Основна інформація

Тип документу
Експертиза проекту
Реєстраційний номер в ЄДЕССБ
EX01:1402-3081-0763-4523
Версія документу
№1
Статус реєстрації
Зареєстровано (внесено реєстратором)
Статус документу
Діючий
Документ
№21/1464-07/22 від 21.07.2022
Орган, що видав
ТОВ "ЄВРОЕКСПЕРТИЗА" (44209844) Версія №1 Статус (поточна)
Назва об’єкта
Будівництво закладу громадського харчування на перетині просп. Миколи Бажана та Харківського шосе у Дарницькому районі м. Києва
Код проектної документації
PD01:3427-5362-5053-7223 Зміни №2 №2402-ХС-21 від 2021-05-11 (видав ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ХЕРСОНІНЖАВТОСЕРВІС") / Наявні експертизи: EX01:1402-3081-0763-4523
Напрям експертизи
З питань міцності, надійності, довговічності, З питань охорони праці, З питань екології, З питань пожежної безпеки, З питань техногенної безпеки, З питань енергозбереження, Архітектурно-планувальні рішення, З питань санітарного і епідеміологічного благополуччя населення, З питань створення умов для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення
Головний експерт проекту
Лучко Андрій Іванович (АЕ 005924 )

Кошторисна вартість

Інформацію не зазначено

Кошторисна вартість за чергами

Інформацію не зазначено

Адреса

Адреса Адреса згідно експериментального порядку Наказ
м. Київ , перетин просп. Миколи Бажана та Харківського шосе не присвоювалась не призначалась

Інформація про замовників

Правовий статус Назва
Юридична особа ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ГРАНД-ПЕТРОЛ" (39641883)

Об’єкти будівництва

Інформацію не зазначено

Відповідальні особи

Посада Напрям експеритизи ПІб
Архітектор Архітектурно-планувальні рішення
З питань створення умов для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення
Зініч Володимир Олександрович
Відповідальний експерт З питань охорони праці
Ольшанський Володимир Романович (АЕ 007023, АЕ 000977, АТ 010867, АТ 002626)
Відповідальний експерт З питань пожежної безпеки
З питань техногенної безпеки
КЛОЧАНИЙ ТАРАС МИХАЙЛОВИЧ (АЕ 004521, АЕ 004418, АЕ 007218)
Відповідальний експерт З питань екології
З питань санітарного і епідеміологічного благополуччя населення
САВЧИН Михайло Михайлович (АЕ 004397)
Відповідальний експерт З питань енергозбереження
ВАНЮРСЬКА СВІТЛАНА МИКОЛАЇВНА (АЕ 000029, АЕ 004409, АЕ АЕ 007168)
Головний експерт проекту З питань міцності, надійності, довговічності
Лучко Андрій Іванович (АЕ 005924)

Інформація про проєктну документацію

Реєстраційний номер
PD01:3427-5362-5053-7223
Орган, що видав
ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ХЕРСОНІНЖАВТОСЕРВІС" (14135838)
Вид будівництва
Нове будівництво
Перелік видів робіт, виконаних проектувальником (генпроектувальником)
Креслення, Загальна пояснювальна записка, Проект організації будівництва, Енергоеффективність
Кількість стадій проектування
Одна стадія
Поточна стадія проектування
робочий проект (РП)
Код ДКБС
1230.4 Їдальні, кафе, закусочні та т. ін.
Об'єкт споруджуються із залученням бюджетних коштів, коштів державних і комунальних підприємств, установ та організацій, а також кредитів, наданих під державні гарантії?
Ні
Належність майнових прав на проектну документацію (право змінювати проектну документацію)
Замовник
Дата договору на розробку документації
11.05.2021
Номер проектної документації
2402-ХС-21
Статус документа
Діючий

Додаток до експертного звіту

Замовник будівництва  – ТОВ «ГРАНД-ПЕТРОЛ»

Генеральний проектувальник – ТОВ «Херсонінжавтосервіс»

Головний  інженер проекту –   В.О. Носков

(Кваліфікаційний сертифікат: серія  АР №  017854  дата видачі 16.11.2021 р.)

