Основна інформація

Тип документу
Експертиза проекту
Реєстраційний номер в ЄДЕССБ
EX01:7670-8788-8754-4543
Версія документу
№3
Статус реєстрації
Зареєстровано (внесено реєстратором)
Статус документу
Діючий
Документ
№210902-4/А від 05.10.2021
Орган, що видав
ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ПЕРША БУДІВЕЛЬНА ЕКСПЕРТИЗА" (41134902) Версія №2 Статус (поточна)
Назва об’єкта
«Будівництво закладу ресторанного господарства з майданчиком сезонного обслуговування відвідувачів та проїздом для обслуговування водіїв за адресою: Київська обл., Вишгородський р-н., м. Вишгород,вул. Набережна, б/н»
Код проектної документації
PD01:6317-2800-1443-5811 Зміни №3 №185-01 від 2021-08-03 (видав ТОВ "ФОРМАТ ПРОЕКТ") / Наявні експертизи: EX01:7670-8788-8754-4543
Напрям експертизи
З питань міцності, надійності, довговічності, З питань пожежної безпеки, З питань охорони праці, З питань енергозбереження, З питань санітарного і епідеміологічного благополуччя населення, Архітектурно-планувальні рішення, З питань техногенної безпеки, З питань створення умов для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, З питань експлуатаційної безпеки, З питань інженерного забезпечення
Головний експерт проекту
ШАФІЄВА ОЛЕНА ЮРІЇВНА (АЕ 000191, АЕ 006538 )

Кошторисна вартість

Інформацію не зазначено

Кошторисна вартість за чергами

Інформацію не зазначено

Адреса

Адреса Адреса згідно експериментального порядку Наказ
Київська обл., Вишгородський район, Вишгородська територіальна громада, м. Вишгород (станом на 01.01.2021), вулиця Набережна не присвоювалась не призначалась

Інформація про замовників

Правовий статус Назва
Юридична особа ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "РІТЕЙЛ 888" (44338112)

Об’єкти будівництва

Інформацію не зазначено

Відповідальні особи

Посада Напрям експеритизи ПІб
Відповідальний експерт З питань санітарного і епідеміологічного благополуччя населення
АБРАМЕНКО ІГОР ВОЛОДИМИРОВИЧ (АР 011473, АР 011907, АР 012641, АЕ 004599)
Архітектор Архітектурно-планувальні рішення
Коляда Іван Володимирович (АА 003043, АА 003298, АА 000394)
Відповідальний експерт З питань експлуатаційної безпеки
З питань охорони праці
З питань створення умов для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення
З питань інженерного забезпечення
ХОМЕНКО ВАЛЕРІЙ СТЕПАНОВИЧ (АЕ 006590, АЕ 006610, АЕ 000181, АЕ 006932, АЕ 000682)
Відповідальний експерт З питань пожежної безпеки
З питань техногенної безпеки
Бушиленко Анатолій Григорович (АЕ 004516, АЕ 000027, АЕ 007177)
Відповідальний експерт З питань міцності, надійності, довговічності
ШАРУБІН ВАЛЕРІЙ ЛЕОНІДОВИЧ (АЕ 002869, АЕ 004300, АР 019399, АР 001847)
Головний експерт проекту З питань енергозбереження
ШАФІЄВА ОЛЕНА ЮРІЇВНА (АЕ 000191, АЕ 006538)

Інформація про проєктну документацію

Реєстраційний номер
PD01:6317-2800-1443-5811
Орган, що видав
ТОВ "ФОРМАТ ПРОЕКТ" (38928008)
Вид будівництва
Нове будівництво
Перелік видів робіт, виконаних проектувальником (генпроектувальником)
Проектні роботи
Кількість стадій проектування
Дві стадії
Поточна стадія проектування
проект (П)
Код ДКБС
1211.5 Ресторани та бари
Об'єкт споруджуються із залученням бюджетних коштів, коштів державних і комунальних підприємств, установ та організацій, а також кредитів, наданих під державні гарантії?
Ні
Належність майнових прав на проектну документацію (право змінювати проектну документацію)
Проектувальник
Дата договору на розробку документації
03.08.2021
Номер проектної документації
185-01
Статус документа
Діючий

Додаток до експертного звіту

Проект «Будівництво закладу ресторанного господарства з майданчиком сезонного обслуговування відвідувачів та проїздом для обслуговування водіїв за адресою: Київська обл., Вишгородський р-н., м. Вишгород, вул. Набережна, б/н» розроблений ТОВ «ФОРМАТ ПРОЕКТ» (генеральний проектувальник) в 2021 році на замовлення ТОВ «РІТЕЙЛ 888». Адреса генерального проектувальника: 02094, м. Київ, вул. Попудренка, буд. 30. Головний інженер проекту – Баб’як Богдан Михайлович (кваліфікаційний сертифікат серія АР № 014397 від 14.06.2021)

