Основна інформація
Кошторисна документація
Кошторисна вартість
Кошторисна вартість за чергами
Адреса
Адреса | Адреса згідно експериментального порядку | Наказ |
---|---|---|
Дніпропетровська обл., Дніпровський район, Дніпровська територіальна громада, м. Дніпро (станом на 01.01.2021), проспект Науки | не присвоювалась | не призначалась |
Інформація про замовників
Правовий статус | Назва |
---|---|
Юридична особа | ПІДПРИЄМСТВО З ІНОЗЕМНИМИ ІНВЕСТИЦІЯМИ "МАКДОНАЛЬДЗ ЮКРЕЙН ЛТД" (23744453) |
Об’єкти будівництва
Відповідальні особи
Посада | Напрям експеритизи | ПІб |
---|---|---|
Відповідальний експерт |
Архітектурне об'ємне проектування
|
Коляда Іван Володимирович (АА 003043, АА 003298, АА 000394) |
Відповідальний експерт |
З питань інженерно-технічних заходів цивільного захисту
|
Бушиленко Анатолій Григорович (АЕ 004516, АЕ 000027, АЕ 007177) |
Відповідальний експерт |
З питань пожежної безпеки
З питань техногенної безпеки |
Бушиленко Анатолій Григорович (АЕ 004516, АЕ 000027, АЕ 007177) |
Відповідальний експерт |
З питань експлуатаційної безпеки
З питань охорони праці З питань створення умов для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення З питань інженерного забезпечення |
ХОМЕНКО ВАЛЕРІЙ СТЕПАНОВИЧ (АЕ 006590, АЕ 006610, АЕ 000181, АЕ 006932, АЕ 000682) |
Відповідальний експерт |
З питань санітарного і епідеміологічного благополуччя населення
З питань екології |
АБРАМЕНКО ІГОР ВОЛОДИМИРОВИЧ (АР 011473, АР 011907, АР 012641, АЕ 004599) |
Відповідальний експерт |
З питань міцності, надійності, довговічності
|
ШАРУБІН ВАЛЕРІЙ ЛЕОНІДОВИЧ (АЕ 002869, АЕ 004300, АР 019399, АР 001847) |
Головний експерт проекту |
З питань енергозбереження
|
ШАФІЄВА ОЛЕНА ЮРІЇВНА (АЕ 000191, АЕ 006538) |
Інформація про проєктну документацію
Додаток до експертного звіту
Проект «Реконструкція ресторану швидкого обслуговування "МакДональдз" за адресою: просп. Гагаріна, 128, м. Дніпро» розроблений ТОВ «ФОРМАТ ПРОЕКТ» (генеральний проектувальник) в 2021 році на замовлення ПІІ «МАКДОНАЛЬДЗ ЮКРЕЙН ЛТД» Адреса генерального проектувальника: 02094, м. Київ, вул. Попудренка, буд. 30. Головний інженер проекту – Баб’як Богдан Михайлович (кваліфікаційний сертифікат серія АР № 014397 від 14.06.2021).
Проект розроблений на підставі документів:
·Завдання на проектування від 2021 року;
·Містобудівних умов та обмежень для проєктування об’єкта будівництва, затверджених наказом Департаменту по роботі з активами Дніпровської міської ради Головного архітектурно-планувального управління департаменту по роботі з активами № 173 від 15.04.2021;
·Звіту з визначення можливості збільшення обідньої зали та приміщення обслуговування водіїв (без зміни технологічного процесу приготування страв) будівлі ресторану швидкого обслуговування "МакДональдз" за адресою: проспект Гагаріна, 128 в м. Дніпрі, виконаного ТОВ "Інститут будівництва" інженерної академії України у 2021 році;
·Звіту про інженерно-геологічні вишукування для розробки проекту реконструкції будівлі ресторану МакДональдз за адресою: проспект Гагаріна, 128 в м. Дніпро, виконаного ФОП Казачанська В.А. у 2020 році;
·Листів ТОВ "Формат Проект" №№ 179/01, 179/3 (про відсутність додаткових потреб в електричній енергії та водозабезпеченню).
