1 редакція від 02.03.2023 2 редакція від 17.03.2023

Основна інформація

Тип документу
Експертиза проекту
Реєстраційний номер в ЄДЕССБ
EX01:9679-7548-1586-6574
Версія документу
№1
Статус реєстрації
Зареєстровано (внесено реєстратором)
Статус документу
Діючий
Документ
№221115-02/А від 01.03.2023
Орган, що видав
ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ПЕРША БУДІВЕЛЬНА ЕКСПЕРТИЗА" (41134902) Версія №2 Статус (поточна)
Назва об’єкта
"Нове будівництво готельного комплексу та закладів громадського харчування ''Підгір’я'', розташованого за адресою: село Поляниця, Поляницька територіальна громада Надвірнянського району Івано-Франківської області"
Код проектної документації
PD01:8786-8587-7652-8310 №№ 18/07/22 від 2022-07-18 (видав Товариство з обмеженою відповідальністю "АРТКЛІМАТ") / Наявні експертизи: EX01:9679-7548-1586-6574
Напрям експертизи
З питань міцності, надійності, довговічності, Архітектурно-планувальні рішення, З питань санітарного і епідеміологічного благополуччя населення, З питань пожежної безпеки, З питань техногенної безпеки, З питань експлуатаційної безпеки, З питань охорони праці, З питань енергозбереження
Головний експерт проекту
ШАРУБІН ВАЛЕРІЙ ЛЕОНІДОВИЧ (АЕ 002869, АЕ 004300, АР 019399, АР 001847 )

Кошторисна вартість

Інформацію не зазначено

Кошторисна вартість за чергами

Інформацію не зазначено

Адреса

Адреса Адреса згідно експериментального порядку Наказ
Івано-Франківська обл., Надвірнянський район, Поляницька територіальна громада, с. Поляниця (станом на 01.01.2021) , участок Вишні не присвоювалась не призначалась

Інформація про замовників

Правовий статус Назва
Юридична особа ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ГЕПАРД КАРПАТ" (42957972)

Об’єкти будівництва

Інформацію не зазначено

Відповідальні особи

Посада Напрям експеритизи ПІб
Відповідальний експерт З питань енергозбереження
Паламарюк Віталій Іларійович (СІ- 00104, АЕ 005777, АЕ 004852)
Відповідальний експерт З питань експлуатаційної безпеки
З питань охорони праці
СКОРОБОГАТОВ ВІКТОР ВОЛОДИМИРОВИЧ (АЕ 004925)
Відповідальний експерт З питань пожежної безпеки
З питань техногенної безпеки
РОМАЩЕНКО ОЛЕКСАНДР АНАТОЛІЙОВИЧ (АЕ 005337, АЕ 004772, АЕ 007203)
Відповідальний експерт З питань санітарного і епідеміологічного благополуччя населення
ДМИТРЕНКО ЛЮДМИЛА ІВАНІВНА (АЕ 006554, АЕ 002546)
Архітектор Архітектурно-планувальні рішення
Мигловець Оксана Андріївна (АА 004794)
Головний експерт проекту З питань міцності, надійності, довговічності
ШАРУБІН ВАЛЕРІЙ ЛЕОНІДОВИЧ (АЕ 002869, АЕ 004300, АР 019399, АР 001847)

Інформація про проєктну документацію

Реєстраційний номер
PD01:8786-8587-7652-8310
Орган, що видав
Товариство з обмеженою відповідальністю "АРТКЛІМАТ" (35962549)
Вид будівництва
Нове будівництво
Перелік видів робіт, виконаних проектувальником (генпроектувальником)
Кількість стадій проектування
Дві стадії
Поточна стадія проектування
проект (П)
Код ДКБС
1211.1 Готелі
Об'єкт споруджуються із залученням бюджетних коштів, коштів державних і комунальних підприємств, установ та організацій, а також кредитів, наданих під державні гарантії?
Ні
Належність майнових прав на проектну документацію (право змінювати проектну документацію)
Замовник
Дата договору на розробку документації
18.07.2022
Номер проектної документації
№ 18/07/22
Статус документа
Діючий

Додаток до експертного звіту

Проект "Нове будівництво готельного комплексу та закладів громадського харчування ''Підгір’я'', розташованого за адресою: село Поляниця, Поляницька територіальна громада Надвірнянського району Івано-Франківської області", розроблений ТОВ ''АРТКЛІМАТ''  (генеральний проектувальник) в 2022 році на замовлення ТОВ ''ГЕПАРД КАРПАТ''.