Проект розроблений на підставі документів:

·Завдання на проектування від 03.08.2021 р;

·Містобудівних умов та обмежень, затверджених наказом відділу містобудування, архітектури та капітального будівництва апарату виконавчого комітету Вишгородської міської ради № 3 від 30.07.2021;

·Технічного звіту за результатами інженерно-геологічних вишукувань, виконаного ФО-П Юрченко Сергій В’ячеславович у 2021 році;

·Технічних умов нестандартного приєднання до електричних мереж електроустановок № ТУ004565120821 1 10 08 3 000000 1 від 12.08.2021 р., виданих ДТЕК Київські Регіональні Електромережі;

· Технічних умов на приєднання об’єкту до централізованих систем водопостачання та водовідведення в м. Вишгороді Київської області № 19-21 від 19.08.2021, виданих Вишгородським міським комунальним підприємством «Водоканал» Вишгородської міської ради;

·Технічних умов на відведення зливових дощових вод від об’єкту будівництва, затверджених рішенням виконавчого комітету Вишгородської міської ради № 375 від 17.08.2021.

 

Метою проекту є нове будівництво закладу ресторанного господарства з майданчиком сезонного обслуговування відвідувачів та проїздом для обслуговування водіїв за адресою: Київська обл., Вишгородський р-н,                            м. Вишгород, вул. Набережна, б/н.

            Клас наслідків (відповідальності) – СС2 (значні наслідки). Термін експлуатації – 100 років.

   Проектування здійснюється у дві стадії: проект, робоча документація.

   Будівництво здійснюється в одну чергу без виділення пускових комплексів.

         Ділянка під будівництво об’єкту розташована на першій лінії забудови вулиці Набережної на межі житлової та промислово-комунальної зони міста Вишгород.

         Площа ділянки під розміщення об’єкту складає 0,25 га.

Цільове призначення землі - для будівництва та обслуговування об’єктів туристичної інфраструктури та закладів громадського харчування.

               

Кліматичні умови

 Будівництво закладу передбачено в м. Вишгород, Вишгородського району Київської області.

Температура найхолоднішої 5-ти-денки -22 градуси.

Характеристичне значення снігового навантаження  Ро  1600 Па (5-й район);

Характеристичне значення вітрового навантаження Wo  500 Па (3-й район);

Коефіцієнт надійності за граничними значеннями снігового та вітрового навантажень 1,14 (термін експлуатації 100 років);

Кліматичний район – І (перший), Південно-західний.

Інтенсивність сейсмічного впливу для ділянки будівництва прийнята по карті ЗСР-2004-А (ДБН В.1.1-12:2014 зміна №1 "Будівництво у сейсмічних районах України"). Сейсмічність майданчику будівництва оцінюється 5 балами.

 

Інженерно-геологічні умови

  Інженерно-геологічні вишукування були виконані  ФОП Юрченко Сергій В'ячеславович у 2021 році, м. Київ.

  Згідно наданого технічного звіту (шифр 11-0/21-ТЗ) та за результатами камерального опрацювання матеріалів польових інженерно-геологічних та лабораторних робіт в геологічному розрізі території вишукувань виділено                      4 інженерно-геологічних елементи та 1 шар ґрунту:

  Шар А (t Н) – Насипний ґрунт: пісок мілкий, сіро-жовтий, малого ступеня водонасичення, неоднорідний, з вмістом будівельного та побутового сміття               40-60 відсотків, з стійким запахом паливно-мастильних матеріалів; 29 в;

  ІГЕ-1 (t H) – Насипний ґрунт: пісок мілкий, сіро-коричневий, середньої щільності з прошарками пухкого, малого ступеня водонасичення, з прошарками супіску твердого 15-25 відсотків; 29а;

ІГЕ-2 (еdv PII-H) – Пісок мілкий, жовто-сірий, жовтий, середньої щільності, малого ступеня водонасичення, з лінзами та прошарками супіску пластичного            15-25 відсотків; 29а;

ІГЕ-3 (а PII) – Пісок мілкий, темно-сірий, замулений, середньої щільності, середнього ступеня водонасичення та насичений водою, з прошарками супіску 20-30 відсотків, з домішкою органічних речовин; 29а;

ІГЕ-4 (а PII) – Пісок мілкий, сірий, середньої щільності, насичений водою; 29а.

