1 редакція від 15.02.2022 2 редакція від 12.06.2023

Основна інформація

Тип документу
Експертиза проекту
Реєстраційний номер в ЄДЕССБ
EX01:4235-0874-9392-4825
Версія документу
№2
Статус реєстрації
Зареєстровано (внесено реєстратором)
Статус документу
Діючий
Документ
№01-1701-22/ЕП/КО від 15.02.2022
Орган, що видав
ТОВ "УКРЕКСПЕРТИЗА ГРУП" (42287124) Версія №1 Статус (поточна)
Назва об’єкта
«Нове будівництво закладу харчування та відпочинку водіїв та пасажирів на км 127+990 автодорога Київ Чоп (праворуч) на території Глибочицької сільської ради»
Код проектної документації
PD01:9352-2983-7010-7227 Зміни №3 №07-1221 від 2021-11-02 (видав ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ДІВЕРТІ") / Наявні експертизи: EX01:4235-0874-9392-4825
Напрям експертизи
З питань міцності, надійності, довговічності, З питань експлуатаційної безпеки, З питань санітарного і епідеміологічного благополуччя населення, З питань охорони праці, З питань екології, З питань пожежної безпеки, З питань техногенної безпеки, З питань енергозбереження, З питань інженерного забезпечення, З питань створення умов для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, З питань архітектури
Головний експерт проекту
Ситник Любов Василівна (АЕ 005043 )

Кошторисна вартість

Інформацію не зазначено

Кошторисна вартість за чергами

Інформацію не зазначено

Адреса

Адреса Адреса згідно експериментального порядку Наказ
Житомирська обл., Житомирський район, Глибочицька територіальна громада, с. Глибочиця (станом на 01.01.2021) , закладу харчування та відпочинку водіїв та пасажирів на км 127+990 автодорога Київ Чоп (праворуч) не присвоювалась не призначалась

Інформація про замовників

Правовий статус Назва
Юридична особа ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ДІВЕРТІ" (43941460)

Об’єкти будівництва

# Назва об'єкта Вид будівництва Тип об'єкта Ідентифікатор об'єкта

Відповідальні особи

Посада Напрям експеритизи ПІб
Головний експерт проекту З питань міцності, надійності, довговічності
Ситник Любов Василівна (АЕ 005043)
Відповідальний експерт З питань санітарного і епідеміологічного благополуччя населення
З питань екології
ПАВЛЕНКО АЛЛА ВОЛОДИМИРІВНА (АР 019797, АЕ 005085)
Відповідальний експерт З питань енергозбереження
РУСЕЦЬКИЙ ОЛЕКСАНДР ВАСИЛЬОВИЧ (АЕ 005277)
Відповідальний експерт З питань техногенної безпеки
З питань пожежної безпеки
Панченко Павло Григорович (АЕ 000987, АР 005998, АЕ 005444, АЕ 006138, АР 021291, АЕ 007526)
Відповідальний експерт З питань експлуатаційної безпеки
З питань охорони праці
Нечаєва Наталія Миколаївна (АЕ 005029, АР 013563)
Відповідальний експерт З питань інженерного забезпечення
З питань створення умов для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення
Вархола Мар'ян Ярославович (АР 000348, АЕ 005031, АР 018191)
Архітектор З питань архітектури
Анікєєва Катерина Сергіївна (АА 004375)

Інформація про проєктну документацію

Реєстраційний номер
PD01:9352-2983-7010-7227
Орган, що видав
ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ДІВЕРТІ" (43941460)
Вид будівництва
Нове будівництво
Перелік видів робіт, виконаних проектувальником (генпроектувальником)
Кількість стадій проектування
Дві стадії
Поточна стадія проектування
проект (П)
Код ДКБС
1230.4 Їдальні, кафе, закусочні та т. ін.
Об'єкт споруджуються із залученням бюджетних коштів, коштів державних і комунальних підприємств, установ та організацій, а також кредитів, наданих під державні гарантії?
Ні
Належність майнових прав на проектну документацію (право змінювати проектну документацію)
Замовник
Дата договору на розробку документації
02.11.2021
Номер проектної документації
07-1221
Статус документа
Діючий

Додаток до експертного звіту

Замовник будівництва – Товариство з обмеженою відповідальністю «ДІВЕРТІ»

Генеральний проектувальник –Товариство з обмеженою відповідальністю «ДІВЕРТІ» (Україна, 43023, Волинська обл., м. Луцьк, вул. Єршова, 2).

Головний інженер проекту (ГІП) – Семеген Володимир Володимирович, кваліфікаційний сертифікат провідного інженера-проектувальника серія АР № 018238 від 14.12.2021 р.

Експертиза проектної документації виконана товариством з обмеженою відповідальністю «УКРЕКСПЕРТИЗА ГРУП» на підставі договору на виконання експертизи проекту будівництва № 01-1701-22/ЕП/КО, укладеного у відповідності до ст.31 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» та Порядку затвердження проектів будівництва і проведення їх експертизи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.05.2011 року №560.

 

Проект розроблено на підставі наступних вихідних даних:

-завдання на проектування, затвердженого замовником та погодженого генеральним проектувальником;

-розрахунку класу наслідків (відповідальності) об’єкта, виконаного генеральним проектувальником та узгодженого замовником;

-містобудівних умов та обмежень для проектування обʼєкта будівництва, затверджені наказом відділу містобудування та архітектури Житомирської райдержадміністрації від 15.12.2021р. № 29-0, реєстраційний номер ЄДЕССБ MU01:3429-8225-4074-3947;

- інформаційної довідки  з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження обʼєктів нерухомого майна щодо об’єкта нерухомого майна, № 277071024 від 28.09.2021 року на земельну ділянку з кадастровим номером 1822082000:01:000:0062, площею 2,1193 га;

- технічних умов, виданих відповідними службами;

- топографо-геодезичного плану М 1:500, виконаного ФОП Ровник у 2021 р.;

- технічного звіту за результатами інженерно-геологічних вишукувань, виконаного ФОП Сорокін Роман Сергійович у 2021р.

 

Клас наслідків (відповідальності) об’єкта визначений генеральним проектувальником сумісно із замовником як СС2;

 

Відповідність технічних рішень проекту вимогам чинних нормативних документів у будівництві підтверджено окремим записом, наведеним у пояснювальній записці проекту, який завірено підписом та особистою печаткою відповідального виконавця проекту – ГІПа генерального проектувальника – Семегена Володимира Володимировича, кваліфікаційний сертифікат провідного інженера-проектувальника серія  АР № 018238 від 14.12.2021 р.


