1 редакція від 09.12.2021 2 редакція від 02.04.2024

Основна інформація

Тип документу
Експертиза проекту
Реєстраційний номер в ЄДЕССБ
EX01:4803-3456-2879-2507
Версія документу
№2
Статус реєстрації
Зареєстровано (внесено реєстратором)
Статус документу
Діючий
Документ
№37844 від 09.12.2021
Орган, що видав
ТОВ "Експертиза МВК" (39292946) Версія №1 Статус (архівна)
Назва об’єкта
Нове будівництво закладу ресторанного господарства (закусочної) на вул.Героїв Майдану,184 в м. Чернівці
Код проектної документації
PD01:0432-9715-9682-5902 Зміни №4 №2021-08-006-П від 2021-07-01 (видав ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ГРАФІТ ПРО") / Наявні експертизи: EX01:4803-3456-2879-2507
Напрям експертизи
З питань міцності, надійності, довговічності, З питань експлуатаційної безпеки, З питань санітарного і епідеміологічного благополуччя населення, З питань охорони праці, З питань екології, З питань пожежної безпеки, З питань техногенної безпеки, З питань енергозбереження, З питань створення умов для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, З питань інженерного забезпечення, Архітектурне об'ємне проектування
Головний експерт проекту
Сопіт Володимир Володимирович (АЕ 004778, АЕ 004609, АЕ 005791, АТ 007310, АЕ 004620, АЕ 007268 )

Кошторисна вартість

Інформацію не зазначено

Кошторисна вартість за чергами

Інформацію не зазначено

Адреса

Адреса Адреса згідно експериментального порядку Наказ
Чернівецька обл., Чернівецький район, Чернівецька територіальна громада, м. Чернівці (станом на 01.01.2021), вулиця Героїв Майдану , б. 184 не присвоювалась не призначалась

Інформація про замовників

Правовий статус Назва
Юридична особа ДОЧІРНЄ ПІДПРИЄМСТВО "ЧЕРНІВЦІТУРИСТ" ПРИВАТНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА "УКРПРОФТУР" (02649302)

Об’єкти будівництва

Інформацію не зазначено

Відповідальні особи

Посада Напрям експеритизи ПІб
Відповідальний експерт З питань енергозбереження
Паламарюк Віталій Іларійович (СІ- 00104, АЕ 005777, АЕ 004852)
Відповідальний експерт З питань санітарного і епідеміологічного благополуччя населення
З питань екології
Вороненко Марія Михайлівна (АЕ 000402, АЕ 006281)
Відповідальний експерт З питань пожежної безпеки
З питань техногенної безпеки
Мартинюк Василь Іванович (АЕ 000113, АЕ 006280)
Архітектор Архітектурне об'ємне проектування
Бугай Олена Миколаївна (АА 003239, АА 002911, АА 000778)
Головний експерт проекту З питань міцності, надійності, довговічності
Сопіт Володимир Володимирович (АЕ 004778, АЕ 004609, АЕ 005791, АТ 007310, АЕ 004620, АЕ 007268)
Відповідальний експерт З питань експлуатаційної безпеки
З питань охорони праці
З питань інженерного забезпечення
З питань створення умов для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення
Грубляк Анатолій Васильович (АЕ 002961, АЕ 005230)

Інформація про проєктну документацію

Реєстраційний номер
PD01:0432-9715-9682-5902
Орган, що видав
ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ГРАФІТ ПРО" (43982643)
Вид будівництва
Нове будівництво
Перелік видів робіт, виконаних проектувальником (генпроектувальником)
Пояснювальна записка. Генеральні плани. Архітектурні рішення. Технологічні рішення. Конструктивні рішення. Проект організації будівництва. Опалення та вентиляція. Водопровід та каналізація. Оцінка впливу на навколишнє серидовище. Блискавкозахист. Система пожежної сигналізації
Кількість стадій проектування
Дві стадії
Поточна стадія проектування
проект (П)
Код ДКБС
1230.4 Їдальні, кафе, закусочні та т. ін.
Об'єкт споруджуються із залученням бюджетних коштів, коштів державних і комунальних підприємств, установ та організацій, а також кредитів, наданих під державні гарантії?
Ні
Належність майнових прав на проектну документацію (право змінювати проектну документацію)
Замовник
Дата договору на розробку документації
01.07.2021
Номер проектної документації
2021-08-006-П
Статус документа
Діючий

Додаток до експертного звіту

Замовник ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "БРБ ФУД"

Генеральний проектувальник - Товариство з обмеженою відповідальністю «ГРАФІТ ПРО»

(ГАП - Хілько Н. О. (кваліфікаційний сертифікат АА № 002178 від 18.08.2014р ).