На період вишукувань (березень 2021 року) ґрунтові води зафіксовані свердловинами на глибині 7,2-7,6 м. Прогнозне коливання РГВ на протязі року можливе на плюс-мінус 0,5-1,0 м.

Водоносний горизонт безнапірний, пов’язаний з водами Київського водосховища. Живлення відбувається за рахунок інфільтрації атмосферних опадів та поверхневих вод.

Глибина промерзання ґрунтів – 1,0 м.

 

Конструктивні рішення

Будівля прямокутної форми одноповерхова з розмірами в плані в осях 31,25 х 15,25 м, висота до низу плити покриття - 3,8 м.

Конструктивна схема вирішена у рамному каркасі з монолітного залізобетону. Просторова жорсткість і стійкість каркасу в цілому та несуча здатність його елементів забезпечується за рахунок жорсткого з’єднання колон з фундаментами та колон з плитою перекриття (горизонтальний диск). Це забезпечується за рахунок випусків арматури з фундаментів в колони та відповідно з колон в тіло плити покриття.

Каркас будівлі – два прольоти по 7,625 м, крок колон різний ( у зв’язку з технологією закладу) від 4,180 до 6,210 м.

Окремі конструктивні елементи

Фундаменти – монолітні залізобетонні стовбчастого типу, по периметру будівлі влаштовується монолітна залізобетонна фундаментна балка для можливості встановлення стінового огородження. Матеріал конструкцій фундаментів – бетон класу С20/25, F75, W4, арматура класів А500С та А240С по ДСТУ 3760:2019; підготовка – бетон класу С8/10. Основа фундаментів – шар ІГЕ-2 (1,72 г/см куб.,                С 1,0 кПа, 30 градусів, Е 23 МПа).

Колони - монолітні залізобетонні перерізом 400х400 мм та 300х600 мм, з бетону класу С20/25, робоча арматура класу А500с і розподільна - класу А240с. Покриття будівлі - монолітна залізобетонна плита товщиною 250мм з капітелями висотою 250 мм з бетону класу С20/25, робоча арматура класу А500С і розподільна класу А240С. Стіни зовнішні не несучі – тришарові – із керамічної цегли КРПв - 1/100/1800/15 ДСТУ Б.В. 2.7-61:2008 на розчині М75, кладка армована сітками із проволоки діаметром 4Вр1 з чарункою 50 на 50 мм через 6 рядів, кріплення кладки передбачено по висоті через 1,2 м гнучкими анкерними зв’язками діаметром 8 мм до колон та кріплення верху стін до перекриття з кроком 2 м, всі анкери передбачені з антикорозійним покриттям, утеплені з фасадної сторони негорючими мінераловатними плитами «FASROCK» (щільність 135 кг/м. куб.) та шар штукатурки. Покрівля – пласка, з застосуванням рулонних матеріалів, із внутрішнім водостоком. По периметру будівлі передбачено влаштування пагоди. Пагода має прогин 2,6 м та 1,7 м. Рами пагоди зварні з прокатних профілів (сталеві прямокутні труби, двотаври). Матеріал конструкцій – сталь марки С245 по ГОСТ 27772-2015. Кріплення рам пагоди виконано анкерами до плити покриття.

На покрівлі будівлі передбачені металеві рами під встановлення обладнання. Рами мають різний розмір в плані (від 5,1 на 2,69 до 1,565 на 0,7 м), різну висоту (до 0,75 м). Рами зварні, з прокатних профілів (кутик, швелер). Матеріал конструкцій– сталь марки С245 по ГОСТ 27772-2015.

Для металевих рам передбачений захист від корозії: фарбування двома шарами ПФ-115 по ГОСТ 6465-79 по одному шару ґрунтовки ГФ-021 по ГОСТ 25129-82.

Рами приєднуються до плити покриття за допомогою анкерів фірми «Hilti» (анкер HST М12 115/20).

Також на покрівлі встановлюються металеві опори під повітряпроводи.  Опори - у вигляді плоских вертикальних П-подібних рам. Також виконані з прокатних профілів.

Максимальна висота опор 1,06 м. Опори приєднуються до плити покриття за допомогою анкерів HST М12 115/20. Антикорозійний захист аналогічний рамам. Матеріал конструкцій – сталь марки С245 по ГОСТ 27772-2015.

Внутрішні перегородки – цегляні, товщ. 120 мм- із керамічної цегли КРПв - 1/100/1800/15 ДСТУ Б.В. 2.7-61:2008  на розчині М50, кладка армована сітками із проволоки діаметром 4Вр1 з чарункою 60 на 60 мм через 6 рядів, гіпсокартонні, товщиною 125 мм - збірні системи „KNAUF” з шумопоглинаючим заповнення із мінераловатних плит та скляні. Категорія відповідальності – Б.