Основні проектні рішення

     Метою наданого проекту є нове будівництво закладу харчування та відпочинку водіїв та пасажирів на км 127+990 автодороги Київ Чоп (праворуч).

Проектом передбачено будівництво у одну чергу.

Земельна ділянка

Загальна площа земельної ділянки складає 2,1193 га, кадастровий номер земельної ділянки: 1822082000:01:000:0062, цільове призначення: для розміщення та експлуатації об'єктів дорожнього сервісу. 


Генеральний план

 Даний розділ проекту розроблено на підставі:

- містобудівних умов і обмежень забудови земельної ділянки;

- завдання на проектування;

- матеріалів топографо-геодезичних вишукувань М 1:500.

При розробці генерального плану враховувалось функціональне призначення закладу, та планування території прилеглого АЗК. Було виконано функціональне зонування території з врахуванням елементів забудови і благоустрою, що проектуються. При цьому виділені основні зони:

- зона розміщення будівлі об’єкту;

- зона транспортно-пішохідних зв’язків (зі смугою «драйв»).

Кадастровий номер земельної ділянки: 1822082000:01:000:0062.

Замовник будівництва користується ділянкою на правах приватної власності.

Загальна площа земельної ділянки складає 2,1193 га, в т.ч. частина ділянки відведена під будівництво – 0,453 га.

Генеральний план будівництва закладу розроблений в межах відведення земельної ділянки. Поза межами ділянки розташовані лише смуги для заїзду на земельну ділянку.

Вертикальне планування ділянки будівництва вирішено в ув’язці з прилеглою територією і розроблено методом проектних відміток, встановлених в характерних точках і кутах будівель та споруд та точках зміни повздовжнього профілю.

Заїзд на ділянку передбачено з існуючого дороги Київ-Чоп через заїзд суміжної ділянки АЗК шириною 21,0м. Проектом передбачено влаштування виїзду шириною 10м.

Підхід до проектованого об’єкту здійснюється вздовж існуючої автодороги через існуючу та запроектовану пішохідну зону.

 

Архітектурні рішення

Проект   «Нове будівництво закладу харчування та відпочинку водіїв та пасажирів на км 127+990 автодорога Київ Чоп (праворуч) на території Глибочицької сільської ради»  Житомирського району Житомирської області.

Заклад харчування – одноповерхова окремо розташована будівля прямокутної форми. 

Об’ємно-планувальні рішення закладу харчування обумовлені його функціональним призначенням, конструктивною схемою, номенклатурою будівельних матеріалів і виробів, що використовуються для будівництва згідно корпоративного стилю замовника.

За основу розробленого проекту прийняті рішення, які задовольняють вимоги підприємства харчування приміщень, не суперечать нормам України в частині вибухо- і пожежобезпеки, санітарним вимогам і нормам охорони праці.

Цегляна кладка зовнішніх стін (товщиноною 250 мм) виконується з повнотілої глиняної цегли КРПв-1/100/1800/15 на розчині М75 з армуванням сіткою з дроту Вр-4 d=4мм з чарункою 50х50 мм через 4 ряду кладки по висоті.

Перегородки гіпсокартонні - збірні гіпсокартонні по металевому каркасу із заповненням мінераловатними плитами, одинарна обшивка. Товщина перегородок - 125 мм. Висота обшивки перегородок гіпсокартонними листами на 100 мм вище підвісної стелі.

Покрівля пласка – рулонного типу по залізобетонному перекриттю.

Фасади – навісні з вентильованим прошарком по алюмінієвому профілю.

 

Інклюзивність

Будівля закладу харчування та відпочинку водіїв та пасажирів запроектована відповідно до вимог ДБН В.2.2-9:2018 «Громадські будівлі та споруди. Основні положення» п.12 і ДБН В.2.2-40:2018 «Інклюзивність будівель і споруд».

Проектом передбачені наступні заходи в частині інклюзивності:

– передбачені під'їзди і доступи до будівлі маломобільних груп населення;

– вхід, пристосований для відвідувачів маломобільної групи населення (МГН);

– ширина колії руху в вестибюлі і коридорах під час руху інвалідів-відвідувачів на кріслах-колясках в одному напрямку становить не менше 1,5 м, при зустрічному русі - не менше 1,8 м;

– покриття підлог коридорів передбачається виконати з плитки, яка не допускає ковзання;

– скло в нижній частині вітражів загартовано;

– дверні прилади забезпечують затримку автоматичного зачинення тривалістю не менш 5с.

Проектні рішення об'єкта не обмежують умови життєдіяльності маломобільних груп населення, а також ефективність експлуатації будівлі. З цією метою запроектовані адаптовані до потреб людей з обмеженими фізичними можливостями універсальні елементи будівлі.

Доступ маломобільних груп, які користуються візком і інших ММГН здійснюється через ганок. Покриття ґанків – плити з протиковзкою поверхнею. Майданчики перед входами оснащені козирками для захисту від атмосферних опадів. У стелі козирків передбачено освітлення ґанків в темний час доби.

У закладі передбачена можливість розміщення за столами  людей з обмеженими фізичними можливостями.

У будівлі на першому поверсі запроектовано санвузол для ММГН загального користування шириною 1,8 м і глибиною 1,65 м.

На головному вході в будівлю запроектовані поручні для інвалідів, зовнішні двері до будівлі без порогу.

Ділянка та територія закладу в частині доступності для переміщення ММГН відповідає вимогам ДБН В.2.2-40:2018:

- ухили пішохідних доріжок і тротуарів, що призначаються для користування інвалідами на кріслах-колясках не перевищують: повздовжні - 0,5%, поперечні - 1%;

- висота бортового каменю в місцях перетину тротуарів із проїзною частиною, а також перепад висот бордюрів, бортових каменів уздовж експлуатованих газонів і озеленених майданчиків, що прилягають до шляхів пішохідного руху, не перевищує 0,04 м.

На гостьових автостоянках передбачені місця для розміщення транспорту для маломобільних груп , в тому числі тих, що користуються кріслами - колясками. Ці місця позначені спеціальним знаком.


