Основна інформація

Тип документу
Експертиза проекту
Реєстраційний номер в ЄДЕССБ
EX01:2128-7099-4736-0855
Версія документу
№1
Статус реєстрації
Зареєстровано (внесено реєстратором)
Статус документу
Діючий
Документ
№230905-17/А від 10.10.2023
Орган, що видав
ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ПЕРША БУДІВЕЛЬНА ЕКСПЕРТИЗА" (41134902) Версія №2 Статус (поточна)
Назва об’єкта
Нове будівництво закладу ресторанного господарства (закусочної) з літнім майданчиком та можливістю обслуговування відвідувачів на автомобілях за адресою : Волинська область, м. Ковель, вул. Варшавська, 50-Б
Код проектної документації
PD01:3917-3180-9491-5579 №9/03/23-12 від 2023-03-09 (видав Юлія Березюк) / Наявні експертизи: EX01:2128-7099-4736-0855
Напрям експертизи
З питань міцності, надійності, довговічності, Архітектурно-планувальні рішення, З питань охорони праці, З питань створення умов для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, З питань пожежної безпеки, З питань техногенної безпеки, З питань інженерно-технічних заходів цивільного захисту, З питань санітарного і епідеміологічного благополуччя населення, З питань енергозбереження
Головний експерт проекту
ШАРУБІН ВАЛЕРІЙ ЛЕОНІДОВИЧ (АЕ 002869, АЕ 004300, АР 019399, АР 001847 )

Кошторисна вартість

Інформацію не зазначено

Кошторисна вартість за чергами

Інформацію не зазначено

Адреса

Адреса Адреса згідно експериментального порядку Наказ
Волинська обл., Ковельський район, Ковельська територіальна громада, м. Ковель (станом на 01.01.2021) , вул. Варшавська, 50-Б не присвоювалась не призначалась

Інформація про замовників

Правовий статус Назва
Юридична особа ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "РЕНТАЛ 888" (44678056)

Об’єкти будівництва

Інформацію не зазначено

Відповідальні особи

Посада Напрям експеритизи ПІб
Відповідальний експерт З питань енергозбереження
ШАФІЄВА ОЛЕНА ЮРІЇВНА (АЕ 000191, АЕ 006538)
Відповідальний експерт З питань санітарного і епідеміологічного благополуччя населення
Вороненко Марія Михайлівна (АЕ 000402, АЕ 006281)
Відповідальний експерт З питань пожежної безпеки
З питань техногенної безпеки
З питань інженерно-технічних заходів цивільного захисту
РОМАЩЕНКО ОЛЕКСАНДР АНАТОЛІЙОВИЧ (АЕ 005337, АЕ 004772, АЕ 007203)
Відповідальний експерт З питань охорони праці
З питань створення умов для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення
СКОРОБОГАТОВ ВІКТОР ВОЛОДИМИРОВИЧ (АЕ 004925)
Відповідальний експерт Архітектурно-планувальні рішення
Мигловець Оксана Андріївна (АА 004794)
Відповідальний експерт З питань міцності, надійності, довговічності
Аксьонова Ірина Василівна (АР 021077, АЕ 004452, АЕ 004733, АР 008430)

Інформація про проєктну документацію

Реєстраційний номер
PD01:3917-3180-9491-5579
Орган, що видав
Юлія Березюк
Вид будівництва
Нове будівництво
Перелік видів робіт, виконаних проектувальником (генпроектувальником)
Розробка проекту стадії "П"
Кількість стадій проектування
Дві стадії
Поточна стадія проектування
проект (П)
Код ДКБС
1211.5 Ресторани та бари
Об'єкт споруджуються із залученням бюджетних коштів, коштів державних і комунальних підприємств, установ та організацій, а також кредитів, наданих під державні гарантії?
Ні
Належність майнових прав на проектну документацію (право змінювати проектну документацію)
Проектувальник
Дата договору на розробку документації
09.03.2023
Номер проектної документації
9/03/23-12
Статус документа
Діючий

Додаток до експертного звіту

Проект "Нове будівництво закладу ресторанного господарства (закусочної) з літнім майданчиком та можливістю обслуговування відвідувачів на автомобілях за адресою : Волинська область, м. Ковель, вул. Варшавська, 50-Б" розроблений ФОП БЕРЕЗЮК ЮЛІЯ МИХАЙЛІВНА на замовлення ТОВ "РЕНТАЛ 888".

