1 редакція від 04.05.2023 2 редакція від 21.09.2023

Основна інформація

Тип документу
Експертиза проекту
Реєстраційний номер в ЄДЕССБ
EX01:5314-3132-7603-2507
Версія документу
№1
Статус реєстрації
Зареєстровано (автоматизована дія Системи)
Статус документу
Архівний
Документ
№14-0092//01-23 від 15.05.2023
Орган, що видав
Філія ДП "Укрдержбудекспертиза" у Львівській області (35917794) Версія №1 Статус (поточна)
Назва об’єкта
Ремонтно-реставраційні роботи внутрішніх інженерних систем з частковим переплануванням приміщення закладу ресторанного господарства “МакДональдз” за адресою: м. Львів, пр. Свободи, 35
Код проектної документації
PD01:3845-8126-8635-7635 №21019 від 2021-03-17 (видав ТОВ "ГЛОБАЛ-ПРО")
Напрям експертизи
З питань міцності, надійності, довговічності, З питань експлуатаційної безпеки, З питань інженерного забезпечення, З питань санітарного і епідеміологічного благополуччя населення, З питань охорони праці, З питань екології, З питань пожежної безпеки, З питань енергозбереження, З питань інженерно-технічних заходів цивільного захисту
Головний експерт проекту
КНЯЗИК ВАСИЛЬ ДМИТРОВИЧ (АЕ 006455, АА 000387, АЕ 000079 )

Кошторисна вартість

Інформацію не зазначено

Кошторисна вартість за чергами

Інформацію не зазначено

Адреса

Адреса Адреса згідно експериментального порядку Наказ
Львівська обл., Львівський район, Львівська територіальна громада, м. Львів (станом на 01.01.2021), проспект Свободи, 35 не присвоювалась не призначалась

Інформація про замовників

Правовий статус Назва
Юридична особа ПІДПРИЄМСТВО З ІНОЗЕМНИМИ ІНВЕСТИЦІЯМИ "МАКДОНАЛЬДЗ ЮКРЕЙН ЛТД" (23744453)

Об’єкти будівництва

Інформацію не зазначено

Відповідальні особи

Посада Напрям експеритизи ПІб
Експерт (фахівець) З питань інженерного забезпечення
Гук Василь Іванович
Архітектор Архітектурне об'ємне проектування
ЗАЯЦЬ ЯРОСЛАВ МИХАЙЛОВИЧ (АА 000386)
Експерт (фахівець) З питань інженерного забезпечення
Комарянська Оксана Андріївна
Експерт (фахівець) З питань інженерного забезпечення
Іванух Василь Петрович
Відповідальний експерт З питань санітарного і епідеміологічного благополуччя населення
З питань екології
Маненко Алек Костянтинович (АЕ 005082)
Відповідальний експерт З питань охорони праці
З питань експлуатаційної безпеки
З питань створення умов для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення
З питань енергозбереження
СТАДНИК СВІТЛАНА МИРОНІВНА (АЕ 006481, АЕ 003215, АЕ 000982, АЕ 006470)
Відповідальний експерт З питань пожежної безпеки
З питань інженерно-технічних заходів цивільного захисту
ПАВЛІВ ТАРАС МИХАЙЛОВИЧ (АЕ 000496, АЕ 004314, АЕ 007182)
Головний експерт проекту З питань міцності, надійності, довговічності
КНЯЗИК ВАСИЛЬ ДМИТРОВИЧ (АЕ 006455, АА 000387, АЕ 000079)

Інформація про проєктну документацію

Реєстраційний номер
PD01:3845-8126-8635-7635
Орган, що видав
ТОВ "ГЛОБАЛ-ПРО" (41114729)
Вид будівництва
Реставрація без зміни зовнішніх геометричних розмірів
Перелік видів робіт, виконаних проектувальником (генпроектувальником)
Кількість стадій проектування
Одна стадія
Поточна стадія проектування
робочий проект (РП)
Код ДКБС
1273.1 Пам’ятки історії та архітектури
Об'єкт споруджуються із залученням бюджетних коштів, коштів державних і комунальних підприємств, установ та організацій, а також кредитів, наданих під державні гарантії?
Ні
Належність майнових прав на проектну документацію (право змінювати проектну документацію)
Замовник
Дата договору на розробку документації
17.03.2021
Номер проектної документації
21019
Статус документа
Архівний

