Основна інформація

Тип документу
Експертиза проекту
Реєстраційний номер в ЄДЕССБ
EX01:6275-9055-6431-3234
Версія документу
№1
Статус реєстрації
Зареєстровано (внесено реєстратором)
Статус документу
Діючий
Документ
№230119-02/А від 25.03.2023
Орган, що видав
ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ПЕРША БУДІВЕЛЬНА ЕКСПЕРТИЗА" (41134902) Версія №2 Статус (поточна)
Назва об’єкта
Нове будівництво закладу ресторанного господарства (закусочної) з літнім майданчиком та допоміжною будівлею з можливістю обслуговування відвідувачів на автомобілях за адресою: вул. Преображенська, сквер «Центральний», м. Кропивницький, Кіровоградської області
Код проектної документації
PD01:3999-5527-9007-0382 №210-01 від 2022-09-01 (видав ТОВ "ФОРМАТ ПРОЕКТ") / Наявні експертизи: EX01:6275-9055-6431-3234
Напрям експертизи
З питань міцності, надійності, довговічності, З питань експлуатаційної безпеки, З питань створення умов для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, З питань інженерного забезпечення, З питань санітарного і епідеміологічного благополуччя населення, З питань охорони праці, З питань екології, З питань пожежної безпеки, З питань техногенної безпеки, З питань енергозбереження, Архітектурно-планувальні рішення
Головний експерт проекту
ШАФІЄВА ОЛЕНА ЮРІЇВНА (АЕ 000191, АЕ 006538 )

Кошторисна документація

Інформацію не зазначено

Кошторисна вартість

Інформацію не зазначено

Кошторисна вартість за чергами

Інформацію не зазначено

Адреса

Адреса Адреса згідно експериментального порядку Наказ
Кіровоградська обл., Кропивницький район, Кропивницька територіальна громада, м. Кропивницький (станом на 01.01.2021), вулиця Преображенська не присвоювалась не призначалась

Інформація про замовників

Правовий статус Назва
Юридична особа ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "УКРСФЕРА" (23099159)

Об’єкти будівництва

Інформацію не зазначено

Відповідальні особи

Посада Напрям експеритизи ПІб
Архітектор Архітектурно-планувальні рішення
Коляда Іван Володимирович (АА 003043, АА 003298, АА 000394)
Відповідальний експерт З питань санітарного і епідеміологічного благополуччя населення
З питань екології
АБРАМЕНКО ІГОР ВОЛОДИМИРОВИЧ (АР 011473, АР 011907, АР 012641, АЕ 004599)
Відповідальний експерт З питань експлуатаційної безпеки
З питань охорони праці
З питань інженерного забезпечення
З питань створення умов для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення
ХОМЕНКО ВАЛЕРІЙ СТЕПАНОВИЧ (АЕ 006590, АЕ 006610, АЕ 000181, АЕ 006932, АЕ 000682)
Відповідальний експерт З питань пожежної безпеки
З питань техногенної безпеки
Бушиленко Анатолій Григорович (АЕ 004516, АЕ 000027, АЕ 007177)
Відповідальний експерт З питань міцності, надійності, довговічності
ШАРУБІН ВАЛЕРІЙ ЛЕОНІДОВИЧ (АЕ 002869, АЕ 004300, АР 019399, АР 001847)
Головний експерт проекту З питань енергозбереження
ШАФІЄВА ОЛЕНА ЮРІЇВНА (АЕ 000191, АЕ 006538)

Інформація про проєктну документацію

Реєстраційний номер
PD01:3999-5527-9007-0382
Орган, що видав
ТОВ "ФОРМАТ ПРОЕКТ" (38928008)
Вид будівництва
Нове будівництво
Перелік видів робіт, виконаних проектувальником (генпроектувальником)
Кількість стадій проектування
Дві стадії
Поточна стадія проектування
проект (П)
Код ДКБС
1211.5 Ресторани та бари
Об'єкт споруджуються із залученням бюджетних коштів, коштів державних і комунальних підприємств, установ та організацій, а також кредитів, наданих під державні гарантії?
Ні
Належність майнових прав на проектну документацію (право змінювати проектну документацію)
Проектувальник
Дата договору на розробку документації
01.09.2022
Номер проектної документації
210-01
Статус документа
Діючий

Додаток до експертного звіту


Проект «Нове будівництво закладу ресторанного господарства (закусочної) з літнім майданчиком та допоміжною будівлею з можливістю обслуговування відвідувачів на автомобілях за адресою: вул. Преображенська, сквер «Центральний», м. Кропивницький, Кіровоградської області» розроблений ТОВ «ФОРМАТ ПРОЕКТ» (генеральний проектувальник) в 2023 році на замовлення ТОВ «УКРСФЕРА». Адреса генерального проектувальника: 02094, м. Київ, вул. Попудренка, буд. 30. Головний інженер проекту – Баб’як Богдан Михайлович (кваліфікаційний сертифікат серія АР № 014397 від 14.06.2021).

