Основна інформація

Тип документу
Експертиза проекту
Реєстраційний номер в ЄДЕССБ
EX01:2874-4616-5251-8394
Версія документу
№1
Статус реєстрації
Зареєстровано (внесено реєстратором)
Статус документу
Діючий
Документ
№037-23/П від 19.01.2024
Орган, що видав
ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ІНСПЕКТРУМ" (41308216) Версія №1 Статус (поточна)
Назва об’єкта
Будівництво закладу ресторанного господарства (закусочна) з літнім майданчиком та можливістю обслуговування відвідувачів на автомобілях на перехресті вулиць Глібова та Любецької в м.Чернігові
Код проектної документації
PD01:9482-1917-9774-9756 №ЧЕРН-П від 2023-02-21 (видав ЮРЕЦЬ СЕРГІЙ ВАСИЛЬОВИЧ) / Наявні експертизи: EX01:2874-4616-5251-8394
Напрям експертизи
З питань міцності, надійності, довговічності, З питань експлуатаційної безпеки, З питань створення умов для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, З питань інженерного забезпечення, З питань санітарного і епідеміологічного благополуччя населення, З питань охорони праці, З питань пожежної безпеки, З питань енергозбереження, З питань інженерно-технічних заходів цивільного захисту
Головний експерт проекту
ДЗЮБЕНКО ВАЛЕНТИН АНДРІЙОВИЧ (АЕ 002346, АР 018656, АР 005294, АЕ 006475, АЕ 004682, АЕ 007230 )

Кошторисна вартість

Інформацію не зазначено

Кошторисна вартість за чергами

Інформацію не зазначено

Адреса

Адреса Адреса згідно експериментального порядку Наказ
Чернігівська обл., Чернігівський район, Чернігівська територіальна громада (UA74100390000073425) , На перехресті вулиць Глібова та Любецької не присвоювалась не призначалась

Інформація про замовників

Правовий статус Назва
Юридична особа ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ПОЛІССЯБУДІНВЕСТ" (41366330)

Об’єкти будівництва

Інформацію не зазначено

Відповідальні особи

Посада Напрям експеритизи ПІб
Архітектор З питань архітектури
Руденко Вячеслав Олегович (АА 000774, АА 003110, АА 003323)
Відповідальний експерт З питань експлуатаційної безпеки
З питань створення умов для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення
З питань інженерного забезпечення
З питань охорони праці
Стретович Дмитро Миколайович (АЕ 004727, АЕ 005229, АЕ 005426)
Відповідальний експерт З питань енергозбереження
Гламаздін Павло Михайлович (АЕ 004606)
Відповідальний експерт З питань санітарного і епідеміологічного благополуччя населення
ПАВЛЕНКО АЛЛА ВОЛОДИМИРІВНА (АР 019797, АЕ 005085)
Відповідальний експерт З питань пожежної безпеки
З питань інженерно-технічних заходів цивільного захисту
Бушиленко Анатолій Григорович (АЕ 004516, АЕ 000027, АЕ 007177)
Головний експерт проекту З питань міцності, надійності, довговічності
ДЗЮБЕНКО ВАЛЕНТИН АНДРІЙОВИЧ (АЕ 002346, АР 018656, АР 005294, АЕ 006475, АЕ 004682, АЕ 007230)

Інформація про проєктну документацію

Реєстраційний номер
PD01:9482-1917-9774-9756
Орган, що видав
ЮРЕЦЬ СЕРГІЙ ВАСИЛЬОВИЧ
Вид будівництва
Нове будівництво
Перелік видів робіт, виконаних проектувальником (генпроектувальником)
Виконання розділів по архітектурним рішенням, конструктивним рішенням, електротехнічні рішення, водопостачання та каналізація, опалення вентиляція та кондиціювання, проект організації будівництва, протипожежні заходи, блискавкозахист, система автоматизації контролю концентрації газів, енергозбереження та енергоефективність, ОВНС, розрахунок часу евакуації , інженерно-технічні заходи цивільного захисту
Кількість стадій проектування
Дві стадії
Поточна стадія проектування
проект (П)
Код ДКБС
1230.4 Їдальні, кафе, закусочні та т. ін.
Об'єкт споруджуються із залученням бюджетних коштів, коштів державних і комунальних підприємств, установ та організацій, а також кредитів, наданих під державні гарантії?
Ні
Належність майнових прав на проектну документацію (право змінювати проектну документацію)
Замовник
Дата договору на розробку документації
21.02.2023
Номер проектної документації
ЧЕРН-П
Статус документа
Діючий