Додаток до експертного звіту

Робочий проєкт розроблено ТОВ ГЛОБАЛ-ПРО (м. Київ, пр. Соборності, 15 офіс 311, головний інженер – Веллер О.О., кваліфікаційний сертифікат  АР № 018031, виданий 09.12.2021), на підставі:

- завдання на проєктування, затвердженого замовником та погодженого генеральним проєктувальником;

- реставраційного завдання, затвердженого замовником та погодженого генеральним проєктувальником;

- технічних умов приєднання до електричних мереж електроустановок ПАТ (ПрАТ) Львівобленерго від 24.02.2023 № 150-5135;

- технічних умов на приєднання до централізованих систем водопостачання та водовідведення м. Львова ЛМКП Львівводоканал від 16.03.2017 № ТУ-Вд-133-17;

- договір про постачання  теплової енергії в гарячій воді з ЛМКП Львівтеплоенерго від 25.10.2006 № 4084/Г

Замовником додатково надано:

- витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права від 05.08.2019 № 176289410;

- договір оренди нерухомого майна з управлінням комунальної власності департаменту економічного розвитку Львівської міської ради від 26.06.2000 № 7842 зі змінами від 05.08.2019 № 7842 (Д-19);

- технічний паспорт від 22.01.2007 року.

 

Клас наслідків (відповідальності) об’єкта – СС3, сукупний показник – СС3.

 

Існуючий стан

Житловий будинок № 35 на пр. Свободи у м. Львові пам’ятка архітектури місцевого значення (ох. № 5277-Лв, згідно з рішенням виконавчого комітету Львівської обласної ради від 26.02.1980 № 130).

Будинок – чотириповерховий з підвалами та горищем, цегляний.

Основні конструктивні елементи будинку: фундаменти – цегляні; стіни зовнішні та внутрішні – цегляні; перекриття підвалу – цегляне склепінчасте, міжповерхове – монолітне залізобетонне; конструкції даху – дерев’яні.

Вбудований заклад ресторанного господарства МакДональдз, розміщений на трьох рівнях – підвал, перший поверх та антресоль.

 

                                                 Проєктні рішення

Архітектурно-конструктивні рішення

Робочим проєктом передбачено ремонтно-реставраційні роботи внутрішніх інженерних систем з частковим переплануванням приміщення закладу ресторанного господарства МакДональдз за адресою: м. Львів, пр. Свободи, 35.

Робочим проєктом передбачено роботи  всередині будівлі, без втручання в несучі та огороджувальні конструкції. Передбачено оновлення інтер’єрів та внутрішнього оздоблення, заміна внутрішніх дверей.

Проєктними рішеннями передбачено часткове перепланування внутрішніх приміщень зі знесенням існуючих та влаштуванням нових збірних гіпсокартонних перегородок системи "Knauf" по металевому каркасу з заповненням мінераловатними плитами вологостійких гіпсокартонних плит. В пожежонебезбечних та технічних приміщеннях запроєктовано протипожежні перегородки збірні гіпсокартонні, системи "Knauf" по металевому каркасу з заповненням мінераловатними плитами, з використанням вогнетривких листів.

Підлогу запроєктовано з кам'яно-керамічної та керамогранітної плитки на бетонній підготовці.

