безпеки в Україні», ПУЕ та охорони навколишнього середовища.

Розглянуті вимоги щодо кваліфікації та спеціального навчання з питань охорони праці, електробезпеки працівників, які виконують будівельно-монтажні роботи.

Передбачені заходи захисту від поразки електрострумом при використанні електроінструмента та електрообладнання під час виконання роботи із застосуванням електричних ручних машин та інструментів на підставі законодавства України про охорону праці, ПУЕ, ПТЕЕС, ПБЕЕС (НПАОП 40.1-1.21-98 (ДНАОП 0.00-1.21-98)) і Правила безпечної роботи з інструментом та пристроями (НПАОП 0.00-1.71-13).

 

Проект організації будівництва

Робочим проектом передбачено капітальний ремонт їдальні та харчоблоку Полтавського навчально-виховного комплексу (ЗНЗ-ДНЗ) № 16 Полтавської міської ради Полтавської області за адресою: бульвар Щепотьєва, 16 м. Полтава.

Капітальний ремонт передбачається в одну чергу.

Тривалість капітального ремонту складає 4,0 місяці.

Для організації підготовки будівництва і додержання технологічної послідовності виконання робіт встановлюється два періоди будівництва: підготовчий і основний, згідно з вимогами ДБН А.3.1-5:2016 «Організація будівельного виробництва».

Наведені заходи з контролю якості будівельних робіт та надані вказівки щодо відображення їх результатів в виконавчій документації.

Наведенні заходи техніки безпеки, пожежній і вибуховій безпеці, заходи захисту від поразки електрострумом при використанні електроінструмента та електрообладнання.

На об’єкті передбачена система організації безпеки праці, освітленні вказівки дотримання вимог охорони оточуючого середовища.

Робочий проект виконаю в достатньому обсязі та при дотриманні діючих на Україні нормативних актів

 

Кошторисна частина

Заявлена загальна кошторисна вартість будівництва була визначена в поточних цінах станом на 19.02.2025 року, складала 35223,386 тис. грн., у тому числі:

– будівельні роботи – 14243,222 тис. грн.;

– устаткування, меблів та інвентарю – 13340,088тис. грн.;

– інші витрати – 7640,076тис. грн.

За результатами розгляду кошторисної документації та зняття зауважень встановлено, що зазначена документація, яка враховує обсяги робіт, передбачені робочим проектом, складена відповідно до вимог Кошторисних норм України «Настанова з визначення вартості будівництва» та «Настанова з визначення вартості проектних, науково-проектних, вишукувальних робіт та експертизи проектної документації на будівництво», затверджених Наказом Мінрегіону від 01.11.2021 № 281 «Про затвердження кошторисних норм України у будівництві».

Загальна  кошторисна вартість будівництва у поточних цінах станом на 25.02.2025 року складає – 34725,919 тис. грн., у тому числі:

– будівельні роботи – 14435,501 тис. грн.;

– устаткування, меблів та інвентарю  – 12705,175 тис. грн.;

– інші витрати – 7585,243 тис. грн.

 

У процесі розгляду проекту за зауваженнями ТОВ «ЕКСПЕРТ ЛАЙН» проектною організацією за погодженням із замовником у проект внесені зміни і доповнення.

Відповідальність за внесення змін в усі примірники проекту покладається на генерального проектувальника та замовника.

Замовник експертизи несе відповідальність, згідно з законодавством, за достовірність узгоджених документів, наданих для проведення експертизи.

За результатами розгляду проектних матеріалів і зняття зауважень експертизи, проектна документація може бути рекомендована до затвердження в установленому порядку.

 

Головний експерт проекту

 

 

Приведенний С.А.

Кваліфікаційний сертифікат

Серія АЕ № 005841

 

 

 

 

 

Відповідальні експерти:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 








 

 Архітектор:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мурза С.О.

Кваліфікаційний сертифікат

Серія АЕ № 006093

 

Огурцов О.Ю.

Кваліфікаційний сертифікат

Серія АЕ № 006769

Серія АЕ № 007152

 

Павленко А.В.

Кваліфікаційний сертифікат

Серія АЕ № 005085

 

Мягкохліб Р.С.

Кваліфікаційний сертифікат

Серія АЕ № 006978

 

 

Цвєткова Н.В.

Кваліфікаційний сертифікат

Серія АЕ № 003922

 



  Дмитренко А.Ю.

  Кваліфікаційний сертифікат

  Серія АЕ № 002846



Розділи