1 редакція від 09.06.2022 2 редакція від 31.03.2023

Основна інформація

Тип документу
Експертиза проекту
Реєстраційний номер в ЄДЕССБ
EX01:6776-6970-1176-6549
Версія документу
№2
Статус реєстрації
Зареєстровано (внесено реєстратором)
Статус документу
Діючий
Документ
№156.2607.22 від 20.06.2022
Орган, що видав
ДП "Західний ЕТЦ " (20774790) Версія №1 Статус (поточна)
Назва об’єкта
Нове будівництво відпочинкового комплексу на земельній ділянці кад. номер 4621285100:05:000:0113 на території Східницької ОТГ за межами с. Новий Кропивник Дрогобицького району Львівської області. 3 черга будівництва (Ресторан)"
Код проектної документації
PD01:6087-5759-2640-8851 Зміни №2 №20/12-2021-1-ПЗ від 2021-12-20 (видав Приватне підприємство "ВР-ГРУП") / Наявні експертизи: EX01:6776-6970-1176-6549
Напрям експертизи
З питань міцності, надійності, довговічності, З питань експлуатаційної безпеки, З питань санітарного і епідеміологічного благополуччя населення, З питань охорони праці, З питань екології, З питань пожежної безпеки, З питань техногенної безпеки, З питань енергозбереження, З питань створення умов для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, З питань інженерного забезпечення, Архітектурно-планувальні рішення
Головний експерт проекту
Данилов Сергій Володимирович (АЕ 006482, АЕ 003281, АР 003064, АР 018957 )

Кошторисна вартість

Інформацію не зазначено

Кошторисна вартість за чергами

Інформацію не зазначено

Адреса

Адреса Адреса згідно експериментального порядку Наказ
Львівська обл., Дрогобицький район, Східницька територіальна громада, с. Новий Кропивник (станом на 01.01.2021) , за межами с. Новий Кропивник не присвоювалась не призначалась

Інформація про замовників

Правовий статус Назва
Юридична особа ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "НОРМАЗ ПЛАЗА" (43359207)

Об’єкти будівництва

Інформацію не зазначено

Відповідальні особи

Посада Напрям експеритизи ПІб
Головний експерт проекту З питань міцності, надійності, довговічності
Данилов Сергій Володимирович (АЕ 006482, АЕ 003281, АР 003064, АР 018957)
Відповідальний експерт З питань санітарного і епідеміологічного благополуччя населення
З питань екології
Мандрига Олег Романович (АЕ 006438, АЕ 003217)
Відповідальний експерт З питань охорони праці
З питань експлуатаційної безпеки
З питань створення умов для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення
Самуляк Галина Михайлівна (АР 018085, АЕ 004922, АР 001055, АТ 003730, АЕ 004080)
Відповідальний експерт З питань пожежної безпеки
З питань техногенної безпеки
Колесніков Вадим Ігорович (АЕ 006448, АЕ 000090)
Відповідальний експерт З питань енергозбереження
ЯКИМІВ ЄВГЕНІЙ МИКОЛАЙОВИЧ (АЕ 005237, АР 009438)
Архітектор Архітектурно-планувальні рішення
Головецький Назар Ярославович (АА 001873, АА 004931)
Експерт (фахівець) З питань міцності, надійності, довговічності
Іваницька Ольга Григорівна
Експерт (фахівець) З питань інженерного забезпечення
Качур Тарас Ярославович
Експерт (фахівець) З питань інженерного забезпечення
Левчук Любов Іванівна

Інформація про проєктну документацію

Реєстраційний номер
PD01:6087-5759-2640-8851
Орган, що видав
Приватне підприємство "ВР-ГРУП" (39003611)
Вид будівництва
Нове будівництво
Перелік видів робіт, виконаних проектувальником (генпроектувальником)
Кількість стадій проектування
Три стадії
Поточна стадія проектування
проект (П)
Код ДКБС
1211.5 Ресторани та бари
Об'єкт споруджуються із залученням бюджетних коштів, коштів державних і комунальних підприємств, установ та організацій, а також кредитів, наданих під державні гарантії?
Ні
Належність майнових прав на проектну документацію (право змінювати проектну документацію)
Замовник
Дата договору на розробку документації
20.12.2021
Номер проектної документації
20/12-2021-1-ПЗ
Статус документа
Діючий

Додаток до експертного звіту

Замовник проекту: ТзОВ “Нормаз Плаза”. ЄДРПОУ - 43359207

Юридична адреса: вул. Наукова, 7Д, м. Львів, Львівська область, 79050

Генеральна проектна організація : Приватне підприємство «ВР-ГРУП» (ЄДРПОУ -39003611).

Юридична адреса: вул. Зелена, буд. 186, м. Львів, Львівська область, 79035.

Головний архітектор проекту - Капустей Іван Іванович (кваліфікаційний сертифікат архітектора серії АА № 003486, виданий 30.09.2016р. атестаційною архітектурно-будівельною комісією Мінрегіонбуду України).

Вихідні дані:

  • завдання на проектування, затверджене директором "Нормаз Плаза” Дацків Р.М. та погоджене директором ПП «ВР-ГРУП» Капустей І.І.;

  • містобудівні умови та обмеження для проектування об”єкта будівництва “ Нове будівництво відпочинкового комплексу на земельній ділянці кад. ном.-4621285100:05:000:0113 на території Східницької ТГ за межами с. Новий Кропивник, Дрогобицького району, Львівської області” (реєстраційний номер ЄДЕССБ МU01:9505-6519-1863-6731; реєстраційний номер 2 від 28.08.2021р.), затверджені наказом № 2 від 27.08.2021р. відділу архітектури, містобудування та житлово-комунального господарства Східницької селищної ради;

  • витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права (індексний номер витягу 269691472 від 09.08.2021 17:16:24) про право оренди на земельну ділянку площею 0,8891 га кадастровим номером 4621285100:05:000:0113 ( Ломакович В.А. (Орендодавець), ТзОВ “Норма Плаза”(Орендар);