Головний архітектор проекту – Полякова Людмила Олександрівна (кваліфікаційний сертифікат архітектора – серія  АА № 004908 від 07.10.2021р.; напрямок – архітектурне об’ємне проектування).

Проект розроблений на підставі документів:

-         Містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки № 146-МУО-971 від 28.10.2022р., реєстраційний номер ЄДЕССБ MU0l:8888-5709-5943-0687;

-         Завдання на проектування, затверджене ТОВ ''ГЕПАРД КАРПАТ'';

-         Технічного звіту щодо інженерно-геологічних вишукувань, що виконаний ФОП Совін Богдан Орестович у 2022 році (кваліфікаційний сертифікат серія АР №012044 від 02.06.2017р.).

-         Технічні умови на інженерне забезпечення:

·          ТУ №50015261/459 від 18.07.2022 р. на приєднання до електричних мереж електроустановок, видані АТ "ПРИКАРПАТТЯОБЛЕНЕРГО".

Проектними рішеннями передбачено розміщення будівлі готелю та відкритих майданчиків автостоянки для легкових автомобілів. Інші об’єкти являють собою малі архітектурні форми, пересувні вироби та підземні інженерні споруди..

Клас наслідків (відповідальності) – СС2 (середні наслідки).

Ділянка проектування має трапецієвидну форму, що примикає до сусідньої ділянки, на якій знаходиться Вілла Олена. На території кадастрової ділянки знаходиться існуюча садиба ''Маленька Швейцарія''. Площа ділянки проектування складає 0.68 га

Кліматичні умови

Згідно з ДБН В.1.2-2:2006, зміна №1 "Навантаження та впливи. Норми проектування":

- характеристичне значення снігового навантаження Ро = 1600 Па (5-й район);

- характеристичне значення вітрового навантаження Wo = 500 Па (3-й район);

- коефіцієнт надійності за граничними значеннями снігового та вітрового навантажень ɣ_fm=1,14 (термін експлуатації 100 років);

Температура повітря найхолоднішої п’ятиденки забезпеченістю 0,92 мінус 24 °С (ДСТУ –Н Б В.1.1-27-2010 "Будівельна кліматологія").

Кліматичний район – ІІІ (А), Українські Карпати.

Коефіцієнти надійності за відповідальністю прийняті по табл. 5 ДБН В.1.2-14-2018. Категорія відповідальності несучих конструкцій та їх елементів "А" згідно п.5.2.1 ДБН В.1.2-14:2018.

Інтенсивність сейсмічного впливу для ділянки будівництва прийнята по карті ЗСР-2004-С (ДБН В.1.1-12:2014, зміна №1 "Будівництво у сейсмічних районах України"). Сейсмічність майданчику оцінюється 6 балами при ІІ-ій категорії за сейсмічними властивостями. Грунти ІГЕ-5 відносяться до І (першої) категорії.

Інженерно-геологічні умови

Інженерно-геологічні вишукування виконані ФОП Совін Богдан Орестович у 2022 році (кваліфікаційний сертифікат серія АР №012044 від 02.06.2017р.).

В геологічному відношенні сучасні форми рельєфу району запроектованих робіт складені четвертинними суглинистими відкладами делювіального походження, елювієм вивітрілої зони флішових відкладів верхнього палеогену та власне флішовими відкладами верхнього палеогену.

В результаті проведених польових та лабораторних визначень ґрунтів, виділені наступні інженерно-геологічні елементи (ІГЕ):

ІГЕ-1 Насипний грунт

ІГЕ-2 Суглинок півтвердий

ІГЕ-3 Суглинок тугопластичний

ІГЕ-4 Елювій флішових відкладів

ІГЕ-5 Флішові відклади.

В зв'язку, з тим що ділянка проектованого будівництва знаходиться на схилі гори, було проведено розрахунок стійкості схилу по інженерно-геологічних розрізах 1 -1 і 2 - 2.

Для кожного інженерно-геологічного розрізу було вибрано по два варіанти розрахунку стійкості схилу.