Для організації рельєфу проектом передбачено влаштування підпірних стін.

Підпірні стіни стін. Перепад ґрунту для підпірних стін від 0,3 м до 1,25 м. Підпірні стіни кутникового типу із монолітного залізобетону, розрізані деформаційними швами на відсіки довжиною не більше 15 м. Підпірні стіни передбачені з бетону класу С25/30, F200, W6. Армування окремими стержнями із арматури класу А500с та арматури класу А240с згідно ДСТУ 3760:2019.

   Розрахунки монолітного залізобетонного каркасу виконано за допомогою розрахункового комплексу ЛИРА-САПР 2012 (R3). Максимальне горизонтальне переміщення каркасу 0,51 см (ДСТУ Б В.1.2-3:2006 «Прогини та переміщення»). Максимальний прогин плити покриття 19 мм. Осідання фундаментів – від 11 до 14,6 мм (ДБН В.2.1-10-2009).

 

Генеральний план.

Ділянка, яку визначено під будівництво закладу ресторанного господарства «Мак Дональдз» - має прямокутну форму і розташована на межі житлової та промислово -комунальної зони міста.

Ділянка проектування, з площею - 0,2500 га розташована на першій лінії забудови вулиці Набережної та межує: з півночі - комунальна зона - з будівлею Вишгородської філії ПАТ «Київоблгаз»; зі сходу - частково недіюча промислово - комунальна зона; з півдня - комунальна зона з будівлею торговельного закладу «Сільпо»; з заходу - проїзна та пішохідна частина по вул. Набережній з системою транзитних інженерних мереж.

Під’їзд, на територію закладу ресторанного господарства – пожежних машин, вантажних автомобілів доставки, сміттєвозів, легкового автотранспорту (на смугу обслуговування водіїв автомобілів «Мак Драйв» та автостоянку) організовано з вул. Набережної – зі зворотнім виїздом на проїзну частину вул. Набережної. 

Рух автотранспорту по смузі «Драйву» – односторонній. На території підприємства передбачено розміщення майданчика літнього відпочинку відвідувачів (площею 215 м. кв.) з декоративною огорожею зі скла.

Конструкцію покриттів на території закладу: проїздів, автостоянок  передбачено проектом із асфальтобетону; смуги «Драйву», майданчиків та тротуарів – із ФЕМ.

Озеленення території об’єкту передбачає влаштування газонів.

Для забезпечення потреб персоналу та відвідувачів закладу проектом передбачається влаштування трьох гостьових парковок сумарною місткістю                11 машино-місць, в т.ч. 1 машино-місце для інвалідів.

 

 

Архітектурно-планувальні рішення.

          Заклад громадського харчування передбачається проектом як    одноповерхова споруда.  

          Вхід в будівлю безпосередньо з мощення.

          Планувальна структура закладу має чітке функціональне зонування по групам приміщень:

-    обідня зала, вбиральні для відвідувачів, в тому числі вбиральня для інвалідів;

-   зона виробничих приміщень, яка включає, кухню, роздаточну зону, зону мийки кухонної посуди, дільниця для приготування салатів, вікна прийому та видачі замовлень, кімнати менеджера, морозильну і холодильну камери, комору, зони мультиплексу і пральні, камеру сміття та відходів та технічне приміщення;

- приміщення санітарно-побутового призначення - гардеробні персоналу, вбиральні персоналу, душові та кімнату персоналу.

          Вирішення планування санвузла персоналу для кількості і категорії робітників згідно з завданням, а також душових, мають специфічні властивості характерні для ресторанів “McDonalds” (Рукомийник в санвузлі тільки для осіб, які користуються санвузлом). Рукомийник для категорії робітників 1А встановлено в безпосередній близькості від робочих місці (на вході в кухню).

          В гардеробі персоналу проектом передбачено встановлення двоярусних шаф тільки для вуличного одягу на кількість персоналу.

          Вхід в комору, технічне приміщення та сміттєкамеру передбачено крізь          вогнетривкі двері 2-го типу.

          Розвантаження морозильної і холодильної камер передбачено крізь коридор в кухню.

          Всі зони і групи об’єднані коридорами, проходами. В основі такого вирішення є функціонально-технологічна схема, складена у відповідності зі стандартами закладів харчування.

 

Доступність для маломобільних груп населення.

           Ухили пішохідних доріжок і тротуарів, що призначаються для користування інвалідами на кріслах-колясках не перевищують: повздовжні – 0,5 відсотків, поперечні – 1 відсоток.