  • розрахунок класу наслідків (відповідальності) - клас наслідків СС-2, виконаний ГАП Капустей І.І. та погоджений директором ТзОВ “Нормаз Плаза” Дацків Р.М.;

  • технічні умови №ТУ 002992-071021-1-13-44-3-000000-1 від 07.10.2021р. нестандартного приєднання до електричних мереж електроустановок, видані ПрАТ «Львівобленерго»;

  • технічні умови приєднання до газорозподільчої системи № 790-Туп-2140-0921 від 17.09.2021р., видані АТ “Львівгаз”;

  • довідка № 29-11/21 від 29.11.2021р. про спільне використання інженерних мереж, видана ТзОВ “Нормаз Плаза”;

  • технічні умови на приєднання до систем централізованого водопостачання № 05 від 02.06.2022р, видані КП “Оазис Карпат”;

  • звіт з Оцінки впливу на довкілля розроблено ТОВ «Центр проект ЛТД» у 2021р.

    (Внесено в реєстр ОВД від 07.07.2021р № 2021768180)

  • Висновок з оцінки впливу на довкілля від 18.01.2022р № 03/02- 2021768180/2

Склад наданої документації:

Звіт по роботі: Інженерно-геологічні вишукування на об”єкті за адресою: Львівська область, Дрогобицький район, Новокропивницька сільська рада (кадастровий номер ділянки: 462185100:05:000:0130), виконаний ТзОВ “НВТП”Геол-Тех” (виконавець Яремович М.В., кваліфікаційний сертифікат серії АР №010836 від 25.03.2015р.)

шифр 20/12- 2021-1: Том 1. Загальна пояснювальна записка. Том 2. Генплан. Том 3. Папки 1-4. Архітектурно-будівельні рішення. Том 4. ПОБ (шифр 20/12-2021; ФОП Баїк В.В., кваліфікаційний сертифікат АР № 001874 від 09.08.2012р.). Том 5. Опалення і вентиляція (шифр 1236.22-2.1; ПП “Інкомпроект”). Том 6. Електротехнічні рішення (шифр 1236.22-2.1; ПП “Інкомпроект”). Том 7. Водопостачання і каналізація ( шифр 1236.22-2.1; ПП “Інкомпроект”). Том 8. Папки 1-8. (шифр 20/12-2021-1; ПП “Деос-Л”) СПС, СО, БЗ, ВЗ, АСПГ СВН, СКД, СЗ. Том 9. (шифр 20/12-2021-1; ФОП Козяр А.І., кваліфікаційний сертифікат АР №014041 від 15.03.2018р. ). Енергоефектвність. Том 10. Зовнішні мережі водопостачання (шифр 1236.22-2.0; ПП “Інкомпроект). Том 11 Зовнішнє електропостачання (площадкові мережі). Зовнішнє освітлення (шифр 1236.22-2.0; ПП “Інкомпроект). Том 12. Тепломережа (шифр 1236.22-2.0; ПП “Інкомпроект).  Розділ інженерно-технічних заходів цивільного захисту ( ФОП Степаняк Б.І., кваліфікаційний сертифікат АР№018407)

ПП “Інкомпроект” - ГІП Одобеско І.Б., кваліфікаційний сертифікат АР №018696 від 18.01.2022р.

ПП “Деос- Л” - ГІП Волколупов І.М., кваліфікаційний сертифікат АР № 000513 від 25.05.2022р.

Проектні рішення

Проектом передбачено будівництво у 3-тю чергу будівлі ресторану відпочинкового комплексу на земельній ділянці площею 0,8891 га (кадастровий номер 4621285100:05:000:0113), яка розташована на території Східницької ТГ за межами с. Новий Кропивник Дрогобицького району Львівської області. Цільове призначення земельної ділянки - для будівництва і обслуговування об”єктів туристичної інфраструктури та закладів громадського харчування.

Земельна ділянка межує: із півночіз територією житлової і садибної забудови та озелененням; із південної та західної сторініз територією загального користування, дорогою; зі сходу - із територією житлової і садибної забудови/

На земельній ділянці відсутні будівлі та споруди і цінні зелені насадження. Рельєф території горбистий. Головний під”їзд до ділянки забезпечуватиметься з південної сторони з вул.Проектована 8, крім цього передбачено ще два додаткові заїзди - один з західної сторони та один із південно-західної сторони.

Згідно генплану на земельній ділянці крім ресторану (поз 1. на генплані) розміщуватимуться будинки відпочинку типів 1, 2, 3 (поз. № 2, № 2.1, № 3, № 4 на генплані), котельня (поз. № 5 на генплані) і трансформаторна підстанція (поз. № 6 на генплані), які запроектовані у 1 -й і 2-й чергах будівництва.

На території також передбачено влаштування: відкритих автостоянок на 31 машино-місце (в т.ч. для МГН та спецтранспорту); майданчика для сміттєвих контейнерів. Озеленення території виконується посадкою дерев, кущів, влаштуванням травяних газонів

Організація рельєфу ділянки передбачає суцільне планування території з урахуванням відміток. Враховуючи горбистий рельєф місцевості на території, з метою укріплення грунту, запроектоване влаштування підпірних стінок.

Для можливості зручного пересування МГН по території проектом передбачено:

- ухили пішохідних доріжок і тротуарів не перевищують: поздовжні- 5%, поперечні-1%;

- пониження бордюрів на краях пішохідних шляхів та в місцях пішохідних переходів;

- покриття пішохідних шляхів, яке не допускає ковзання. Для покриття пішохідних доріжок, тротуарів застосовується бетонна плитка з товщиною швів не більше 0,015м;

- місця парковки для автомобілів інвалідів;

- комплексну систему засобів інформації.