Для розрізу 1 -1 перший можливий зсув розглядався по лінії 1-1, це зсув ґрунтів ІГЕ-1 та ІГЕ-2 по елювію флішових відкладів (ґрунті ІГЕ-4). Визначений коефіцієнт стійкості схилу η = 2,77. Другий розрахунок проведено по лінії 2-2, коефіцієнт стійкості схилу в даному випадку складає 2,78. З цього можна зробити висновок, що схил в районі інженерно-геологічного розрізу 1 -1 знаходиться в стійкому стабільному стані.

Для розрізу 2-2 також розрахунок стійкості схилу виконувався по двох лініях, по лінії 3-3, можливий зсув суглинків напівтвердих ІГЕ-2 та суглинків тугопластичних ІГЕ-3 по елювію флішових відкладів ІГЕ-4. Та по лінії 4-4, можливий зсув ґрунтів ІГЕ-2, ІГЕ-3 та ІГЕ-4 по покрівлі флішових відкладів ІГЕ-5. Коефіцієнти стійкості схилу в даному випадку відповідно складають 2,52 та 2,89. В районі інженерно-геологічного розрізу 2-2 схил також знаходиться в стійкому стані.

При будівництві готелю на даному схилі на ґрунти ІГЕ-2, 3, 4 буде передаватися додаткове навантаження від ваги споруди, приблизно 45т на м. пог., тоді можливе порушення стійкості схилу і розвиток зсувних процесів.

Категорія складності інженерно-геологічних умов ділянки згідно ДБН А-2.1-1:2014 -II (друга).

 

Конструктивні рішення

Споруда готельного комплексу складається з 9-ти поверхів. Три підземні поверхи врізаються в схил в північно-східному напрямку, та мають багатокутну форму в плані, завдовжки 68,0 м., вздовж схилу, та 29,0 м., завдовжки в поперек схилу. Інші шість поверхів – наземні, в плані мають трапецієвидну форму 29,0 на 31,0 м.

Каркас споруди передбачений із залізобетонних плит перекриття, обпертими на залізобетонні пілони, залізобетонних  колон, круглими колонами діаметром  (в зонах влаштування чаші басейну) та залізобетонними стінами. Просторова жорсткість споруди в поперечному та повздовжньому напрямі забезпечується горизонтальними дисками жорсткості (плитами перекриття) та діафрагмами жорсткості – ліфтовими шахтами та залізобетонними стінами.

Для підтримки ґрунту котловану передбачена підпірна стіна по всій лінії врізання будівлі в схил. Дана підпірна стіна являє собою два ряди буро набивних паль діаметром 620...820 мм, довжиною 20,0 м., з консольною її частиною в 11,25 м, відстань між рядами паль в осях складає 3,2 м. Відстань між внутрішніми стінками паль складає 2,38 м., що є меншим ніж 3d паль. Об’єднання паль запроектовано ростверком висотою 0,5...0,8 м, з жорстким защемленням паль в ньому. Між палями запроектовано залізобетонні забірки вздовж всієї внутрішньої сторони підпірної стіни. Розрахунок підпірної стіни з буро набивних паль виконаний за допомогою ПК ЛІРА –САПР 2019 R2.

Окремі конструктивні елементи:

Фундаменти – пальові. Палі буро-набивні, залізобетонні в обсадних трубах діаметром 420мм та 620 мм. Основою паль прийнятий шар ІГЕ-5  (флішові відклади) з наступними фізико-механічними характеристиками:

С = 70 КПа, φ = 26°, Е= 28 МПа (дані отримані на сусідній ділянці).

Довжина паль 6,0м та 8,0 м, спряження паль з ростверком прийняте – шарнірне. Обсадні труби після влаштування паль демонтуються.

Ростверк – об'єднуючий палі, монолітний залізобетонний, перерізом 500 мм.

Матеріал конструкцій паль та ростверку – бетон класу С20/25, W6, F100, арматура класу А400С та А240С по ДСТУ 3760:2019.

Бетонна підготовка під ростверком товщиною 100 мм з бетону класу С8/10.

Колони каркасу – монолітні залізобетонні перерізом 500х500 мм, а також запроектовані круглі колони діаметром 780 мм (в зоні влаштування чаші басейну).

Пілони – монолітні залізобетонні прямокутні в плані з розмірами 1500х400 мм, 1200х400 мм.