Метою проекту є реконструкція ресторану швидкого обслуговування "МакДональдз" за адресою: просп. Гагаріна, 128 в м. Дніпро з добудовою обідньої зали на 80 посадкових місць, добудовою (збільшення) вікна драйву для обслуговування водіїв на автомобілях та влаштування санвузла для МГН.
Клас наслідків (відповідальності) – СС2 (середні наслідки). Термін експлуатації – 50 років.
Проектування здійснюється у дві стадії: проект, робоча документація.
Будівництво здійснюється в одну чергу без виділення пускових комплексів.
Земельна ділянка під реконструкція ресторану швидкого обслуговування "МакДональдз" за адресою: просп. Гагаріна, 128 в м. Дніпро площею 0,63 га., кадастровий номер: 1210100000:02:268:0003, за цільовим призначенням передбачена для будівництва та обслуговування об’єктів туристичної інфраструктури та закладів громадського харчування.
Кліматичні умови
Згідно з ДБН В.1.2-2:2006, зміна №1 "Навантаження та впливи. Норми проектування":
- характеристичне значення снігового навантаження Ро = 1400 Па (4-й район);
- характеристичне значення вітрового навантаження Wo = 500 Па (3-й район);
- характеристичні значення рівномірно розподілених тимчасових навантажень на плити перекриття, сходи. і підлоги на грунтах прийняті згідно ДБН В.1.2-2:2006 зі змінами, табл. 6.2;
- коефіцієнт надійності за граничними значеннями снігового та вітрового навантажень=1,14 (термін експлуатації 100 років);
Температура повітря найхолоднішої п’ятиденки забезпеченістю 0,92 мінус 24 °С (ДСТУ –Н Б В.1.1-27-2010 "Будівельна кліматологія").
Кліматичний район – ІI (другий), Південно-східний.
Коефіцієнти надійності за відповідальністю прийняті по табл. 5 ДБН В.1.2-14-2018. Категорія відповідальності несучих конструкцій та їх елементів "А" згідно п.5.2.1 ДБН В.1.2-14:2018.
Клас наслідків ( відповідальності ) СС2 згідно розрахунку.
Інтенсивність сейсмічного впливу для ділянки будівництва прийнята по карті ЗСР-2004-А (ДБН В.1.1-12:2014, зміна №1 "Будівництво у сейсмічних районах України"). Сейсмічність майданчику оцінюється 5.
Інженерно-геологічні умови
Інженерно-геологічні вишукування виконані «ФОП КАЗАЧАНСЬКА В.А.» в 2020 р.
Досліджувана товща ґрунтів у межах району вишукувань до глибини буріння 12,0 м за номенклатурною ознакою та фізико-механічним властивостям (з урахуванням матеріалів вишукувань минулих років), згідно до нормативних документів ДСТУ Б.В.2.1-2-96 [1] та вимог ДСТУ Б.В.2.1-5-96, розділена на 5 інженерно-геологічних елемента (ІГЕ), у межах яких товща є статистично однорідною по складу та властивостям (див. лист ВІГ – 2, графічних додатків). Опис виділених ІГЕ наводиться нижче:
ІГЕ – 1, t IV – Насипний шар – асфальт, шлак. Потужність – 0,8м.
ІГЕ – 2, е IV – Ґрунтово-рослинний шар – суглинок, темно-бурий, твердої консистенції, вологий, слабо гумусований.
Потужність – 0,5-0,6 м.
ІГЕ - 3, е-d III- Суглинок лесовидний бурувато-жовтий, легкий, маловологий, твердої консистенції, високопористий, має просідаючі властивості. Потужність – 2,6-3,2 м.