Архітектурні і конструктивні рішення

У процесі вишукувань та комплексних лабораторних досліджень в межах даної ділянки виділено 6 інженерно-геологічних елементів (ІГЕ):

-ІГЕ – 1 – Ґрунт рослинного шару (еIV) – представлений піщаносуглинистими ґрунтами з включеннями коріння рослин і кущів, темно-сірий, чорний;

-ІГЕ – 2 – Природний ґрунт. Суглинок тугопластичний, (аIII), з прошарками суглинку напівтвердого та супіску пластичного, з жорствою поодиноких вкраплень аргіліту, тиксотропний, сірувато-жовтий.

-ІГЕ – 3 – Природний ґрунт. Супісок пластичний, (аIII), з прошарками суглинку тугопластичного та піску дрібного, тиксотропний, з щебенем пісковику, голубувато-сірий.

-ІГЕ - 4 – Природний ґрунт. Суглинок тугопластичний, (аIII), з прошарками супіску пластичного, з щебенем пісковику, темно-сірий, голубувато-сірий.

-ІГЕ - 5 – Флішеві відклади. (Ꝑ3ml1), зниженої міцності, тонкоритмічне перешарування аргілітів, алевролітів та пісковиків потужністю до 10 см, тріщинуваті, сірі.

-ІГЕ - 6 – Флішеві відклади, маломіцні, перешарування аргілітів, алевролітів та пісковиків потужністю до 30 см, тріщинуваті, сірі.

Ресторан - одноповерхова будівля з цокольними приміщеннями під частиною будівлі та критою терасою, складної конфігурації у плані розмірами в осях “1-4”- 11,75м,“ 5-12”- 27,90м, “8-12”-17,4м, “А-В”- 15,5м, “Г-Є”-19,5м.

Висота приміщень цокольного поверху -2,53м, висота приміщень 1-го поверху до низу конструкцій покриття — змінна від 4,0м до 7,5м.

У будівлі запроектовані наступні приміщення:

- у цокольному поверсі (відм. - 2.850): коридор зі сходами, тепловий пункт, комора, кімната прийому їжі, гардеробні для жінок і чоловіків, санвузол;

- на 1-му поверсі (відм.+ 0.000) : тамбури, хостес, зал ресторану, бар, холодильні вітрини, коридори, санвузли (в т.ч. для МГН), тераса, розвантажувальна, склад бару, кімната прибирального інвентаря, сухий склад, морозильна камера, холодильна камера, овочевий цех, мийна столового посуду, гарячий цех, холодний цех, робоча зона гарячого цеху/грилю, мийна кухонного посуду, зона серверування, кухонна зона, електрощитова, гримерна.

Основою фундаментів прийнято скельний грунт ІГЕ-5.

Конструктивна система будівлі ресторану — каркасна, а конструктивна схема — рамно-зв”язкова.

Основні конструктивні елементи будівлі:

- фундаменти - монолітні залізобетонні стрічкові шириною стрічки 300мм (бетон кл.С20/25, арматура Ø 10 А500С , Ø 10 А240С). У місцях опирання рам в тілі стрічкового фундаменту з кроком 4,3 м і 3,25м передбачено розширення розміром в перетині 600х600мм із встановленням просторових каркасів з арматури Ø 20 А500С і у верхній зоні- анкерного блоку;

- перекриття цокольного поверху (відм. -0.350) — монолітна залізобетонна плита товщиною 200мм усилена монолітною залізобетонною балкою перетином 400х400мм (бетон кл. С20/25, основне армування сітками в верхній і нижній зонах вічком 200х200мм з арматури Ø 10 А500С )

- металеві рами - суцільні із зварних сталевих листів товщинами 20мм і 10мм, прогоном 12,5м і кроками 4,3м і 3,25м. Січення рам - двотаврового перетину (ширина полки 200мм, висота 300мм);

- балки покриття - двотавр № 27;

-прогони покриття — із профілю сталевого гнутого замкнутого квадратного 160х160х5;

- зв”язки вертикальні - із профілю сталевого гнутого замкнутого квадратного 80х80х4;

-дах - дерев”яні крокви, які опираються на металеві конструкції; покрівля — ПВХ-мембрана і HPL-панелі.

Електротехнічні рішення

Електропостачання виконується від РУ-0,4 кВ запроектованої у І-й черзі трансформаторної підстанції ТП-10/0,4 кВ. Напруга живлення – 0,4 кВ. Розрахункове навантаження ресторану – 170кВт. Категорія надійності електропостачання – ІІ, ІІІ.

В якості резервного джерела живлення використовується встановлена поруч з ТП-10/0,4 кВ дизельна електростанція (ДЕС) з функцією автозапуску.

Основними споживачами електроенергії є електроприймачі технологічного, сантехнічного, обладнання, системи опалення, вентиляції та кондиціонування, холодильні установки, та електроосвітлювальні установки.

Для прийому електроенергії в приміщенні електрощитової встановлюється ввідно-розподільчий пристрій ВРП з апаратами захисту, комутації та пристроями автоматичного ввімкнення резерву АВР.

Для розподілу електроенергії та захисту розподільних мереж від струмів короткого замикання передбачено встановлення розподільчих щитів (ЩР), щитів освітлення (ЩО), силових щитів (ЩСК, ЩСВ), щита аварійного освітлення (ЩАО) з апаратами захисту та комутації.

Передбачаються такі види освітлення приміщень:

– робоче – у всіх приміщеннях будівлі;

– аварійне (освітлення безпеки і евакуаційне) – в коридорах, на шляхах евакуації, електрощитовій, ІТП;

– переносне ремонтне – в електрощитовій, ІТП.

Світильники передбачаються з LED лампами.

Живлення мереж робочого освітлення виконується від щитків ЩО. Живлення ремонтного освітлення здійснюється від понижувального трансформатора ЯТП-220/36 В.