Додаток до експертного звіту

Проєкт «Будівництво закладу ресторанного господарства (закусочна) з літнім майданчиком та можливістю обслуговування відвідувачів на автомобілях на перехресті вулиць Глібова та Любецької в м. Чернігові» розроблений ФОП Юрець С. В. (головний інженер проекту – Юрець С.В., кваліфікаційний сертифікат серія АР № 016032 від 05.12.2019) на замовлення ТОВ «ПОЛІССЯБУДІНВЕСТ», на підставі вихідних даних:

-                містобудівні умови та обмеження для проектування об’єкта будівництва, затверджені наказом управління архітектури та містобудування Чернігівської міської ради № 32-М від 04.08.2022 року. Реєстраційний номер в ЄДЕССБ MU01:0200-4572-3515-9964;

-                завдання на проєктування, затвердженого замовником будівництва та погодженого генеральним проєктувальником;

-                ТУ тимчасового приєднання до електричних мереж електроустановок, № 4913 від 27.03.2023, надані АТ «Чернігівобленерго», реєстраційний номер ЄДЕССБ TU01:4959-0785-7793-1441;

-                ТУ на приєднання до систем централізованого питного водопостачання  та централізованого водовідведення, № 04-073/466 від 20.02.2023, надані ПАТ «Київводоканал» зі змінами від 13.03.2023. реєстраційний номер ЄДЕССБ TU01:4428-8683-7993-6082;

-                ТУ на вивезення твердих побутових відходів № 07 від 27.06.2023, надані КП «АТП-2528», реєстраційний номер ЄДЕССБ TU01:4248-8351-1145-3943

 

Земельна ділянка, виділена під нове будівництво закладу ресторанного господарства (закусочна) з літнім майданчиком та можливістю обслуговування відвідувачів на автомобілях розташована на перехресті вулиць Глібова та Любецької в м. Чернігові, площею 2,704 га (кадастровий номер 7410100000:010:0683), розміщена у Новозаводському районі м. Чернігів. Цільове призначення земельної ділянки – для будівництва та обслуговування будівель торгівлі. Абсолютні відмітки поверхні змінюються в межах від 143,50 до 142,50 м.

Земельна ділянка вільна від існуючої забудови. Підземні інженерні мережі, що проходять ділянкою підлягають винесенню за межі ділянки за окремим проєктом відповідно до наданих ТУ.

Проєктом передбачено нове будівництво закладу ресторанного господарства (закусочна) з літнім майданчиком та можливістю обслуговування відвідувачів на автомобілях.

Клас наслідків (відповідальності об’єкту – СС2, середні наслідки.

Сукупний показник – СС2, середні наслідки.

Проєктом передбачено будівництво закладу в одну чергу без виділення пускових комплексів.

 

Рішення з генерального плану

За генеральним планом на земельній ділянці передбачено розміщення будівлі закладу ресторанного господарства з літним майданчиком під навісом, майданчики для розвантаження технологічного транспорту, збору твердих побутових відходів, прийому замовлень з автомобілів, місце тимчасової стоянки велосипедів, місця для тимчасової стоянки автомобілей, посадки/висадки з автомобіля. Відстані між всіма компонентами забудови відповідають вимогам чинних нормативів.

Транспортне обслуговування об’єкту будівництва забезпечується запроєктованими заїздами з вул. Незалежності та запроєктованими проїздами по території та заїзд з боку вул. Лебецька для обслуговуючого транспорту. Транспортне забезпечення та організація заїздів на територію погоджено з департаментом патрульної поліції м. Чернігів.

Вертикальне планування території виконано з урахуванням існуючих відміток вулиць, проїздів, прилеглої території. Проєктними рішеннями з вертикального планування забезпечується відвід дощових і талих вод з території поверхневим способом по проїздах та закритою системою дощової каналізації. Тротуари та внутрішні проїзди запроектовані з нормативними ухилами у повздовжніх і поперечних напрямках.

Рішення з благоустрою та озелененню території передбачають влаштування: проїздів з асфальтобетону із встановленням обмежувальних бортових каменів; пішохідних доріжок та тротуарів з мощенням декоративної плитки типу ФЕМ; встановлення малих архітектурних форм і елементів зовнішнього освітлення; висаджування дерев та кущів, влаштування квітників та газонів.

Проєктними рішеннями передбачені заходи із забезпечення вимог щодо інклюзивності для зручного та безперешкодного пересування по території закладу.