ІГЕ - 4, е-d III- Суглинок лесовидний жовто-бурий, маловологий, твердої консистенції, високопористий, з розводами карбонатів, має просідаючі властивості.
Потужність 2,5-3,5 м.
ІГЕ - 5, v-d II- Супісок лесовидний бурувато-палевий, палевий, вологий, від твердої до пластичної консистенції, просідаючий при додаткових навантаженнях.
Потужність – 3,5-3,6 м.
ІГЕ - 5а, v-d II- Супісок лесовидний бурувато-палевий, палевий, водонасичений, від пластичної до текучої консистенції, не просідаючий.
Пройдена потужність – 4,0 м.
Вода - середовище (підземна вода), згідно табл.Б.4 ДСТУ Б В.2.6-145: 2010 неагресивна до бетонів марки W4, по водопроникності на портландцеенті згідно ДСТУ Б В.2.7- 46.
Вміст сульфатів (SO4 – 98,68мг/дм³ ) при вмісті гідрокарбонатів (HCO3) - 18,0мг-экв/дм³ .
За ступенем агресивного впливу води-середовища на арматуру залізобетонних конструкцій, підземні води неагресивні при постійному зануренні і слабоагресивні при періодичному змочуванні, вміст хлоридів (Сl) – 177,3 мг/дм³.
З несприятливих сучасних інженерно-геологічних процесів і явищ слід відзначити підтоплення території.
Основними причинами підтоплення території є:
- геоморфологічне розташування ділянки вишукувань та рельєф;
- кліматичні особливості (зливовий характер опадів).
В процесі будівництва і експлуатації споруд погіршення фізико- механічних властивостей ґрунтів ІГЕ -2-5 не відбудеться.
Основою фундаментів є ІГЕ-3 –суглинок лесовидний, буровато-жовтий, легкий, мало вологий, твердої консистенції, високо пористий, просідаючий з такими фізико-механічними характеристиками:
- щільність грунту - 15,05 кН/м³;
- кут внутрішнього тертя - 20°;
- модуль деформації - Е= 7 МПа;
- питоме зчеплення – 8,5 кПа.
Лесовидні суглинки ІГЕ – 3, 4, 5 – просідаючі, першого типу грунтових умов по просіданню.
Рівень ґрунтових вод станом на жовтень 2020 р зафіксований на глибіні 9,00 м. (абсолютні відмітки 158,63-158,80 м).
Рівень ґрунтових вод станом на жовтень 2020 р зафіксований на глибіні 1,80 – 2,10 м./м (абсолютні відмітки 52,90 - 52,95 м). Вода неагресивна до бетонів марки W4.
Категорія складності інженерно-геологічних умов ІІ (друга) згідно додатку ''Ж'' ДБН А 2.1-1:2009.
Конструктивні рішення
Звіт з ВИЗНАЧЕННЯ МОЖЛИВОСТІ ЗБІЛЬШЕННЯ ОБІДНЬОЇ ЗАЛИ ТА ПРИМІЩЕННЯ ОБСЛУГОВУВАННЯ ВОДІЇВ БУДІВЛІ РЕСТОРАНУ ШВИДКОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ «МАКДОНАЛЬДЗ» ЗА АДРЕСОЮ: ПРОСПЕКТ Гагаріна, 128 в м ДНІПРІ виконаний ТОВ «ІНСТИТУТ БУДІВНИЦТВА» ІНЖЕНЕРНОЇ АКАДЕМІЇ УКРАЇНИ (ТОВ «ІНСТИТУТ БУДІВНИЦТВА» ІАУ).
Відповідно до матеріалів обстеження реконструкція (в частині добудови) закладу технічно можлива.
Прибудова прямокутної форми одноповерхова з розмірами в плані в осях 12,235 х 8,85 м, висота до низу прогонів покриття - 2,5 м.