Мережі аварійного освітлення прокладаються в окремими групами від щитів аварійного освітлення ЩАО. Світильники аварійного освітлення розташовуються в рядах світильників робочого освітлення і позначаються розпізнавальними знаками. На шляхах евакуації, сходових передбачаються світильники з інформаційними наклейками з вбудованими акумуляторними батареями, ввімкнення яких відбувається автоматично при зникненні напруги.

Силові та освітлювальні мережі виконані проводами марки ВВГнгд, Мережі аварійного, евакуаційного освітлення, систем пожежної сигналізації та оповіщення, протипожежного захисту виконані вогнестійким кабелем марки FLAME-X 950 (N)HXH.

Для захисту від ураження електричним струмом передбачено приєднання всіх металевих частин електрообладнання до захисного провідника кабелю живлення та до контуру заземлення.

На розеточних групах встановлені пристрої захисного відключення (ПЗВ) з номінальним струмом спрацювання І=30 мА.

Проектом передбачена основна система зрівнювання потенціалів, яка передбачає об’єднання зовнішнього контуру заземлення, РЕ-провідників, металевих труб комунікацій, металевих конструкцій виробничого призначення. У сантехнічних приміщеннях передбачена додаткова система зрівнювання потенціалів.

Водопостачання та водовідведення

Водопостачання ресторану відпочинкового комплексу, згідно технічних умов №05 від 02.06.2022р, виданих КП “Оазис Карпат”, здійснюватиметься від водопроводу діаметром 160мм прокладеного по вул. Шевченка в смт. Східниця. У місці підключення влаштовується колодязь із збірних залізобетонних елементів по ТП 901-09-11.84 із запірною арматурою. Від точки підключення до ресторану запроектовано прокладання мереж водопостачання з труб поліетиленових напірних ПЕ 100 SDR 17.

У приміщення теплового пункту будівлі ресторану передбачено один водопровідний ввід діаметром 75х4,5мм .

Для обліку води на вводі встановлюється загальний водомірний вузол з лічильником холодної 420 РС клас “С” фірми “Sensus” з оптоелектронним вузлом знімання імпульсних сигналів та терміном передачі даних. Для забезпечення необхідного тиску в мережі у приміщенні теплового пункту запроектоване встановлення насосної установки госппитного водопостачання Wilo COR-2 Helix V406/СR EB (1 робочий і 1 резервний насоси) і баку запасу води об”ємом 3,5 м3.

Внутрішні мережі водопостачання монтуються із поліпропіленових напірних труб та в приміщенні теплового пункту із сталевих водогазопровідних оцинкованих труб

Гаряче водопостачання забезпечується від ІТП. Для обліку розходу води на потреби гарячого водопостачання встановлюється лічильних холодної води JS-2.5-NK діаметром 20мм і циркуляційної води JS 90-1.5-NK діаметром 15мм

Внутрішні мережі гарячого водопостачання проектуються із поліпропіленових напірних труб.

Відведення господарсько-побутових і виробничих стоків від ресторану передбачається в раніше запроектовані локальні очисні спорудиMakBoxGrand-100” продуктивністю 100м3/добу. (окремий проект шифр 1207.21-1, розробник ПП “Інкомпроект”, довідка № 29-11/21 від 29.11.2021р. про спільне використання інженерних мереж, видана ТзОВ “Нормаз Плаза).

Зовнішня каналізаційна мережа прокладається із напірних каналізаційних полівінілхлоридних розтрубних труб ПВХ та гофрованих труб SN8 . На мережі влаштовуються оглядові колодязі із збірних залізобетонних елементів.

Система внутрішньої каналізації запроектована із безшумних каналізаційних труб ф-ми “Rehau” діаметрами 50-160мм. Випуски каналізації — із труб діаметром 110мм і 160мм.

Відведення дощових стоків з покрівель будинків здійснюється зовнішніми водостоками.

Опалення та вентиляція

Джерелом теплопостачання є власна котельня, яка розміщена окремо на території і запроектована у 2-черзі будівництва.

Проектом передбачено радіаторне, повітряне і електричне опалення.

Теплопостачання ресторану здійснюється від ІТП, яке знаходиться в підвальному приміщенні. Розділення тепла здійснюється в тепловому пункті на розподільчій гребінці.

Теплоносій для систем опалення – мережева вода по температурному графіку 80-600С в залежності від температури зовнішнього повітря.

Радіаторне опалення запроектовано у гарячому цеху та допоміжних приміщеннях.

Електричне опалення - в приміщеннях ІТП та електрощитовій.

Повітряне опалення запроектовано в залі ресторану і здійснюється за допомогою канальних фанкойлів.

Джерелом холодопостачання є холодильна машина зовнішнього виконання.

Радіаторне опалення. Система опалення - горизонтальна двотрубна тупикова. Опалювальні прилади — сталеві з бічним підключенням, їх встановлюють біля зовнішніх огороджуючих конструкцій та підключають за допомогою приєднувальних елементів, технічні дані яких введені в тепловий та гідравлічний розрахунки системи опалення.

Випуск повітря із систем опалення здійснюється через повітровипускники нагрівальних приладів.

Трубопроводи металопластикові прокладаються з ухилом 0.002 в сторону зливу. Злив теплоносія здійснюється в найнижчих точках системи за допомогою насосів. Компенсація температурних видовжень здійснюється за рахунок явних поворотів.

Компенсація температурного розширення теплоносія передбачена в розширювальному бачку.

Злив води із системи опалення запроектовано гнучкими шлангами в систему загальної каналізації.

У холодний період року в умовах експлуатації ресторану не допускається повне відключення теплогенератора в квартирі, а також зниження середньодобової температури повітря в приміщеннях квартири нижче 16°С.

Вентиляція. Для підтримки оптимального температурно-вологісного режиму і створення повітряного середовища, яке б відповідало гігієнічним нормам та технологічним вимогам, передбачається припливно-витяжна вентиляція.

Системи вентиляції запроектовані роздільними для кожної групи згідно з їхнім функціональним призначенням.