Адреса Генерального проектувальника: м. Київ, вул. Героїв Дніпра, буд. 38-В, кв. 126.

Головний інженер проекту – БЕРЕЗЮК ЮЛІЯ МИКОЛАЇВНА (кваліфікаційний сертифікат АР №14707 від 13.09.2018 р.).

Проект розроблений на підставі документів:

-                     Завдання на проектування затвердженого Замовником;

-                     Містобудівних умов та обмежень №22.10/621-М від 16.08.2022 р., рестр. Номер ЄДЕССБ MU01:7510-4790-8353-8420;

-                     Листа від Національної поліції щодо погодження схеми організації дорожнього руху;

-                     Технічних умов:

·        Технічні умови № 109-Т від 20.12.2023 р., на приєднання до централізованих систем водопостачання та водовідведення;

·        Технічні умови № 224 від 05.12.2022р на будівництво системи водовідведення талих вод та дощових вод;

-                     вихідних даних, наданих Замовником, які необхідні для виконання проекту.

Клас наслідків (відповідальності) – СС1 (незначні наслідки).

Кліматичні умови

Згідно з ДБН В.1.2-2:2006, зміна №1 "Навантаження та впливи. Норми проектування":

-                     характеристичне значення снігового навантаження  Ро = 1400 Па;

-                     характеристичне значення вітрового навантаження Wo = 550 Па;

-                     коефіцієнт надійності за граничними значеннями снігового та вітрового навантажень =1,14 (термін експлуатації 100 років);

-                     характеристичне значення рівномірно розподілених навантажень на плити перекриттів, сходів і підлоги на ґрунтах  прийняті по ДБН В.1.2-2:2006 зміна №1 згідно табл. 6.2;

-                     характеристичне значення ваги конструкцій заводського виготовлення будівельних конструкцій та ґрунтів прийняті згідно п.5.1 ДБН В.1.2-2:2006.

Температура повітря найхолоднішої п’ятиденки забезпеченістю 0,92 мінус 22 °С (ДСТУ –Н Б В.1.1-27-2010 "Будівельна кліматологія").

Кліматичний район – І (перший), Північно-західний.

Коефіцієнти надійності за відповідальністю прийняті по табл. 5 ДБН В.1.2 14-2018. Категорія відповідальності несучих конструкцій та їх елементів А.

Інженерно-геологічні умови

За результатами буріння свердловин, лабораторних досліджень, із врахуванням віку, генезису і фізико-механічних властивостей залягає товща ґрунтів, яка включає сім інженерно-геологічних елементи (ІГЕ):

ІГЕ – 1 – ґрунтово-рослинний шар - пісок гумусований (9а);

ІГЕ – 2 – пісок дрібний, від вологого до насиченого водою, середньої щільності, зпрошарками супіску (29а);

ІГЕ – 3 – супісок пилуватий, пластичний (36а);

ІГЕ – 4 – суглинок м'якопластичний (35а);

ІГЕ – 5 – супісок текучий, піщанистий (пливун), з тонкими прошарками піскупилуватого (36а);

ІГЕ – 6 – суглинок тугопластичний (35б);

ІГЕ – 7 – напівскельний ґрунт - крейда м'яка, сильно вивітріла, низької міцності,володіє тиксотропними властивостями (23а).

Гідрогеологічні умови ділянки вишукування характеризуються наявністю водоносного горизонту, що приурочений до плейстоценових алювіальних відкладів четвертинного віку та розповсюджений по всій площі вишукування. Під час проведення інженерно-геологічних вишукувань встановлений рівень підземних вод зафіксований у всіх пробурених свердловинах на глибинах від 1.6 – 4.0м на відмітках 174.20 – 171.50 м.

Архітектурно-будівельні рішення

Будівля закладу ресторанного господарства передбачено одноповерховою, без цокольних та підземних поверхів. Передбачаються незалежні входи в будівлю з рівня землі для персоналу підприємства та відвідувачів. Також запроектовано окрема зона розвантаження.