Вихідні дані

- Завдання на проектування;

- лист про проведення експертизи об'єкту;

- Містобудівні умови і обмеження забудови земельної ділянки з реєстр. Номером MU01:4528-1707-5660-5896,11.01.2022р./ №16.

           - договір купівлі-продажу нерухомого майна 13.03.2015 р./ б/н;

           - Договір оренди земельної ділянки 26.12.2018 р. / ННК 404197;

           - Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права 26.12.2018 р. / №151057058;

           - Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності 13.03.2015 р. / №34898858;

           - Витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку 05.09.2018 р./ НВ-8000816732018;

           - Черговий кадастровий план. Витяг з бази даних міського земельного кадастру 09.07.2018 р. / б/н;

          - ТУ нестандартного приєднання до електричних мереж електроустановок 28.05.2021р./

№ ЦНП2-11-25-21.

 

Опис архітектурно-будівельних та конструктивних рішень

Архітектурно будівельні рішення.

Архітектурно-будівельна частина  проєкту розроблена на підставі:

- технологічних рішень;

- вимог нормативних документів в галузі будівництва;

- переліку будівельних конструкцій, матеріалів і виробів, що діє на території України. 

 

Об’ємно-планувальні рішення

Об’ємно-планувальні рішення споруди обумовлені його функціональним призначенням, загальним об'ємно-планувальним рішенням, конструктивною схемою, будівельними матеріалами та виробами, які використовуються.

              Планувальна структура споруди має чітке функціональне зонування по групам приміщень: 

обідня зала, вбиральні для відвідувачів, в тому числі вбиральня для людей з інвалідністю;

зона виробничих приміщень, яка включає кухню, роздаточну зону, зону мийки кухонної посуди, дільниця для приготування салатів, вікна прийому та видачі замовлень, кімнати менеджера, морозильну і холодильну камери, комори, зони мультиплексу і пральні, камеру сміття та відходів та технологічні приміщення;

санітарно-побутові приміщення - гардеробні персоналу, вбиральні персоналу, душова та кімната персоналу.

  Планування санітарного вузла персоналу вирішено для кількості і категорії робітників згідно з завданням на проєктування, а також душових, мають специфічні властивості характерні для споруди сервісного обслуговування (рукомийник в санвузлі тільки для осіб, які користуються санвузлом).

Рукомийник для категорії робітників 1А встановлено в безпосередній близькості від робочих місць (на вході в кухню).

В гардеробі персоналу передбачено встановлення двоярусних шафок тільки для вуличного одягу на кількість персоналу.

  Двері в комору, технічне приміщення та сміттєкамеру передбачені вогнетривкі 2 типу.

 Розвантаження морозильної і холодильної камер передбачено крізь коридор в кухню.  Всі зони і групи об’єднані коридорами, проходами. В основі такого рішення є функціонально-технологічна схема, складена у відповідності зі стандартами фірми «Споруди сервісного обслуговування».

  Заклад громадського харчування запроектовано з урахуванням можливого відвідування всіх видів МГН. Система засобів інформаційної підтримки забезпечена на всіх шляхах руху, доступних для МГН на весь час експлуатації. Передбачені умови безперешкодного і зручного пересування МГН по території комплексу. При розробці планувальних рішень комплексу забезпечено геометричні параметри комфортного та безпечного руху людей з інвалідністю та маломобільних груп населення - зони для розміщення крісла-коляски мають ширину не менше 0,90 м і довжину не менше 1,50 м, розміри майданчику для повороту крісла-коляски на 90° забезпечені не менше 1,30х1,30 м, для розвороту на 360° - не менше1,50х1,50 м. Санвузли для людей з інвалідністю передбачені габаритами 1,68х2,0 м. Двері шириною 1,0 м відчиняються назовні.

