Основна інформація
Кошторисна вартість
Кошторисна вартість за чергами
Адреса
Адреса | Адреса згідно експериментального порядку | Наказ |
---|---|---|
м. Київ, проспект Палладіна Академіка, 46-б | не присвоювалась | не призначалась |
Інформація про замовників
Правовий статус | Назва |
---|---|
Юридична особа | ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "АВТОБАНСЕРВІС" (31982734) |
Об’єкти будівництва
Відповідальні особи
Посада | Напрям експеритизи | ПІб |
---|---|---|
Відповідальний експерт |
З питань пожежної безпеки
З питань техногенної безпеки |
Тимченко Андрій Олександрович (АЕ 006178, АЕ 007504, АЕ 007398) |
Відповідальний експерт |
З питань інженерного забезпечення
|
Шапаренко Зінаїда Сергіївна (АЕ 004726) |
Відповідальний експерт |
З питань інженерно-технічних заходів цивільного захисту
З питань пожежної безпеки З питань техногенної безпеки |
ЯКИМЕНКО ВОЛОДИМИР МИКОЛАЙОВИЧ (АЕ 000441, АЕ 004766, АЕ 007263) |
Відповідальний експерт |
З питань екології
|
СМАГІНА ЛЮБОВ ВАСИЛІВНА (АЕ 004414, АЕ 000004) |
Відповідальний експерт |
З питань санітарного і епідеміологічного благополуччя населення
|
БОГОСЛОВА ГАЛИНА ФЕДОТІВНА (АЕ 004249) |
Відповідальний експерт |
З питань енергозбереження
|
НАУМЕНКО АЛЛА КОСТЯНТИНІВНА (АР 001773, АЕ 004709) |
Відповідальний експерт |
З питань експлуатаційної безпеки
З питань створення умов для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення З питань охорони праці |
Дуброва Ольга Михайлівна (АЕ 004774, АЕ 000060) |
Відповідальний експерт |
З питань експлуатаційної безпеки
З питань створення умов для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення |
ГАВРИЛОВА НАТАЛІЯ АНАТОЛІЇВНА (АЕ 004725) |
Головний експерт проекту |
З питань міцності, надійності, довговічності
|
Харчун Юрій Панасович (АЕ 004410, АЕ 000002) |
Інформація про проєктну документацію
Додаток до експертного звіту
Проект «Будівництво закладу громадського харчування на проспекті Академіка Палладіна, 46-б у Святошинському районі м. Києва» розроблений у 2023 році ФОП Городчанін Д. Ю. (03083, м. Київ, провулок Квітки-Основ’яненка, буд. 14, кв. 1), ГАП – Городчанін Д. Ю. (кваліфікаційний сертифікат: Серія АА № 003868 від 31.07.2017, свідоцтво про підвищення кваліфікації № 4731 від 29.07.2022), на замовлення ТОВ «АВТОБАН-СЕРВІС» на підставі:
− містобудівних умов та обмежень для проектування об’єкта будівництва реєстраційний номер ЄДЕССБ МUО1:7433-1499-0183-4137, реєстраційний номер № 1339 від 07.10.2021, затверджених наказом Департаменту містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 07.10.2021 № 1339;
− завдання на проектування, затвердженого замовником;
− технічних умов і листів щодо проектування об’єкта, виданих відповідними службами м. Києва.
Проектом передбачено розміщення будівлі закладу громадського харчування McDonald’s, лінії МакДрайв, окремо розташованої споруди подвійного призначення з властивостями протирадіаційного укриття (СПП-ПРУ). Окрім цього, на ділянці передбачено тимчасове автопаркування та майданчик для автомобіля доставки харчових продуктів. В’їзд та виїзд розташовані відокремлено згідно з технологічною необхідністю функціонування закладу.
Будівля закладу громадського харчування має прямокутну форму з розмірами в плані 31,25 × 15,25 м. Будівля − одноповерхова, покрівля − пласка. Висота поверху становить 4,0 м.
Будівля, запроектована із залізобетонного каркаса із заповненням повнотілою цеглою товщиною 250 мм, з утепленням базальтовою мінватою товщиною 150 мм.
СПП-ПРУ передбачено групи укриття П-1, Кз = 1000, Рф = 20 кПа, загальною площею 35 м², яка розрахована на 24 особи.