Забезпечення механічного опору

 

Проектом передбачається «Нове будівництво закладу харчування та відпочинку водіїв та пасажирів на км 127+990 автодорога Київ Чоп (праворуч) на території Глибочицької сільської ради».

Земельна ділянка, на якій передбачено будівництво закладу харчування та відпочинку водіїв та пасажирів, розташована на території Глибочицької сільської ради Житомирського району Житомирської області.

Заклад харчування – одноповерхова окремо розташована будівля прямокутної форми розмірами в осях 31,25 х 15,25 м.

Згідно карти архітектурно-кліматичного районування України, майданчик будівництва розташовано в І-му Північно-західному районі (Полісся, лісостеп). 

Розрахункові дані для району будівництва: 

- середня місячна температура повітря в січні: -5,1 °С; 

- середня місячна температура повітря в липні: +18,5 °С; 

- характеристичне значення вітрового навантаження 500 Па; 

- характеристичне значення снігового навантаження 1600 Па; 

- сейсмічність району будівництва 5 балів. 

Розрахунковий термін експлуатації будівлі закладу харчування становить 100 років, очисних каналізаційних споруд – 60 років.

Конструктивна схема будівлі закладу харчування прийнята у вигляді монолітної залізобетонної каркасної системи, що складається з монолітних залізобетонних стін та колон, об’єднаних монолітними залізобетонним безригельним перекриттям з капітелями. 

У межах ділянки виділяється 7 інженерно – геологічних елементів (ІГЕ).

Основою пальових фундаментів прийнятий ґрунт ІГЕ – 6 - Супісок піщанистий, жовто-сірий, темно-жовтий, з лінзами та прошарками пісків, пластичної консистенції, залягає повсюдно у вигляді шару потужністю 0,4 - 3,3 м в інтервалі глибин від 4,0 до 8,8 м, абсолютні відмітки підошви 205,47 - 209,99 з наступними нормативними характеристиками:

- щільність ρн = 1,91 г/см3;

- питоме зчеплення - сн = 0,020 МПа;

- кут внутрішнього тертя – φн = 28˚

- модуль деформації – Е = 25,4 МПа. .

Категорія ґрунтів за сейсмічністю – ІIІ.

Грунтові води на досліджуваному майданчику на період вишукувань виявлені на глибині 9 м від поверхні землі.

Навантаження, прийняті при розрахунку, відповідають  ДБН В.1.2-2:2006.

Постійні нормативні навантаження прийнято:

- підлоги – 0,5 кПа (навантаження враховує конструкцію стяжки та фінішного оздоблення);

- залізобетонні конструкції – об’ємною масою 2500 кг/м3;

- цегляні стіни товщиною 250мм – об’ємною масою 1700 кг/м3;

- навантаження від перегородок – 1,2 кПа;

- навантаження від вітрин – 50 кг/м2;

- навантаження від підвісної стелі, повітропроводів та інших комунікацій – 0,3 кПа;

- покрівля – 1,44 кПа.

Фундаменти будівліпальові, із залізобетонних круглих паль з бетону  класу С20/С25 W6, армованого арматурою класу А500С та А240С. Діаметр паль – 400мм, довжина – 3,5 та 7,0м. 

Ростверкимонолітні залізобетонні з бетону С25/С30 W6 F50 висотою 800мм, армовані  арматурою класу А500С та А240С.

Обпирання зовнішніх стін будівлі передбачено на монолітний залізобетонний пояс перерізом 250 х 600 мм з бетону С20/С25 W6 F50, армований арматурою класу А500С та А240С. 

Монолітні залізобетонні стіни та колони запроектовано з бетону С25/С30 W6, арматура – класу А500С та А240С. 

Для забезпечення класу вогнестійкості колон REI 120, проектом передбачено застосування колон з мінімальною шириною bmin = 250 мм та відстанню від поверхні до осі робочі арматури a = 45 мм, що відповідає вимогам ДСТУ-Н Б В.2.6-197:2014 як для колон, що піддаються впливу вогню з однієї сторони так і більше ніж з однієї сторони.

Перекриття монолітне залізобетонне товщиною 250мм (в місцях обпирання на колони – капітелі висотою 500мм), з бетону С30/С35, арматура – класу А500С та А240С.

Фундаменти МАФ (інформаційні табло, знаки, показчики) та опор освітлення – монолітні залізобетонні стовпчасті з бетону  класу С20/25 армовані сталевою сіткою арматурою а А240С.

Загальні принципи забезпечення надійності.

Розрахунковий термін експлуатації будівлі закладу харчування становить становить 100 років, очисних каналізаційних споруд – 60 років. 

Строк першого планового обстеження технічного стану об’єкта, прийнятого в експлуатацію,  заплановано через 2 роки та в подальшому обстеження проводити не пізніше ніж через кожні 10 років.

Згідно вимог ДБН В.1.2-14-2018 у проекті прийнятий наступний розподіл на категорії відповідальності конструкцій та елементів.

До категорії «А» віднесено: фундаменти, колони, перекриття.

До категорії «Б» віднесено: зовнішні цеґляні стіни.

До категорії «В» віднесено: внутрішні перегородки (гіпсокартонні та цегляні стіни), металеві конструкції (фасадні декоративні елементи, рами під вентиляційне обладнання).

У відповідності із цим при розрахунку прийняті відповідні коефіцієнти надійності за відповідальністю (згідно табл.5, ДБН В.1.2-14-2018).

Для конструкцій категорії А, коефіцієнт відповідальності γn прийнятий:

1 – при сталій розрахункової ситуації при розрахунку конструкцій по першому граничному стану 1,1; по другому граничному стану 0,975;

2 – при перехідній розрахункової ситуації при розрахунку конструкцій по першому граничному стану 0,975; по другому граничному стану 0,950;

3 – при аварійній розрахункової ситуації при розрахунку конструкцій по першому граничному стану 0,975.

Для конструкцій категорії Б, коефіцієнт відповідальності γn прийнятий:

1 – при сталій розрахункової ситуації при розрахунку конструкцій по першому граничному стану 1,05; по другому граничному стану 0,975;

2 – при перехідній розрахункової ситуації при розрахунку конструкцій по першому граничному стану 0,950; по другому граничному стану 0,950;

3 – при аварійній розрахункової ситуації при розрахунку конструкцій по першому граничному стану 0,975.