Адреса об’єкту будівництва:  вул.Героїв Майдану,184 в м. Чернівці.

Проектна документацiя виконана на основi:

- завдання на проектування;

-містобудівні умови та обмеження №912-МУО від 09.07.2021р

-витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку НВ-7301995632017 від 18.05.2017р;

- договір про участь у будівництві та передачу функцій замовника від 20.07.2021р;

- технічні умови нестандартного приєднання до електричних мереж електроустановок від 16.09.2021;

- технічні умови №03/288 від 30.09.2021р на приєднання до систем централізованого водопостачання та централізованого водовідведення;

- вихідних документів.

 

Проектнi рiшення прийнятi вiдповiдно до чинноrо законодавства України в галузi мiстобудування та державних будiвельних норм.

 

Проєктними рішеннями передбачено будівництво закладу громадського харчуваннядля здійснення підприємницької діяльності із продажу страв нескладного готування, призначеного для швидкого обслуговування споживачів. Передбачається будівництво двоповерхової будівлі з розмірами в осях 26,60*12,00 м. Технологічні приміщення запроєктовані на першому поверсі.

До комплексу заходів по благоустрою території проєктом передбачено створення майданчику, тротуарів, заїздів-пандусів для маломобільних груп населення (надалі – МГН), влаштування гостьової автостоянки та освітлення прилеглої території. При проєктуванні благоустрою максимально враховано особливості земельної ділянки, зберігаючи природне середовище.

За ±0,000 прийнятий рівень «чистої» підлоги першого поверху, що відповідає абсолютній відмітці: 241.60.

Висота поверхів від підлоги до підлоги становить не менше 3,30 м.

Сходові марші розташовані всередині будівлі біля зовнішньої стіни. Кількість підйомів в одному сходовому марші відповідає вимогам ДБН.

Входи до будівлі передбачено з рівня поверхні землі без влаштування ґанку з передбаченим водовідведенням.

Евакуація людей здійснюється згідно із нормами, передбаченими ДБН.

Огороджувальні конструкції будівлі запроєктовано із застосуванням матеріалів, що задовольняють вимоги енергозбереження і пожежної безпеки згідно з ДБН.

Конструктивна система об’єкта будівництва запроєктована із забезпеченням загальної стійкісті при аварійних ненормованих локальних руйнівних навантаженнях на окремі несучі конструкції, з урахуванням мінімального часу, необхідного для евакуації людей.

Конструкція покрівлі запроєктована з внутрішнім водостоком. На покрівлі будівлі передбачено огорожу.

Ділянка площею 1.2857 га має конфігурацію неправильного багатокутника та розташована в у діловому районі міста Чернівці з багатоповерховоюжитловою забудовою.

Рельєф ділянки спокійний з незначним ухилом в північно-східному напрямку.

2

На ділянці розташовані зелені насадження які плануються частковому збереженню.

Проектом передбачено розміщення безпосередньо закладу ресторанного господарства (закусочної),відкритої тераси (літнього майданчика) та ліній МакДрайву для обслуговування людей безпосередньо з транспортних засобів (без виходу з них) за допомогою елементів «DTO», які є основним моментом обслуговування основної кількості відвідувачів.

Розміри звичайного машиномісця прйняти 5.50 м * 2.50 м, розміри машиномісця для інвалідів - відповідно 5.50 м * 5.00 м.

Дорожне покриття усіх проїздів закладу прийнято з покриттям з бетонної плитки ФЕМ, пішохідних доріжок – з бетонної декоративної тротуарної плитки.

Запроєктований об’єкт не належить до потенційно небезпечних об'єктів і не входить до об’єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку.

Проєктними рішеннями передбачено забезпечення зручного і комфортного середовища, а також безпечних і безперешкодних умов перебування в будівлі закусочної (ресторану швидкого обслуговування) для МГН, а саме:

-            Організовані зручні входи до будівлі, переважно по рельєфу з поверхні землі;

-            В середині будівлі відсутні перепади висот;

-            Передбачено туалет з універсальною кабіною(туалет для інвалідів) на першому поверсі.

Враховуючи ту обставину, що будівництво є об’єктом підвищеної небезпеки, потрібно приділити особливу увагу питанням охорони праці. Для цього необхідно виконати максимум заходів, що забезпечують безпеку робітників, що виконують будівельні роботи.

Провести інструктаж з робітниками з охорони праці та безпечним методам виконання робіт, ознайомити з цим проєктом та проєктом виконання робіт, що розроблено будівельною організацією.