Будівництво передбачено в одну чергу, без виділення пускових комплексів.
Ділянка площею 0,3877 га розташована проспекті Академіка Палладіна, 46-б у Святошинському районі міста Києва.
Межі ділянки:
− із заходу – проспект Академіка Палладіна;
− зі сходу – місцевий проїзд;
− з півдня – вулиця Плодова.
На ділянці існують нежитлові будівлі, інженерні мережі, дерева, які підлягають знесенню.
Рельєф ділянки відносно спокійний, з незначним ухилом з півдня на північ. Перепад відміток від 167.40 до 165.40 м.
Заїзд на територію передбачається з проспекту Академіка Палладіна. Ширина внутрішніх проїздів – від 3,6 до 6,0 м.
Організація рельєфу території розроблена з урахуванням висотного положення прилеглої території та відміток верху покриття проспекту Академіка Палладіна та вулиці Плодової.
Поздовжні ухили по проїздах коливаються від 5 до 25‰.
Відведення поверхневих вод передбачено по лотоках проїздів через дощоприймальні ґрати у запроектовану мережу дощової каналізації. Поверхневі води з автостоянок потрапляють на очисні споруди, після очищення – до мережі дощової каналізації.
Благоустроєм передбачено влаштування проїздів, тротуарів, автостоянок, майданчика для літнього обслуговування відвідувачів, майданчика для розміщення сміттєвих баків.
На автостоянках передбачаються місця для осіб з інвалідністю. На перетині автопроїздів з тротуарами запроектовано пониження бортового каменю.
На вільній від забудови, проїздів, тротуарів і майданчиків території влаштовуються газони з додаванням рослинного шару ґрунту, висаджуються дерева та кущі.
Інженерно-геологічні вишукування на майданчику будівництва виконані ФОП «Старіков Борис Марленович» у 2021 році.
Майданчик будівництва до глибини 8 м складений такими інженерно-геологічними елементами (ІГЕ):
− ІГЕ 1 – ґрунтово-рослинний шар: пісок дрібний, пилуватий, темно-сірий, з домішками органічних речовин, корінням рослин, місцями із вмістом будівельного сміття;
− ІГЕ 2 – пісок дрібний, місцями пилуватий, світло-сірий, жовтувато-сірий, сірувато-жовтий, подекуди зцементований, із прошарками та лінзами супіску, малого ступеня водонасичення;
− ІГЕ 3 – супісок пилуватий, місцями піщанистий, світло-сірий із жовтуватими розводами, жовтувато-сірий, сірувато-жовтий, сірувато-бурий, від твердої до пластичної консистенції;
− ІГЕ 4 – суглинок легкий, піщанистий, коричнювато-бурий, коричнювато-сірий, від тугопластичної до м’якопластичної консистенції.
На період польових вишукувань (листопад 2021 року) підземні води на розвідану глибину до 8,0 м не зустрінуті.
За сукупністю факторів, зазначених у додатку Ж ДБН А.2.1-1-2008, категорія складності інженерно-геологічних умов ділянки – IІ (друга), середньої складності.
На час проведення вишукувань небезпечних процесів і явищ не зафіксовано.
Згідно з ДБН В.1.1-12:2014 «Будівництво у сейсмічних районах України», відповідно до карти ЗСР-2004-А, майданчик будівництва розташований у районі з фоновою сейсмічною інтенсивністю 5 балів за шкалою МSК-64.
За розрахунком, наведеним у матеріалах проекту, погодженим замовником, запроектована будівля відноситься до класу наслідків (відповідальності) СС2, споруда СПП-ПРУ – СС1.
Будівля закладу громадського харчування − прямокутної форми, одноповерхова, з розмірами в плані в осях 31,250 × 15,250 м, з підвалом в осях 6-7 та В−Б. Висота до низу покриття − 4,0 м.
Конструктивна схема будівлі – монолітний залізобетонний безригельний рамний каркас, без діафрагм жорсткості.
Просторова жорсткість і стійкість каркаса забезпечується сумісною роботою системи, утвореної вертикальними елементами каркаса (колонами) з горизонтальним, незмінним у своїй площині, жорстким диском покриття.
Фундаменти – стовпчасті залізобетонні, на природній основі. В основі фундаментів − ґрунти ІГЕ 2.
Зовнішні стіни підвалу – монолітні залізобетонні, товщиною 250 мм.