Робочим проєктом передбачено наступний склад приміщень закладу: тамбур-шлюз, комутаційне приміщення, бойлерна, венткамера, комора, приміщення персоналу, зона мультиплекс, санвузол, коридор (підвал);  вхідний тамбур, обідня зала, зона вікна замовлень, зона обслуговування, кухня, мийна кухонного інвентаря, холодильна та морозильна камери, зона розташування електрообладнання, комора, гардероб, душова, зона пральні, санвузол персоналу, господарське  приміщення (перший поверх); обідня зала, санвузли, венткамера, гардероб, душова, коридор (антресоль). Висота приміщень підвалу – 2,45 м, приміщень першого поверху – 2,40 м, приміщень антресолі -  2,45 м,

Робочий проєкт розроблено з урахуванням належних умов для безперешкодного пересування осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, згідно з вимогами ДБН В.2.2-40:2018 “Інклюзивність будівель і споруд”. Поверхні покриття мощення вхідної площадки та підлоги у приміщеннях запроєктовано з неслизьких матеріалів з шорсткою поверхнею, що не допускає ковзання, всі дверні заповнення передбачено без порогів. Доступ до приміщень першого поверху передбачено з рівня замощення. На першому поверсі запроєктовано санвузол з універсальною кабіною,  столиком для сповивання немовлят.

Внутрішнє опорядження – згідно з функціональним призначенням приміщень.

 

                                       Інженерне забезпечення

Опалення та вентиляція

Теплопостачання будівлі передбачено здійснювати за рахунок міських теплових мереж, а також чилером, який може працювати в режимі теплового насосу.

В якості внутрішніх блоків передбачено встановлення касетних та настінних фанкойлів.

Для запобігання потраплянню в приміщення будівлі холодного повітря, в коридорі, обідньому залі та тамбурах передбачено встановлення електричних теплових завіс. Теплові завіси будуть використовуватися і в якості опалювальних приладів.

Система автоматики обладнання забезпечить можливість зниження температури повітря в приміщеннях в неробочі години, що дозволить значно зменшити експлуатаційні втрати системи опалення та сприятиме енергозбереженню.

Існуюче внутрішнє обладнання та трубопроводи опалення перебувають у неналежному стані, не відповідають поточним нормативним вимогам, побажанням замовника та підлягають демонтажу.

В приміщенні ресторану запроєктовано припливно-витяжну вентиляцію з механічним спонуканням. Передбачено влаштування механічної припливно-витяжної вентиляції в залі, кімнаті персоналу, кімнаті менеджера, приміщенні видачі замовлень (система П1), механічної припливної вентиляції в кухні, приміщенні приймання та видачі замовлень за допомогою системи П2; механічної витяжної вентиляції за допомогою витяжних зонтів над обладнанням з кухні В1, із зали за допомогою ВР2, у санвузлах та душових за допомогою В6, з кухні, мийної кухонного інвентарю, приміщення приготування салатів, мультиплекс за допомогою В5.

Подачу припливного повітря в приміщення передбачено здійснювати в верхню зону за допомогою анемостатів, дифузорів та решіток із регулюванням. Витяжку повітря з приміщень передбачено здійснювати з верхньої зони за допомогою анемостатів, решіток та дифузорів із регулюванням.

Припливне та витяжне вентиляційне обладнання прийняте у зовнішньому виконанні і встановлюється на покрівлі.

Повітропроводи припливних та витяжних систем передбачено прокласти приховано за архітектурними конструкціями. Повітропроводи запроєктовано з оцинкованої сталі. Жировий канал запроєктовано з чорної сталі. Повітропроводи припливних та витяжних систем передбачено теплоізолювати.  

В теплий період року в приміщеннях ресторану та кімнаті менеджера, кімнаті персоналу передбачено кондиціонування повітря. Охолодження приміщення кухні передбачено за рахунок подачі в дане приміщення охолодженого до температури +12 °С повітря (П2). В якості місцевих доводчиків передбачено встановлення внутрішніх блоків настінного та касетного типів. Внутрішні блоки передбачено встановити безпосередньо в приміщеннях, що обслуговуватимуться. Труби холодопостачання запроєктовані зі сталі у тепловій ізоляції. Дренажні трубопроводи запроєктовано з пластикових труб і виводяться у каналізацію через воронку розриву струмини.