Планувальна структура закладу має чітке функціональне зонування по групам приміщень:

-                     обідня зала, вбиральні для відвідувачів в тому числі вбиральня для інвалідів;

-                     зона виробничих приміщень, яка включає, кухню, роздаточну зону, зону мийки кухонної посуди, дільниця для приготування салатів, вікна прийому та видачі замовлень, кімнати менеджера, морозильну і холодильну камери, комору, зони мультиплексу і пральні, камеру сміття та відходів та технічне приміщення;

-                     приміщення санітарно-побутового призначення - гардеробні персоналу, вбиральні персоналу, душові та кімнату персоналу.

Будівля, запроектована  з залізобетонного каркасу з заповненням повнотілою цеглою (товщиною 250 мм) з утепленням базальтовою мінватою (товщиною -150 мм). Висота приміщень, до низу з.б. перекриття становить 4,0 м.

Покрівля:

-                     суміщене монолітне залізобетонне з мінераловатним утеплювачем та рулонним бітумно-полімерним покрівельним матеріалом

Водостік внутрішній. Частина покрівлі експлуатується - на частині покрівлі розміщується вентиляційне обладнання. По периметру покрівлі передбачається парапет.

Перегородки з ненормованою межею вогнестійкості - з гіпсокартонних листів за системою Кнауф товщиною 125 мм; -з нормованою межею вогнестійкості - з цегли товщиною 120 мм- цегла повнотіла глиняна КРПв-1/100/1650 по ДСТУ Б.В.2.7-61-97 на розчині М75 по ДСТУ Б В.2.7-23-95 з армуванням сіткою ∅4Вр1 чарункою 50х50 мм через 6 рядів кладки по висоті.

Товщина перегородок - 125 мм; - гіпсокартонні - збірні гіпсокартонні системи "Knauf" по металевому каркасу із заповненням мінераловатними плитами.

Облаштування перегородок рекомендується після монтажу інженерних систем вище за підвісну стелю.

Вхідні двері в зал та вітражі - алюмінієві з подвійним склопакетом. Інші двері - сталеві фірми Mercor. У коморах і техприміщеннях - противопожежні 2-го типу з межею вогнестійкості не менше ЕІ30.

Підлога - кам'яно-керамічна і клінкерна плитка по бетонній підготовці.  Під підлогу, де буде розташоване обладнання проектом передбачено бетонну підготовку з несучою спроможністю – 850 кг/м2. В зоні холодильної та морозильної камер бетонну підготовку  з несучою спроможністю – 1200 кг/м2

Стелі - підвісні системи Armstrong  та гіпсокартонні системи "Knauf", у залі згідно з проектом інтер’єру.

У проєкті враховані потреби маломобільних груп населення.

Генеральний план

Заїзд на територію закладу – пожежних машин, вантажних автомобілів доставки, сміттєвозів організовано з вулиці Володимирська. Для легкового автотранспорту передбачено заїзд з вулиці Варшавська та вулиці Володимирська. Також з даних вулиць здійснюється заїзд на територію закладу, а саме на смугу обслуговування водіїв на автомобілях («Драйв») та автостоянки. Заклад орієнтований, в першу чергу, на обслуговування відвідувачів на автомобілях.

Виїзд легкових автомобілів з території закладу здійснюється на проїзну частину вулиць Варшавська та Володимирська. Для вантажного транспорту передбачено проїзд який частково проходить через смугу обслуговування водіїв та виїздом на вулицю Володимирська.

Тимчасове паркування передбачено на території ділянки та за її межами. Радіуси заокруглень кромки на проїжджій частині прийняті дорівнюючими 6,00м та 12,00м.

Рух автотранспорту по смузі «Драйву»  та по території закладу – односторонній. Геометрія та параметри проїздів, автостоянок – відповідають нормативним та технологічним вимогам об’єкту, а саме: ширина проїзду для вантажного автотранспорту 4м, для смуги обслуговування 3,5м, розмір паркомісця 2,5х5,5м.

Пішохідні підходи, на територію об’єкту проектування, організовано з існуючої пішохідної зони вулиці Варшавська та вул. Володимирська.

На території підприємства передбачено розміщення майданчика літнього відпочинку відвідувачів з декоративною огорожею зі скла з протиударним антивандальним покриттям.