Ступінь вогнестійкості будівлі закладу харчування – ІІ: 

- стіни зовнішні – цегляна кладка 250мм – REI 150 M0; 

- колони – залізобетонні – REI 120 M0; 

- перекриття – залізобетонне 250 мм – REI 60 M0.

 

Опалення та вентиляція.


Опалення

Опалення приміщень комплексу повітряне, поєднане з припливною вентиляцією. Джерело теплопостачання - вентиляційні установки фірми «Rozenberg» з ТЕНами. Альтернативне джерело тепла - внутрішні блоки мультизональної системи.

Розрахункова температура зовнішнього повітря для системи опалення -22°С.

Передбачено додаткове встановлення електроконвекторів в кімнаті персоналу, вікнах прийому та видачі замовлень. В гардеробних приміщеннях - тепла підлога електрична.

Для зниження рівня інсоляції (сонячної радіації) через засклені двері та вітрини необхідно передбачити встановлення сонцезахисних козирків та нанесення тепловідбивної плівки та заповнення скло пакетів інертним газом.

Для запобіганню потрапляння зовнішнього повітря через віконні та дверні пройоми в зимовий період року, передбачається встановлення теплових завіс.

Вентиляція

Вентиляцію закладу передбачено припливно-витяжну з механічним спонуканням повітря, поєднану з повітряним опаленням.

Повітрообмін у гарячому цеху визначений з розрахунку асиміляції тепловологовиділень від технологічного обладнання, сонячної радіації та персоналу. 

Для подачі припливного повітря запроектовані три системи - Р1, П1, П2.

Повітря в зал, гардеробні, кімнату менеджера, кімнату персоналу, вікна видачі і прийому замовлень та коридор подається від системи П1, а в кухню, приміщення приготування салатів, мийну кухонного і прибирального інвентарю та електрощитову - від системи П2.

Припливне повітря обробляється в установці з перехресним рекуператором (Р1) і доводиться до потрібних параметрів в прямоточних вентиляційних установках з ТЕНами та прямим охолодженням (П1 і П2), установки фірми «Rozenberg». Холод генерується в ККБ1 до установки П1 з опцією теплового насоса, в ККБ2 до установки П2 – лише холод, встановлених на покрівлі споруди.

З метою економії енергоресурсів передбачено використання рециркуляційного (система П1) та рекупераційного (система П2) повітря.

Установка Р1 обладнана перехресним рекуператором. На вході витяжного повітря встановлений фільтр жировловлювач. В зимовий період все витяжне повітря проходить через рекуператор, в перехідний період - частина повітря спрямована в обхід рекуператора. Перерозподіл повітря відбувається за допомогою заслінок з електроприводом. Розрахункова температура за рекуператором підтримується автоматично. В літній період все витяжне повітря викидається до рекуператора через заслінку назовні.

Розподіл повітря здійснюється через мережу повітроводів  з оцинкованої сталі.

У якості повітророзподільників застосовуються повітреприпливні плафони фірми «Halton» (у кухні - перфоровані плафони). Підключення дифузорів DFA, TDR та грат ULA виконується за допомогою гнучких металорукавів (використання гнучких рукавів з армованої поліетиленової плівки та фольги заборонено).

Прокладка повітроводів передбачена над підшивною стелею..

Витяжка компенсується припливним повітрям і частково перетіканням з обіднього залу.

У склад кухонних витяжних зонтів входять наступні елементи очистки повітря, а саме:

1) лабіринтний фільтр на витяжних зонтах для вловлювання грубих часток жиру;

2) сітчастий фільтр для вловлювання дрібних часток жиру;

3) ультрафіолетова обробка повітря для розщеплення залишків жиру та очистки від запахів – в процесі експлуатації системи для ультрафіолетової очисної системи витяжного повітря системи В1, для ефективного розщеплення жиру, необхідний певний час реакції (експозиції) озону з жирним повітрям - не менше 5 секунд. Це час, за який повітря повинно проходити повітря від кожного зонта до установки В1. Даний час реакції вираховується для кожного витяжного зонта;

4) витяжна установка В1 облаштована додатковою секцією жироуловлювача для кінцевої очистки повітря від жиру та запахів.

Витяжка з допоміжних приміщень та санвузлів – механічна. Витяжні плафони, встановлені на системах, фірми «Halton».

З метою забезпечення нерозповсюдження запахів від роботи харчоблоку проектом передбачений підпір в обідньому залі та розрідження в кухні закладу, а також на всіх підключеннях витяжної вентиляції над тепловим технологічним обладнанням передбачається встановлення ультрафіолетових фільтрів. 

Витяжка з допоміжних приміщень виконується за допомогою витяжних вентиляторів, фірми «Rozenberg».

Всі припливні повітроводи в межах споруди ізолюються матеріалом «Rockwool» товщиною 30мм, повітроводи, що прокладаються зовні, ізолюються матеріалом «Rockwool» товщиною 100мм з наступним покриттям захисного матеріалу (оцинкований окожущок, ПВХ мембрана), або іншою ізоляцією погодивши з проектною організацією.

Передбачається автоматичне підтримання температури в приміщеннях за допомогою датчиків температури, встановлених: у залі (для системи П1) та в кухні (для системи П2).

Для запобігання прориву зовнішнього повітря на вікнах прийому і видачі замовлень, на входах в заклад та вході в коридор передбачені повітряно-теплові завіси.

 

Енергозбереження та енергоефективність


При розробці проекту передбачено заходи з енергозбереження:

- використання для будівництва трубопроводів інженерних мереж неметалевих труб;

- застосування ефективних теплоізоляційних матеріалів на повітроводах та трубопроводах;

- теплоізоляція зовнішніх стін, покрівлі, підлог;

- використання вікон та дверей з високими теплотехнічними показниками;

- встановлення на дверях доводчиків для автоматичного закриття;

- встановлення сонцезахисних ролет та штор на засклених огороджувальних конструкціях;

- використання рекуператорів в системі припливно-витяжної вентиляції;

- автоматичне управління по заданій добовій програмі системи опалення та кондиціонування;

- автоматичне зниження в зимовий період внутрішньої температури в неробочий час до + 5..10 °С;

- використання системи змішаної (теплої) в санвузлах для відвідувачів;

- застосування арматури для порційної (дозованої) подачі теплої води в санвузлах відвідувачів;

використання енергоефективних ліхтарів з високою світловіддачею;

- включення світильників рядами при зменшенні денного освітлення в залежності від часу доби;

- автоматичне (через фотореле) керування освітленням фірмових знаків з частковим відключенням світильників в нічні години;

- включення світильників рядами при зменшенні денного освітлення в залежності від часу доби;

- застосування для проводки в приміщеннях комплексу кабелів із мідними жилами;

- встановлення автоматичного керування освітленням;

- використання одноразового посуду;

- влаштування на входах брудозатримуючих килимків та решіток.