Стіни, шахти ліфтів – монолітні залізобетонні товщиною 250 мм та 400 мм.

Плити перекриття – монолітні залізобетонні товщиною 200 мм.

Сходи – монолітні залізобетонні.

Для монолітних залізобетонних конструкцій каркасу застосований бетон класу С25/30, арматура класів А500С та А240С по ДСТУ 3760:2019.

Розрахунок конструкцій виконаний за допомогою ПК ЛІРА –САПР 2019 R2.

Генеральний план

Проектом передбачено влаштування двох в’їздів до ділянки проектування на різних рівнях. Верхній рівень забезпечує зручний під’їзд до головного ходу готелю та доступ до тераси з басейном, а нижній – забезпечує можливість під’їзду до входу в ресторан і критий паркінг. До обох проїздів примикають майданчики відкритих автостоянок для легкових автомобілів загальною місткістю 19 м/м. Також проектом передбачено влаштування критого паркінгу для легкових автомобілів місткістю 9 м/м.

По периметру майданчика відкритої автостоянки для легкових автомобілів біля нижнього рівня проїзду передбачено влаштування підпірної стінки для утримання земляних мас рельєфу від переміщення.

Очисні споруди розміщуються у південній частині при в’їзді до нижнього рівня земельної ділянки з метою влаштування можливості доступу експлуатуючих служб.

Одразу поруч з очисними спорудами розміщено 3 протипожежні резервуари діаметром 3 м. 2 артезіанські свердловини розміщені при в’їзді на верхній рівень ділянки з метою влаштування нормативної відстані віддалення від очисних споруд (25 м).

Неподалік входу в ресторан на нижньому рівні розміщено майданчик сортування відходів розміром 8х4 м.

Передбачено під’їзд з твердим покриттям для можливості під’їзду пожежних машин.

Для маломобільних груп населення передбачено понижені з’їзди з тротуарів в необхідних місцях, пандуси при вхідній групі, нормативні ухили.

Архітектурно-планувальні рішення

Проектований заклад призначений для наданні медично-оздоровчих, косметичних, спортивних та культурно-розважальних послуг населенню в рекреаційній зоні Івано-Франківської області.

Комплекс складається з наступних частин:

-        ресторан на 160 посадкових місць;

-        тренажерна зала на 12 місць;

-        сауни на 16 місць;

-        масажні кабінети на 2 місця;

-        СПА-комплекс на 6 місць;

-        басейн (критий) на 38 місць;

-        фіто-бар на 32 посадкових місця;

-        готель на 50 місць (номерний фонд готелю – 36 номерів);

-        ресторан на 40 посадкових місць.

В складі комплексу передбачені допоміжні приміщення – лобі з місцем оформлення відвідувачів готелю (ресепшн), кімната чергового адміністратора, приміщення схову цінних речей з сейфом, пральня, санітарно-господарські приміщення.

Ресторан на 160 посадкових місць. Робота закладу харчування передбачена частково на сировині і частково на напівфабрикатах. Передбачено комплексне обслуговування відвідувачів – офіціантами і самообслуговування.

Продукти надходять спецавтотранспортом, подаються через завантажувальну, де приймаються по кількості та якості. Звільнена тара миється і зберігається в спеціально відведеному для цього приміщенні.

Для короткого збереження продукти подаються в складські приміщення: комори продуктів, приміщення холодильного обладнання.

Первинна обробка сировини та виготовлення напівфабрикатів здійснюються в заготівельних цехах: м'ясо-рибному та овочевому. Враховуючи незначну кількість яєць, їх первинна обробка виконується в заготівельному цеху.

Теплова обробка та приготування готових страв виконуються в кухонному блоці, який складається з гарячого цеху та холодного цеху.

Поруч з роздавальнею передбачається робоче місце по нарізанню хліба. Над лінією теплового обладнання влаштовується місцева вентиляція, яка приєднується до загальнообмінної вентиляції харчоблоку.

В складі обідньої зали передбачається роздавальня з влаштуванням лінії самообслуговування (марміти, охолоджуваний прилавок, підсобні столи) та барна стійка.

В ресторані передбачена комбінована схема обслуговування – самообслуговування та обслуговування офіціантами.