Будівля запроектована з металевими несучими конструкціями у вигляді прокатних балок, що опираються на металеві колони. Жорстке з'єднання балок покриття з колонами вирішено на фланцевому з'єднанні на болтах.
Стійкість будівлі забезпечується жорстким закріпленням колон до фундаментів. Просторова жорсткість усієї будівлі забезпечується спільною роботою рам та диском покриття.
Для будівлі, що проектується прийняті наступні конструкції:
фундаменти – монолітна залізобетонна плита, товщиною 250 мм.
основою фундаментів є ІГЕ-3 – суглинок лесовидний, буровато-жовтий, легкий, мало вологий, твердої консистенції, високо пористий, просідаючий з такими фізико-механічними характеристиками:
- щільність грунту - 15,05 кН/м³;
- кут внутрішнього тертя - 20°;
- модуль деформації - Е= 7 МПа;
- питоме зчеплення – 8,5 кПа.
Відповідно до інженерно-геологічних умов фундаменти запроектовані у вигляді суцільної монолітної залізобетонної плити. Основа під фундаментну плиту виконується у вигляді ґрунтової подушки, висотою 1,10 м з місцевого негумусного грунту без включень будівельного сміття, із пошаровим ущільненням (прошарки товщиною 15-20 см) до досягнення щільності сухого грунту не менше 1,65 т/м³, коефіцієнт ущільнення Ку не менше 0,95.
Матеріал конструкцій фундаментів – бетон класу С20/25, W4, F75, арматура класів А500С та А240С по ДСТУ 3760:2019; підготовка – бетон класу С8/10;
колони - сталеві профілі гнуті замкнуті зварні квадратні за ДСТУ Б В.2.6-8-95 (ГОСТ 30245-94).
балки – двотаври сталеві гарячекатані за ДСТУ 8768:2018. Марка сталі - С245 по ДСТУ 8539:2015.
Всі заводські з'єднання - зварювані, монтажні з'єднання - на болтах М16 класу точності "В"
Металоконструкції виготовляти у відповідності ДСТУ Б В.2.6-199:2014 "Конструкції сталеві будівельні. Вимоги до виготовлення". Монтаж конструкцій виконувати у відповідності до вимог ДСТУ Б В.2.6-200:2014 "Конструкції металеві будівельні. Вимоги до монтажу."
Всі металоконструкції пофарбувати двома шарами емалі ПФ-115 по одному шару грунтовки ГФ-021.
Заходи по антикорозійному захисту розроблені на підставі ДСТУ-Н Б В.2.6-186:2013 "Настанова щодо захисту будівельних конструкцій будівель та споруд від корозії".
Під панелі передбачено прогони з кроком 1,5 м, кріплення панелей до прогонів виконано на самонарізних вінтах.
Покрівля – плоска, з застосуванням рулонних матеріалів, із зовнішнім водостоком.
Проектом передбачене використання вітчизняних матеріалів (цемент, заповнювачі для бетону, арматурна сталь, прокатна сталь, цегла, гідроізоляційні матеріали та інші).
Генеральний план.
Будівельний майданчик об’єкту розташований в мікрорайоні «Космічний» м. Дніпро в зоні кільцевої транспортної розв’язки по проспекту Гагаріна та Запорізького шосе.
Генеральним планом, у відповідності до Завдання Замовника на проектування, на відведеній земельній ділянці передбачається розміщення прибудови у вигляді закритої тераси зі збільшенням обідньої зали закладу.
Також, проектом передбачається розміщення елементів благоустрою у складі скляної партерної огорожі майданчику літнього обслуговування.
Водовідведення дощової і талої води передбачено поверхневим способом по спланованим поверхням.
Проектом передбачається влаштування дорожньо-транспортної мережі у вигляді внутрішніх проїздів з твердим капітальним покриттям.
Для забезпечення потреб маломобільних груп населення передбачається влаштування пандусів та пониження бортових каменів до висоти 0,02 м на всіх перетинах тротуарів з проїзною частиною, відповідно до вимог ДБН В.2.2-40:2018 «Інклюзивність будівель та споруд».