КТП габаритними розмірами 3,60х4,85м встановлюється на бетонні блоки ФБС по ДСТУ Б В.2.6-108:2010, які опираються на залізобетонну плиту товщиною 0,15 м.

Пілон встановлюється на залізобетонний фундамент. Фундамент виготовлено з бетону класу С20/25 W6 ДСТУ Б В.2.7-176:2008 з армуванням арматурними сітками по ДСТУ Б В.2.6-173:2011.

Для запобігання нерівномірним осіданням під підошвою фундаментів влаштовується ущільнена щебенева підготовка. Максимальний тиск на основи під підошвою плит не перевищує 0,75 кгс/см².

Конструктивні рішення

  Проєктом передбачено будівництво закладу громадського харчування. В конструктивному відношенні будівля являє собою одноповерхову каркасну споруду з монолітних залізобетонних несучих конструкцій. Конструктивна схема вирішена в рамному каркасі з монолітного залізобетону. Просторова жорсткість і стійкість каркасу  в цілому та несуча здатність його елементів забезпечується за рахунок жорсткого з'єднання колон з фундаментами та колон з плитою перекриття (горизонтальний диск). Це забезпечується за рахунок випусків арматури з фундаментів в колони та з колон в тіло плити покриття.

   Проєктом передбачено використати наступні конструкції:

  - монолітні фундаменти з бетону класу С20/25 F50 W6, армовані сітками і каркасами з арматури класу А400С ДСТУ 3760:2019 Ø8-20 мм  та залізобетонна стрічка з бетону класу С12/15 F50 W6, армована каркасом з арматури класу А400С ДСТУ 3760:2019 Ø8; 12 мм  під зовнішні стіни з цегли. Бетонні конструкції, що стикаються з ґрунтом, обмазати гарячим бітумом за 2 рази.

  - колони монолітні залізобетонні з бетону класу С20/25 F50, армовані робочою арматурою класу А400С  ДСТУ 3760:2019 Ø6; 20 з межею вогнестійкості не менш ніж R120; M0;

  - покриття - монолітна залізобетонна плита з бетону класу С20/25 F50 W6 товщиною 250 мм з капітелями, яка армована робочою арматурою класу А400С ДСТУ 3760:2019 Ø6-22 мм з межею вогнестійкості не менш ніж  RE30; M0;

  - стіни зовнішні не несучі, тришарові із керамічної цегли КРПв-1/100/1800/15 ДСТУ Б В.2.7-61-2008 на розчині М75, армовані сітками з проволоки ∅4ВрІ. Утеплені з фасадної сторони негорючими мінераловатними плитами «Fasrock» зі щільністю 135 кг/м³ та шар штукатурки;

  - покрівля пласка, з застосуванням рулонних матеріалів з внутрішнім водостоком;

  - внутрішні перегородки - цегляні товщиною 120 мм з цегли КРПв-1/100/100/15 на розчині М50, армовані сітками з проволоки ∅4ВрІ; гіпсокартонні товщиною 125 мм - збірні системи «Knauf» з шумопоглинаючим заповненням із мінераловатних плит та скляні.

Несучі та огороджуючі конструкції відповідають вимогам для будівель 2-го ступені вогнестійкості.

Навантаження прийняті відповідно до ДБН В.1.2-2:2006. Міцність та експлуатаційна безпека протягом строку експлуатації забезпечена виконанням вимог до вибору матеріалів, конструювання, розрахунків, з урахуванням коефіцієнтів надійності відповідно до класу відповідальності, прийняттям конструктивних рішень, що забезпечують міцність, жорсткість, стійкість і просторову незмінюваність будівель і споруд у цілому та їх окремих елементів, регулярними обстеженнями технічного стану, з інтервалами згідно діючих норм.

 

Екологія та санітарно-епідеміологічне благополуччя населення

         Робочим проєктом передбачено будівництво закладу громадського харчування на перетині просп. Миколи Бажана та Харківського шосе у Дарницькому районі м. Києва».