Мийна кухонного посуду обладнується двогніздовою ванною, стелажем для збереження кухонного посуду і резервним водонагрівачем.

В мийній столового посуду передбачений стіл очистки посуду, купольна посудомийна машина, мийні ванни, шафи для зберігання чистого посуду. Мийна оснащується резервним водонагрівачем.

Працівники харчоблоку забезпечуються окремими санітарно-побутовими приміщеннями.

Тренажерна зала. Тренажерна зала призначена для епізодичних занять фізкультурою. В залі розташовується спортивне обладнання для виконання силових та аеробних вправ. Нагляд за заняттями в залі виконує черговий тренер.

Сауни. Сауни (фінські бані) призначені для оздоровлення організму людини за рахунок сухого гарячого повітря та інфрачервоного випромінення. Нагляд за заняттями в залі виконує черговий тренер.

Масажні кабінети. В масажних кабінетах надаються послуги з оздоровчо-профілактичного масажу та мануальної терапії, виконується ручний та апаратний масаж тіла для покращення лімфодренажу та мікроциркуляції крові, а також протицилюлітна профілактика підшкірового жиру.

Процедура для стоун-терапії – виконується класичний східний масаж нагрітими або охолодженими камінцями, або нагрітими мішечками з лікувальними травами, при цьому глибоко прогріваються м’язи та суглоби на глибину 1-2см.

СПА-комплекс. СПА – надання послуг фізіотерапії, яка пов’язана з водолікуванням. СПА-центр займає цілий поверх, всередині будівлі і на відкритій терасі передбачені басейни, реєстрація відвідувачів здійснюється на ресепшині.

Для чоловіків та жінок передбачені окремі приміщення з шафками для переодягання.

Фіто-бар на 32 посадкових місця. Фіто-бар розташований в зоні СПА-центру і призначений для продажу вітамінних напоїв, фрешів та кисневих коктейлів.

Готель. Готель призначений для тимчасового розміщення відпочиваючих, які користуються послугами комплексу.

Категорія готелю за рівнем комфорту та якістю обслуговування - **** (4 «зірки) (п.4.2 ДСТУ 4269:2003).

Прийом відвідувачів здійснюється через стійку ресепшн в складі лобі готелю.

В готелі надаються послуги:

- комфортне проживання в готельних номерах з щоденним прибиранням;

- збереження цінних речей в спеціальній кімнаті, обладнаній сейфом;

- встановлення банкоматів та платіжних терміналів поруч з рецепцією;

- забезпечення телефонного та Інет-зв’язку, а також кабельне телебачення;

- забезпечення номеру замком підвищеної секретності.

В готелі передбачений один номер, облаштований для зручного перебування особи на кріслі колісному. Крім того, в готелі також передбачено ще 3 номери, облаштовані для проживання осіб з обмеженими фізичними можливостями – відсутність зору або слуху. Разом з інвалідами передбачено проживання осіб, які їх супроводжують. Всього в складі готелю передбачено 4 номери, облаштовані для проживання осіб з особливими потребами.

Вхідні двері до номерів обладнуються електронними картковими замками з централізованим управлінням, енергонезалежною пам’яттю на 500 подій, функцією «антипаніка» автономним енергозабезпеченням, функцією антивіджиму защіпки.

Для вертикального переміщення людей та багажу передбачені ліфти – пасажирські і вантажні. З кожного поверху будівлі передбачені розосереджені евакуаційні виходи.

На кожному поверсі передбачені підсобні приміщення для обслуговуючого персоналу, в яких зберігаються комплекти чистої білизни, мийні та дезінфікуючі засоби, прибиральний інвентар, спецодяг.

На відм. -7.600 частину поверху займає пральня, яка поділяється на «брудну» та «чисту» зони. Використана постільна та банна білизна спочатку сортується, потім відбувається її прання в спеціальних професійних пральних машинах з одночасним завантаженням до 25кг кожна.

Ресторан на 40 посадкових місць. Ресторан працює в основному на готовій продукції та напівфабрикатах, які виготовляються в кухонному блоці ресторану на відм. -10.900.

Продукти надходять підйомником. Для короткого збереження продукція розміщується в холодильному обладнанні і на стелажі. Розігрів готової продукції здійснюється в мікрохвильовій печі. Кухонний посуд миється в доготівельній.