Архітектурно-планувальні рішення.
Проектом передбачається:
- добудова (збільшення) обідньої зали для більш комфортного обслуговування відвідувачів. Під час експлуатації закладу в існуючій обідній залі, яка була запроектована на 80 посадкових місць розміщено зону напоїв (буфет), каси та зона видачі продукції для відвідувачів та касові термінали попереднього замовлення та оплати відвідувачами за продукцію;
- добудова (збільшення) приміщення (вікна драйву) обслуговування водіїв на автомобілях;
- в існуючій обідній залі, поряд з санвузлами для відвідувачів, розмістити санвузол для мало мобільної групи населення.
Планувальна структура має чітке функціональне зонування для влаштування посадкових місць.
Доступність для маломобільних груп населення.
Ухили пішохідних доріжок і тротуарів, що призначаються для користування інвалідами на кріслах-колясках не перевищують: повздовжні – 0,5%, поперечні - 1%.
Місце для стоянки особистих автомобілів інвалідів виділено спеціальною розміткою. На головному вході в будівлю запроектовані поручні для інвалідів, зовнішні двері до будівлі без порогу.
При розробці планувальних рішень комплексу забезпечено геометричні параметри комфортного та безпечного руху інвалідів та мало мобільних груп населення, а саме:
Зони для розміщення крісла-коляски мають ширину не менше 0,9 м і довжину не менше 1,5 м. Смуги руху при односторонньому русі передбачено не менше 1,5 м.
Розміри площадки для повороту крісла-коляски на 90° забезпечені не менше 1,3 м х 1,3 м, для повороту на 180° - не менше 1,3 м х 1,5 м, для розвороту на 360° - не менше1,5 м х 1,5 м;
Передбачені тактильні елементи доступності.
Санвузли для інвалідів передбачені шириною не менше ніж- 1,70 м, глибиною- 1.97 м. Двері шириною 1м, відчиняються назовні.
Технологічні рішення.
Проектований об’єкт є закладом громадського харчування, заснованим на принципі швидкого обслуговування населення. Облаштування обідньої зали закладу громадського харчування проектується окремим проектом. Обідня зала запроектована на 80 посадочних місць.
Крім цього проектом передбачається можливість обслуговування клієнтів на автотранспорті, через вікна драйву, не виходячи з автомобіля. Процес приготування їжі в закладі громадського харчування полягає в доготуванні напівфабрикатів. Виробничі потужності закладу громадського харчування забезпечують можливість обслуговування до 1500 відвідувачів на добу, згідно бізнес плану замовника.
Відповідно до розрахунку загальна кількість блюд, що виготовляються в один день, складає 3000 одиниць.
Страви готуються за фірмовою рецептурою Закладу, на яку розроблені нормативні документи - Технологічні картки.
Організація технологічних процесів, розміщення технологічного устаткування, організація робочих місць забезпечує безпечну експлуатацію обладнання.
Загальна кількість працюючих у пункті – 36 чоловік. З них – 19 чоловіків і 16 жінок. У максимальну зміну працює – 17 чоловік, з них по групі виробничих процесів 1А – 11 чоловік, у 2 суміжних змінах працює до 29 чоловік (50% чоловіків).
Інженерне забезпечення.
Водопостачання.
Джерелом водопостачання закладу харчування є зовнішні мережі водопроводу. Заклад обладнується внутрішніми мережами холодного, гарячого і циркуляційного водопроводу та трубопроводами для транспортування доочищеною та пом’якшеної води для приготування їжі та напоїв. Проектом реконструкції передбачається підключення до існуючих внутрішніх мереж холодного та гарячого водопостачання приміщення санвузла для інвалідів та умивальника відвідувачів. Трубопроводи використовуються із поліпропіленових труб.
Водовідведення.