Застосоване сучасне енергоефективне обладнання з мінімальним електроспоживанням.

Передбачено застосування енергоефективного обладнання та матеріалів, сертифікованих в Україні.


Водопостачання та водовідведення


Внутрішні системи

Джерелом водопостачання є мережа зовнішнього водопостачання. Для закладу харчування запроектовано один ввід Ø50×3,5 до технічного приміщення, де розміщується вузол обліку води з механічним фільтром та лічильником Sensus 420PC.

Вода, що подається водопроводом, відповідає вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10.

Вода подається цілодобово.

Необхідний тиск для нормального функціонування технологічного обладнання Закладу – 5,0 кгс/см2.

Для доочищення води після водоміра передбачається електромагнітний фільтр.

Подача води на льодогенератор, стімер і приготування гарячих напоїв здійснюється з попередньою обробкою води за допомогою системи очищення, яка розташовується у технологічному приміщенні. Вода для приготування холодних напоїв після обробки води подається на «Арех», після чого подається в башту розливу газованих напоїв.

Гаряча вода готується в баку непрямого нагріву, джерело тепла складається з комбінації тепловий насос + електрокотел.

Магістральні мережі гарячого водопостачання передбачені із циркуляційною зворотною мережею.

Водою забезпечуються санвузли та технологічне обладнання закладу.

Система водопостачання виконується з поліетиленових та поліпропіленових труб по, ДСТУ Б. В.2.7-144:2007. Мережі водопроводу прокладаються під стелею за підшивними стелями, опуски - в конструкції стін.

Трубопроводи ізолюють проти утворення конденсату і тепловтрат ізоляційним матеріалом фірми К-flex з врахуванням норм пожежної безпеки будівель і споруд.

Горизонтальні трубопроводи прокладаються з ухилами 0,002м з влаштуванням в нижніх місцях спускових пристроїв.

Каналізаційні мережі закладу ресторанного господарства передбачаються самопливними з підключенням до зовнішніх мереж каналізації.

В закладі запроектовано три системи каналізації: К1 - господарсько-побутова, К3 - виробнича, К2 - дощова.

На випуску К3 за межами будівлі запроектовано зовнішній жировловлювач, після якого каналізація підключається до зовнішніх мереж К1.

Трубопроводи господарсько-побутової та виробничої каналізації, що прокладаються під підлогою ресторанного закладу, запроектовані з полівінілхлоридних труб. Розведення по санвузлах та підключення технологічного обладнання запроектовано з каналізаційних ПВХ труб для внутрішньої каналізації. Трубопроводи дощової каналізації запроектовані зі поліпропіленових труб, що відповідають ДСТУ Б.В.2.7-140:2007.

Дренаж з кондиціонерів і холодильних камер до системи каналізації передбачено підключити через Сифон з кульовим клапаном. Технологічні мийки передбачено підключити до мережі виробничої каналізації з розривом струменя.

Трубопроводи каналізації прокладаються з ухилами і=0,02м для труб Ø110, з ухилами і=0,03м для труб Ø50 і менше.

Мережі внутрішньої каналізації обладнуються ревізіями та прочистками відповідно до ДБН В.2.5-64:2012.

В місцях проходу комунікацій через протипожежні перегородки з нормальною межею вогнестійкості проектом передбачається сантехнічна протипожежна проходка (СПП) згідно з системою протипожежного захисту.

Всі труби системи гарячого водопостачання передбачено покрити теплоізоляцією 10 мм.

Зовнішні системи

Даним розділом проекту передбачається спорудження наступних об’єктів зовнішнього водопостачання та водовідведення:

- мережа господарсько-питного водопроводу В1;

- мережа самопливної побутової каналізації К1;

- мережа самопливної виробничої каналізації (з кухні) К3;

- мережа дощової каналізації К2;

- каналізаційні очисні споруди (локальні) типу БІОТАЛ.

Проектована номінальна потужність системи водопостачання визначена виходячи з потреб закладу харчування і становить 27,0 м3/добу.

Для забезпечення потреб закладу у питній воді проектом передбачено використання двох джерел водопостачання – основного та резервного.

Основним джерелом зовнішнього водопостачання закладу харчування є артезіанська свердловина питної води. Резервним джерелом водопостачання є господарсько-питний водопровід на суміжній території автозаправного комплексу. Відповідно п.8.4 ДБН В.2.5-74:2013 запроектована система водопостачання по забезпеченню подачі води відноситься до IІI категорії.

Система водопостачання – локальна, тупикова, за ступенем охоплення потреб споживачів ­ – об’єднана.

Мережа водопроводу В1 проектом передбачається підземного прокладання із ПЕ-труб.

Прокладання трубопроводів передбачається підземним на глибині не менше 1,8 м, що є більше ніж глибина промерзання грунту для даного регіону.

Укладання труб в траншеях передбачається на ущільнену піщану основу товщиною не менше 100 мм.

Для будівництва водопроводу проектом передбачені труби ПЕ 100 SDR17 Ø 63x3,8 мм.

Розміщення трубопровідної арматури передбачено у колодязях. Для зливу води з порожнини водопроводу в колодязях передбачено встановлення зливних кранів Ду20.

Споруди підземного розташування (колодязі) запроектовано зі збірних залізобетонних елементів Ду 1500 мм по ДСТУ Б В.2.6-106:2010 глибиною до 2 метрів.

Скид господарсько-побутових стоків передбачається здійснювати до локальних каналізаційних споруд шляхом влаштування каналізаційної мережі К1. Скид стоків від кухонного обладнання передбачено по окремій мережі виробничої каналізації К3 жировловлювач продуктивністю 1,7 л/с. Очищені від жирних домішок стоки з жировловлювача самопливом направляються в мережу К1.

Зовнішня мережа дощової каналізації забезпечує самопливне відведення дощових і талих вод з покрівлі будівлі та території закладу харчування. Відведення дощових вод з об’єкту проектування передбачено в  дощову каналізацію суміжного підприємства (автозаправного комплексу).