Колони – перерізом 600 × 600 та 250 × 600 мм.
Перекриття над підвалом – товщиною 250 мм.
Покриття – плоске, товщиною 250 мм, з капітелями над колонами, висотою 250 мм, по осі Б передбачена балка висотою 1,05 м.
Силова плита підлоги – монолітна залізобетонна, товщиною 200 мм.
Зовнішні стіни – самонесучі цегляні, товщиною 250 мм, із зовнішнім утепленням.
Підземна споруда СПП-ПРУ − окремо розташована, однорівнева, модульна, виконується за ТУ У42.9-44894815-001:2022 «Модульне залізобетонне укриття цивільного захисту».
Укриття складається з декілька модулів, заглиблених у ґрунт, та з’єднаних між собою в цілісну конструкцію, що мають два вхідних/вихідних прорізи. Споруда обвалована ґрунтом товщиною до 650 мм.
Споруда запроектована з таких конструктивних елементів:
Каркас – збірні модулі за ТУ У42.9-44894815-001:2022.
Сходи, стіни, фундаменти виходів із СПП-ПРУ, покриття виходів нижче рівня землі – монолітні залізобетонні, товщиною 250 мм, відрізані від збірних модулів деформаційним швом 50 мм.
Покриття виходів із СПП-ПРУ вище відмітки землі виконано з металевих легкоскидних конструкцій.
Для зовнішніх стін, тамбурів СПП-ПРУ прийняті захисно-герметичні та герметичні двері.
Ґрунт основи модулів − ІГЕ 2.
У проекті наведені основні принципові технологічні рішення щодо закладу громадського харчування.
Заклад ресторанного господарства швидкого харчування McDonald’s розрахований на 129 посадкових місць, з можливістю обслуговування клієнтів на автотранспорті, не виходячи з автомобіля, через вікна драйву.
Робота закладу здійснюється з використанням напівфабрикатів високого ступеня готовності. Кількість умовних страв на добу – 2200.
Асортимент готових страв складається з основного меню: сандвічі, продукти, смажені у фритюрі, салати, десерти, напої, а також страви програми «Сніданки». Усі виробничі приміщення укомплектовані технологічним (тепловим і холодильним) обладнанням і виробничим інвентарем, необхідним для забезпечення технологічного процесу готування їжі.
Загальна кількість працюючих – 36 осіб.
Згідно з ТУ КК «Київавтодор» № 11-08-23/ТУ від 07.04.2023 відведення поверхневих стічних виконується поверхневим способом.
Відведення дощових стоків з території автостоянки передбачено через сепаратор нафтопродуктів.
У закладі громадського харчування запроектовано господарсько-питний водопровід. Внутрішнє пожежогасіння, відповідно до чинних норм, не передбачається.
Для зовнішнього пожежогасіння передбачені пожежні гідранти.
До закладу передбачено один ввід водопроводу Ø50 на господарсько-питне водопостачання у технічне приміщення на відм. 0.000.
На вводі встановлюється загальний водомірний вузол.
Проектом передбачається окремий водомірний вузол для урахування витрат води на полив території.
Водомірні вузли обладнуються пристроями для знімання інформації та передачі її на диспетчерський пункт.
Необхідний тиск у системі господарсько-питного водопостачання забезпечується гарантованим тиском у зовнішній мережі.
Для гарячого водопостачання усіх приміщень застосовуються індивідуальні накопичувальні електричні водонагрівачі, що встановлюються безпосередньо біля споживачів.
Тиск у системі гарячого водопостачання забезпечується тиском системи холодного водопостачання будівлі.
Відведення побутових каналізаційних стоків передбачається до зовнішньої мережі каналізації.
На каналізаційних стояках встановлюються ревізії. Витяжні частини каналізаційних стояків виводяться назовні на 0,2 м вище покрівлі.
Стічні води побутової та виробничої каналізації закладу громадського харчування приєднуються до зовнішньої каналізаційної мережі окремими випусками. На випуску виробничої каналізації зовні будівлі встановлюється жироуловлювач.
Технологічне обладнання для приготування їжі та санітарно-технічні прилади для миття посуду в торгових приміщеннях приєднуються до внутрішньої каналізаційної мережі з розривом струменя не менше ніж 20 мм від верху приймальної воронки.