Заклад обладнується внутрішніми мережами господасько-побутової, виробничої та дощової каналізації. Проектом реконструкції передбачається підключення до мереж господасько-побутової каналізації приміщення санвузла інвалідів та умивальника відвідувачів. Внутрішні мережі каналізації монтуються з полівінілхлоридних труб діаметром 50-100 м.
Опалення.
Опалення приміщень ресторану швидкого обслуговування існуюче повітряне, поєднане з припливною вентиляцією. Джерело теплопостачання – газові пальники дахових кондиціонерів фірми «YORK» та електричні мережі. Окрім того мультизональні системи від зовнішніх блоків ХМ та ХМ2 працюють в режимі нагріву, як окремі системи опалення.
Вентиляція. Кондиціонування.
Місце розташування вентиляційного та холодильного обладнання – покрівля споруди. Припливне повітря обробляється в дахових газових кондиціонерах та кондиціонерах доводчиках. З метою економії енергоресурсів використовується рециркуляційне повітря. Задані параметри внутрішнього повітря підтримуються автоматично. Подача повітря в нові приміщення, що проектуються, передбачається від існуючих систем. Витрати повітря та теплове і холодильне навантаження на існуючі системи вентиляції залишаються без змін. Для тераси передбачається додаткова мульти-зональна система кондиціонування повітря у складі зовнішнього блоку ХМ2 та внутрішніх блоків К21-К25.
Матеріал повітроводів – оцинкована сталь.
Витяжка від кухонного обладнання (грилі, фритюрниці, комбо, мийна) виконується витяжною системою.
З метою забезпечення нерозповсюдження запахів від роботи харчоблоку передбачений підпір в обідньому залі та розрідження в кухні закладу, а також на всіх підключеннях витяжної вентиляції над тепловим технологічним обладнанням передбачається встановлення ультрафіолетових фільтрів UVC. При роботі даного фільтру відбувається розщеплення молекул жиру, які є носіями запаху.
Холодопостачання.
Джерела холодопостачання – вбудовані компресорно-конденсаторні блоки дахових кондиціонерів (П1, П2, П1’, П2‘) та холодильні машини ХМ,ХМ2, що розташовані на покрівлі споруди. Споживачами холоду являються секції охолодження дахових кондиціонерів, внутрішні блоки мультизональних систем, холодильна та морозильна камера.
Для холодопостачання мультиплексу, холодильної та морозильної камер встановлено комплектні компресорно-конденсатні блоки.
Носій в системах холодопостачання – озонобезпечний хладогент R410А.
Електротехнічні рішення.
Зовнішнє електропостачання - існуюче. Живлення ввідно-розподільчого щита ВРЩ-1 ресторану швидкого обслуговування передбачено від РУ-0,4кВ ТП-886. Категорія надійності електропостачання – друга.
У відповідності до додатку 10 договору про постачання електроенергії від 3.10.2014р. дозволена потужність 240кВт.
Фактична споживана потужність, по даним Замовника, на даний час складає 120кВт.
Розрахунковий облік електроенергії передбачено на живлячих лініях до ресторану в РУ-0,4кВ ТП-886 (існуючий).
Напруга мережi 380/220 В з глухозаземленною нейтраллю.
Існуючий головний розподільчий щит (комплектний головний розподільчий щит фiрми Mangelberger) підлягає дообладнанню.
До щита ГРЩ підключаються всі споживачі, які передбачаються реконструкцією.
Панель існуючого головного розподільчого щита розділена на секції для кухонного обладнання, внутрішнього освітлення і електропостачання. На даному щиті розміщуються апарати захисту і керування всіма струмоприймачами (автоматичні вимикачі, пускачі і т.д.).
Система захисного заземлення прийнята типу TN-С-S у відповідності до ДСТУ Б В.2.5-82-2016.