 

Архітектурно-планувальні рішення

Будівля закладу ресторанного господарства – одноповерхова прямокутного обрису у плані з розмірами в крайніх осях 31,25х15,25 м. Висота приміщень від 4,0 м. За відносну відмітку 0,000 прийнято рівень підлоги першого поверху закладу з абсолютною відміткою 143,10 м за Балтійською системою.

Планувальна структура закладу має чітке функціональне зонування по групам приміщень:

- вхідні група, обідня зала, вбиральні для відвідувачів в тому числі вбиральня для МГН;

- зона виробничих приміщень, яка включає: кухню, роздаточну зону, зону мийки кухонної посуди, дільницю для приготування салатів, вікна прийому та видачі замовлень, кімнати менеджера, морозильну і холодильну камери, комору, зони мультиплексу і пральні, камеру сміття та відходів, технічне приміщення;

- приміщення санітарно-побутового призначення: гардеробні персоналу, вбиральні персоналу, душові та кімнату персоналу.

По периметру будівлі передбачено влаштування пагоди виліт якої становить 2,6 та 1,7 метра.

Зовнішнє опорядження будівлі: фасади – система вентильованих фасадів з мінераловатним утеплювачем і оздобленням декоративними композитними панелями та вітражними конструкціями; цоколь – личкування фасадною плиткою; вікна та вітражне заповнення  – алюмінієві профілі із двокамерними склопакетами з енергозберігаючим покриттям на внутрішньому склі. Покрівля – плоска, суміщена з організованим внутрішнім водовідведенням. На даху передбачено влаштування вентиляційного обладнання. Вихід на дах передбачено по зовнішній драбині типу П1.

Внутрішнє оздоблення приміщень запроєктовано із застосуванням сучасних оздоблювальних матеріалів і виробів, відповідає санітарним, технологічним і естетичним вимогам та функціональному призначенню.

Загальна кількість працюючих у пункті – 36 осіб. У максимальну зміну працює – 17 працівників. З них по групі виробничих процесів 1А – 11. Проєктом передбачено роботу закладу у дві зміни.

Проєктом передбачені заходи доступності для осіб МГН, а також візуальної і тактильної інформативності. Запроєктовані санвузли для МГН, відмітка вхідних ганків до будівлі передбачена в рівні відмітки планування із забезпеченням заходів захисту від атмосферних опадів. Ширина тамбурів, коридорів, проходів, дверних прорізів відповідає вимогам норм з інклюзивності.

 

Конструктивні рішення

За результатами інженерно-геологічних вишукувань, виконаних ФОП Антонов І.Ф. у 2023 році, на розвідану глибину до 28,5м, виявлено інженерно-геологічні елементи, які представлені насипними грунтами, пісками мілкими, суглинками тугопластичними, просідними, супісками пластичними лесовидними, супісками твердими. Під час вишукувань (лютий 2023 р.) рівень ґрунтових вод зафіксовано на глибині 8,0 м, з абсолютними відмітками 134,78-13484 м. Ділянка будівництва належить до ІІІ-ї (складної) категорії складності інженерно-геологічних умов. Категорія грунтів за сейсмічними властивостями – II та ІІІ категорії, нормативна сейсмічність ділянки – 5 балів.

Конструктивна схема будівлі – монолітний залізобетонний каркас. Просторова жорсткість і стійкість каркасу в цілому та несуча здатність його елементів забезпечується за рахунок з’єднання колон з фундаментами та колон з плитою покриття. Каркас будівлі двопролітний, прольоти по 7,625 м, крок колон змінний від 4,180 до 15,730 м.

Клас наслідків (відповідальності) об’єкту – СС2 (середні наслідки). Термін експлуатації прийнято – 100 років.

Основні несучі та огороджувальні конструкції будівлі:

-    Фундаменти – палі буронабивні діаметром 420 мм; ростверк - монолітна плита товщиною 600 мм по шару бетонної підготовки. По периметру будівлі влаштовується монолітна залізобетонна фундаментна балка для встановлення стінового заповнення. З’єднання паль з ростверками - жорстке;

-    колони - монолітні залізобетонні перерізом 600х600 мм та 250х600 мм, з бетону класу С25/30, робоча арматура класу А500с і розподільна класу А240с. Сполучення колон з фундаментною плитою жорстке;

-    покриття будівлі - монолітна залізобетонна плита товщиною 250 мм з капітелями висотою 250 мм, по оси «Б» передбачена монолітна балка висотою 1,05 м з бетону класу С25/30;

-    стіни зовнішні, не несучі – тришарові – із керамічної цегли, утеплені з фасадної сторони негорючими мінераловатними плитами та оздоблені навісними фасадними панелями;

-    покрівля – плоска, суміщена з гідроізоляційним килимом із ПВХ мембрани та внутрішнім водостоком з антикриговою системою, утеплена;

-    внутрішні перегородки – цегляні, товщ. 120 мм із керамічної цегли, гіпсокартонні, товщ. 125 мм з шумопоглинаючим заповнення із мінераловатних плит та скляні.