Перед проведенням робіт необхідно:

-  забезпечити робочих вогнегасником, піском та бочкою з водою;

-  всі робітники мають бути забезпечені каскою та монтажними поясами;

-            точка електропостачання повинна бути ізольованою та унеможливити доступ сторонніх осіб; на об’єкті має знаходитись аптечка першої медичної допомоги.

Зовнішні стіни:

- газобетонні блоки AEROC D300 товщ. 300 мм;

- мінераловатний утеплювач товщ. 130 мм;

- вентильований фасад;

Перегородки:

ТИП1 - збірні гіпсокартонні, системи "Knauf" по металевому каркасу із заповненням мінераловатними плитами. Товщина перегородок - 100мм; 125мм. Використовувати вологостійкі гіпсокартонні плити. Висота обшивки перегородок вологостійкими гіпсокартонними плитами на 100мм вище підвісної стелі.

ТИП2 - (в пожежонебезпечних та технічних приміщеннях): протипожежні перегородки з повнотілої глиняної цегли КРПв-1/100/1800 на розчині  М75 з армуванням сіткою з дроту Вр-1 d=4мм з чарункою 50х50мм через 6 рядів кладки по висоті. Протипожежну перегородку обшити вологостійкими гіпсокартонними плитами до низу плити перекриття.

Підлога:

- кам'яно-керамічна та клінкерна плитка на бетонній підготовці.

Підвісна стеля:

- система "Armstrong" з квадратними плитами 600х600мм та система "Knauf" - гіпсокартон.

Вікна та вітражі:

 

3

- коробка з алюмінієвого профілю, термостійки, скло - однокамерний склопакетз використанням скла типу триплекс (коефіцієнт опору теплопередачі R=0,6м2/ С/Вт).

Для зменшення перегріву при прямому сонячному освітленні на віконний проріз, внутрішню поверхню скління вікон та вітражів оклеїти спатерною плівкою фірми "Sungard" (плівка, що відбиває сонячні промені).

Двері:

- виробництва фірми "Mercor" (зовнішні, внутрішні, протипожежні)

Покрівля:

- плоска, сумісна.

Проєктом передбачені заходи для підвищення межі вогнестійкості конструкцій.

В запроєктованій споруді основні конструктивні елементи виконані згідно норм мінімальної межі вогнестійкості :

- запроєктовані монолітні  з/б колони R120/MO;

- з/б перекриття RЕІ 45/MO;

- стіни сходових клітин REI 120/M0

- сходові площадки, марші сходових кліток R60/M0.

Протипожежні перегородки із порожнистої глиняної цегли КРПр-1/100/1350/15 ДСТУ Б.В.2.7-61-97 на розчині М75 з армуванням сіткою з дроту Вр-1 d=4мм з чарункою 50х50мм через 6 рядів кладки по висоті. Межа вогнестійкості протипожежної цегляної перегородки 45 хвилин (ЕІ 45, де Е - втрата цілісності перегородки, І - втрата теплоізолюючої здатності перегородки), з встановленням протипожежних дверей (межа вогнестійкості не менше 30 хвилин).

Об'ємно-планувальні рішення передбачають надійну евакуацію із споруди на випадок пожежі за допомогою наступних заходів:

- повне забезпечення евакуаційними виходами;

- відкривання дверей по ходу евакуації;

- нормативна ширина евакуаційних проходів коридорів;

- на шляхах евакуації застосовані негорючі опоряджувальні матеріали;

- у місцях проходу інженерних комунікацій в будівельних конструкціях передбачена ретельна забивка щілин негорючими матеріалами (базальтове волокно з глиною).

Для забезпечення технологічних потреб підприємства, а також для забезпечення нормативних санітарно-побутових умов для працівників та відвідувачів закладу ресторанного господарства проєктом передбачається влаштування систем:

-опалення, вентиляції та кондиціювання;

-холодного та гарячого водопостачання, побутової, виробничої;    -каналізації;

-електропостачання та електроосвітлення;

-системи зв'язку, охоронної сигналізації, відео спостереження.

Опалення ресторанного комплексу, приміщень побутового обслуговування здійснюється спільно з системою вентиляції на базі вентиляційно-кліматичного обладнання з електричними секціями нагріву, фреонових систем на базі теплового насоса, а також за допомогою електричних конвенкторів в окремих приміщеннях.

Опалення здійснюється за допомогою місцевих вентиляційних доводчиків. Загально обмінна вентиляція ресторанного комплексу запроєктована припливно-витяжна з механічним спонуканням.

Для розчинення і видалення шкідливих викидів від технологічного обладнання передбачені місцеві відсмоктувачі.

Загально обмінна витяжна вентиляція приміщень комплексу передбачена за допомогою витяжних вентиляторів розташованих на покрівлі.