Нагрів повітря, що подаватиметься в приміщення, передбачено за рахунок міських теплових мереж (існуючий вузол вводу).

При виникненні пожежі, всі системи вентиляції вимикатимуться за сигналом датчиків пожежної сигналізації. У місцях перетину повітропроводами огороджувальних конструкцій з межею вогнестійкості, передбачено встановлення вогнезатримувальних клапанів з ручним, дистанційним і автоматичним управлінням.

Для кожного протипожежного відсіку та груп приміщень, передбачені окремі системи вентиляції. Після прокладання трубопроводів і повітроводів, місця їх проходу через перегородки і стіни передбачено ізолювати негорючими матеріалами із забезпеченням нормативної вогнестійкості перешкод, які вони перетинатимуть.


Електротехнічні рішення

Згідно з технічними умовами приєднання до електричних мереж електроустановок ПАТ (ПрАТ) “Львівобленерго” від 24.02.2023 № 150-5135  джерело електропостачання ПС-110/10/6 кВ № 250 “Львів-11” ТП-445; точка забезпечення потужності РУ-6 кВ ТП-445; точка приєднання ввідно-розподільний пристрій об’єкта, U=0,4 кВ. Категорія надійності електропостачання – ІІ. Величина максимального розрахункового (прогнозованого) навантаження з урахуванням існуючої дозволеної (приєднаної) потужності 220 кВт. Напруга мереж живлення 380/220 В.

Живлення закладу передбачено від існуючої ТП-445 існуючими кабельними лініями до ВРП об’єкта.

Облік активної та реактивної електроенергії (комерційний) передбачено на ввідно-розподільному пристрої ВРП.

Живлення усіх споживачів закладу передбачено здійснювати від головного розподільного щита ГРЩ. ВРП та ГРЩ передбачено розмістити в технічному коридорі та у венткамері відповідно. На внутрішній стороні дверей ввідних щитів передбачено влаштувати виконавчі схеми щитів.

Передбачено встановлення розподільних групових освітлювальних та силових щитів з автоматичними вимикачами та пристроями захисного відключення (ПЗВ).

Головні розподільні щити передбачено укомплектувати захисними засобами. Передбачена три, та п’ятипровідна система електропередачі .

Розподільні мережі запроєктовано кабелями з мідними жилами з ПВХ-ізоляцією, в ПВХ оболонці, яка не розповсюджує горіння. Кабелі, які призначені для живлення установок аварійного освітлення (межа вогнестійкості не менше 15 хв.), живлення системи пожежогасіння і живлення щита вогнезатримувальних клапанів (межа вогнестійкості не менше 90 хв.) прийняті марки (N) HXH FE180/E30 (Е90)

Прокладання кабелів передбачено в підвісних стелях по кабельних конструкціях та по перекриттях, з кріпленням скобами. Кабельні лінії з межею вогнестійкості 30(90) хв. передбачено прикріпити до перекриття тримачами кабельними для систем Е30, Е90 .

Вертикальні спуски передбачено прокласти в ПВХ трубах в цегляних стінах в штрабах за місцем та в гіпсокартонних коробах.

Робочим проєктом передбачено робоче, аварійне та евакуаційне освітлення. Робоче, аварійне та евакуаційне освітлення здійснюється напругою 220 В окремими лініями від шин комплектного головного розподільного щита.

Для запобігання ураження електричним струмом, у випадку пошкодження ізоляції, передбачено встановлення автоматичного вимкнення живлення диференційними автоматичними вимикачами.

Усі металеві частини електрообладнання, які нормально не знаходяться під напругою, але можуть опинитися під напругою внаслідок пошкодження ізоляції, підлягають заземленню шляхом приєднання їх до нульового захисного провідника.