Проект розроблений на підставі документів:

·Завдання на проектування від 2023 року;

·Містобудівних умов та обмежень для проєктування об’єкта будівництва, затверджених наказом Управління містобудування та архітектури Кропивницької міської ради № 25 від 18.01.2023;

·Технічного звіту про інженерно-геологічні вишукування, виконаного ФО-П Чорненька Антоніна Станіславівна у 2021 році;

·Технічних умов нестандартного приєднання до електричних мереж електроустановок № ТУ001574210122 1 11 20 2 000000 1 від 21.01.2022 р., виданих ПрАТ «Кіровоградобленерго»;

· Технічних умов на приєднання об’єкту до систем централізованого питного водопостачання та централізованого водовідведення № 2 від 04.01.2022, виданих обласним комунальним виробничим підприємством «Дніпро-Кіровоград» Кіровоградської обласної ради. 

    Метою проекту є нове будівництво закладу ресторанного господарства (закусочної) з літнім майданчиком та допоміжною будівлею з можливістю обслуговування відвідувачів на автомобілях за адресою: вул. Преображенська, сквер «Центральний», м. Кропивницький, Кіровоградської області.

       Клас наслідків (відповідальності) – СС2 (середні  наслідки). Термін експлуатації – 100 років.

    Проектування здійснюється у дві стадії: проект, робоча документація.

        Будівництво здійснюється в одну чергу без виділення пускових комплексів.

   Земельна ділянка під будівництво закладу ресторанного господарства (закусочної) з літнім майданчиком та допоміжною будівлею по вул. Преображенській, сквер «Центральний» в м. Кропивницький площею 0,6377 га., кадастровий номер: 3510100000:29:275:0007, за цільовим  призначенням передбачена для будівництва та обслуговування об’єктів туристичної інфраструктури та закладів громадського харчування.

Кліматичні умови

Будівництво закладу ресторанного типу передбачено проектом в м. Кропивницький Кіровоградської області.

Згідно з ДБН В.1.2-2:2006, зміна №1 "Навантаження та впливи. Норми проектування":

- характеристичне значення снігового навантаження Ро = 1400 Па (4-й район);

- характеристичне значення вітрового навантаження Wo = 450 Па (2-й район);

- коефіцієнт надійності за граничними значеннями снігового та вітрового навантажень=1,14 (термін експлуатації 100 років);

- характеристичне значення рівномірно розподілених навантажень на плити перекриттів, сходів і підлоги на ґрунтах прийняті по ДБН В.1.2-2:2006 зміна №1 згідно табл. 6.2;

   Температура повітря найхолоднішої п’ятиденки забезпеченістю 0,92 мінус 20°С (ДСТУ –Н Б В.1.1-27-2010 "Будівельна кліматологія").

Клас наслідків ( відповідальності ) – СС2 ( середні наслідки ).

Кліматичний район – II (другий), Південно-Східний.

Коефіцієнти надійності за відповідальністю прийняті по табл. 5 ДБН В.1.2-14-2018. Категорія відповідальності несучих конструкцій та їх елементів - "А" згідно п.5.2.1 ДБН В.1.2-14:2018.

Інтенсивність сейсмічного впливу для ділянки будівництва прийнята по карті ЗСР-2004-С (ДБН В.1.1-12:2014, зміна №1 "Будівництво у сейсмічних районах України"). Сейсмічність майданчику оцінюється 5 балами.

Інженерно-геологічні умови

  Інженерно-геологічні вишукування виконані ФОП Чорненька А.С. в 2021 р. (шифр А/139/2021/ІГВ).

  В геологічному розрізі на розвідану глибину до 9,0 м виділено 3 інженерно-геологічні елементи:

  ІГЕ-1 - Насипний шар складений з суміші чорного супіску та будівельних матеріалів (щебінь, бита цегла), ущільнений у природному стані, віком більше 25 років, твердий. Відкрита потужність насипного шару від 2,7 до 4,3 м. У районі свердловини №1 на глибині 1,5 залишки бутового фундаменту. У районі свердловини №6 на глибині 0,4-0,6 м виявлено бетон та цегляна кладка до 3,0 м. У районі свердловини № 8 потужність насипного шару складає 4,3 м;

 ІГЕ-2 - Супісь чорна мулиста, пластична, нижче рівня ґрунтових вод плинна, тиксотропна, водонасичена, слабка, озерно-лімнологічного походження, непросідна. Відкрита у свердловинах № 1, 2, 3, 4, 7, 10. Відкрита потужність від 0,8 (свр. №1) до 2,7 (свр. №2) м;

 ІГЕ-3 - Пісок кварцовий сіро-жовтий, мілкий, алювіального походження, середньої щільності, непросідний, водонасичений, відкритий у всіх свердловинах. Відкрита потужність від 5,0 м.

 Нормативна глибина сезонного промерзання ґрунтів становить 1,01 м.

 Ґрунтові води на ділянці вишукувань відкрито на глибині 3,2-3,4 м від поверхні землі. Водовмісними породами є піски сіро-жовті, мілкі. Ґрунтові води слабо агресивні до портландцементів, та неагресивні до сульфатостійких цементів.