В складі обідньої зали (місткість – 40 місць) передбачається барна стійка.

В ресторані передбачена схема обслуговування – офіціантами та барменом.

В мийній столового посуду передбачений стіл очистки посуду, купольна посудомийна машина, мийні ванни, шафи для зберігання чистого посуду. Мийна оснащується резервним водонагрівачем.

Працівники харчоблоку забезпечуються окремими санітарно-побутовими приміщеннями.

Режим роботи складових частин комплексу:

-        заклади ресторанного господарства, спортивно-оздоровчі приміщення, СПА-центр: 1 зміна; 365 робочих днів на рік;

-        готель: цілодобово; 365 робочих днів на рік.

Чисельність персоналу – 41 особа.

Інженерне забезпечення

Водопостачання. Відповідно до завдання на проектування, джерелом водопостачання готельного комплексу є комплекс свердловин, резервуарів та насосних станцій, які розташовані у межах ділянки проектування. Проект зовнішніх мереж виконується окремим проектом.

Проектом передбачено систему роздільного водопостачання: господарсько-питний водопровід (В1), протипожежний (В2) та на виробничі потреби.

У готельному комплексі передбачено приміщення вузла вводу з влаштуванням двох вводів водопроводу для протипожежного водопостачання  та одного для господарсько-питних потреб.

 Необхідний розрахунковий напір господарсько-питного та протипожежного водопроводу забезпечується насосними установками, що розміщені в окремій насосній станції на території готельного комплексу.

 Гаряче водопостачання здійснюється від проектованої котельні. Передбачена система циркуляції гарячої води (Т4) з підключенням рушникосушарок до трубопроводу циркуляції гарячого водопостачання.

Каналізування. Відповідно до завдання на проектування, відведення господарсько-побутових стоків  готельного комплексу здійснюється самопливною мережею каналізації з підключенням до внутрішньомайданчикових каналізаційних мереж.

На випусках системи виробничої каналізації (К3) встановлюються жироуловлювачі.

Зовнішні мережі господарсько-побутової каналізації  виконуються окремим проектом.

Дощова каналізація. Згідно  завдання на проектування, відведення дощових та талих вод з покрівлі готельного комплесу, передбачено закритою системою внутрішніх водостоків з випуском на відмостку.

Зовнішні мережі дощової каналізації  виконуються окремим проектом.

Теплопостачання. Джерело теплопостачання: водогрійна котельня.

З приміщення котельні, трубопроводами теплоносій подається до опалювального обладнання.

Теплове навантаження системи опалення складає 369 кВт.

Опалення. Система опалення передбачається водяна, двотрубна, з нижнім розведенням магістралей, з горизонтальною тупиковою розводкою та поповерховими відгалуженнями, однозонна.

Вузли приєднання споживачів до систем опалення обладнано фільтрами та запірною-регулюючою арматурою. Вузли розташовано в загальних коридорах в окремих нішах в розподільчих шафах.

В якості опалювальних приладів в номерах, на коридорах та інших приміщеннях передбачено сталеві панельні радіатори KORADO висотою 300 мм, з нижнім підключенням. Всі опалювальні прилади укомплектовано регулюючою арматурою, запірними клапанами та автоматичними повітровідвідниками. Балансувальна та регулююча арматура запроектована фірми «Herz».

Вентиляція. Вентиляція приміщень включає загальнообмінні припливно-витяжні, припливні та витяжні системи.

Повітропроводи припливних та витяжних систем прийняті з оцинкованої сталі за ГОСТ 19904-90 класу “В“.

Повітропроводи подачі та витяжки місцевих відсмоктувачів теплоізолювати самоклейким спіненим поліетиленом фольгованим, марки Пінофол, товщиною 10мм. Повітропроводи забору та викиду, розташовані в приміщенні теплоізолювати самоклейким спіненим каучуком, марки, k-flex, товщиною 25мм.

На повітропроводах передбачено встановити протипожежні клапани при перетині протипожежних перешкод. На транзитних повіропроводах, при проходженні протипожежної перешкоди. На транзитних колекторних повітропроводах в місцях підключення збірних поповерхових повітропроводів. На повітроводах, що обслуговують приміщення категорії В, у місцях перетину повітроводами протипожежної перешкоди приміщення, що обслуговується.