Очищення дощових вод від забруднень нафтопродуктами виконується на локальних очисних спорудах дощової каналізації суміжного підприємства.

Загальна  річна кількість зливових вод з території закладу становить 1674,5 м3.

Мережа господарсько-побутова, дощової каналізації і каналізації забруднених дощових стоків передбачена з  труб ПВХ-труб SN8 110-400 мм.

З’єднання труб між собою передбачено раструбним та муфтовим.

Колодязі каналізаційних мереж запроектовано зі збірних залізобетонних елементів Ду 1500 мм по ДСТУ Б В.2.6-106:2010. Люки колодязів  запроектовані чавунні. Зовнішні поверхні стін та горловин колодязів передбачається обмазати гарячим бітумом за два рази по ґрунтовці з бітуму розчиненого в бензині

Для очищення стоків господарсько-побутової каналізації К1 проектом передбачається встановлення локальних каналізаційних споруд типу БІОТАЛ-20 (BIOTAL).

Установка «BIOTAL» виготовляється ТОВ «UKRBIOTAL» (м.Рівне) за технічними умовами  відповідно до ТУ У29.2-30716613-001:2006 «Установка «BIOTAL» для глибокої біологічної очистки стічних вод.

Забезпечення потреб води на пожежогасіння

Витрата води на зовнішнє пожежогасіння становить 10 л/с у відповідності до таблиці 4 ДБН В.2.5-74:2013. Розрахунковий час гасіння пожежі 3 години, згідно ДБН В.2.5-74:2013. У відповідності до п.6.2.1 ДБН В.2.5-74:2013 зовнішнє протипожежне водопостачання передбачено від пожежних резервуарів загальною ємністю 225 м3 (три підземні резервуари по 75 м3 кожен), розташованих на території сусіднього автозаправного комплексу. Відстань від резервуарів до будівлі закладу становить 50 м.


Електрообладнання. Електроосвітлення

 

Проектом передбачається нове будівництво закладу харчування та відпочинку водіїв та пасажирів на км 127+990 автодороги Київ - Чоп. 

У рамках проекту передбачено влаштування систем силового електропостачання та електроосвітлення закладу харчування. 

Розрахункова електрична потужність - 298,7 кВт;

Категорія надійності електропостачання – II, резервне живлення закладу харчування передбачено ДЕС (дизель-генератор)

Напруга мережі, що живить - ~0,38 кВ;

Напруга розподільчих електромереж - ~0,38/0,22 кВ;

Для вводу та розподілення навантажень проектом передбачений ввідний розподільчий Щит (ВРЩ-1), який містить пристрій автоматичного вводу резерва (пристрій АВР).

Система розподілу електроенергії прийнята від розподільчих шаф до струмоприймачів – п’ятипровідна TN-C-S з відокремленим нульовим робочим провідником (N) та нульовим захисним провідником (РЕ), для формування п’ятипровідної мережі TN-С-S передбачається ізольована від корпусу шина N. 

Мережі електроживлення передбачено 5-жильними і 3-жильними кабелями з мідними жилами в ізоляції з полівінілхлориду, в полівінілхлоридній оболонці, стійкій до нерозповсюдження горіння при прокладці в пучках, а також, що не виділяє токсичні гази - марки ВВГнгд.

Електричні мережі, що відповідають за евакуацію людей при пожежі, оповіщення про пожежу, виконуються кабелем з мідними жилами, з ізоляцією безгалогенних речовин, вогнетривкої, що не виділяє токсичні гази марки (N)HXH FE180/E30.

Силові кабельні мережі відповідають умовам середовища і способу прокладання, а також вимогам захисту від струмів короткого замикання (КЗ) і струмів перевантаження.

Відключення вентиляції під час пожежі шляхом передачі сигналу від станції пожежної сигналізації в ланцюг незалежного розчеплювача, встановленого у вимикача вентиляції.

Передбачена система робочого, аварійного і евакуаційного освітлення на напрузі 220 В. Живлення робочого, аварійного і евакуаційного освітлення здійснюється від різних секцій ВРЩ-1 окремими лініями.

Величину нормованої освітленості та розряд зорових робіт приміщень прийнята прийнято згідно з нормативними документами «Природне і штучне освітлення». Управління освітленням - вимикачами, встановленими в приміщеннях, вимикачі із складських приміщень та санвузлів – виносяться. Електропроводка освітлювальної мережі виконується проводами марки ВВГнг в металевих оцинкованих перфорованих лотках за підвісною стелею під перекриттям, а також в ПВХ електротехнічній гофрованої трубі, що не підтримує горіння, під шаром штукатурки і в пустотах стін. 

Електротехнічною частиною проекту передбачено захисні заходи, які забезпечують безпечну експлуатацію електрообладнання та у відповідності до діючих відповідних нормативних документів.

В повному обсязі висвітленні вимоги чинного законодавства України: ПУЕ «Правила улаштування електроустановок», Наказ Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 24 липня 2017 р №476, ДБН В.2.5-23:2010, ДСТУ-Н Б В.2.5-83:2016, ДБН В.2.5-28:2018, ДБН  В 2.3.-4:2015, ГІД 334.20.178:2005 та інші.

 

Пожежна безпека


Проект розроблено з метою улаштування систем протипожежного захисту (системи пожежної сигналізації та системи керування евакуюванням (в частині системи оповіщення про пожежу і покажчиків напрямку евакуювання) у приміщеннях закладу харчування та відпочинку водіїв та пасажирів на 127 км автодороги Київ-Чоп (праворуч) Глибочицької сільської ради Житомирського району Житомирської області.

Проектом передбачається обладнання всіх приміщень закладу харчування системою протипожежного захисту, а саме: системою пожежної сигналізації та системою керування евакуюванням (в частині системи оповіщення про пожежу і покажчиків напрямку евакуювання), системою пожежогасіння кухонного обладнання.

Система пожежної сигналізації призначена для раннього виявлення пожежі та подавання сигналу тривоги для вжиття необхідних заходів (евакуювання людей, виклик пожежно-рятувальних підрозділів, запуск системи пожежогасіння кухонного обладнання, здійснення управління протипожежними клапанами, дверима, відключенням або блокуванням (розблокуванням) інших інженерних систем та устаткування при сигналі «пожежа» тощо).