          Будівля одноповерхова, прямокутної форми. В будівлі розміщується заклад ресторанного господарства швидкого обслуговування розрахований на 99 посадочних місць. Крім цього проєктом передбачається можливість обслуговування клієнтів на автотранспорті, через вікна драйву, не виходячи з автомобіля. Робота здійснюється з використанням напівфабрикатів високої міри готовності. Як пакувальний матеріал для оформлення блюд застосовуються паперові пакети, стаканчики паперові і з полімерних матеріалів та інші. Заклад працює цілодобово, обслуговування відвідувачів в залі в першу та другу зміни. Загальна кількість працюючих у будівлі – 36 чоловік. У максимальну зміну працює – 16 чоловік. В результаті експлуатації запроектованої будівлі очікуються вплив на атмосферне повітря від новоутворених джерел викидів забруднюючих речовин – вентиляційна система будівлі, утворення побутових відходів.

         Для здійснення планованої діяльності використовуються наступні ресурси:

 - земельні: на існуючій земельній ділянці 0,29га без додаткового відведення;

 - сировині: матеріали з підприємств регіону;

 - енергетичні (паливо, електроенергія, тепло): кількість спожитої електроенергії в межах отриманих техумов визначатиметься відповідно до показників установлених лічильників;

- водні: витрата при експлуатації від існуючих міських мереж (орієнтовно – 35,6 м3 /добу);

- трудові: під час експлуатації – 36 осіб, максимальна зміна - 14 осіб.

          За станом на сьогоднішній день на земельній ділянці розміщена діюча автозаправна станція. Проектом передбачається будівництво будівлі закладу громадського харчування як функціонально самостійного об’єкту.

          Можливі впливи на навколишнє середовище від діяльності закладу: повітряне середовище викиди забруднюючих речовин з вентиляційного устаткування від виробничого приміщення закладу та автотранспорту на території; водне середовище – скидання господарсько-побутових та виробничих каналізаційних стоків до централізованих мереж міста з попереднім очищенням; утворення побутових та виробничих відходів.

          Вплив на повітряне середовище.

          Основними джерелами впливу на повітряне середовище є вентиляційне устаткування від виробничого приміщення закладу та автотранспорт на території. До хімічних речовин, що викидаються джерелами викидів від вентиляційного устаткування є акролеїн.

         Аналіз розрахунків розсіювання шкідливих викидів в атмосфері від стаціонарних джерел забруднення з урахуванням викидів від автотранспорту показує, що очікувані їх приземні концентрації на межі житлової та громадської забудови(в контрольних точках) з урахуванням фону становлять: речовин в вигляді суспендованих твердих частинок - 0,407ГДК, без врахування фону 0,07ГДК; діоксидів азоту – 1,15ГДК (фон 1,09ГДК), без врахування фону 0,06ГДК; сірки діоксид – 0,401ГДК, без врахування фону 0,01ГДК; оксид вуглецю – 0,69 (фон 0,67ГДК), без врахування фону 0,024ГДК.

          На земельній ділянці відсутні рослинні та тваринні угруповання, які становлять екологічну цінність, або є об'єктом особливої охорони.

          Ультразвук, електромагнітні хвилі, вібрації й інші шкідливі фактори в процесі планованої діяльності не виникають.

          При оцінки ризиків впливу планованої діяльності на навколишнє середовище встановлено, що експлуатація будівлі не спричинить істотного негативного впливу на навколишнє середовище.

          Нормативний стан забезпечується дотриманням вимог експлуатації об’єкту та моніторингом стану навколишнього середовища.

          На підставі аналізу якісних і кількісних характеристик шкідливостей, що утворяться, під час експлуатації об’єкту, можна зробити висновок, що планована діяльність не чинитиме шкідливого впливу на навколишнє середовище.