 Інженерно-геологічні умови території відносяться до II (середньої категорії інженерно-геологічної складності). ДБН А.2.1-1:2014 "Інженерні вишукування для будівництва," Додаток "Ж".

Конструктивні рішення

 Проектом передбачено будівництво закладу ресторанного господарства та допоміжної будівлі.

Будівля ресторану - прямокутної форми одноповерхова з розмірами в плані в осях 31,25 х 15,25 м, висота до низу плити покриття - 4,0 м.

Конструктивна схема вирішена у рамному каркасі з монолітного залізобетону. Просторова жорсткість і стійкість каркасу та несуча здатність його елементів забезпечується за рахунок жорсткого з’єднання колон з фундаментами та колон з плитою покриття (горизонтальний диск). Каркас будівлі – два прольоти по 7,625 м, крок колон різний (у зв’язку з технологією закладу) від 4,180 до 15,730 м.

Для будівлі, що проектується прийняті наступні конструкції:

фундаменти – палі гвинтові діаметром 159 мм, довжиною 6 м., ростверки – монолітні залізобетонні, по периметру будівлі влаштовується монолітна залізобетонна фундаментна балка розміром для можливості встановлення стінового огородження. Матеріал конструкцій фундаментів – бетон класу С20/25, F75, W4, арматура класів А500С та А240С по ДСТУ 3760:2019; підготовка – бетон класу С8/10;

колони - монолітні залізобетонні перерізом 600х600 мм та 250х600 мм, з бетону класу С25/30, робоча арматура класу А500С і розподільна класу А240С. Покриття будівлі - монолітна залізобетонна плита товщиною 250мм з капітелями висотою 250 мм. По оси «Б» передбачена монолітна балка висотою 1,05 м з бетону класу С25/30, робоча арматура класу А500С і розподільна класу А240С.

стіни зовнішні не несучі – тришарові – із керамічної цегли КРПв - 1/100/1800/15 ДСТУ Б.В. 2.7-61:2008 на розчині М75, кладка армована сітками із проволоки Ø4Вр1 з чарункою 50х50 мм через 6 рядів, кріплення кладки передбачено по висоті через 1,2 м гнучкими анкерними зв’язками Ø8 мм до колон та кріплення верху стін до перекриття з кроком 2 м, всі анкери передбачені з антикорозійним покриттям, утеплені з фасадної сторони негорючими мінераловатними плитами «FASROCK» (щільність 135 кг/м3) та шар штукатурки.

По периметру будівлі передбачено влаштування пагоди. Пагода має виліт 2,6м та 1,7м. Рами пагоди зварні, з прокатних профілів (сталеві прямокутні труби, двотаври). Матеріал конструкцій – сталь марки С245 по ДСТУ 8539-2015. Кріплення рам пагоди виконано анкерами до плити покриття;

На покрівлі будівлі передбачені металеві рами під встановлення обладнання. Рами мають різний розмір в плані (від 5,1 х 2,69 до 1,565 х 0,7 м), різну висоту (до 0,75 м). Рами зварні, з прокатних профілів.

Розрахунки монолітного залізобетонного каркасу виконано за допомогою розрахункового комплексу ЛИРА-САПР 2012 (R3). Максимальне горизонтальне переміщення каркасу f=0,54 см < fu=h/200=400/200=2,0 см (ДСТУ Б В.1.2-3:2006 «Прогини та переміщення»). Максимальний прогин плити покриття f=19 мм < fu=L/250= 7625/250=30.

Для металевих рам передбачений захист від корозії: фарбування двома шарами ПФ-115 по ГОСТ 6465-79 по одному шару ґрунтовки ГФ-021 по ГОСТ 25129-82.

Рами приєднуються до плити покриття за допомогою анкерів фірми «Hilti» (анкер HST М12 115/20).

Також на покрівлі встановлюються металеві опори під повітропроводи. Опори - у вигляді плоских вертикальних П-подібних рам. Також виконані з прокатних профілів.

Максимальна висота опор 1,06 м. Опори приєднуються до плити покриття за допомогою анкерів HST М12 115/20. Антикорозійний захист аналогічний рамам. Матеріал конструкцій – сталь марки С245 по ДСТУ 8539-2015

Допоміжна будівля - прямокутної форми одноповерхова з розмірами в плані в осях 7,67 х 12,89 м, висота до низу плити покриття - 3,2 м.