У залі ресторану передбачається припливно-витяжна вентиляція. Приплив запроектований з механічним спонуканням і здійснюється за допомогою припливно-витяжної вентиляційної установки, яка розміщена на даху будівлі.

У гарячому цеху і допоміжних приміщень ресторану передбачено влаштування місцевих відсмоктувачів над тепловим обладнанням, яке здійснюється витяжним вентилятором.

З технічних приміщень, комор видалення повітря здійснюватиметься системою вентиляції з природним і механічним спонуканням.

Над головним входом в ресторан передбачено встановлення повітряної завіси з електричним калорифером.

Підігрів повітря здійснюється у водяних повітронагрівачах.

У залі ресторану запроектовано систему холодопостачання фанкойлів.

Безпека експлуатації, захист від шуму та охорони праці

Проектом організації будівництва ресторану (шифр 20/12-2021-ПОБ; 3-тя черга (по генплану поз. 1), інженер проектувальник Баїк В.В., кваліфікаційний сертифікат серії АР №001874 від 10.08.2012р., виданий атестаційною архітектурно-будівельною комісією), зазначено: календарний план будівництва; відомість основних будівельних робіт; відомість потреби в будівельних конструкціях, матеріалах, устаткуванні; визначено тривалість будівництва (ДБН А.3.1-5-16 «Організація будівельного виробництва», ДБН В.1.1-12:2014 «Будівництво у сейсмічних районах України»).

Передбачено провести роботи у два періоди: підготовчий та основний.

Заходами з охорони праці і техніки безпеки передбачено у відповідності до ДБН А.3.2-2-2009 “Охорона праці і промислова безпека у будівництві”: організація побутових та складських приміщень у підготовчий період для працівників будівельних організацій; до роботи допускаються навчені працівники старше 18 років; виконання робіт з підвищеною небезпекою за нарядами-допусками; наявність на будівельному об’єкті засобів первинного пожежогасіння, медаптечок; проведення інструктажів робітникам та забезпечення працівників засобами індивідуального захисту, спецодягом, спецвзуттям; застосування технічно-справних машин і механізмів з відповідними дозвільними документами; огородження будмайданчика, встановлення попереджувальних знаків; освітлення будівельного майданчика в нічний час та захисне заземлення устатковання; визначення меж небезпечних зон роботи кранів та влаштування сигнального огородження зон потенційно діючих небезпечних виробничих факторів.

У конструктивах ресторану передбачено шумовібропоглинання. Повітряний, ударний шум, шум що буде створюватися інженерно-технічним обладнанням, буде поглинатися передбаченими шарами теплозвукоізоляції та вібровузлами конструкцій і обладнання.

Експлуатація запроектованого об’єкту передбачена у відповідності з вимогами: ДБН В.1.2-9-2008 «Система забезпечення надійності та безпеки будівельних об’єктів. Основні вимоги до будівель і споруд. Безпека експлуатації», ДБН В.1.2-10-2008 «Основні вимоги до будівель і споруд, захист від шуму», ДБН В.1.2-14:2018 «Загальні принципи забезпечення надійності та конструктивної безпеки будівель і споруд», ДБН В.2.2-40:2018 «Інклюзивність будівель і споруд», «Правила експлуатації електрозахисних засобів», «Загальні вимоги стосовно забезпечення роботодавцями охорони праці працівників» та інших, а саме: неприпустимість ризиків тілесних пошкоджень, захист від повітряного шуму; надійність, зручність потрапляння та пересування об'єктом маломобільних груп населення (МГН) і обслуговування при експлуатації даного об’єкта. Проектом передбачено: заходи безпеки (обслуговування та огляд конструкцій будівлі, обладнання і приладів; обслуговування обладнання при підвищенні рівня та допустимих параметрів температури, повітря, шуму та вібрації); підготовка будівлі, обладнання та систем інженерних мереж до введення в експлуатацію; автоматизація систем безпеки; аварійне відключення систем інженерних мереж; нагляд за технічним станом устаткування в умовах експлуатації; вимоги до документації, яка буде вестися при експлуатації; відповідальність організації та працівників, які будуть експлуатувати об’єкт будівництва.

Вплив на навколишнє природне середовище

Інформування громадськості проведено шляхом оприлюднення на сайті Мінприроди від 07.07.2021р № 2021768180, а також шляхом опублікування в газетах «Львівська пошта» від 01(02).12.2021 №49 та «Національний інформаційний бюлетень оцінки впливу на довкілля» від 03.12.2021 №48.

Вплив на земельні ресурси: земельна діляна, загальною площею 0,8891га, розташована за межами с.Кропивник Східницької ТГ Дрогобицького району Львівської області. Кадастровий номер ділянки 4621285100:05:000:0113, цільове призначення - для будівництва та обслуговування об'єктів туристичної інфраструктури та закладів громадського харчування (Витяг з державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права (індексний номер витягу 269691472 від 09.08.2021р) про право оренди на земельну ділянку). Територія вільна від існуючої забудови; частково поросла чагарником; цінні зелені насадження відсутні.

Вплив на водні ресурси: водопостачання комплексу, в кількості 24,0м3 /добу передбачається від водопровідної мережі, прокладеної по вул. Шевченка в смт. Східниця, згідно ТУ № 05 від 02.06.2022р,. виданих КП “Оазис Карпат”.