           Місце для стоянки особистих автомобілів інвалідів виділено спеціальною розміткою. На головному вході в будівлю запроектовані поручні для інвалідів, зовнішні двері до будівлі без порогу.

           При розробці планувальних рішень комплексу забезпечено геометричні параметри комфортного та безпечного руху інвалідів та маломобільних груп населення, а саме:

           - Зони для розміщення крісла-коляски мають ширину не менше 0,9 м і довжину не менше 1,5 м.;

           - Смуги руху при односторонньому русі передбачено не менше 1,5 м. Розміри площадки для повороту крісла-коляски на 90 градусів забезпечені не менше 1,3 м х 1,3 м, для повороту на 180 градусів - не менше 1,3 м х 1,5 м, для розвороту на   360 градусів - не менше1,5 м х 1,5 м.;

           - Санвузли для інвалідів передбачені шириною не менше ніж 1,65 м, глибиною – 1. м. Двері шириною 1м, відчиняються назовні.

 

Технологічні рішення.

Проектований об’єкт  є закладом громадського харчування, заснованим на принципі швидкого обслуговування населення.

Обідня зала запроектована на 101 посадочне місце. Крім цього проектом передбачається можливість обслуговування клієнтів на автотранспорті, через вікна драйву, не виходячи з автомобіля.

Процес приготування їжі в закладі громадського харчування полягає в доготуванні напівфабрикатів.

Виробничі потужності закладу громадського харчування забезпечують можливість обслуговування до 1500 відвідувачів на добу.

Відповідно до розрахунку, передбаченого проектом, загальна кількість страв, що виготовляються в один день, складає 3000 одиниць.

Площі приміщень закладу громадського харчування визначені, виходячи з умови розміщення необхідного технологічного обладнання і робочих місць, а також забезпечення необхідних проходів. Площі комори для збереження сухих продуктів, холодильників, морозильників холодильної та морозильної камер, в які завантажуються напівфабрикати високого ступеня готовності, визначені за умови збереження тижневого запасу напівфабрикатів.

Приміщення в закладі запроектовані таким чином, щоб не було перетину продуктів та сміття.

Доставка продукції до закладу здійснюється спеціальним автомобілем, завантаження - крізь коридор. Завантаження здійснюється один раз в 5-8 днів (по мірі необхідності) в нічну зміну. Розвантаження автомобіля здійснюється протягом однієї години.

Компонування технологічного обладнання кухні закладу громадського харчування забезпечує поточність технологічного процесу готування їжі.

Асортимент готових страв складається з Основного меню (Сандвічі, Продукти, смажені у фритюрі, Салати, Десерти, Напої), а також страв для програми “Сніданки в МакДональдз” (Страви з яєць). Асортимент є стандартним для всіх Закладів компанії. Страви готуються за фірмовою рецептурою МакДональдз, на яку розроблені та затверджені в установленому порядку нормативні документи - Технологічні картки. 

Організація технологічних процесів, розміщення технологічного устаткування, організація робочих місць забезпечує безпечну експлуатацію обладнання.

Загальна кількість працюючих – 36 чоловік. З них – 19 чоловіків і 16 жінок. У максимальну зміну працює – 17 чоловік.

 

Інженерне забезпечення.

          Водопостачання.

Джерелом водопостачання закладу харчування є зовнішні мережі водопроводу. Точка підключення зовнішньої мережі водопроводу В1 до існуючого водоводу передбачається з безнапірних труб ПЕ.

В місці підключення проектованої системи В1 передбачена водопровідна камера В1-1 із запірною арматурою та пожежним гідрантом.

Заклад обладнується внутрішніми мережами холодного, гарячого і циркуляційного водопроводу із поліпропіленових труб та трубопроводами для транспортування доочищеною та пом’якшеної води для приготування їжі та напоїв із труб поліетиленових. По забезпеченню стабільного тиску, після лічильника води встановлюється регулятор тиску. Мінімальний тиск на вводі повинен становити 0,3 МПа.

Гаряче водопостачання – децентралізоване. Приготування гарячої води закладу громадського харчування передбачається за допомогою теплового насосу та супутнього обладнання фірми Hitachi. Як резервне джерело гарячого водопостачання передбачається встановлення електрокотла. Облік споживаної води будівлі здійснюється лічильниками води. Додатково встановлюються два водоміри для обліку гарячої води, і води на полив.

         

          Водовідведення.

Проектована мережа зовнішнього водовідведення Kl складається з ділянок самопливної та напірної каналізації. На майданчику передбачено будівництво каналізаційної насосної станції (КНС) зі збірних залізобетонних елементів.

Самопливна мережа К1 - труба ПЕ безнапірна двошарова гофрована; напірна мережа К1н - труба ПЕ напірна.