 

Водопостачання та водовідведення

Джерелом господарсько-питного водопроводу закладу громадського харчування є зовнішні мережі господарсько-питного водопроводу. Підключення закладу громадського харчування передбачено за допомогою існуючих вводу та загального вузлу обліку, встановлених в приміщенні бойлерної у підвалі.

Необхідний тиск в системі водопроводу передбачено забезпечити за допомогою гарантованого напору в мережі існуючого господарсько-питного водопроводу та за допомогою підвищувального насосу перед системою водопідготовки.

Робочим проєктом передбачено встановлення лічильника для приготування гарячої води та лічильника води на полив. 

Система господарсько-питного водопроводу закладу харчування запроєктована тупиковою.

Основні магістралі запроєктовані з поліпропіленових та сталевих труб. Всі стояки та магістралі передбачено обладнанати трубною ізоляцією «Thermaflex» для захисту від конденсації.

На мережі, на відгалуженнях від магістралі та у вузлах обліку води передбачено встановлення запірної арматури. Горизонтальні трубопроводи передбачено прокласти з ухилом 0,002 до санітарно-технічних приладів.        

Джерелом гарячого водопостачання для закладу громадського харчування є електричні бойлери, розміщені в приміщенні бойлерної в підвалі. Для забезпечення нормативної температури гарячої води система гарячого водоспоживання запроєктована з примусовою циркуляцією за допомогою циркуляційного насоса.

Система гарячого водопроводу закладу запроєктована кільцевою.

Внутрішні мережі гарячого водопроводу запроєктовано з поліпропіленових труб тепловій ізоляції. На мережі, на відгалуженнях від магістралі та у вузлах обліку води передбачено встановлення запірної арматури.

Робочим проєктом передбачено водопровід фільтрованої, пом’якшеної та частково знесоленої води для забезпечення водою технологічного обладнання цехів.

Система пом’якшення води включає в себе: фільтр механічного очищення, фільтр пом’якшення води та фільтр вугільного сорбційного очищення. Система пом’якшеного водопроводу закладу запроєктована тупиковою.

Пожежогасіння закладу громадського харчування передбачено пожежними кранами  з витратою води на пожежогасіння 1 струмінь по 2,5 л/с.

Зовнішнє пожежогасіння передбачено від існуючих пожежних гідрантів. Пожежні кран-комплекти для цілей внутрішнього пожежогасіння передбачено встановити на висоті 1,35 м над підлогою у шафах, які мають отвори для провітрювання і пристосовані для опломбування та візуального огляду їх без відкриття. У шафах пожежних кран-комплектів окрім розміщення в них пожежного кран-комплекту, виконаного відповідно до ДСТУ 4401-2, в якості первинних засобів пожежогасіння передбачено розташування пожежного кран-комплекту діаметром 25 мм, виконаного та укомплектованого відповідно до ДСТУ 4401-1. 5.4.6

Система внутрішнього пожежогасіння - тупикова, кількість пожежних кран-комплектів – 4.

Система побутової каналізації передбачена для відведення стоків від санвузлів, душових до існуючої магістралі побутової каналізації.

В приміщеннях санвузлів, душових та приміщенні бойлерної передбачено встановлення трапів. Передбачається використання існуючих стояків каналізації. Напроти ревізій на стояках при прихованій прокладці передбачено встановлення сантехнічних ревізійних люків. На мережі внутрішньої побутової каналізації передбачено встановлення ревізій та прочисток.

Вентиляція системи побутової каналізації передбачена за допомогою встановлених в найвищих точках стояків вентиляційних клапанів. Внутрішні відкриті каналізаційні мережі запроєктовано з поліпропіленових труб.  Ду50-110 мм. Під підлогою підвалу та підлогою 1-го поверху  каналізаційні мережі запроєктовано  з ПВХ труб.  

Система внутрішніх самопливних мереж виробничої каналізації запроєктована для відведення стоків від обладнання громадського харчування. Передбачено підключення системи до існуючої магістралі виробничої каналізації Ду 110 мм під підлогою першого поверху. Підключення виробничих мийок передбачено окремим сифоном від кожної мийки з розривом струменя 20 мм. У виробничих приміщеннях запроєктовані трапи.