Проєктом передбачено антикорозійне покриття металевих елементів огородження, навісів та консольних козирків по фасаду лакофарбовими сумішами.

 

Інженерне забезпечення

Водопостачання. Джерелом водопостачання об’єкта будівництва є міська централізована водопровідна мережа згідно з ТУ.

Проєктом передбачено підключення будівлі вводом 50 мм. Облік витрат води будівлі вирішується за допомогою влаштування водолічильних вузлів загального та на відгалуження для приготування гарячої води і для поливу території. Загальний вузол комерційного обліку води включає в себе прилад контролю тиску з опцією передавання показів тиску на диспетчерський пункт з подальшою інтеграцією до інформаційної системи.

Будівля обладнується системами холодного водопостачання:

-        системою господарчо-питного водопостачання сан вузлів будівлі;

-        системою господарчо-питного водопостачання кафе;

-        системою поливального водопостачання;

Необхідний тиск в системах забезпечується насосними установками підвищення тиску, які встановлюються в приміщенні водомірного вузла. Система господарчо-питного водопроводу тупикова. В приміщення кухні передбачені поливальні крани для прибирання приміщень.

Магістральні мережі і стояки системи холодного водопроводу проектуються з пластикових труб в ізоляції . Магістральні трубопроводи і стояки ізолюються вспіненим поліетиленом. Розведення до сантех.приладів передбачається в стяжці підлог з пластикових труб в гофротрубі.

Системи гарячого водопостачання проектуються аналогічні системам холодного водопостачання. Приготування та облік гарячої води здійснюється окремо для кожної системи гарячого водопостачання в приміщенні підготовки води ємкісних електричних водонагрівачів. Передбачається циркуляція гарячої води в розподільчих трубопроводах і стояках, що забезпечується циркуляційними насосами.

Зовнішнє пожежогасіння забезпечується від запроєктованих пожежних гідрантів на кільцевій водопровідній майданчиковій мережі.

 Каналізація. Відведення побутових стоків від закладу громадського харчування запроєктовано окремими самопливними системами з випусками до запроєктованої внутрішньомайданчикової каналізаційної мережі. На випуску виробничої каналізації кафе запроєктовно колодязь жироуловлювач.

Внутрішня господарсько-побутова каналізаційна мережа виконуються поліпропіленових каналізаційних труб. Стояки внутрішньої побутової каналізації прокладаються в шахтах та нішах. Для забезпечення вентиляції стояки санвузлів виводяться вище покрівлі.

Підключення майданчикової мережі дощової каналізації об’єкта будівництва виконується до існуючої міської мережі відповідно до ТУ. Відведення дощових вод з прилеглої території передбачено закритою системою з прокладанням самопливної майданчикової мережі із гофрованих каналізаційних труб.

Для відведення дощових та талих вод з покрівель будинків прийнято систему внутрішніх водостоків з електрообігріванням водостічних воронок. Систему дощової каналізації передбачено зі пластикових труб.

Опалення. Внутрішня нормована температура повітря у приміщення ЗГХ досягається за рахунок електричних конвекторів та перегрітого припливного повітря від вентиляційних установок.

Догрівання приміщень відбувається за рахунок мультизональних систем з встановленням внутрішніх блоків кондиціонування, регулювання яких відбувається за допомогою виносних пультів керування.

Електричні конвектори обладнані вбудованим термостатом, для регулювання температури в приміщенні та захисту його від перегріву та охолодження.

Вентиляція. Вентиляція приміщень припливно-витяжна з механічним спонуканням, яка здійснюється окремими системами для кожної групи приміщень. Припливні та припливно-витяжна установки встановлено на покрівлі будівлі. Викиди виведені вище покрівлі окремими шахтами.

З технічних приміщень передбачено витяжну вентиляцію з механічним спонуканням, приплив повітря – неорганізований через суміжні приміщення, за допомогою решітки в нижній зоні дверей.

При прокладанні повітроводів через протипожежну перешкоду встановлюються протипожежні клапани з нормованим класом вогнестійкості.