Водопостачання споруди подвійного призначення передбачено від міської мережі водопостачання окремим вводом. До СПП-ПРУ передбачено один ввід водопроводу Ø32 в підсобне приміщення, з улаштуванням обліку води водомірним вузлом.
Для потреб водоспоживання передбачена ємність для зберігання запасу води з розрахунку 2 л/добу для кожної людини, що укривається в СПП-ПРУ. Ємність і запасом питної води обладнано водорозбірними кранами.
Відведення стоків від СПП-ПРУ передбачається окремим самопливним випуском до зовнішньої мережі каналізації. На випуску передбачено встановлення зворотного каналізаційного клапану HL з можливістю автоматичного закриття у випадку переповнення зовнішніх каналізаційних мереж. Від санітарно-технічних приладів, що розташовані на відм. мінус 3.000, стоки відводяться за допомогою каналізаційної насосної установки Sololift (фірма Grundfos) з підключенням до самопливної каналізації через петлю гасіння напору.
Відведення дощових і талих вод з покрівлі будівлі передбачається закритою системою внутрішніх водостоків у зовнішню мережу дощової каналізації.
Водостічні воронки на покрівлі для запобігання намерзанню прийняті з електрообігрівом.
Для відведення аварійних вод від технічних приміщень передбачені трапи (із запахозапиральним пристроєм), підключені до системи побутової каналізації.
Для відведення аварійних вод від приміщення подвійного призначення мінус першого поверху передбачений приямок, який обладнується дренажними насосами. Вмикання насосів − автоматичне. Відведення води після насосів передбачено на вимощення через гасник напору.
Забезпечення тепловою енергією запроектованого об’єкта передбачено від електричної мережі.
Джерело теплопостачання – комбінована система, з використанням повітряного опалення та прямого електричного підігріву.
Підтримання оптимальних параметрів у приміщеннях залу для відвідувачів, адміністративних приміщень та зони приготування напоїв, досягається за рахунок внутрішніх блоків касетного і настінного типів, з використанням озонобезпечного для навколишнього середовища фреону.
Опалення побутових і службових приміщень передбачено настінними низькотемпературними електроконвекторами із вбудованими термостатами з відповідним ступенем захисту від ураження струмом та системою «тепла підлога».
У неробочий час передбачено автоматичне зниження температури внутрішнього повітря у приміщеннях з фіксованою тривалістю робочого дня.
Вентиляція приміщень – припливно-витяжна, з механічним спонуканням, забезпечує подачу санітарної норми зовнішнього повітря для працівників і відвідувачів та автоматичного підтримання оптимальних параметрів мікроклімату в приміщеннях. Повітрообмін прийнято з урахуванням компенсації витяжки від місцевих відсмоктувачів і технологічних норм.
Обсяг витягу з виробничих приміщень перевищує обсяг припливу до них з метою створення надлишкового тиску в залі − для запобігання розповсюдженню запахів їжі. Залишок припливного повітря подається через зал.
Над технологічним обладнанням кухні встановлюються витяжні зонти, обладнані жироуловлювачами та фільтрами, з викидом відпрацьованого повітря на 2 м вище покрівлі.
Проектом передбачені рішення щодо опалення і вентиляції СПП-ПРУ на 24 особи, яка розташована окремо від споруди закладу громадського харчування.
Для підтримання нормованої температури в приміщенні для укриття передбачена можливість, в разі необхідності, використання переносних низькотемпературних електричних опалювальних приладів.
Вентиляція приміщень для укриття запроектована припливно-витяжною, природною, розрахована на забезпечення не перевищення допустимих параметрів мікроклімату повітряного середовища в приміщеннях, визначених чинними нормативними документами.
Кількість зовнішнього повітря прийнята за розрахунком на асиміляцію надлишкових тепло- та вологонадходжень і враховує необхідну нормативну кількість зовнішнього повітря на одну особу, яка переховується.
Отвори для подавання зовнішнього припливного повітря розташовуються біля підлоги приміщення та обладнані регулятором повітряного потоку. Викид витяжного повітря передбачено через шахту, виведену вище покрівлі споруди. Отвори припливного і витяжного повітря обладнано протипиловим пристроєм.
Джерелом електропостачання закладу громадського харчування відповідно до Договору ПАТ «Київенерго» № 20019 від 16.03.2006 є існуюча трансформаторна підстанція КТП 7837. Дозволена потужність – 300 кВт, категорія електропостачання – ІІІ.