В місці підключення проектованої системи К1н до існуючого трубопроводу напірної каналізації передбачений каналізаційний колодязь із запірною арматурою.

Внутрішне водовідведення закладу.

Стічні води від трапів, унітазів, умивальників, душових скидаються до зовнішніх мереж каналізації.

Стічні води від технологічного устаткування мийки кухонного посуду надходять на попереднє очищення в жировловлювач. На випуску виробничої каналізації передбачається встановлення жировловлювача.

Підключення приладів технології кухні здійснюється з розривом струменю.

Внутрішні мережі монтуються з полівінілхлоридних  труб.

Проектована мережа дощової каналізації К2 передбачається з труб двошарових гофрованих безнапірних для зовнішніх каналізаційних мереж.

Проектом передбачено будівництво 2-х дощоприймальних колодязів.

Каналізаційні колодязі на самопливному колекторі приймаються зі збірних залізобетонних елементів.

 Система внутрішніх водостоків.

Для відводу атмосферних вод з покрівлі будівлі передбачена система внутрішніх водостоків зі скиданням до зовнішніх мереж дощової каналізації.

Прийом води на покрівлі передбачається здійснювати водостічними воронками. Для запобігання намерзання воронки передбачаються з електрообігрівом.

 

Опалення.

Опалення закладу ресторанного господарства передбачається повітряне, поєднане з припливною вентиляцією.

Джерело теплопостачання – електричні мережі. Окрім повітряного опалення, поєднаного з припливною вентиляцією для опалення приміщень застосовується мультизональна система  з блоками касетного та настінного типу. Передбачено додаткове встановлення електроконвекторів (приміщення персоналу, гардеробні,  вікна прийому і видачі замовлень).

 

Вентиляція. Кондиціонування.

Для забезпечення метеорологічних умов передбачається кондиціонування повітря. Джерело теплопостачання – електричні мережі.

Місце розташування вентиляційного  та холодильного обладнання  – покрівля споруди.

Припливне повітря буде обробляться в дахових кондиціонерах, обладнанних секціями електронагріву і секціями безпосереднього охолодження/нагріву від своїх компресорно-конденсаторних блоків (ККБ) з опціями теплового насосу та припливній установці з перехресним рекуператором. 

З метою економії енергоресурсів передбачено використання рециркуляційного повітря та повітря після рекуператора.

Задані параметри внутрішнього повітря підтримуються автоматично.

Для запобігання прориву зовнішнього повітря передбачено встановлення теплових завіс у приміщеннях залу, коридорі, вікнах прийому та видачі замовлень.

Прокладка припливних і витяжних повітроводів, в межах закладу виконується скрито в межах підвісної стелі.

Матеріал повітроводів - оцинкована сталь. При перетині протипожежних будівельних конструкцій передбачається встановлення вогнезатримуючих клапанів.

Витяжка від кухонного обладнання виконується витяжною системою.

Витяжні повітроводи (з люками для прочищення) з чорної сталі 5-2 мм, що монтується відкрито під підвісною стелею.

З метою забезпечення нерозповсюдження запахів від роботи харчоблоку проектом передбачений підпір в обідньому залі та розрідження в кухні закладу, а також на всіх підключеннях витяжної вентиляції над тепловим технологічним обладнанням передбачається встановлення ультрафіолетових фільтрів. При роботі даного фільтру відбувається розщеплення молекул жиру, які є носіями запаху.

Витяжка з допоміжних приміщень виконується за допомогою витяжних вентиляторів.

При виникненні пожежі всі вентиляційні системи відключаються від системи пожежної сигналізації(СПС), або вручну.

 

Холодопостачання.

Джерела холодопостачання – компресорно-конденсаторні блоки (ККБ) дахових кондиціонерів (П1, П2), з опцією теплового насосу  та зовнішній блок мультизональної системи (ХМ), що розташовані на покрівлі споруди.

Споживачами холоду являються секції охолодження установок П1, П2, внутрішні блоки мультизональної системи (K1-K12), холодильна та морозильна камера.

Для холодопостачання мультиплексу, холодильної та морозильної камер передбачається встановлення комплектних компресорно-конденсатних блоків.

Холодоносій в системах холодопостачання –  озонобезпечний  хладогент R410А.

Трубопроводи систем холодопостачання ізолюються матеріалом «K-flex», товщиною 12 мм. Матеріал трубопроводів мультизональної та спліт систем – мідь.

 

Електротехнічні рішення.

Категорія надійності електропостачання – ІІ

Напруга мережi 380/220 В з глухозаземленною нейтраллю.