Кондиціонування. Приміщення з постійним перебуванням людей мають системи вентиляції з вбудованими холодильними контурами та системи охолодження на основі мультизональної системи. Внутрішні блоки для системи: канальні та настінні.

Електропостачання. Електропостачання та освітлення передбачено від існуючої лінії електропередач 0.4 кВт.

Категорія надійності електрозабезпечення основних електроприймачів – ІІІ. Орієнтовні потужності технологічного обладнання наведені в специфікації. Середній коефіцієнт завантаження – 0,7. Передбачається ід’єднання до 3-х-фазної мережі напругою 380В (теплове і механічне обладнання) та до 1- фазної мережі напругою 220В (комп’ютер, настільне обладнання). Тип заземлення – TN-S.

Організація будівництва

Тривалість будівництва – 12 місяців. В складі проекту розроблений ПОБ згідно вимог ДБН А.3.1-5:2016.

Пожежна і техногенна безпека

         Для забезпечення протипожежної безпеки будівлі та успішного гасіння пожежі у разі її виникнення, евакуації людей та матеріальних цінностей, проектом передбачено ряд планувальних, конструктивних та інженерних заходів, зокрема будівля запроектована І-го ступеню вогнетривкості.

         Вздовж стін будівлі передбачено можливість проїзду пожежних машин.

         Проектними рішеннями передбачені протипожежні заходи безпеки:

-         відстань між обладнанням та будівельними конструкціями забезпечує безпечне пересування працюючих;

-         всі пожежонебезпечні приміщення обладнуються системою автоматичної пожежної сигналізації;

-         планувальними рішеннями витримані розосереджені евакуаційні шляхи та виходи з будівлі.

         Втехнічних приміщеннях, машинних відділень ліфтів, електрощитових венткамерах, влаштовуються протипожежні двері 2-го типу з межою вогнестійкості ЕІ-30 з сертифікатом відповідності УкрСЕПРО.

         Сходові клітини мають виход назовні на прилеглу до будинку територію. СК1 облаштовані віконими прорізами, які складають 1,2м2, такі прорізи передбачені на кожному поверсі. Відкривання вікон на сходових клітинах передбачені з обладненням пристроїв для їх відчинення з рівня сходових маршів, площадок.

         Двері на СК1 запроектовані суцільними, самозачиняючими, та з ущільненнями в притулах згідно ДБН В.1.1-7:2016. Відкривання дверей на шляхах евакуації за напрямом руху.

         Зовнішнє пожежогасіння забезпечується пожежними гідрантами на зовнішній кільцевій мережі водопроводу, що проектується окремим проектом. Витрата на зовнішнє пожежогасіння, проектованої будівлі становить - 25 л/с.

         Внутрішнє пожежогасіння забезпечується пожежними кранами Ду50 на внутрішній кільцевій мережі пожежного водопроводу В2. Витрата на внутрішнє пожежогасіння, проектованої будівлі становить – 1х2,5 л/с.

Проектними рішеннями передбачається пожежна та охоронна сигналізація, система водяного пожежогасіння, інженерно-технічні заходи цивільного захисту.

Екологічна безпека

В складі проекту розроблений розділ ОВНС в обсягах вимог ДБН А.2.2-1:2021, відповідно до якого будівництво та експлуатація об’єкта не викличе негативного впливу на навколишнє середовище.

Виконавець – Боднар Дарія Віталіївна  (сертифікат: серія АР № 017955 за напрямком – інженерно-будівельне проектування у частині забезпечення безпеки життя і здоров’я людини, захисту навколишнього природного середовища щодо об’єктів будівництва класу наслідків (відповідальності) СС3 (значні наслідки)).

Джерела викиду забруднюючих речовин в повітря є:

-         димова труба від котельні, яка працює на твердому паливі;

-         автостоянка.

Тимчасовим джерелом забруднення є будівельний майданчик.

Розрахункові валові викиди забруднюючих речовин: діоксид азоту – 1,7022т/рік; сажа – 3,4027т/рік; оксид вуглецю – 2,3618т/рік; метан – 0,0598т/рік; вуглеводні граничні – 0,0145т/рік. Вуглекислий газ (діоксид вуглецю) – 1220,8479т/рік.

Згідно геодезичних вишукувань на території, де здійснюється будівництво, багаторічні зелені насадження відсутні.