Можливе забруднення поверхневих і підземних вод: господарсько-побутові стоки від будівель що проектуються, в кількості 24 м 3/добу, передбачено очищати на проектованих очисних спорудах «MaxBox» продуктивністю до 150 м3/добу. Дощоcтоки проходитимуть очистку від нафтопродуктів та завислих речовин у сепараторі нафтопродуктів. Концентрація забруднюючих речовин після установки для очищення поверхневих вод від піску, завислих речовин та нафтопродуктів наступна: нафтопродукти - 0,3мг/л; завислі речовини -10-15мг/л. Умовно-чисті дощові та очищені дощові води відводяться разом з очищеними побутовими стоками і формують один випуск і відводяться у потік б/н, притоку р.Східничанка, на відстані 0,5 км від гирла (“Проект гранично - допустимих скидів забруднюючих речовин 1-го випуску зворотних ТОВ «Центр проект ЛТД» в 2021 році). Усереднені концентрації забруднюючих речовин у випуску змішаного стоку, прийняті згідно паспортних даних установок, з врахування прийнятої категорії водного об’єкта та з врахуванням розбавлення становлять: завислi речовини-6,0 мг/л, мінералізація – 1000 мг/л, сульфати-150,0 мг/л, хлориди - 300,0 мг/л, азот амонiйний - 1,0 мг/л, нiтрати -40,0мг/л, нiтрити-0,08 мг/л, фосфати - 3,12 мг/л, нафтопродукти - 0,05 мг/л, ХСК-30,0 мг/л, БСК 5 -6,0 мг/л, Спар 0,5 мг/л. Якість водо-приймача в контрольному створі не погіршується. Розрахунком значення концентрацій ГДС встановлюються на рівні проектних. В атмосферне повітря викидатимуться. забруднюючі речовини, а саме: оксиди азоту, оксид вуглецю, метан, речовини у вигляді суспендованих твердих, метил меркаптан, сірководень, сірки діоксин, діоксид вуглецю та інші. Валові викиди забруднюючих речовин в повітряне середовище складатимуть 0,125г/сек та 6,852т/pік. За даними розрахунку забруднення атмосфери, виконаного за програмою ЕолПлюс, максимальні приземні концентрації забруднюючих речовин з врахуванням фонового забруднення атмосфери не будуть перевищувати ГДК для повітря курортів і складатимуть: по азоту діоксиду 0,82ГДК, по оксиду вуглецю 0,09ГДК, по речовинах у вигляді суспендованих твердих частин 0,13ГДК, по по інших речовинах розрахунок не проводився за недоцільністю.

Вплив на мікроклімат: локальне підвищення температури повітря, температури природних водних об’єктів, вологості повітря не очікується. Сприяння місцевому туманоутворенню, зниженню сонячної інсоляції певної території не очікується.

Вплив на флору: будівництво об'єкту не вносить негативного впливу на ландшафт території, розвиток флори та фауни.

Вплив на фауну: спорудження і експлуатація об'єкту не пов'язані з можливим погіршенням умов існування цінних видів фауни.

Вплив на території та об'єкти природно-заповідного фонду України: запроектований об'єкт, включаючи його інженерні комунікації, не розміщується у межах територій та об'єктів ПЗФ. У зоні впливу об'єкта території та об'єкти ПЗФ не розташовані. Запроектований об'єкт не розміщується на території перспективній для заповідання.

Вплив на соціальне середовище: будівництво ресторану не призведе до погіршення умов життєдіяльності місцевого населення.

Вплив на техногенне середовище: будівництво і експлуатація об'єкту проектування не впливатиме на промислові, сільськогосподарські та житлово-цивільні об’єкти, наземні та підземні споруди, соціальну організацію території, пам’ятники архітектури, історії, культури та інші елементи техногенного середовища, оскільки вони знаходяться поза зоною впливу наближених об’єктів.

Виробничі та господарсько-побутові відходи та їх вплив на довкілля: в процесі господарської діяльності проектованого об’єкту утворення відходів не передбачається.

Очікуваний вплив на стан компонентів довкілля у процесі будівництва запроектованого об'єкту: при проведенні будівельно-монтажних робіт буде використовуватись вантажний транспорт та спецтехніка. Викид забруднюючих речовин при експлуатації машин, механізмів, транспортних засобів та від процесів зварювання. Валові викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря складатимуть 0,529т/час будівництва. При виконанні будівельно-монтажних робіт проектом передбачається: забезпечити відведення поверхневих вод з території, на якій ведуться роботи; не допускати накопичення поверхневих вод поблизу відкритих котлованів і траншей; розміщення ділянок складування матеріалів, виробів, устаткування тощо таким чином, щоб вони не перетинали шляхів природного стоку поверхневих вод в спеціально відведені місця; влаштування замощених площадок та автомобільних під”їздів.

Під час будівництва на території будмайданчику будуть утворюватись відходи, а саме: металобрухт – 0,74т та тверді побутові відходи від життєдіяльності людей залучених під час виконання будівельних робіт в кількості до 0,275т.

Влаштування контейнерів для збору побутового та будівельного сміття та забезпечення своєчасного вивезення їх в місця, погоджені з СЕС.

Оцінка впливу на довкілля запроектованого об'єкта - вплив визнається екологічно допустимим.

Заходи з енергозбереження

Розрахункові кліматичні та теплоенергетичні параметри для розрахунків мінімально допустимого значення опору теплопередачі приймаються для І температурної зони України (м.Східниця).

Розрахункові кліматичні та теплоенергетичні параметри

Розрахункова температура внутрішнього повітря приймається Ів = 20°С.

Розрахункова температура зовнішнього повітря - 19 °С.

Середня за опалювальний період температура зовнішнього повітря + 0,4°С

Тривалість опалювального періоду 179 діб

Комплексний кліматичний показник опалювального періоду 3508 град.діб

Характеристики огороджуючих конструкцій

Опалювальна площа ресторану становить 617,1 м2.

Загальна площа вікон і балконних дверей кондиціонованого об'єму, що межують з зовнішнім повітрям - 195,2 м2.

Загальна площа суміщених покриттів кондиціонованого об'єму, що межують з зовнішнім повітрям - 154,8 м2.

Загальна площа зовнішніх дверей кондиціонованого об'єму, що межують із зовнішнім повітрям - 8,0 м2

Приведений опір теплопередачі зовнішніх стін ресторану - 3,53 м2 К/Вт.

Приведений опір теплопередачі суміщеного покриття - 6,80 м2 К/Вт.