Існуючі інженерні мережі, які проходять по території майданчика проектування та мережі транзитного напрямку (по вул. Варшавській та вул. Володимирській) підлягають захисту та охороні на час будівництва та експлуатації об’єкту (з врахуванням їхніх нормативних санітарно-захисних смуг та сервітутів). Мережі (які знаходяться в площині забудови або – зоні мінімально-допустимих інженерно-технічних відстаней) підлягають демонтажу та переносу відповідно до ТУ та окремих проектних рішень.

Озеленення території підприємства передбачає влаштування газонів – як основи озеленення території комплексу - із груповими посадками вічнозелених елементів озеленення та квітів (в площині газонів) - з подальшим кваліфікованим доглядом за зеленим фондом даного об’єкту.

Технологічні рішення

Проектований об’єкт є закладом громадського харчування, заснованим на принципах швидкого обслуговування населення. Обідня зала запроектована на 32 посадкових місця. Форма обслуговування відвідувачів – самообслуговування. Страви відпускаються в екологічному одноразовому посуді. Упаковка напівфабрикатів та продовольчих товарів – одноразова промислового виробництва.

Передбачається можливість обслуговування клієнтів на автотранспорті через вікна драйву. Також передбачене обслуговування клієнтів на дому.

Процес приготування їжі полягає в доготовці напівфабрикатів. Виробничі потужності забезпечують можливість обслуговування до 1500 відвідувачів на добу.

Виробнича програма закладу відповідає концепції керівництва з процедур забезпечення якості в компанії МакДональдз. Асортимент страв складається з Основного меню (Сандвіч; Продукти, смажені у фритюрі; Салати; Десерти; Напої), а також страв для програми «Сніданки в МакДональдз» (Страви з яєць). Страви готуються за фірмовою рецептурою МакДональдз, на які розроблені та затверджені в установленому порядку нормативні документи – Технологічні картки.

Всі напівфабрикати та готові продукти, що надходять до закладу, мають обов’язкове маркування та супроводжуються документами, що засвідчують безпечність та якість згідно вимог чинного законодавства в Україні.

Для зберігання напівфабрикатів передбачені наступні приміщення, оснащені відповідним технологічним обладнанням:

-         морозильна камера (t= -18…-23°С);

-         холодильна камера (t= +1…+4°С);

-         комора сухих продуктів (t= +10…+27°С).

Виготовлення фірмових страв передбачає наступні етапи:

-         приготування (або доготовку) напівфабрикатів високого ступеню готовності на визначеному технологічному обладнанні, відповідно до затверджених рецептур;

-         оформлення страв (гарнірування або заправка);

-         реалізація страв споживачу через лінію видачі (бін для сандвічів; бін для картоплі; термошафа для пиріжків; башта для приготування холодних напоїв; апарат для приготування соку; машина для приготування морозива та коктейлю; холодильник для салатів та напоїв).

Режим роботи – двозмінний з організацією третьої санітарної зміни.

Чисельність персоналу – 36 осіб, у т.ч. у максимальну зміну – 17 осіб.

Проектними рішеннями передбачені інклюзивні умови для людей з особливими потребами, у тому числі для осіб, які пересуваються не колісних візках.

Екологічна безпека

В складі проекту розроблений розділ ОВНС в обсягах вимог ДБН А.2.2-1:2021, відповідно до якого будівництво та експлуатація об’єкта не викличе негативного впливу на навколишнє середовище.

Виконавець – Галицька Людмила Петрівна (сертифікат: серія АР № 014713 за напрямком – інженерно-будівельне проектування у частині забезпечення безпеки життя і здоров’я людини, захисту навколишнього природного середовища щодо об’єктів будівництва класу наслідків (відповідальності) СС2 (середні наслідки)).

Основним джерелом викиду забруднюючих речовин в повітря є отвори вентиляційної системи кухні ресторану. Незначний вплив на атмосферне повітря здійснюють автомобілі клієнтів, які отримують замовлення через вікно драйву.

Тимчасовим джерелом забруднення є будівельний майданчик.

Розрахункові валові викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря: акролеїн – 0,000009т/рік.

Згідно топографічної зйомки багаторічні зелені насадження в межах проектування відсутні.

Розрахунковий обсяг твердих побутових відходів – 13,2 т/рік.

Вплив на ґрунти, водне та соціальне середовище, рослинний та тваринний світ – в межах норм.