Запроектована система пожежної сигналізації формує імпульс на управління запроектованою системою керування евакуюванням (в частині системи оповіщення про пожежу і покажчиків напрямку евакуювання) та іншого інженерного обладнання, що задіяне при пожежі.

Система оповіщення про пожежу та управління евакуюванням людей  призначена для оповіщення людей, що перебувають в будинку, про виникнення пожежі з метою створення умов для їх своєчасного евакуювання безпосередньо назовні.

Проектом передбачається виведення запроектованої системи пожежної сигналізації на пульт централізованого пожежного спостерігання м. Житомир, який призначений для забезпечення віддаленого цілодобового нагляду за станом системи протипожежного захисту даного об’єкту.

Проектом передбачено виконання розділу інженерно-технічних заходів цивільного захисту, спрямованих на забезпечення безпеки відвідувачів закладу у випадку виникнення аварійних ситуацій, які можуть загрожувати здоров’ю або життю людей.  

 

Організація будівництва


Проектом передбачено нове будівництво закладу харчування та відпочинку водіїв та пасажирів на км 127+990 автодорога Київ-Чоп (праворуч) на території Глибочицької сільської ради Житомирського району Житомирської області.

Проектований закладу, як об’єкт дорожнього сервісу, призначений для надання послуг з швидкого харчування і відпочинку водіїв та пасажирів.

Заклад харчування – 1-но поверхова окремо розташована будівля прямокутної форми.

Тривалість будівництва складає 8,0 місяців, у тому числі 1,0 місяць підготовчий

Будівництво об’єкта планується в одну чергу (без виділення окремих пускових комплексів).

Для функціонування закладу харчування за призначенням та його безпечної експлуатації проектом також передбачено влаштування інженерних мереж, малих архітектурних форм (МАФ) та об’єктів благоустрою (дорожні знаки, рекламні носії, навігаційні таблички та ін).

Для організації підготовки будівництва і додержання технологічної послідовності виконання робіт встановлюється два періоди будівництва: підготовчий і основний, згідно з вимогами ДБН А.3.1-5-2016 «Організація будівельного виробництва».

Наведені заходи з контролю якості будівельних робіт та надані вказівки щодо відображення їх результатів в виконавчій документації.

Освітлено проведення будівельно-монтажних робіт в зимових умовах надано рекомендації уникнення зниження якості будівництва за умови дотримуватися технології проведення робіт. 

Наведенні заходи техніки безпеки, пожежній і вибуховій безпеці, заходи захисту від поразки електрострумом при використанні електроінструмента та електрообладнання.

На об’єкті  передбачена система організації безпеки праці, освітленні вказівки дотримання вимог охорони оточуючого середовища. 

Проект виконано в достатньому обсязі та при дотриманні діючих на Україні нормативних актів.

Будівництво ведеться на вільній від забудови ділянці території.

До початку виконання будівельних робіт виконується комплекс підготовчих заходів, що включає огорожу будівельного майданчика, встановлення укажчиків небезпечних зон та облаштування  елементами будівельного господарства, установку.

 

Оцінка впливу на навколишнє середовище


Розділ «Дотримання вимог санітарно-епідеміологічної та екологічної безпеки».

Проект «Нове будівництво закладу харчування та відпочинку водіїв та пасажирів на км 127+990 автодорога Київ Чоп (праворуч) на території Глибочицької сільської ради» Житомирського району Житомирської області включає достатній комплекс заходів щодо попередження або обмеження небезпечних впливів планованої діяльності на навколишнє середовище, необхідних для дотримання вимог природоохоронного та санітарного законодавства і інших законодавчих та нормативних документів, які стосуються безпеки навколишнього середовища; очікувані залишкові впливи на навколишнє середовище, за умови реалізації всіх передбачених ОВНС заходів, прийнятні. Проект відповідає вимогам щодо забезпечення нормативного стану навколишнього середовища і його безпеки.

Відповідно до Закону України «Про оцінку впливу на довкілля», дана планована діяльність не підпадає під категорії видів планованої діяльності та об’єктів, які можуть мати значний вплив на довкілля і підлягають оцінці впливу на довкілля.

Проектом передбачаються будівництво закладу харчування та відпочинку водіїв та пасажирів, в межах відведення земельної ділянки з організацією закладу громадського харчування в складі побутових приміщень та виробничих з дотриманням потоків надходження сировини, продукції, видачі готових страв, брудного і чистого посуду, забезпечення приміщень природним освітленням.

Внутрішнє оздоблення приміщень – згідно функціонального призначення приміщень. Відповідно до даних проекту, передбачено використання будівельно-оздоблювальних матеріалів та інженерного обладнання, мають позитивні висновки санітарно-епідеміологічної експертизи.

Інженерне забезпечення: джерелом водопостачання є мережа зовнішнього водопостачання,  вода, що подається водопроводом відповідає вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10. Водовідведення: скид господарсько-побутових стоків передбачається здійснювати до локальних каналізаційних споруд, скид стоків від кухонного обладнання передбачено по окремій мережі виробничої каналізації через жировловлювач також до локальних каналізаційних споруд. Очищення дощових вод від забруднень нафтопродуктами виконується на локальних очисних спорудах дощової каналізації суміжного підприємства. Вентиляцію закладу передбачено припливно-витяжну з механічним спонуканням повітря, поєднану з повітряним опаленням. З метою економії енергоресурсів передбачено використання рециркуляційного та рекупераційного повітря.

Для локалізації шкідливих виділень у склад кухонних витяжних зонтів входять наступні елементи очистки повітря, а саме: лабіринтний фільтр на витяжних зонтах для вловлювання грубих часток жиру; сітчастий фільтр для вловлювання дрібних часток жиру; ультрафіолетова обробка повітря для розщеплення залишків жиру та очистки від запахів; витяжна установка В1 облаштована додатковою секцією жировловлювача для кінцевої очистки повітря від жиру та запахів.

Опалення приміщень комплексу повітряне, поєднане з припливною вентиляцією. Джерело теплопостачання - вентиляційні установки фірми "Rozenberg" з ТЕНами. Альтернативне джерело тепла – внутрішні блоки мультизональної системи.

Передбачено додаткове встановлення електроконвекторів в кімнаті персоналу, вікнах прийому та видачі замовлень. В гардеробних приміщеннях – тепла підлога електрична.

На вхідних дверях і над вікнами приймання та видачі замовлень встановити електричні повітряні завіси.