Опір теплопередачі з зовнішніх дверей - 0,6 м2 К/Вт

Опір теплопередачі світлопрозорих зовнішніх конструкцій - 0,83 м2 К/Вт

В проекті застосоване утеплення стін ресторану плитами з кам’яної вати: γ=90/50 кг/м3; λБ=0,0362 Вт/(м*К); δ=0,12 м., утеплення суміщеного покриття - плити з мінеральної вати ROCKMIN PLUS: γ=220/115 кг/м3; λБ=0,0377 Вт/(м*К);δ=0,25 м.

Джерелом тепла служить окремо стояча котельня (2 черга будівництва) з двома газовими котлами GB162-100 V2 потужністю кожного 94,5 кВт та MaxPellDuo фірми Heiztechnik потужністю 300 кВт (тепловою потужністю 489 кВт, в тепловому режимі 80/60°С).

Вентиляція приміщень загальнообмінна з механічним та природнім спонуканням. Для забезперечення необхідних параметрів повітря в приміщеннях передбачено встановлення мультизональних систем.

Для обліку витрат електро-, водо- та газопостачання передбачено встановлення приладів обліку.

Для електроосвітлення приміщень передбачено світильники з світлодіодними лампами. Напруга на лампах загального освітлення – 220В.

Мережі електричного освітлення будівлі запроектовано виконати кабелями марки ВВГнгд з мідними жилами

Керування електроосвітленням приміщень здійснюватиметься з щитків робочого та аварійного освітлення, та по місцю.

Основні рішення щодо енергозбереження

Зовнішні огороджувальні конструкції утеплені. Проектом передбачено індивідуальний тепловий пункт. Система опалення- двотрубна тупикова; на приладах опалення передбачені терморегулятори. Запроектовано теплоізоляцію трубопроводів. Вентиляція - припливно-витяжна з механічним та природним спонуканням. Передбачено облік витрат електроенергії, води.

Пожежна і техногенна безпека

Проектом передбачається нове будівництво одноповерхової будівлі ресторану на 144 посадкових місця. Споруда в плані неправильної форми, загальні габаритні розміри 30,15 х 38,4 м по найбільш виступаючих елементах. Ступінь вогнестійкості будівлі – ІІ. Для вогнезахисту металевих конструкцій покриття обрано вoгнeзaxиcну peчoвину (фарбу вогнезахисну з реактивною властивістю) "Defens M" для металевих конструкцій. Вогнезахисний склад «Defens M» є терморозширюючим конструктивним вогнезахисним матеріалом і призначений для підвищення межі вогнестійкості сталевих несучих будівельних конструкцій. Принцип дії складу, утворення під дією теплового випромінювання та конвективних потоків полум'я пожежі, спіненого вуглецевого шару, що уповільнює нагрівання сталевої конструкції.

Архітектурно-планувальними рішеннями передбачено влаштування достатньої кількості евакуаційних виходів із будівлі ресторану, в тому числі і для безпечної евакуації маломобільних груп населення. Пороги на шляхах евакуації відсутні, ширина одностулкових дверей запроектована не менше 1-го метра. В складських та технічних приміщеннях запроектовано встановлення протипожежних дверей з класом вогнестійкості ЕІ 30.

У складі проекту проведено розрахунок необхідного часу евакуації із приміщень ресторану.

Згідно ДБН В.2.5-56:2014 табл. А.1 захисту системою пожежної сигналізації у ресторані підлягають усі приміщення (окрім приміщень із мокрими процесами).

В якості обладнання прийому сигналів про спрацювання пожежних сповіщувачів прийнятий прилад приймально-контрольний пожежний (ППКП) адресної ситеми пожежної сигналізації FlexEs Control FX18 виробництва Esser by Honeywell в складі:

- ППКП FlexEs Control FX18 (передб. проектом 05/05-2021-1/2/3-СПС) з пультом управління на 18 слотів розширення (на один мікромодуль кільцевого шлейфа esserbus/esserbus Plus підключається до 127 пожежних сповіщувачів).

В якості технічних засобів виявлення пожежі передбачено застосування сповіщувачів пожежних адресних: димових (802371), теплових (802171) та сповіщувачів ручних (804973) виробництва Esser by Honeywell.

ППКП FlexEs Control FX18 з пультом управління, встановлений в приміщенні з цілодобовим перебуванням чергового персоналу (готель, кімната охорони №1.18, 1-й поверх).

Проектом передбачено систему оповіщення та керування евакуацією людей 4-го типу. Передбачено оповіщення про пожежу, за допомогою обладнання комплексу "ВЕЛЛЕЗ". Світлова сигналізація здійснюється світловими оповіщувачами. Проектом передбачено встановлення світлових покажчиків "Вихід" і напрямку руху, зв'язок зони оповіщення із диспетчерською. Системою оповіщення сповіщається спочатку обслуговуючий персонал, а потім всі інші за спеціально розробленою черговістю. Елементи обладнання розміщені в приміщенні з цілодобовим перебуванням чергового персоналу (готель, 1-й поверх).

До основних елементів системи оповіщення про пожежу відносяться:

- комплекс мовленнєвого оповіщення "ВЕЛЛЕЗн-120-200";

- пристрій узгодження "БТ01-30В";

- пульт диспетчера "СД02";

- переговорний пристрій настінного (накладного) монтажу "ВМ01-А";

- пульт мікрофонний настільний "ПМН-12";

- коробка вогнетривка розподільча "КВР 01/30-100В";

- коробки вогнетривкі розподільчі "КВР 01/30-30В";

- гучномовці потужністю 1-6, 10 Вт;

- переговорні пристрої настінного (накладного) монтажу ВМ01-А;

- світлові покажчики «Вихід», світлові оповіщувачі;

- блок живлення.