Конструктивна схема вирішена у рамному каркасі з монолітного залізобетону. Просторова жорсткість і стійкість  каркасу в цілому та несуча здатність його елементів забезпечується за рахунок жорсткого з’єднання колон з фундаментами та колон з плитою покриття (горизонтальний диск). Для будівлі, що проектується прийняті наступні конструкції:

фундаменти – палі гвинтові діаметром 159 мм, довжиною 6 м., ростверки – монолітні залізобетонні, по периметру будівлі влаштовується монолітна залізобетонна фундаментна балка розміром для можливості встановлення стінового огородження. Категорія відповідальності – А. Матеріал конструкцій фундаментів – бетон класу С20/25, F75, W4, арматура класів А500С та А240С по ДСТУ 3760:2019; підготовка – бетон класу С8/10;

колони - монолітні залізобетонні перерізом 300х300 мм, з бетону класу С25/30, робоча арматура класу А500С і розподільна класу А240С; покриття будівлі - монолітна залізобетонна плита товщиною 250мм, з бетону класу С25/30, робоча арматура класу А500С і розподільна класу А240С;

стіни зовнішні не несучі – тришарові – із пінобетонних блоків, утеплені з фасадної сторони негорючими мінераловатними плитами «FASROCK» та шар штукатурки;

покрівля – плоска, з застосуванням рулонних матеріалів, із внутрішнім водостоком.

Генеральний план.

       Генеральним планом передбачені зони розміщення в’їздів-виїздів та пішохідних підходів на територію об’єкту.

       Під’їзд на територію закладу ресторанного господарства (на смугу обслуговування водіїв  на легкових автомобілях) організовано з вул. Преображенської з подальшим  виїздом на вулицю Велика Перспективна. 

  Проїзд-під’їзд вантажних автомобілів доставки, сміттєвозів та пожежних машин передбачено по вул. Преображенській –з можливістю тимчасової зупинки автомобілів на існуючій проїзній частині вулиці з одностороннім рухом.  При цьому  під’їзд пожежних автомобілів забезпечується з поздовжньої сторони будівель (на відстані 5-7м) – при умові вільного доступу пожежно-рятувальних підрозділів до будівель – без огорож, рядової посадки дерев.

      Рух легкового автотранспорту по смузі «Драйву» – односторонній. Геометрія та параметри проїздів - відповідають вимогам МБУ та нормативно-технологічним вимогам об’єкту.

      Місткість зали об’єкту (згідно з нормами) складає– 99 місць.  

    В проектних рішеннях передбачена тимчасова автостоянка на 10 м/місць, (в т. ч. 1 м/місце для автомобілів інвалідів) - на проїзній частині вул. Преображенської. 

   В проектних рішеннях збережені існуючі пішохідні сполучення із території прилеглих вулиць та житлових кварталів з об’єктом проектування та передбачено  влаштування додаткового пішохідного доступу на запроектовану систему тротуарів та майданчиків на території об’єкту.

Архітектурно-планувальні рішення.

Проектом передбачено будівництво закладу ресторанного господарства та допоміжної будівлі.

   Заклад ресторанного харчування передбачається проектом як одноповерхова споруда. 

       Вхід в будівлю безпосередньо з мощення.

    Планувальна структура закладу має чітке функціональне зонування по групам приміщень:

-              обідня зала, вбиральні для відвідувачів в тому числі вбиральня для інвалідів;

-               зона виробничих приміщень, яка включає, кухню, роздаточну зону, зону мийки кухонної посуди, дільниця для приготування салатів, вікна прийому та видачі замовлень, кімнати менеджера, морозильну і холодильну камери, комору, зони мультиплексу і пральні, камеру сміття та відходів та технічне приміщення;

-                   приміщення санітарно-побутового призначення  -  гардеробні персоналу, вбиральні персоналу, душові та кімнату персоналу.

     Вирішення планування санвузла персоналу для кількості і категорії робітників згідно з завданням на проектування, а також душових, мають специфічні властивості характерні для ресторанів “McDonald’s” (Рукомийник в санвузлі тільки для осіб, які користуються санвузлом). Рукомийник для категорії робітників 1А встановлено в безпосередній близькості від робочих місці (на вході в кухню).

    В гардеробі персоналу передбачено встановлення двоярусних шаф тільки для вуличного одягу на кількість персоналу, згідно завдання на проектування.

      Вхід в комору, технічне приміщення та сміттєкамеру передбачено крізь вогнетривкі двері 2 типу.

     Розвантаження морозильної і холодильної камер передбачено крізь коридор в кухню.

      Всі зони і групи об’єднані коридорами, проходами. В основі такого вирішення є функціонально-технологічна схема, складена у відповідності зі стандартами закладів харчування.

       Допоміжна будівля передбачається проектом як одноповерхова споруда.           

        Допоміжна будівля передбачена для ослуговування специфічних елементів фонтану ( перепрограмування, зміна частоти струменю, світової гами) тощо.

        Обслуговування передбачається спеціалізованою компанією.

  В допоміжній будівлі проектом передбачається розміщення наступних приміщень:

- приміщення тестування обладнання фонтану;

- санвузол;

- електрощитова;

- приміщення персоналу

Доступність для маломобільних груп населення.

    Ухили пішохідних доріжок і тротуарів, що призначаються для користування інвалідами на кріслах-колясках не перевищують повздовжні – 0,5%, поперечні - 1%.

  Місце для стоянки особистих автомобілів інвалідів виділено спеціальною розміткою. На головному вході в будівлю запроектовані поручні для інвалідів, зовнішні двері до будівлі без порогу.