Для приєднання електроустановки об’єкта до зовнішніх електричних мереж проектом передбачені ввідні щити ВРЩ1, для будівлі закладу харчування в цілому та ЩР укриття. На щитах ЩР та ВРЩ встановлена апаратура вводу та захисту внутрішніх мереж, а також прилади комерційного обліку. Щит ВРЩ – односекційний, отримує живлення від РУ-0,4 кВ КТП, а також від дизель-електростанції (ДЕС) як другого джерела електропостачання для підвищення категорії та надійності електропостачання. Щит ЩР укриття живиться від щита ВРЩ.
Для розподільної мережі проектом передбачений головний розподільний щит ГРЩ.
Електроспоживачами об’єкта є технологічне, сантехнічне обладнання, електроосвітлення, прилади протипожежного захисту, системи сигналізації, електрообладнання укриття.
Системи охоронної сигналізації, сигналізації загазованості, системи протипожежного захисту відносяться до І категорії електропостачання; інші споживачі – до ІІ категорії.
Обраний проектом дизель-генератор ДЕС потужністю 325 кВт забезпечує, в разі необхідності, завдяки АВР повну потужність об’єкта. Споживачі І категорії отримують необхідне живлення завдяки ДЕС та акумуляторним джерелам, що поставляються комплектно з конкретним обладнанням.
Основні електротехнічні показники об’єкта:
− напруга живлення - 0,4/0,23 кВ;
− розрахункова потужність - 298,7 кВт;
− категорія електропостачання - І, ІІ;
− коефіцієнт потужності - 0,93;
− система заземлення - TN-C-S;
− річне споживання електроенергії – 2043 МВт·год.
Щит ГРЩ − трисекційний щит стандартного виконання. На щиті розташована апаратура живлення, захисту та керування. Для споживачів І категорії електропостачання на щиті ГРЩ на вимикачах живлення споживачів передбачені системи автоматичного вводу резерву - АВР, з другим джерелом від джерел безперебійного живлення.
Для розподільної мережі розроблені щити спеціального призначення відповідно до типу споживачів.
Живлення щитів та електрообладнання виконується кабелями з мідними жилами, з оболонкою, що не розповсюджує горіння та малою димоутворювальною здатністю, типу нг-нд. Для елементів протипожежного захисту та аварійного освітлення передбачені вогнетривкі кабелі типу FLAМЕ-X 950 (N) HXH FE 180/E30, які прокладаються на підтримувальних вогнестійких системах класу Е-30 та зберігають функціональність протягом 30 хвилин.
Освітлення − внутрішнє та зовнішнє − передбачено світильниками з енергозбережними світлодіодними джерелами: робоче − в усіх приміщеннях, аварійне: безпеки − в технічних приміщеннях, евакуаційне − на виходах та на шляхах евакуації. Керування освітленням – ручне, та в автоматичному режимі за допомогою блока автоматичного керування освітленням (за часом доби), що передбачається електричною схемою ГРЩ. Керування зовнішнім освітленням – автоматичне, за датчиком темряви.
Проектом передбачені необхідні системи захисту, а саме:
− автоматичні вимикачі в кабельних мережах − для можливості відключення перенавантажень та коротких замикань;
− пристрої захисного вимкнення (ПЗВ) в розеткових лініях;
− система зрівнювання потенціалів у системі заземлення TN-C-S. Як головна заземлювальна шина прийнята шина РЕ щита ВРЩ.
− заземлення.
Диспетчерський контроль за роботою інженерного обладнання побудований з використанням системи НТТОВ «Елекон».
Поточна інформація про стан контрольованих об’єктів надходить диспетчеру від щитів керування інженерним обладнанням, а саме:
− сигналізація про спрацювання датчиків (загазованість приміщень, затоплення приміщень, контроль фаз мережі електроживлення, охоронна сигналізація приміщення);
− облік споживання енергоресурсів (електроенергія, вода, газ − при наявності лічильників з імпульсним або електронним виходом та відкритим протоколом);
− сигнал від системи пожежної сигналізації (несправність пожежної сигналізації, пожежа на об’єкті;
− сигнал від системи димовидалення (несправність системи димовидалення);
− телекерування освітленням будинків, як у ручному режимі, так і автоматично, згідно з річним графіком;
− двосторонній гучномовний зв’язок з електрощитовою;
− інформація зі станції керування ліфтом через інформаційний порт.