Електроосвітлення. Проектом передбачається система робочого і аварійного евакуаційного освітлення на напрузі 220 В. Типи світильників та електропроводки вибрані у відповідності із класами середовищ приміщень по ПУЕ. Освітлення виконувати вбудованими та підвісними світильниками з люмінесцентними лампами та LED-світильниками. Норми освітленості приміщень прийняті на підставі вимог ДБН В.2.5-28-2018. Живлення робочого і аварійного евакуаційного освітлення здійснюється від різних секцій 0,4 кВ окремими лініями від комплектного головного розподільчого щита. На шляхах евакуації передбачено встановлення світлових покажчиків „Вихід”, які приєднуються до мережі евакуаційного освітлення.
Близкавкозахист. Проектом передбачена система блискавкозахисту. Призначена для захисту від прямих ударів блискавки та являє собою зовнішню систему заходів, які застосовуються для скорочення матеріальних збитків та уникнення виникнення пожеж, обумовлених ударами блискавки в будівельні конструкції.
Пожежна та техногенна безпека.
Проект, в цілому, відповідає вимогам норм і правил з пожежної та техногенної безпеки.
Інженерно-технічні заходи цивільного захисту
У складі проекту розроблено розділ інженерно-технічних заходів цивільного захисту.
Охорона праці. Захист від шуму
Джерелом шуму являються вентилятори кондиціонера та витяжних систем. Під час роботи установок виникає аеродинамічний та механічний шум.
Для зменшення шуму до нормативного рівня проектом передбачається:
- швидкість повітря в повітроводах в межах малошумної (4/6м/сек);
- приєднання вентобладнання до повітроводів за допомогою гнучких вставок;
- застосування в проекті обладнання з низьким рівнем шуму;
- обладнання витяжних та припливних систем глушниками шуму.
- підбір швидкостей вентиляторів в малошумному діапазоні;
- виконання ізоляції повітроводів;
Охорона праці працівників забезпечується:
· створенням умов для дотримання комплексної безпеки будівництва;
· дотриманням із боку генеральної і субпідрядних організацій трудового законодавства, зокрема щодо створення безпечних умов праці, здорових умов відпочинку працівників, тривалості робочого тижня, розпорядку робочого часу тощо;
· вжиттям заходів із забезпечення безпеки під час облаштування і утримання будівельних майданчиків і виконання будівельно-монтажних робіт, передбачених у нормативних документах із безпеки будівництва (ДБН А.3.2-2-2009) та у ПОБ на будівництво об’єкта;
· інформування та інструктаж працівників щодо дій, необхідних у разі виникнення аварійних ситуацій;
· проведення інструктажів з питань охорони праці;
· наявність в будівельної організації Дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки;
· повідомлення про початок робіт відповідних контролюючих органів;
· визначення переліку робіт підвищеної небезпеки під час будівництва;
· вимоги до проведення робіт підвищеної небезпеки;
· призначення під час будівництва відповідальних осіб, за організацію безпечного виконання робіт, експлуатацію та технічний стан устаткування, механізмів;
· видачу нарядів-допусків на виконання робіт підвищеної небезпеки та ведення Журналу реєстрації видачі нарядів-допусків;
· влаштування до початку будівництва захисних сигнальних огороджень зон постійно діючих небезпечних виробничих факторів;
· забезпечення працівників спецодягом;
· влаштування заземлення об’єктів будівництва та устаткування.
Безпечні умови праці працюючих під час експлуатації та обслуговування устаткування, забезпечуються прийнятими в проекті об’ємно-планувальними та конструктивними рішеннями, організацією технологічного процесу, системами вентиляції, водозабезпечення та електропостачання.