Максимальні концентрації по всіх забруднюючих речовинах у приземному шарі атмосфери не перевищують значення ГДК.

Санітарно-епідеміологічне благополуччя

Проектними рішеннями передбачений благоустрій та озеленення території. Передбачений шумозахист – рівень шумового впливу не перевищує нормативні показники. Передбачено організоване вивезення комунальними службами відсортованих твердих побутових відходів. Відсортовані відходи ущільнюються в пресі-компакторі Orwak 5030-B, пресоване сміття складається в мішки по 25кг.

Для працівників закладу передбачені окремі санітарно-побутові приміщення. Для відвідувачів передбачені відокремлені санвузли з умивальниками: для чоловіків, для жінок, для маломобільних груп населення, що пересуваються на колісних візках.

Все обладнання та кухонний інвентар миють і дезинфікують в нічну (санітарну) зміну санітарною бригадою працівників. Протягом робочих змін миття кухонного інвентарю (таці, шприци-дозатори, туби для соусів, контейнери з полімерних матеріалів, тощо) здійснюється спеціальним працівником. Кухонний інвентар миється і дезінфікується не рідше 1 разу на 4 години методом 3-х ванн. Миючі та дезінфікуючі розчини готуються згідно інструкцій, затверджених компанією МакДональдз. В мийній кухонного інвентарю передбачений резервний електроводонагрівач. Для масового миття кухонного реманенту передбачена посудомийна машина. Прибиральний інвентар має спеціальне маркування.  

Інженерні мережі

Водопостачання та каналізація. Джерелом водопостачання будівлі закладу є зовнішні мережі водопроводу.

Будівля закладу обладнується внутрішніми мережами холодного, гарячого і циркуляційного водопроводу із поліпропіленових труб.

За технологічними вимогами Замовника по забезпеченню стабільного тиску, після лічильника води встановлюється регулятор тиску.

Мінімальний тиск на вводі повинен становити 0.2МПа. Для забезпечення потрібного тиску 0.5МПа внутрішніх мереж водопроводу, встановлюється підвищувальний насос.

Стічні побутові води від трапів, унітазів, умивальників, душових скидаються до зовнішніх мереж каналізації.

Стічні води від технології скидаються до зовнішнього жироуловлювача, а від нього до зовнішніх мереж каналізації.

Стічні води з покрівлі скидаються до зовнішніх мереж зливової каналізації.

Опалення. Опалення торгової зали та приміщень побутового обслуговування закладу громадського харчування здійснюється системою вентиляції на базі вентиляційно-кліматичного обладнання (установки П1, П2) з електричними секціями нагріву, фреонових систем на базі теплового насоса (установка К1), а також за допомогою електричних конвекторів, що встановлені в окремих приміщеннях.

Основне опалення здійснюється за допомогою місцевих вентиляційних доводчиків. В побутових приміщеннях (гардеробна, кімната відпочинку, вікна приймання / видачі замовлення) додатковим джерелом тепла є електричні конвектори та електрична тепла підлога.

 Для зменшення потрапляння холодного повітря ззовні під час відкривання зовнішніх дверей закладу, над вхідними дверима і вікнах прийняття / видачі замовлень МакДрайв передбачені повітряні завіси А1-А8. Обладнання повітряно-теплових завіс передбачається  з функцією включення / відключення за допомогою елементів контролю положення дверей і датчиків руху.

Вентиляція. Вентиляція закладу передбачена припливно-витяжна з механічним спонуканням повітря, поєднана з повітряним опаленням.

Підігрів припливного повітря – електричний. Для зменшення витрат на підігрів повітря до складу вент. установок П1 і П2  входить секція рекуперації тепла (установка Р1), а для зменшення потужності ТЕНів для обігріву повітря задіяні теплові насоси ККБ1 і ККБ2.

Електротехнічні рішення. Комерційний облік споживаної електроенергії, а також точка приєднання виконуються згідно вказівкам  технічних умов (ТУ) на електропостачання від енергопостачальника.

Для прийому та розподілення електроенергії в закладі  передбачено встановлення ввідно-облікового щита (ВЩ) та комплектного головного розподільчих щита (ГРЩ) фірми “VITAL Corporation”.