           Для прийому та розподілення електроенергії в закладі  передбачено встановлення ввідно-розподільчого щита та комплектного головного розподільчого щита фірми  “VITAL Corporation”.

           Панель головного розподільчого щита розділена на секції для кухонного обладнання, внутрішнього освітлення і електропостачання. На даному щиті розміщуються апарати захисту і керування всіма струмоприймачами закладу (автоматичні вимикачі, пускачі і т.д.).

            Ввідно-розподільчий щит та головний розподільчий щит встановлюються в електрощитовій. Ступінь захисту щитів IP 21.

           Система захисного заземлення прийнята типу TN-С-S. Для організації 3-х та 5-ти провідної системи електропередач передбачається фундаментний заземлювач по периметру будівлі - сталь полосова оцинкована 40х4мм.

           Від заземлювача архітектурно-будівельним розділом проекту передбачається два вивода з оцинкованої сталі перерізом 40х4мм до ввідно-розподільчого щита ВРЩ-1 закладу. Приєднання виконується методом зварювання.

           Також проектом  передбачені заходи проти статичної електрики. Металеве та електропровідне обладнання, трубопроводи, вентиляційні короби та кожухи термоізоляції трубопроводів та апаратів повинні являти собою по всій довжині безперервний ланцюг, котрий в межах будівлі повинен бути приєднаний до шини PE не менше ніж в двох місцях.

           Електроосвітлення. Проектом передбачається система робочого і аварійного евакуаційного освітлення на напрузі 220 В. Типи світильників та електропроводки вибрані у відповідності із класами середовищ приміщень по ПУЕ.

Живлення робочого і аварійного евакуаційного освітлення здійснюється від різних секцій 0,4 кВ окремими лініями від комплектного головного розподільчого щита.

Проектом передбачено підключення секції аварійного освітлення від мережі 220В або від джерела безперебійного живлення.

 

Пожежна безпека.

           Зовнішнє пожежогасіння об’єкту забезпечується від існуючих пожежних гідрантів, що встановлені на існуючій зовнішній мережі водопроводу.

          Матеріали, що застосовуються для облицювання внутрішніх поверхонь стін та стель мають показники пожежної небезпеки не вище ніж Г1, В1, Д2, Т2, а для покриттів підлоги - Г2, РП1, Д2, Т2.

          Проєктом передбачено улаштування автоматичне пожежогасіння кухонного обладнання.

Проєкт в цілому відповідає вимогам норм і правил з пожежної та техногенної безпеки.

 

Охорона праці.

          Проектом передбачено виконання будівельно-монтажних робіт у відповідності до вимог ДБН А.3.2-2-2009 «Охорона праці і промислова безпека у будівництві» та НПАОП 45.2-7.03-17 «Мінімальні вимоги з охорони праці на тимчасових або мобільних будівельних майданчиках».

          Охорона праці працівників забезпечується:

·       створенням умов для дотримання комплексної безпеки будівництва;

·       дотриманням із боку генеральної і субпідрядних організацій трудового законодавства, зокрема щодо створення безпечних умов праці, здорових умов відпочинку працівників, тривалості робочого тижня, розпорядку робочого часу тощо;

·       вжиттям заходів із забезпечення безпеки під час облаштування і утримання будівельних майданчиків і виконання будівельно-монтажних робіт, передбачених у нормативних документах із безпеки будівництва (ДБН А.3.2-2-2009) та у ПОБ на будівництво обєкта;

·       інформування та інструктаж працівників щодо дій, необхідних у разі виникнення аварійних ситуацій;

·       проведення інструктажів з питань охорони праці;

·       наявність в будівельної організації Дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки;

·       повідомлення про початок робіт відповідних контролюючих органів;

·       визначення переліку робіт підвищеної небезпеки під час будівництва;

·       вимоги до проведення робіт підвищеної небезпеки;

·       призначення під час будівництва відповідальних осіб, за організацію безпечного виконання робіт, експлуатацію та технічний стан устаткування, механізмів;

·       видачу нарядів-допусків на виконання робіт підвищеної небезпеки та ведення Журналу реєстрації видачі нарядів-допусків;

·       влаштування до початку будівництва захисних сигнальних огороджень зон постійно діючих небезпечних виробничих факторів;

·       забезпечення працівників спецодягом;

·       влаштування заземлення об’єктів будівництва та устаткування.

Безпечні умови праці працюючих під час експлуатації та обслуговування устаткування, забезпечуються прийнятими в проекті обємно-планувальними та конструктивними рішеннями, організацією технологічного процесу, системами вентиляції, водозабезпечення та електропостачання.