Диспетчер має можливість реагувати на отриману інформацію, використовуючи систему НТТОВ «Елекон».
Проектом прийняті рішення щодо прокладання зовнішніх мереж зв’язку відповідно до технічних умов на телефонію та проводове мовлення.
Проектом передбачені системи:
− проводового мовлення;
− телефонії;
− телебачення;
− охоронної сигналізації.
Для можливості отримання послуг зв’язку проектом передбачена структурована кабельна система СКС, побудована на кабелях мідних UTP.
У проекті наведені принципові рішення щодо організації будівництва.
Земляні роботи виконуються за допомогою екскаватора та бульдозера.
Бетон на будівельний майданчик завозиться автобетонозмішувачами. Подавання бетону в монолітні конструкції виконується із шнекових бункерів у баддях з відкидним днищем або за допомогою бетононасосів продуктивністю 55 м³/год.
Монтажні роботи виконуються автомобільним краном вантажопідйомністю 32,0 т.
Тривалість будівництва становить 5,5 місяців, в тому числі підготовчий період – 0,5 місяця.
Проектом передбачені заходи, регламентовані нормативними актами щодо забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя населення.
Побутові приміщення запроектовані в залежності від санітарної характеристики виробничих процесів відповідно до штатного розпису на підставі вимог ДБН В.2.2-28:2010.
Для зберігання прибирального інвентарю передбачені приміщення, обладнані стелажами та шафами для зберігання дезінфікуючих засобів.
Розрахункова температура повітря і вимоги до повітрообміну відповідають нормативним вимогам.
Набір, площа приміщень відповідає вимогам ДБН В.2.2-25:2009 «Підприємства харчування».
Передбачена проектом схема сміттєвидалення ураховує місцеві кліматичні умови та відповідає вимогам ДСанПіН 145-2011 «Державні санітарні норми та правила утримання територій населених місць».
У складі проекту розроблений розділ «Оцінка впливів на навколишнє середовище» (ОВНС), у якому визначено, що будівництво об’єкта та його подальша експлуатація не спричинить понаднормативного впливу на стан навколишнього середовища.
На атмосферне повітря будуть впливати викиди з відпрацьованими газами автомобілів, викиди забруднювальних речовин з димовими газами резервної (аварійної) ДЕС, викиди від вентиляційних труб закладу.
У повітря будуть надходити: оксиди азоту, окис вуглецю, сажа, сірчистий ангідрид, акролеїн, вуглеводні граничні С12-С19, формальдегід, бенз(а)пірен.
Загальна кількість викидів забруднювальних речовин незначна, їх концентрації в атмосферному повітрі не перевищують гранично допустимих рівнів.
Для зменшення негативного впливу на атмосферне повітря проектом передбачені такі заходи:
− викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря від ДЕС та вентиляційних труб закладу виведені на висоту, яка забезпечує їх ефективне розсіювання;
− передбачено екологічно безпечне технологічне обладнання;
− у системах холодопостачання передбачений озонобезпечний холодоагент;
− оснащення місцевих відсмоктувачів від технологічного обладнання закладу громадського харчування жироуловлювачами та фільтрами,
− впроваджено комплекс заходів з енергозбереження та забезпечення пожежної безпеки тощо.
Додатковим джерелом забруднення атмосферного повітря будуть тимчасові викиди забруднюючих речовин, що утворюються при виконанні будівельних робіт, які в цілому на стан повітряного середовища не впливають.
Для запобігання забрудненню ґрунтів, підземних і поверхневих вод проектом передбачається:
− улаштування твердого водонепроникного покриття території та системи зливозбору дощових вод з очисними спорудами;
− виробничі стічні води від технологічного обладнання кухні проходять очищення у жироуловлювачі;
− паливний бак для ДЕС виконаний герметичним для запобігання витоку палива. Для контролю рівня палива в баку дизеля передбачено автоматичний вимірювач рівня палива з контролем граничних рівнів палива.
− роздільне збирання відходів з подальшою їх утилізацією згідно з укладеними договорами та інше.
Вплив на водне середовище та ґрунти очікується в межах нормативів.