  При розробці планувальних рішень комплексу забезпечено геометричні параметри комфортного та безпечного руху інвалідів та маломобільних груп населення, а саме:

- Зони для розміщення крісла-коляски мають ширину не менше 0,9 м і довжину не менше 1,5 м. Смуги руху при односторонньому русі передбачено не менше 1,5 м.

- Розміри площадки для повороту крісла-коляски на 90° забезпечені не менше 1,3 м х 1,3 м, для повороту на 180° - не менше 1,3 м х 1,5 м, для розвороту на 360° - не менше1,5 м х 1,5 м.

- Санвузли для інвалідів передбачені шириною  не менше ніж- 1,65 м, глибиною – 1,0 м. Двері шириною 1,0 м, відчиняються назовні.

Технологічні рішення.

  Проектований об’єкт є закладом громадського харчування, заснованим на принципі швидкого обслуговування населення.

    Обідня зала запроектована на 99 посадочних місць. Крім цього проектом передбачається можливість обслуговування клієнтів на автотранспорті, через вікна драйву, не виходячи з автомобіля.

  Процес приготування їжі в закладі громадського харчування полягає в доготуванні напівфабрикатів.

  Виробничі потужності закладу громадського харчування забезпечують можливість обслуговування до 1500 відвідувачів на добу, згідно бізнес плану замовника.

      Загальна кількість страв, що виготовляються в один день, проектом передбачена 3000 одиниць.

    Площі приміщень закладу громадського харчування визначені, виходячи з умови розміщення необхідного технологічного обладнання і робочих місць, а також забезпечення необхідних проходів.

      Набір обладнання прийнятий за даними підрядників на постачання обладнання, а також з урахуванням розміщення аналогічного обладнання в інших закладах громадського харчування підприємства.

    Площі комори для збереження сухих продуктів, холодильників, морозильників холодильної та морозильної камер, в які завантажуються напівфабрикати високого ступеня готовності, визначені за умови збереження тижневого запасу напівфабрикатів.

  Доставка продукції до закладу здійснюється спеціальним автомобілем, завантаження - крізь коридор. Завантаження здійснюється один раз в 5-8 днів (по мірі необхідності) в нічну зміну. Розвантаження автомобіля здійснюється протягом однієї години. Приміщення в закладі запроектовані таким чином, щоб не було перетину продуктів та сміття.

  Компонування технологічного обладнання кухні закладу громадського харчування забезпечує поточність технологічного процесу готування їжі. Компонування технологічного обладнання кухні закладу громадського харчування забезпечує поточність технологічного процесу готування їжі.

     Асортимент готових страв складається з «Основного меню» (Сандвічі, Продукти, смажені у фритюрі, Салати, Десерти, Напої), а також страв програми «Сніданки в Закладі» (Страви з яєць). Асортимент є стандартним для  всіх  Закладів компанії.

       Страви готуються за фірмовою рецептурою Закладу, на яку розроблені нормативні документи - Технологічні картки.

       Організація технологічних процесів, розміщення технологічного устаткування, організація робочих місць забезпечує безпечну експлуатацію обладнання.

       Загальна кількість працюючих у пункті  – 36 чоловік. З них – 19 чоловіків і 16 жінок. У максимальну зміну працює – 17 чоловік, з них по групі виробничих процесів 1А – 11 чоловік, у 2 суміжних змінах працює до 29 чоловік (50% чоловіків).

Інженерне забезпечення.

         Водопостачання.

     Джерелом водопостачання закладу ресторанного господарства та допоміжної будівлі є зовнішні мережі водопроводу.

Будівля закладу ресторанного господарства обладнується внутрішніми мережами холодного, гарячого і циркуляційного водопроводу із поліпропіленових труб та трубопроводами для транспортування доочищеною та помякшеною водою для приготування їжі та напоїв. 

Допоміжна будівля обладнується господарства обладнується внутрішніми мережами холодного, гарячого водопроводу із поліпропіленових труб.

     Гаряче водопостачання закладу ресторанного господарства – децентралізоване.

     Приготування гарячої води передбачається за допомогою теплового насосу та супутнього обладнання фірми Hitachi. Як резервне джерело гарячого водопостачання передбачається встановлення електрокотла.

      Гаряче водопостачання допоміжної будівлі – децентралізоване. Приготування гарячої води передбачається за допомогою теплового насосу. Як резервне джерело гарячого водопостачання передбачається встановлення електричного котла.

      Обліки споживаної води обох будівель закладу здійснюються лічильником води. Додатково встановлюються водоміри для обліку гарячої води та для обліку води на полив.

        Водовідведення.

     Стічні води від трапів, унітазів, умивальників, душових скидаються до зовнішніх мереж каналізації.

   Стічні води від технологічного устаткування мийки кухонного посуду надходять на попереднє очищення у внутрішній жировловлювач, а потім з трапами, розташованими в кухні, скидаються через випуск виробничої каналізації до зовнішніх мереж каналізації. На випуску виробничої каналізації передбачається встановлення зовнішнього жировловлювача.