Проектом передбачено 3 зони оповіщення. Передбачається встановлення гучномовців "3АС100ППм", "6АС100ППм", "6АС100ПНм", "10АСП100Пв" в приміщеннях з тимчасовим або постійним перебуванням людей. Гучномовці встановлюються на стінах і в підвісній стелі. Гучномовці передбачені з контролем ліній трансляції. Управління евакуюванням людей здійснюється з включенням світлових оповіщувачів з написом "Вихід", напрямків руху до виходу та світлових оповіщувачів, на які подається постійний струм напругою 24В від блока живлення. Мережа світлового оповіщення, управління евакуюванням людей виконана кабелем (N)HXH FE 180/E30 2x1.5 прокладеним відкрито за підвісною стелею і в штрабах стін.

Для гасіння кухонного обладнання проектом передбачається автономна система локального пожежогасіння "BRAND KITCHEN SAFE" виробництва ТОВ НВП "БРАНД МАЙСТЕР" на базі модулів «BRAND-KS». Пожежогасіння здійснюється локально по площі вогнегасною речовиною «Preventо» (суміш на основі полімеру з органічними солями).  Проектом передбачена система пожежогасіння з механічним пуском, яка складається з наступних основних компонентів:

- модуль пожежогасіння «BRAND-KS» (BKS-20-2-МТ);

- розподільний трубопровід з насадками;

- система виявлення загоряння (механічна);

- дистанційний ручний активатор (встановлюється на шляху евакуації).

Для захисту об’єкта від ПУБ (прямого удару блискавки) проектом передбачено використання:

- блискавкоприймальної сітки з дроту сталевого оцинкованого діаметром 8 мм прокладену по покрівлі. Крок чарунок сітки не повинен перевищувати 15х15 м. Блискавкопримальну сітку передбачено кріпити до покрівлі за тримачами дроту. Згідно ДСТУ, середня відстань між струмовідводами повинна становити 15 м. Проектне рішення прокласти опуски з дроту сталевого оцинкованого діаметром 8 мм. Струмовідводи кріпити до фасадів за допомогою поліамідних безгвинтових тримачів дроту. В загальному випадку, Т-подібні, хрестоподібні та паралельні, з'єднання дротів діаметром 8 мм виконати за допомогою варіативних швидких з'єднувачів. Для вирівнювання зміни довжини провідників сітки з дроту сталевого діаметром 8 мм, зумовленої коливанням температури, необхідно використовувати компенсатори, встановлюючи їх так щоб не було провідників довжиною понад 20 м.

За наявності, всі виступаючі над зоною захисту від ПУБ металеві елементи (драбини, огородження, антени тощо), приєднати до блискавкозахисної системи об’єкту, для неметалевих виступаючих елементів та інженерного обладнання - необхідно додатково влаштувати стрижневі блискавкоприймачі.

Заземлення для блискавкозахисту виконується за допомогою зовнішнього контуру із горизонтальних електродів (смуга сталева оцинкована січенням не менше 100 мм² (25х4 мм) на глибині не менше 0,5 м від поверхні землі. Додатково, в місцях приєднання струмовідводів, влаштувати по одному вертикальному електроду (дві шпильки заземлення ∅20х1500 мм з кінцевиком). Рекомендоване значення імпульсного опору розтікання струмів блискавки для заземлювача блискавкозахисту не має перевищувати 10 Ом.

Проектований об’єкт відноситься до IІ категорії надійності електропостачання. Для забезпечення ІІ категорії надійності електропостачання проектом передбачається встановлення дизель-генератора поруч з проектованою ТПпр на території комплексу. На вводі в будівлю в електрощитовій встановлюється АВР на два вводи. Передбачаються такі види освітлення приміщень:

-робоче - у всіх приміщеннях будівлі;

-аварійне (освітлення безпеки і евакуаційне) - в коридорах, на шляхах евакуації, електрощитовій, ІТП;

-переносне ремонтне - в електрощитовій, ІТП.

Світильники аварійного освітлення розташовуються в рядах світильників робочого освітлення і позначаються розпізнавальними знаками. На шляхах евакуації передбачаються світильники з інформаційними наклейками з вбудованими акумуляторними батареями, ввімкнення яких відбувається автоматично при зникненні напруги.

У будівлі ресторану запроектовано радіаторне, повітряне і електричне опалення. Радіаторне опалення запроектовано у гарячому цеху, допоміжних приміщеннях. Повітряне опалення запроектовано в залі ресторану і здійснюється за допомогою канальних фанкойлів. Електричне опалення передбачено в тепловому пункті і електрощитовій. Теплозабезпечення приміщень запроектовано здійснювати від окремо стоячої котельні.

Для забезпечення потрібних умов та підтримання нормованих параметрів повітря проектом передбачено влаштування систем загальнообмінної припливно-витяжної вентиляції з рекуперацією повітря. При перетині повітроводами протипожежних перепон передбачено встановлення вогнезатримуючих клапанів. Транзитним повітропроводам систем, надається межа вогнетривкості 0,5 год. шляхом ізоляції їх вогнетривким покриттям CONLIT MAT 030, товщиною 30 мм. Всі системи вентиляції відключаються при пожежі і це показано в електротехнічній частині проекту.

Рішеннями генерального плану передбачена можливість організації під’їзду пожежної техніки до будівлі ресторану. Зовнішнє пожежогасіння передбачено від проектованих пожежних гідрантів на мережах водопроводу комплексу. У складі проекту розроблено розділ "Інженерно- технічні заходи цивільного захисту".

Проект "Нове будівництво відпочинкового комплексу на земельній ділянці кад. номер 4621285100:05:000:0113 на території Східницької ОТГ за межами с. Новий Кропивник, Дрогобицького району, Львівської області. 3 черга будівництва (Ресторан) розроблено згідно вихідних даних на проектування з дотриманням вимог щодо до міцності, надійності та довговічності об’єкта будівництва, його експлуатаційної безпеки, у тому числі вимог щодо створення умов для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, та інженерного забезпечення; санітарного і епідеміологічного благополуччя населення; охорони праці; екології; пожежної безпеки; техногенної безпеки; енергозбереження.


Розділи