Робота охолоджуючої (припливної) вентиляції управляється по температурі повітря в приміщенні. В теплий і перехідний періоди використовують системи кондиціонування повітря, які забезпечують необхідний температурний режим приміщення.

4

Передбачена система рекуперації витяжного повітря на базі пластинчастого рекуператоруР1, для повторного використання вторинних енергоресурсів та зменшення загальних показників енергоспоживання.

Теплова ізоляція обладнання і повітроводів передбачається з матеріалів, які важко згорають (клас Г1).

На повітроводи в місцях перетину протипожежних будівельних конструкцій з високим класом вогнестійкості встановлюються протипожежні клапани КПВ-1.0Е з електроприводами 220В.

Системою автоматики об'єкта передбачає:

- автоматичне блокування (відключення) електроприймачів систем повітряного опалення,вентиляції, кондиціонування в разі пожежі. Відключення відбувається централізовано, припиненням подачі електроживлення на розподільні щити систем вентиляції;

- закриття в разі пожежі протипожежних нормально відкритих клапанів систем загальнообмінної вентиляції.

З метою економії тепла і для забезпечення оптимального рівня енерговитрат при реконструкції передбачається:

- високоефективні установки з малим споживанням електроенергії;

- автоматика припливних систем дає можливість автоматичного регулювання температури припливного повітря, для запобігання його перегріву і зайвих енерговитрат;

- на припливних системах встановлюються автоматика, яка дає можливість знижувати

витрати повітря в неробочий час;

- на виході повітря з припливних установок передбачені датчики температури повітря.

Для зменшення шуму вентиляційних установок передбачені наступні заходи:

- установка вентиляторів на віброізолюючих підставках на покрівлі;

- з'єднання вентиляторів і повітроводів на гнучких вставках;

- встановлення шумоглушників.

Для виключення ураження чергового і обслуговуючого персоналу електричним струмом вентиляційне обладнання підлягає заземленню.

Обслуговуючий персонал допускається до виконання робіт тільки після проходження:

- вступного загального інструктажу з охорони праці;

- інструктажу на робочому місці з безпечних методів праці.

Проходження інструктажу відзначається в журналі.

До монтажу, налагодження та обслуговування систем загально обмінної вентиляції допускаються особи, які мають відповідні допуск, документ, засвідчуючий право на роботу з системами.

Обслуговуючий і оперативний черговий персонал повинен мати експлуатаційну документацію, знати принцип роботи систем, ознайомитись з інструкцією по експлуатації систем, переданих після здачі об'єкта в експлуатацію.

У складі проекту розроблений розділ ОВНС в обсягах вимог ДБН А.2.2-1-2003, відповідно до якого будівництво та експлуатація об’єкта не викличе негативного впливу на навколишнє середовище.

Джерелами можливого негативного впливу на навколишнє природне середовище будуть викиди від джерела теплопостачання – компресорно-конденсаційних блоків, які утворюють тепло, працюючи на охолодження, двигуни внутрішнього згорання автомобілів, що здійснюють рух по території, термообробка продуктів (робота грилю, робота фритюрниці), мийка обладнання; прання (робота пральних машин).

 

 

5

Результати розрахунку показали, що при експлуатації закладу рівень забруднення атмосферного повітря в приземному шарі атмосфери з врахуванням фону в найближчій житловій зоні не перевищує  ГДКм.р. по  всім забруднюючим речовинам.

Вплив об’єкту проектування на складові докілля – незначний, екологічно допустимий.

За результатами розгляду проектної документації і зняття зауважень, які були доведені письмово до замовника та усунуті в процесі проведення експертизи, встановлено, що проект " Нове будівництво закладу ресторанного господарства (закусочної) на вул.Героїв Майдану,184 в м. Чернівці"  розроблений  відповідно до завдання на проектування та  вихідних даних  відповідає вимогам до міцності, надійності та довговічності об’єкту будівництва, його експлуатаційної безпеки та інженерного забезпечення, у тому числі щодо доступності осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення, вимогам  санітарного і епідеміологічного благополуччя населення; охорони праці; екології; пожежної безпеки; техногенної безпеки; енергозбереження відповідає вимогам ДСТУ Б Д.1.1-1:2013.

Головний  експерт проекту                                                                  

Володимир Сопіт                  

(сертифікат АЕ № 005791)
                                

Відповідальні експерти:         

Віталій Паламарюк

(сертифікат АЕ № 005777)

Марія Вороненко

(сертифікат АЕ 006281)

Володимир Сопіт                  

 (сертифікат АЕ № 005791)

Василь Мартинюк

(сертифікат АЕ № 006280)

Анатолій Грубляк

(сертифікат АЕ 005230)

Олена Бугай

(сертифікат АА № 002911)

 


Розділи