  Підключення приладів технології кухні здійснюється з розривом струменю.

  Для відводу атмосферних вод з покрівлі будівлі передбачена система внутрішніх водостоків зі скиданням до зовнішніх мереж дощової каналізації.

     Внутрішні мережі монтуються з полівінілхлоридних  труб.

       Опалення.

    Заклад ресторанного господарства Джерело теплопостачання – електричні мережі.

Опалення приміщень передбачається комбіноване: повітряне, поєднане з припливною вентиляцією та опалення на базі електроконвекторів. Окрім повітряного опалення, поєднаного з припливною вентиляцією для опалення приміщень застосовується мультизональна система з блоками касетного та настінного типу. Передбачене додаткове встановлення електроконвекторів (приміщення персоналу, вікна прийому і видачі замовлень) та електричної теплої підлоги (приміщення гардеробних).

      Допоміжна будівля Джерело теплопостачання – електричні мережі.

Окрім повітряного опалення, поєднаного з припливною вентиляцією, для опалення приміщень застосовуються електроконвектори. У нічному режимі перебачено чергове опалення тільки від електроконвекторів, вентиляційна установка буде вимикатися.

Вентиляція. Кондиціонування.

 Заклад ресторанного господарства. Місце розташування вентиляційного та холодильного обладнання – покрівля споруди.

  Припливне повітря обробляється в дахових кондиціонерах, обладнанних секціями електронагріву і секціями безпосереднього охолодження/нагріву від своїх компресорно-конденсаторних блоків з опціями теплового насосу та припливній установці з перехресним рекуператором. З метою економії енергоресурсів передбачено використання рециркуляційного повітря та повітря після рекуператора.

З метою забезпечення нерозповсюдження запахів від роботи харчоблоку передбачений підпір в обідньому залі та розрідження в кухні закладу, а також на всіх підключеннях витяжної вентиляції над тепловим технологічним обладнанням передбачається встановлення ультрафіолетових фільтрів.

Витяжка від кухонного обладнання (грилі, фритюрниці, комбо, мийна) виконується витяжною системою. Витяжка з допоміжних приміщень виконується за допомогою витяжних вентиляторів

Для запобігання прориву зовнішнього повітря передбачено встановлення завіс у приміщеннях: залу, коридорі , вікнах прийому та видачі замовлень.

Прокладка припливних і витяжних повітроводів, в межах закладу   виконується скрито в межах підвісної стелі.

 Матеріал повітроводів – оцинкована сталь.

    Допоміжна будівля. Опадення закладу передбачається повітряне, поєднане з припливною вентиляцією. Джерело теплопостачання – електричні мережі.

       Місце розташування вентиляційного та холодильного обладнання – покрівля споруди.

 Розхід повітря по приміщенням допоміжної будівлі приведений на принциповій схемі повітряних потоків. Для зниження рівня інсоляції (сонячної радіації) через засклені двері та вітрини перотом передбачено встановлення сонцезахисних козирків та нанесення тепловідбивної плівки та заповнення склопакетів інертним газом.

Матеріал повітроводів – оцинкована сталь.

       Холодопостачання.

    Заклад ресторанного господарства. Джерела холодопостачання – компресорно-конденсаторні блоки з опцією теплового насосу  та зовнішній блок мультизональної системи, що розташовані на покрівлі споруди.

    Споживачами холоду являються секції охолодження установок П1, П2, внутрішні блоки мультизональної системи (K1-K14), холодильна та морозильна камера.

   Для холодопостачання мультиплексу, холодильної та морозильної камер передбачається встановлення комплектних компресорно-конденсатних блоків.

  Холодоносій в системах холодопостачання –  озонобезпечний  хладогент R410А.

  Трубопроводи систем холодопостачання ізолюються матеріалом «K-flex», товщиною 12 мм. Матеріал трубопроводів мультизональної та спліт систем – мідь.

   Допоміжна будівля. Джерела холодопостачання – компресорно-конденсаторний блок з опцією теплового насосу, який працює на вентустановку та зовнішні блоки спліт-системи, що розташовані на покрівлі споруди.

     Споживачами холоду являється секція охолодження вентустановки та внутрішні блоки спліт-системи. 

      Електротехнічні рішення.

Електрообладнання. Категорія надійності електропостачання закладу ресторанного господарстваІІ. Напруга мережi 380/220 В з глухозаземленною нейтраллю.

   Для прийому та розподілення електроенергії в закладі  передбачено встановлення ввідно-розподільчого щита та комплектного головного розподільчого щита фірми  “VITAL Corporation”.

  Панель головного розподільчого щита розділена на секції для кухонного обладнання, внутрішнього освітлення і електропостачання. На даному щиті розміщуються апарати захисту і керування всіма струмоприймачами закладу (автоматичні вимикачі, пускачі і т.д.).

  Ввідно-розподільчий щит та головний розподільчий щит встановлюються в електрощитовій. Ступінь захисту щитів IP 21.

  Система захисного заземлення прийнята типу TN-С-S у відповідності до діючих державних будівельних норм.