Розрахунковий обсяг відходів:

-       відпрацьовані лампи – 0,04т/рік;

-       зола – 6,804т/рік;

-       вловлені нафтопродукти – 0,016т/рік;

-       осаджений пісок – 0,01т/рік;

-       вловлений жир – 0,32т/рік;

-       відпрацьований активний мул – 2,135т/рік;

-       тверді побутові відходи – 114,954т/рік.     

Вплив на ґрунти, водне та соціальне середовище, рослинний та тваринний світ – в межах норм.

Максимальні концентрації по всіх забруднюючих речовинах у приземному шарі атмосфери не перевищують значення ГДК.

Санітарно-епідеміологічне благополуччя

Проектними рішеннями передбачений благоустрій та озеленення території. Передбачений шумозахист готельних приміщень – рівень шумового впливу не перевищує нормативні показники. Вивезення відсортованих відходів здійснюється за договорами зі спеціалізованими організаціями.

Придатність питного водопостачання підтверджена паспортами на артезіанські свердловини, зареєстрованими в КГГП Львівської ГРЕ ДП ''Західукргеологія'' Львівської ГРЕ від 21.10.2017р.

Для установки очищення стічних вод «TOPAS Automatic» згідно ТУ У 42.2-38097520-001:2013 отриманий позитивний Висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи від 13.05.2021р. № 12.2-18-1/8501.

Енергозбереження і енергоефективність

В складі проекту розроблений енергетичний паспорт та енергетичний сертифікат на будівлю.

Розрахунковий опір огороджуючих конструкцій: 𝑅Σпр.і /зовнішніх стін/= 4,26 (м2∙К)/Вт, 𝑅Σпр.𝑤i/вікон та балконів/=0,90 (м2∙К)/Вт, 𝑅Σпр.𝑓di /зовнішніх дверей/=0,9 (м2∙К)/Вт, 𝑅Σпр.𝑐i/суміщених покриттів/=7,60 (м2∙К)/Вт.

Охорона праці

Проектними рішеннями передбачені наступні заходи: захисне заземлення електроприймачів; блискавкозахист будинків; безпека перебування на території, у т.ч. і для маломобільних груп населення; охорона праці при виконанні будівельних робіт.

В процесі розгляду проекту "Нове будівництво готельного комплексу та закладів громадського харчування ''Підгір’я'', розташованого за адресою: село Поляниця, Поляницька територіальна громада Надвірнянського району Івано-Франківської області", зроблено ряд зауважень та пропозицій, які були доведені письмово до замовника та проектувальника.

Після доопрацювання цих питань, до проектної документації внесені необхідні зміни та доповнення, основними з яких є:

-       уточненні технічні показники проекту;

-       відкориговані архітектурно-планувальні рішення;

-       доопрацьовані рішення в конструктивній частині проекту;

-       доопрацьовані проектні рішення щодо пожежної і техногенної безпеки;

-       доопрацьований розділ оцінки впливу проектованого об’єкту на навколишнє середовище;

-       доопрацьовані проектні рішення з охорони праці;

-       доопрацьовані проектні рішення в частині енергозбереження та енергоефективності.


 

Відповідальні експерти:

 

 

Експерт з питань забезпечення механічного опору та стійкості (міцності, надійності та довговічності) будинків і споруд

________________

ВАЛЕРІЙ ШАРУБІН

(сертифікат АЕ № 004300)

Архітектор

 

________________

ОКСАНА МИГЛОВЕЦЬ

(сертифікат АА № 004794)

Експерт з питань охорони навколишнього природного середовища та санітарно-епідеміологічного благополуччя

________________

ЛЮДМИЛА ДМИТРЕНКО

(сертифікат АЕ № 006554)

Експерт з питань дотримання вимог пожежної, техногенної безпеки

________________

ОЛЕКСАНДР РОМАЩЕНКО 

(сертифікат АЕ № 005337)

Експерт з питань безпеки експлуатації та вимог охорони праці, забезпечення захисту від шуму

________________

ВІКТОР СКОРОБОГАТОВ

(сертифікат АЕ № 004925)

Експерт з питань забезпечення економії енергії

________________

ВІТАЛІЙ ПАЛАМАРЮК

(сертифікат АЕ № 005777)


Розділи