На ділянці проектування, яка знаходиться у приватній власності, знаходиться значна кількість зелених насаджень, які частково підлягають видаленню. Відповідно до п. 10 Постанови Кабінету Міністрів України № 1045 від 01.08.2006 «Про затвердження Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах» видалення зелених насаджень на земельній ділянці, яка перебуває у приватній власності, та на присадибній ділянці здійснюється за рішенням власника (користувача) земельної ділянки без сплати їх відновної вартості.
Відповідно до даних, наведених в акті обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню, № 56 від 12.07.2023, складеного комісією, призначеною згідно наказу Департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) при влаштуванні заїздів (виїздів) на ділянку проектування зрізуванню підлягають 14 дерев та 10 одиниць самосіву. Підлягають збереженню 29 дерев та 48 кущів.
Видалення зелених насаджень буде здійснено згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.2006 № 1045 «Про затвердження Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах України» та рішенням Київської міської ради від 27 жовтня 2011 року № 384/6600 «Про затвердження Порядку видалення зелених насаджень на території міста Києва» після отримання необхідного комплекту документів.
Проектом передбачено проведення компенсаційного висадження зелених насаджень, впровадження комплексу заходів для захисту існуючих зелених насаджень, які підлягають збереженню, від пошкодження при будівництві та забезпечення умов для їх життєдіяльності, також замовником буде сплачена відновна вартість зелених насаджень.
З урахуванням компенсаційних і відновлювальних заходів вплив на рослинний світ очікується в межах нормативів.
На геологічне середовище, тваринний світ, соціальне середовище, об’єкти природно-заповідного фонду вплив не здійснюється.
Вплив на техногенне середовище здійснюється в межах нормативів, проектом передбачені заходи щодо захисту прилеглих будинків і споруд від руйнації, забезпечення їх стійкості при будівництві.
Будівлю запроектовано ІІ ступеня вогнестійкості з умовною висотою, що не перевищує 9 м.
Проектом передбачено обладнання об’єкта системою пожежної сигналізації, системою керування евакуюванням (в частині оповіщення про пожежу і покажчиків напрямку евакуюванням), автономною модульною системою локального пожежогасіння кухонного обладнання, системою автоматизації систем протипожежного захисту та блискавкозахистом.
Приміщення сміттєзбірної камери обладнано спринклерним зрошувачем з розрахунковою витратою води 1,8 л/с, який приєднаний до внутрішнього господарсько-питного водопроводу.
У протипожежних перешкодах прорізи заповнюються проти пожежними дверима з нормативним класом вогнестійкості.
Евакуацію людей із приміщень передбачено безпосередньо назовні.
Для споруди подвійного призначення передбачено не менше двох входів.
Зовнішні огороджувальні конструкції будівлі, у тому числі теплова ізоляція та опоряджувальний шар, виконані з матеріалів групи горючості Г1.
У цілому об’єкт забезпечено зовнішнім протипожежним водо постачанням від пожежних гідрантів.
Проектом передбачено проїзди до об’єкта для пожежної техніки.
У проекті прийняті технічні рішення, регламентовані нормативними актами з охорони праці, що забезпечують безпечну експлуатацію об’єкта.
Згідно з матеріалами проекту значення теплотехнічних показників для усіх зовнішніх огороджувальних конструкцій закладу прийняті у межах нормованих відповідно до ДБН В.2.6-31:2021.
Клас енергетичної ефективності комплексу у відповідності до матеріалів проекту відповідає класу «С».
Відповідність класу енергетичної ефективності і теплотехнічних показників підлягає уточненню на робочій стадії проекту, при цьому клас енергоефективності не може бути прийнятий менше класу «С».
Експертиза проведена за напрямами, зазначеними у 8.6 ДСТУ 8907: 2019 «Настанова щодо організації проведення експертизи проектної документації на будівництво».
При цьому у відповідності до 8.6.9 зазначеного стандарту до проведення експертизи проектної документації не залучались експерти з питань ядерної і радіаційної безпеки, та експертиза за цим напрямом не проводилась, оскільки об’єкт не призначений для поводження з радіоактивними матеріалами та відходами від них.
Відповідно до положень ст. 31 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» та умов договору, укладеного із замовником, експертиза проекту здійснена без розгляду кошторисної частини проектної документації.
Розділи
![](files/tmp/qr/f17866811a9888d14f2d912310d27549.png)