          За результатами розгляду проєктних матеріалів встановлено, що проєкт розроблено згідно нормативних вимог з питань екології, вплив на навколишнє природне середовище очікується в межах встановлених норм. Вплив проєктованої діяльності на параметри факторів середовища життєдіяльності людини очікується в межах, визначених санітарними нормами.

 

Оцінка з питань економії енергії

За результатами розгляду  наданих проектних матеріалів встановлено, що зазначена проектна документація розроблена відповідно вимог до нормативних актів з питань енергозбереження:

ОПИС:

Проєктом передбачено будівництво закладу громадського харчування. В конструктивному відношенні будівля являє собою одноповерхову каркасну споруду з монолітних залізобетонних несучих конструкцій.

          Проектування теплоізоляційної оболонки будівлі, здійснено із застосуванням теплоізоляційних матеріалів зі строком ефективної експлуатації, які відповідають  вимогам ДСТУ Б В.2.6-189,ДСТУ Б В.2.7-182.

         Розрахункові кліматичні та теплоенергетичні параметри для розрахунків мінімально допустимого значення опору теплопередачі приймаються для І температурної зони України. 

Розрахункова   температура   внутрішнього   повітря   приймається   t вн =20°С   φ=50% .

Основні об'ємно-планувальні показники:

Зовнішні стіни з цегляної повнотілої керамічної кладки товщиною 250 мм. Утеплення стін передбачено із зовнішньої сторони. У якості утеплювача використовуються мінераловатні плити товщиною 150 мм. Передбачено вентильований фасад.

Суміщене покриття виконане з залізобетонних плит товщиною 250 мм. Пароізоляція по типу «Уніфлекс». Утеплення покриття передбачено напівжорсткими матами з мінеральної вати щільністю: верхній шар 220 кг/м3; нижній шар 115 кг/м3. Поверх влаштовується цементно-піщана стяжка, товщиною 35мм і покриття двошаровим покрівельним килимом «Уніфлекс».

Підлога по ґрунту виконується на втрамбованій ґрунтовій основі: бетонна підготовка 100 мм з теплоізоляцією екструдованим пінополістиролом 50 мм; залізобетонна плита180 мм; гідроізоляція і покриття кам’яно-керамічної плиткою, товщиною 10 мм на розчині цементно-пінополістирольному.

У будівлі влаштовані вікна індивідуального виготовлення з алюмінієвих профілів із заповненням склопакетами та селективним низькоемісійним покриттям.

Зовнішні двері металопластикові і сталеві індивідуального виготовлення, передбачаються утепленими з ущільнювачами у притворах та пристроями для самостійного зачинення.

Розрахунковий опір теплопередачі зовнішніх огороджуючих конструкцій  будівлі  відповідає нормативному.

Опалення приміщень комплексу повітряне, поєднане з припливною вентиляцією. Джерело теплопостачання - вентиляційні установки фірми «Rozenberg» з ТЕНами. Окрім повітряного опалення, поєднаного з припливною вентиляцією для опалення приміщень закладу застосовується мультизональна система з блоками касетного та настінного типу. Передбачено додаткове встановлення електроконвекторів (приміщення персоналу, гардеробні, вікна прийому і видачі замовлень). Повітрообмін у гарячому цеху визначений з розрахунку асиміляції тепловологовиділень від технологічного обладнання, сонячної радіації та персоналу. Припливне повітря обробляється в установці з перехресним рекуператором  і доводиться до потрібних параметрів в прямоточних вентиляційних установках з Тенами та прямим охолодженням, установки фірми «Rozenberg».

Передбачається автоматичне підтримання температури в приміщеннях за допомогою датчиків температури, встановлених: у залі  та в кухні.

         Приготування гарячої води передбачається за допомогою теплового насосу. Як резервне джерело гарячого водопостачання передбачається встановлення електро котла. Температура гарячої води 55°С.