Вентиляція системи виробничої каналізації здійснюватиметься через вентиляційні стояки, розміщені за межами закладу ресторанного господарства.

Систему дренажної каналізації передбачено для відведення дренажних вод від систем кондиціювання закладу. Підключення трубопроводів дренажної каналізації до мережі господарсько-побутової каналізації запроєктовано через сифон. Внутрішні мережі дренажної каналізації запроєктовані з поліпропіленових труб.

Відповідно до планувальних рішень прийняті в робочому проєкті рішення, щодо геометричних параметрів шляхів евакуації та евакуаційних виходів, відповідають вимогами нормативних документів, що дозволяє евакуювати людей до початку впливу на них небезпечних факторів пожежі.

Робочим проєктом передбачено влаштування системи пожежної сигналізації, систему керування евакуацією, диспетчеризацію систем протипожежного захисту та внутрішній протипожежний водопровід.

 

Заходи щодо енергозбереження

Відповідно до Закону України «Про енергетичну ефективність будівель» та Постанови КМУ від 11 квітня 2018 № 265 «Про затвердження переліку будівель промислового та сільськогосподарського призначення, об’єктів енергетики, транспорту, зв’язку та оборони, складських приміщень, на які не поширюються мінімальні вимоги до енергетичної ефективності будівель та які не підлягають сертифікації енергетичної ефективності будівель» на даний об’єкт не поширюються мінімальні вимоги до енергетичної ефективності будівель та будівля не підлягає сертифікації енергетичної ефективності. Під час виконання ремонтно-реставраційних робіт теплотехнічні характеристики зовнішніх огороджувальних  конструкцій не погіршуватимуться.

Під час проєктування передбачено оптимальний рівень енерговитрат при експлуатації, що забезпечуватиметься комплексом об’ємно-планувальних, конструктивних, технологічних рішень, а також системи їх інженерного забезпечення або інженерних мереж.

 

Охорона праці. Забезпечення надійності та безпеки.

При виконанні заявлених робіт запроєктованого об’єкту вимоги до охорони праці забезпечуються шляхом проведення організаційних, технічних та інших заходів, спрямованих на попередження аварій, нещасних випадків, забезпечення безпеки людей, зниження можливих майнових втрат, виконанням усіх проєктних рішень та дотриманням вимог Закону України ”Про охорону праці”.   

Розділи робочого проєкту розроблені на підставі діючих нормативних актів з питань охорони праці та передбачають заходи з дотримання діючих норм. Організація будівельного майданчика та робочих місць забезпечуватиме безпеку праці на всіх етапах виконання робіт.

Організація будівництва

Робочим проєктом передбачено методи виконання робіт, послідовність будівництва, визначена потреба в будівельних машинах і механізмах та матеріальних ресурсах. Тривалість реставрації – 2,0 місяці.

 

Робочий проєкт розроблено з дотриманням вимог до санітарного та епідеміологічного благополуччя населення, екології.

 

Під час розгляду робочого проєкту надано зауваження та виявлено помилки, інформація про що доведена до замовника та проєктувальника. До проєктної документації внесено відповідні зміни та доповнення.

 

  Робочий проєкт Ремонтно-реставраційні роботи внутрішніх інженерних систем з частковим переплануванням приміщення закладу ресторанного господарства МакДональдз за адресою: м. Львів, пр. Свободи, 35  виконано відповідно до вихідних даних на проєктування з дотриманням вимог щодо міцності, надійності та довговічності об’єкта будівництва, його експлуатаційної безпеки, у тому числі вимог з питань створення умов для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, та інженерного забезпечення; санітарного й епідеміологічного благополуччя населення; охорони праці; екології; пожежної безпеки; енергозбереження.

Виконавець звіту


Тетяна Марчук

Розділи