    Для організації 3-х та 5-ти провідної системи електропередач передбачається фундаментний заземлювач по периметру будівлі - сталь полосова оцинкована 40х4мм, (враховується архітектурно-будівельним розділом проекту).

    Від заземлювача архітектурно-будівельним розділом проекту передбачається два вивода з оцинкованої сталі перерізом 40х4мм до ввідно-розподільчого щита ВРЩ-1 закладу.

   Також проектом передбачені заходи проти статичної електрики. Металеве та електропровідне обладнання, трубопроводи, вентиляційні короби та кожухи термоізоляції трубопроводів та апаратів повинні являти собою по всій довжині безперервний ланцюг, котрий в межах будівлі повинен бути приєднаний до шини PE не менше ніж в двох місцях.

Електрообладнання допоміжної будівлі Категорія надійності електропостачання– ІІІ. Напруга мережi 380/220 В з глухозаземленною нейтраллю.

    Для прийому та розподілу електроенергії між струмоприймачами в допоміжній будівлі  електрощитової передбачено встановлення комплектного головного розподільчого щита фірми  “VITAL Corporation”.

     Живлення споживачів пожежної сигналізації, оповіщення про пожежу, охоронної сигналізації та системи довибухонебезпечної концентрації паливних газів забезпечується від двох джерел живлення (зовнішня мережа 0,4 кВ і автономне джерело резервного електроживлення з влаштуванням вбудованої в прилади системи АВР).    

      Електроосвітлення. Проектом передбачається система робочого і аварійного евакуаційного освітлення на напрузі 220 В. Типи світильників та електропроводки вибрані у відповідності із класами середовищ приміщень по ПУЕ.

        Живлення робочого і аварійного евакуаційного освітлення здійснюється від різних секцій 0,4 кВ окремими лініями від комплектного головного розподільчого щита.

    Проектом передбачено підключення секції аварійного освітлення від мережі 220 В або від джерела безперебійного живлення.

  Близкавкозахист. Проектом передбачена система блискавкозахисту. Призначена для захисту від прямих ударів блискавки та являє собою зовнішню систему заходів, які застосовуються для скорочення матеріальних збитків та уникнення виникнення пожеж, обумовлених ударами блискавки в будівельні конструкції.

Пожежна безпека.

  Зовнішнє пожежогасіння об’єкту забезпечується від існуючих пожежних гідрантів, що встановлені на існуючій зовнішній мережі водопроводу.

  Приміщення закладу передбачено обладнати системами автоматичної пожежної сигналізації, керування евакуюванням людей в частині систем оповіщення про пожежу та покажчиків напрямку евакуювання.        

        При отриманні сигналу «Пожежа» система пожежної сигналізації видає керівні сигнали на відключення систем вентиляції.

     Для гасіння пожеж при загорянні жиру в зонах з кухонним обладнанням проектом передбачено влаштування, спеціалізованої для такого виду загорянь, модульної системи локального пожежогасіння,.

          Приміщення закладу забезпечено шляхами евакуації.

          Заклад обладнується телефонним зв’язком міської телефонної мережі.

          Проект в цілому відповідає вимогам норм і правил з пожежної та техногенної безпеки.

Охорона праці. Захист від шуму

      Джерелом шуму являються вентилятори кондиціонера та витяжних систем. Під час роботи установок виникає аеродинамічний та механічний шум.

          Для зменшення шуму до нормативного рівня проектом передбачається:

-                  швидкість повітря в повітроводах в межах малошумної (4/6м/сек);

-                    приєднання вентобладнання до повітроводів за допомогою гнучких вставок;

-                     застосування в проекті обладнання “Rosenberg” з низьким рівнем шуму;

-                     обладнання витяжних та припливних систем глушниками шуму.

-                     підбір швидкостей вентиляторів в малошумному діапазоні;

-                          виконання ізоляції повітроводів;

           Охорона праці працівників забезпечується:

· створенням умов для дотримання комплексної безпеки будівництва;

· дотриманням із боку генеральної і субпідрядних організацій трудового законодавства, зокрема щодо створення безпечних умов праці, здорових умов відпочинку працівників, тривалості робочого тижня, розпорядку робочого часу тощо;

·        вжиттям заходів із забезпечення безпеки під час облаштування і утримання будівельних майданчиків і виконання будівельно-монтажних робіт, передбачених у нормативних документах із безпеки будівництва (ДБН А.3.2-2-2009) та у ПОБ на будівництво об’єкта;

·        інформування та інструктаж працівників щодо дій, необхідних у разі виникнення аварійних ситуацій;

·        проведення інструктажів з питань охорони праці;

·   наявність в будівельної організації Дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки;

· повідомлення про початок робіт відповідних контролюючих органів;

· визначення переліку робіт підвищеної небезпеки під час будівництва;

·        вимоги до проведення робіт підвищеної небезпеки;

· призначення під час будівництва відповідальних осіб, за організацію безпечного виконання робіт, експлуатацію та технічний стан устаткування, механізмів;

· видачу нарядів-допусків на виконання робіт підвищеної небезпеки та ведення Журналу реєстрації видачі нарядів-допусків;

· влаштування до початку будівництва захисних сигнальних огороджень зон постійно діючих небезпечних виробничих факторів;

·        забезпечення працівників спецодягом;

·        влаштування заземлення об’єктів будівництва та устаткування.