Охорона праці та техніка безпеки забезпечуються виконанням технічних та організаційних заходів, згідно із діючими санітарними нормами проектування промислових підприємств, правилами техніки безпеки при роботі в електроустановках споживачів, правилами техніки безпеки при експлуатації, а саме:

·     організацією технологічних процесів відповідно до вимог діючих санітарних норм, механізацією та автоматизацією важких і небезпечних робіт;

·     видачею працівникам необхідних засобів індивідуального захисту (спеціального одягу, взуття, захисних касок тощо);

·     виконанням заходів із колективного захисту робітників (огорожі, природне та штучне освітлення відповідно до ДБН В.2.5-28-2018, вентиляція, захисні та запобіжні пристрої і пристосування тощо);

·     наданням санітарно-побутових приміщень та обладнання, організацією санітарнопобутового та медичного обслуговування (зокрема, проведенням попередніх та періодичних медичних оглядів) відповідно до діючих норм і характеру виконуваних робіт.

           До виконання робіт по експлуатації та обслуговуванню устаткування допускаються повнолітні особи після проходження медичного огляду відповідно до наказу МОЗ України від 21.05.2007 р № 246 «Про затвердження Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій».

До експлуатації спецустаткування допускаються особи, які пройшли інструктаж на робочому місці та відповідне стажування.

Для працюючих в магазині передбачені санітарно-побутові  приміщення.

Всі приміщення магазину, торгове і механічне устаткування повинні утримуватися в чистоті з обовязковою обробкою спеціальними розчинами.

Рівень шуму на робочих місцях відповідає нормам зазначеним в таблиці              1 ДБН В.1.1-31:2013 та  додатку 1 ДСП 463-2019.

 

Екологічна безпека та санітарно-епідеміологічне благополуччя.

           Проектом передбачений ряд заходів, що виключають можливі негативні впливи на навколишнє середовище в період будівництва і наступної експлуатації комплексу:

-    застосування екологічно чистих будівельних технологій;

-   запобігання забруднення ґрунтових вод;

-   застосування сертифікованого технологічного і тепломеханічного устаткування з високими експлуатаційними показниками і мінімальними забруднюючими викидами;

-  використання сучасних енергозберігаючих технологій у системах опалення і вентиляції;

-   використання екологічно чистих будівельних і оздоблювальних матеріалів.

           Проектними рішеннями генерального плану забезпечуються нормативні санітарні і пожежні розриви між будинками і спорудами.

           Прийняті технологічні рішення не погіршують існуючий шумовий режим.

 

Енергозбереження та енергоефективність.

Проектом передбачені енергозберігаючі заходи, а саме:

-           застосування світильників з дзеркальними відбивачами і енергозберігаючих люмінесцентних ламп та LED-світильників; включення світильників рядами в залежності від часу доби;

-           автоматичне керування зовнішнім освітленням, архітектурної підсвітки будівлі та підсвітки малих архітектурних форм з частковим відключенням світильників в нічні години;

-           застосування для проводки в приміщеннях кабелів із мідними жилами для зниження падіння напруги і витрат в мережах;

-         облік електроенергії;

-           компенсація реактивної потужності, шляхом установки комплектної конденсаторної  установки;

-           автоматичне управління по заданій добовій програмі системи опалення та кондиціонування;

-           автоматичне регулювання температури припливного повітря;

-         використання рециркуляційного повітря та повітря після рекуператора;

-           автоматичне зниження в зимовий період внутрішньої температури в неробочий час до плюс 5 мінус 10 градусів;

-         блокування роботи теплових завіс з датчиком положення дверей;

-         встановлення водолічильників;

-           застосування ефективних теплоізоляційних матеріалів на повітроводах та трубопроводах;

-         використання системи змішаної (теплої) в санвузлах для відвідувачів;

-           застосування арматури для порційної (дозованої) подачі теплої води в санвузлах відвідувачів.

 

В процесі розгляду проекту «Будівництво закладу ресторанного господарства з майданчиком сезонного обслуговування відвідувачів та проїздом для обслуговування водіїв за адресою: Київська обл., Вишгородський р-н.,                м. Вишгород, вул. Набережна, б/н» спеціалістами ТОВ «Перша будівельна експертиза»  зроблено ряд зауважень та пропозицій, які були доведені письмово до замовника

В проект внесені зміни та доповнення, основними з яких є:

· доопрацьовані рішення в конструктивній частині проекту;

· доопрацьовані електротехнічні рішення;

· доопрацьовані та уточнені архітектурні рішення;

· доопрацьовані рішення в частині інженерного забезпечення та рішення в частині забезпечення економії енергії;  

· доопрацьовані рішення з охорони праці.


Розділи