Охорона праці та техніка безпеки забезпечуються виконанням технічних та організаційних заходів, згідно із діючими санітарними нормами проектування промислових підприємств, правилами техніки безпеки при роботі в електроустановках споживачів, правилами техніки безпеки при експлуатації, а саме:
· організацією технологічних процесів відповідно до вимог діючих санітарних норм, механізацією та автоматизацією важких і небезпечних робіт;
· видачею працівникам необхідних засобів індивідуального захисту (спеціального одягу, взуття, захисних касок тощо);
· виконанням заходів із колективного захисту робітників (огорожі, природне та штучне освітлення відповідно до ДБН В.2.5-28-2018, вентиляція, захисні та запобіжні пристрої і пристосування тощо);
· наданням санітарно-побутових приміщень та обладнання, організацією санітарнопобутового та медичного обслуговування (зокрема, проведенням попередніх та періодичних медичних оглядів) відповідно до діючих норм і характеру виконуваних робіт.
До виконання робіт по експлуатації та обслуговуванню устаткування допускаються повнолітні особи після проходження медичного огляду відповідно до наказу МОЗ України від 21.05.2007 р № 246 «Про затвердження Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій».
До експлуатації спецустаткування допускаються особи, які пройшли інструктаж на робочому місці та відповідне стажування.
Для працюючих в магазині передбачені санітарно-побутові приміщення.
Всі приміщення магазину, торгове і механічне устаткування повинні утримуватися в чистоті з обов’язковою обробкою спеціальними розчинами.
Екологічна безпека та санітарно-епідеміологічне благополуччя.
Проектом передбачений ряд заходів, що виключають можливі негативні впливи на навколишнє середовище в період будівництва і наступної експлуатації комплексу:
- застосування екологічно чистих будівельних технологій;
- запобігання забруднення ґрунтових вод;
- застосування сертифікованого технологічного і тепломеханічного устаткування з високими експлуатаційними показниками і мінімальними забруднюючими викидами;
- використання сучасних енергозберігаючих технологій у системах опалення і вентиляції;
- використання екологічно чистих будівельних і оздоблювальних матеріалів.
Проектними рішеннями генерального плану забезпечуються нормативні санітарні і пожежні розриви між будинками і спорудами.
Прийняті технологічні рішення не погіршують існуючий шумовий режим.
Енергозбереження та енергоефективність.
Клас енергоефективності будівлі – С.
Проектом передбачені енергозберігаючі заходи, а саме:
- опір теплопередачі зовнішніх огороджуючих конструкцій відповідає нормативним вимогам;
- застосування LED-світильників та світильників з дзеркальними відбивачами і енергозберігаючих люмінесцентних ламп;
- автоматичне керування зовнішнім освітленням, підсвітки малих архітектурних форм з частковим відключенням світильників в нічні години;
- застосування для проводки в приміщеннях кабелів із мідними жилами;
- облік електроенергії та води;
- компенсація реактивної потужності, шляхом установки комплектної конденсаторної установки;
- автоматичне управління системи опалення та кондиціонування;
- автоматичне регулювання температури припливного повітря;
- використання рециркуляційного повітря та повітря після рекуператора;
- блокування роботи теплових завіс з датчиком положення дверей;
- встановлення водо лічильників;
- застосування ефективних теплоізоляційних матеріалів на повітроводах та трубопроводах;
- використання системи змішаної (теплої) в санвузлах для відвідувачів;
- застосування арматури для порційної (дозованої) подачі теплої води в санвузлах відвідувачів.
В процесі розгляду проекту "Реконструкція ресторану швидкого обслуговування "МакДональдз" за адресою: просп. Гагаріна, 128, м. Дніпро" спеціалістами ТОВ "Перша будівельна експертиза" зроблено ряд зауважень та пропозицій, які були доведені письмово до замовника
В проект внесені зміни та доповнення, основними з яких є:
· доопрацьовані рішення в конструктивній частині проекту;
· доопрацьовані рішення в частині пожежної, техногенної безпеки;
· доопрацьовані та уточнені архітектурні рішення;
· доопрацьовані рішення в частині інженерного забезпечення та рішення в частині забезпечення економії енергії;
· доопрацьовані рішення з охорони праці.
Розділи