Для подачі припливного повітря до виробничих приміщень закладу громадського харчування передбачається прямоточна припливна установки, а для залу для відвідувачів – припливна з використання рециркуляційного повітря з метою заощадження енергоресурсів. Припливні та припливно-витяжна установки встановлено на покрівлі будівлі.

Догрів повітря в холодний період року та охолодження повітря в теплий період року передбачено в секціях фреонового випарника. Джерелом фреонових випарників компресорно-конденсаторні блоки з опціями теплового насосу, які встановлені на покрівлі будівлі.

Електропостачання. Електропостачання комплексу здійснюється згідно з ТУ № 4913 від 27.03.2023, надані АТ «Чернігівобленерго». Розрахунковий облік електроенергії передбачається в РУ-0,4кВ ТП.

Проєктом передбачається організація електрощитової, в якій встановлюються ввідно-розподільний пристрій (далі ВРП) та головний розподільчий щит (далі ГРЩ).

За ступенем надійності електропостачання споживачі належать до ІІІ категорій, частково до І. До споживачів І категорії відносяться: споживачі систем протипожежного захисту, аварійного освітлення та охоронної сигналізації; щити протипожежної автоматики та сигналізації. На ВРП споживачів І категорії передбачено АВР.

Розподільні силові мережі виконуються кабелем з негорючою оболонкою, помірним димоутворенням та мідними жилами типу ВВГнгд. Силові мережі протипожежних систем виконуються вогнетривким кабелем з мідними жилами FLAME-X 950 (N)HXH FE180/E90 і (N)HXH FE180/E60.

Облік електроенергії загально-будинкових навантажень будівлі здійснюється трифазними лічильниками, встановленими у ввідно-розподільних щитах (ВРП).

Проєктом передбачене робоче, аварійне, освітлення безпеки та евакуаційне освітлення приміщень світильниками з енергозберігаючими лампами, а також зовнішнє освітлення території.

Проєктними рішеннями виконано блискавкозахист, заземлення будівлі згідно з нормативними вимогами, передбачені основні заходи з електробезпеки та охорони праці.

Системи зв'язку та сигналізації. Будівля обладнується мережами телефонізації, радіофікації, структурованої кабельної мережі, відеоспостереження, охоронної сигналізації, диспетчеризації інженерних систем.

Системи пожежного захисту. Проєктом передбачені системи протипожежного захисту: система пожежної сигналізації; система керування евакуюванням; система централізованого пожежного спостерігання;  диспетчеризація та автоматизація систем протипожежного захисту; автоматична система пожежогасіння кухонного обладнання. Будівля віднесена до ІІ ступеня вогнестійкості.

 

Інженерно-технічні заходи цивільного захисту

У складі проєкту розроблено розділ ІТЗ ЦЗ у якому передбачено комплекс заходів спрямованих на запобігання виникнення аварійних ситуацій та захист людей від небезпек прогнозованих надзвичайних ситуацій.

 

Енергозбереження

Проєктом передбачено комплекс робіт, спрямованих на підвищення теплотехнічних показників огороджувальних конструкцій будівлі, показників споживання енергетичних ресурсів інженерними системами та забезпечення енергетичної ефективності будинку на рівні, що відповідає нормативним вимогам.

Клас енергоефективності будівлі – А.

Організація будівництва

Тривалість будівництва складає 12 місяців. Проєктом передбачені методи виконання основних робіт, послідовність будівництва, визначена потреба в будівельних машинах і механізмах та матеріальних ресурсах.

 

У процесі розгляду проєкту «Будівництво закладу ресторанного господарства (закусочна) з літнім майданчиком та можливістю обслуговування відвідувачів на автомобілях на перехресті вулиць Глібова та Любецької в м. Чернігові» за зауваженнями експертів ТОВ «Інспетрум», проєктною організацією за погодженням із замовником в проєкт внесені зміни і доповнення.

 

Проєктні рішення після внесення в них змін та доповнень за зауваженнями експертизи, розроблено з дотриманням вимог містобудівного законодавства України, будівельних норм, нормативних документів, містобудівним умовам і обмеженням (зокрема щодо дотримання вимог щодо допустимого відсотка забудови земельної ділянки, гранично допустимої висоти будівництва та щільності населення), технічним умовам та іншим вихідним даним на проектування, дотримання вимог до міцності, надійності та довговічності будинків і споруд, їх експлуатаційної безпеки та інженерного забезпечення, зокрема щодо додержання нормативів з питань створення умов для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, санітарного і епідеміологічного благополуччя населення, охорони праці, екології, пожежної безпеки, енергозбереження.


Розділи