Збір і вивіз сміття передбачений за договором із спеціалізованим підприємством з урахуванням вимог ДСП №457/19195 «Державні санітарні норми і правила утримання територій населених місць» (Наказ МОЗ № 145 від 17.03.11), Закону України «Про відходи».

Процеси, які передбачаються проектом, не відносяться до тих, що становлять підвищену екологічну загрозу для навколишнього середовища.

Джерелами забруднення атмосферного повітря на період експлуатації є вентиляційне обладнання з цеху про приготуванню страв в гарячих цехах та двигуни внутрішнього згорання автотранспорту. Рівень додаткового навантаження на атмосферне повітря в період експлуатації не перевищить санітарно-гігієнічних нормативів. Експлуатація проектованого об'єкту не вплине на шумовий режим прилеглої території та не здійснюватиме негативного акустичного впливу на навколишнє середовище та соціальні умови життя людей. Як показали акустичні розрахунки, прийняті проектом технічні рішення забезпечать дотримання нормативних санітарно-гігієнічних вимог. Негативний вплив на геологічне, водне, техногенне та соціальне середовище не виявлено.

Під час проведення робіт з будівництва передбачається негативний вплив на повітряне середовище за рахунок відпрацьованих газів, пилу та шуму від працюючої техніки та механізмів. Вплив є тимчасовим і не перевищує санітарно-гігієнічні нормативи.

Знесення зелених насаджень проектними рішеннями не передбачено. Вплив будівельних робіт на рослинний і тваринний світ не очікується.

Утворені відходи (будівельні та тверді побутові) тимчасово зберігаються у спеціально обладнаних місцях та утилізуються згідно з укладеними договорами.

Проектом передбачений комплекс заходів, спрямованих на мінімізацію негативного впливу, на охорону та захист навколишнього природного середовища. Негативний вплив на клімат та мікроклімат, геологічне та водне середовища, ґрунт, рослинний, тваринний світ і заповідні об’єкти, соціальне та техногенне середовища не очікується.

Проектована діяльність не спричинить порушення навколишнього природного середовища за умови дотримання всіх передбачених проектом рішень.


Захист від шуму


Джерелами шуму в будівлі закладу харчування є: система повітряного опалення та припливно-витяжної вентиляції – 62 дБ(А), мультизональна система – 47 дБ(А), канальні вентилятори в санвузлах – 33 дБ(А).

Зовнішніми джерелами шуму є компресори підземної повітродувної очисних споруд «БІОТАЛ» – 42 дБ(А) та зовнішні блоки системи вентиляції та кондиціювання – 70 дБ(А).

Очікувальні рівні шуму є менше гранично допустимих в 80 дБА екв, згідно вимог ДСН 3.3.6.037-99 для робочих місць персоналу закладу харчування.

Проектом передбачаються заходи по захисту від шуму та вібрацій для забезпечення допустимих рівнів звукового тиску і рівнів звуку в приміщеннях:

- застосування обладнання с низьким технічним рівнем генерації вібрації і звукових хвиль;

- влаштування віброоснов і віброізоляторів під вентиляційне обладнання;

- влаштування гнучких вставок на приєднаннях трубопроводів і повітроводів до обладнання;

- застосування шумоглушників у складі припливних установках;

- тепло-звуко ізоляція на повітроводах витяжних та припливних систем;

- передбачається влаштування гумових прокладок в місцях установки вентиляційного обладнання.

- розміщення технологічного обладнання очисних споруд в глибині виділеної ділянки;

- розміщення вентиляційного обладнання на покрівлі будівлі;

- використання сучасного малошумного технологічного обладнання;

- використання в зовнішніх огороджувальних конструкціях та внутрішніх стінових перегородках ефективного термо- звукоізолятора (жорсткі мінераловатні плити);

- використання сучасних склопакетів з термо-звукоізоляційними прокладками;

- використання звукопоглинаючих підвісних стель типу „Армстронг”.

Допустимі рівні шумів на території закладу харчування не перевищують показників санітарних норм згідно ДБН Б.2.2-12:2019.


Охорона праці

 

У проекті висвітлені в повному обсязі вимоги чинного законодавства України про охорону праці, ДБН А.3.2-2-2009 «Охорона праці і промислова безпека у будівництві», ДБН А.3.1-5:2016 «Організація будівельного виробництва», ДБН В.1.2-12-2008 «Будівництво в умовах ущільненої забудови» Вимоги безпеки», ДБН В.1.2-14-2018 «Загальні принципи забезпечення надійності та конструктивної безпеки будівель та споруд, будівельних конструкцій та основ», ДБН В.1.2-9-2008 «Основні вимоги будівель та споруд. Безпека експлуатації».

На об’єкті в повному обсязі проектними рішеннями виконано потреби щодо доступності маломобільних груп населення з урахуванням вимог ДБН В.2.2-40:2018 «Інклюзивність будівель і споруд».

Розглянуто комплекс заходів з охорони праці "Правил техніки безпеки та законів України про охорону праці; заходи по забезпеченню вибухо пожеже безпеки при експлуатації будинків і споруд згідно вимог будівельних норм ДБН В.1.1-7-2016 "Правил пожежної безпеки в Україні", ПУЕ та охорони навколишнього середовища.

Розглянуті вимоги щодо кваліфікації та спеціального навчання з питань охорони праці, електробезпеки працівників, які виконують будівельно-монтажні роботи.

Передбачені заходи захисту від поразки електрострумом при використанні електроінструмента та електрообладнання під час виконання роботи із застосуванням електричних ручних машин та інструментів на підставі законодавства України про охорону праці, ПУЕ, ПТЕЕС, ПБЕЕС (НПАОП 40.1-1.21-98 (ДНАОП 0.00-1.21-98)) і Правила безпечної роботи з інструментом та пристроями (НПАОП 0.00-1.71-13).

 

 

 

Головний експерт проекту

Ситник Л.В.

Кваліфікаційний сертифікат

Серія АЕ № 005043

 

 

Відповідальні експерти:

 

Нечаєва Н.М.

Кваліфікаційний сертифікат

Серія АЕ № 005029

 

 

 

Панченко П.Г.

Кваліфікаційний сертифікат

Серія АЕ № 006138

 

 

 

Русецький О.В.

Кваліфікаційний сертифікат

Серія АЕ № 005277

 


Розділи