Живлення ввідно-облікового щита ВЩ-1  закладу передбачається від  РУ-0,4кВ ТП-10/0,4кВ.

Електропостачання виконується двома взаєморезервними кабельними лініями.

Для компенсації реактивної потужності проектом передбачається встановлення пристрою компенсації.

Щит ввідно-обліковий, головний розподільчий щит та пристрій компенсації реактивної потужності розміщуються в електрощитовій.

Проектом передбачено система робочого і аварійного евакуаційного освітлення на напрузі 220 В.

Пожежна і техногенна безпека

Для забезпечення протипожежної безпеки будівлі та успішного гасіння пожежі у разі її виникнення, евакуації людей та матеріальних цінностей, проектом передбачено ряд планувальних, конструктивних та інженерних заходів, зокрема будівля запроектована ІІ-го ступеню вогнестійкості

Вздовж стін будівлі передбачено можливість проїзду пожежних машин.

Евакуація людей з будівлі здійснюється через коридори. Ширина і довжина евакуаційних проходів відповідає нормам. Двері на шляху евакуації виконані без порогів, відчиняються в напрямку виходу.

Матеріали, прийняті для оздоблювання шляхів евакуації вогнетривкі. Об’єкт забезпечений необхідною кількістю засобів пожежогасіння.

В проекті прийнято матеріал утеплення фасадів з класом вогнестійкості НГ.

Проектними рішеннями передбачено система пожежної сигналізації, системи диспетчеризації внутрішнього протипожежного водогону; систем автоматизації (спрацювання протипожежних клапанів систем вентиляції, переключення автоматичних розсувних дверей, та інші); системи керування напрямком евакуації людей.

Проектними рішеннями передбачено пожежогасіння зовнішнє (пожежні гідранти) та внутрішнє (пожежні крани в шафах).

Організація будівництва

Тривалість будівництва – 12 місяців. В складі проекту розроблений ПОБ згідно вимог ДБН А.3.1-5:2016.

 

Енергозбереження і енергоефективність

В проекті передбачені рішення щодо енергоефективності та економії ресурсів, передбачено технологічне обладнання.

Охорона праці

Проектними рішеннями передбачено, що працівники забезпечуються необхідними засобами колективного та індивідуального захисту, первинними засобами пожежогасіння.

В процесі розгляду робочого проекту "Нове будівництво закладу ресторанного господарства (закусочної) з літнім майданчиком та можливістю обслуговування відвідувачів на автомобілях за адресою: Волинська область, м. Ковель, вул. Варшавська, 50-Б" зроблено ряд зауважень та пропозицій, які були доведені письмово до замовника та проектувальника.

Після доопрацювання цих питань, до проектної документації внесені необхідні зміни та доповнення, основними з яких є:

-                     уточненні технічні показники проекту;

-                     доопрацьовані проектні рішення щодо конструктивних рішень;

-                     доопрацьовані проектні рішення щодо пожежної і техногенної безпеки;

-                     доопрацьована кошторисна документація.

Відповідальні експерти

 

 

Експерт з питань забезпечення механічного опору та стійкості (міцності, надійності та довговічності) будинків і споруд

__________________

ІРИНА АКСЬОНОВА

(сертифікат АЕ № 004733)

Архітектор

__________________

ОКСАНА МИГЛОВЕЦЬ

(сертифікат АА № 004794)

Експерт з питань безпеки експлуатації та вимог охорони праці, забезпечення захисту від шуму

__________________

ВІКТОР СКОРОБОГАТОВ

(сертифікат АЕ № 004925)

Експерт з питань дотримання вимог пожежної, техногенної безпеки

__________________

ОЛЕКСАНДР РОМАЩЕНКО

(сертифікат АЕ № 005337)

Експерт з питань в частині забезпечення вимог інженерно-технічних заходів цивільного захисту об'єктів

__________________

ОЛЕКСАНДР РОМАЩЕНКО

(сертифікат АЕ № 007203)

Експерт з питань охорони навколишнього природного середовища та санітарно-епідеміологічного благополуччя

__________________

МАРІЯ ВОРОНЕНКО

(сертифікат  АЕ № 006281)

Експерт з питань забезпечення економії енергії

__________________

ОЛЕНА ШАФІЄВА

(сертифікат АЕ № 006538)

 


Розділи