Безпечні умови праці працюючих під час експлуатації та обслуговування устаткування, забезпечуються прийнятими в проекті об’ємно-планувальними та конструктивними рішеннями, організацією технологічного процесу, системами вентиляції, водозабезпечення та електропостачання.

Охорона праці та техніка безпеки забезпечуються виконанням технічних та організаційних заходів, згідно із діючими санітарними нормами проектування промислових підприємств, правилами техніки безпеки при роботі в електроустановках споживачів, правилами техніки безпеки при експлуатації, а саме:

·    організацією технологічних процесів відповідно до вимог діючих санітарних норм, механізацією та автоматизацією важких і небезпечних робіт;

·    видачею працівникам необхідних засобів індивідуального захисту (спеціального одягу, взуття, захисних касок тощо);

·    виконанням заходів із колективного захисту робітників (огорожі, природне та штучне освітлення відповідно до ДБН В.2.5-28-2018, вентиляція, захисні та запобіжні пристрої і пристосування тощо);

· наданням санітарно-побутових приміщень та обладнання, організацією санітарнопобутового та медичного обслуговування (зокрема, проведенням попередніх та періодичних медичних оглядів) відповідно до діючих норм і характеру виконуваних робіт.

  До виконання робіт по експлуатації та обслуговуванню устаткування допускаються повнолітні особи після проходження медичного огляду відповідно до наказу МОЗ України від 21.05.2007 р № 246 «Про затвердження Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій».

     До експлуатації спецустаткування допускаються особи, які пройшли інструктаж на робочому місці та відповідне стажування.

  Для працюючих в магазині передбачені санітарно-побутові  приміщення.

        Всі приміщення магазину, торгове і механічне устаткування повинні утримуватися в чистоті з обов’язковою обробкою спеціальними розчинами.

     Екологічна безпека та санітарно-епідеміологічне благополуччя.

      Проектом передбачений ряд заходів, що виключають можливі негативні впливи на навколишнє середовище в період будівництва і наступної експлуатації комплексу:

-                          застосування екологічно чистих будівельних технологій;

-                          запобігання забруднення ґрунтових вод;

-                          застосування сертифікованого технологічного і тепломеханічного устаткування з високими експлуатаційними показниками і мінімальними забруднюючими викидами;

-                          використання сучасних енергозберігаючих технологій у системах опалення і вентиляції;

-                          використання екологічно чистих будівельних і оздоблювальних матеріалів.

   Проектними рішеннями генерального плану забезпечуються нормативні санітарні і пожежні розриви між будинками і спорудами.

       Прийняті технологічні рішення не погіршують існуючий шумовий режим.


Енергозбереження та енергоефективність.

Клас енергоефективності будівлі – С.

        Проектом передбачені енергозберігаючі заходи, а саме:

- опір теплопередачі зовнішніх огороджуючих конструкцій відповідає нормативним вимогам;

- застосування LED-світильників та світильників з дзеркальними відбивачами і енергозберігаючих люмінесцентних ламп;

- включення світильників рядами при зменшенні денного освітлення в залежності від часу доби;

- автоматичне керування зовнішнім освітленням, підсвітки малих архітектурних форм з частковим відключенням світильників в нічні години;

-         застосування для проводки в приміщеннях кабелів із мідними жилами;

-         облік електроенергії та води;

- компенсація реактивної потужності, шляхом установки комплектної конденсаторної установки;

-         автоматичне управління системи опалення та кондиціонування;

-         автоматичне регулювання температури припливного повітря;

- використання рециркуляційного повітря та повітря після рекуператора;

-    блокування роботи теплових завіс з датчиком положення дверей;

-         встановлення водо лічильників;

- застосування ефективних теплоізоляційних матеріалів на повітроводах та трубопроводах.

   В процесі розгляду проекту «Нове будівництво закладу ресторанного господарства (закусочної) з літнім майданчиком та допоміжною будівлею з можливістю обслуговування відвідувачів на автомобілях за адресою:вул. Преображенська, сквер «Центральний», м. Кропивницький, Кіровоградської області» спеціалістами ТОВ «Перша будівельна експертиза» зроблено ряд зауважень та пропозицій, які були доведені письмово до замовника

В проект внесені зміни та доповнення, основними з яких є:

· доопрацьовані рішення в конструктивній частині проекту;

· доопрацьовані рішення в частині пожежної, техногенної безпеки;

· доопрацьовані електротехнічні рішення;

· доопрацьовані та уточнені архітектурні рішення;

· доопрацьовані рішення в частині інженерного забезпечення та рішення в частині забезпечення економії енергії;  

· доопрацьовані рішення з охорони праці.


Розділи