Джерело холодопостачання – компресорно-конденсаторні блоки (ККБ) дахових кондиціонерів з опцією теплового насосу та зовнішній блок мультизональної системи (ХМ), що розташовані на покрівлі споруди. Для комфортних умов праці проєктом передбачені кондиціонери з фреоном марки R410А.

          У будівлі передбачені мережі внутрішнього електрозабезпечення обладнання. Проєктом передбачено робоче, аварійне, евакуаційне та зовнішнє освітлення. Для загального освітлення будівлі передбачено встановлення світлодіодних світильників. Вибір освітлювального обладнання зроблено виходячи зі щільності світлового потоку та нормуємої освітленості. Для управління зовнішнім електроосвітленням передбачено автоматичне включення датчиками руху в темний час доби.

Передбачений облік енергоресурсів.

Облік водопостачання здійснюється загальнобудинковим лічильником води діаметром 25мм. Додатково встановлюються два водоміри діаметром 20мм для обліку гарячої води та діаметром 15мм для обліку води на полив вузол обліку електроенергії.

− Облік електроенергії передбачений лічильником активної та реактивної енергії.

 Використання відновлювальних та альтернативних джерел енергії не передбачено.

Акумулювання енергії у години мінімального енергоспоживання не передбачено.

Оцінка основних технічних рішень, щодо економії енергії.

Проект відповідає вимогам ДБН В.2.6-31:2016 по впровадженню енергоефективних заходів щодо енергетичних показників огороджувальних конструкцій будівлі та порядку їх конструктивного вирішення, що забезпечить:

-  надійність нормативних показників санітарно-гігієнічних параметрів мікроклімату приміщень;

-  раціональне використання енергетичних ресурсів на обігрівання приміщень будинку;

-  забезпечення обліком економії енергоресурсів на всіх стадіях їх використання в будинку.

          Відповідно до проектних рішень  теплоізоляційної оболонки будинку, системи опалення, вентиляції, в залежності від розрахункових кліматичних параметрів району будівництва та за результатами паспортизації енергетичної ефективності будинку  визначено клас енергоефективності  – «С». До складу проектної документації  представлений енергетичний сертифікат об'єкта ES01:2039-2231-5326-4347.

На підставі вивчення поданих матеріалів,  проект «Будівництво закладу громадського харчування на перетині просп. Миколи Бажана та Харківського шосе у Дарницькому районі м. Києва» відповідає вимогам нормативних актів з питань  енергозбереження.

Пожежна і техногенна безпека

          За результатами розгляду встановлено, що зазначена проектна документація на даній стадії проектування розроблена з дотриманням вимог пожежної та техногенної безпеки.

Конструктивні елементи будівлі задовольняють вимогам щодо мінімальних значень класів вогнестійкості конструкцій будівлі відповідно до запроектованого ступеня вогнестійкості.

Класифікація матеріалів запроектованих в будівництві відповідає ДБН В. 1.1-7:2016.

   Охорона праці

 Проєкт «Будівництво закладу громадського харчування на перетині просп. Миколи Бажана та Харківського шосе у Дарницькому районі м. Києва»  розроблено  на підставі договору на проведення проєктних робіт, на підставі завдання на проєктування.

Технічні рішення прийняті в проекті відповідають вимогам екологічних, санітарно-гігієнічних, протипожежних та інших діючих норм і правил та забезпечують безпечну експлуатацію споруди при дотриманні передбачених проектом заходів.

Робочий проект виконано згідно з документами діючими нормативними актами в будівництві.

При виконанні планувальних, технологічних і конструкторських рішень, передбачених проектом, нормативних вимог при монтажі і експлуатації обладнання, рівень звукового тиску у відповідності з вимогами ДБН В.1.1-31:2013 Захист територій, будинків і споруд від шуму не перевищують допустимі норм.

Робочий проект передбачає ведення будівельних, монтажних і вантажно-розвантажувальних робіт, а також транспортування матеріалів і конструкцій і з широким застосуванням усіх заходів з охорони праці для БМР у відповідності з вимогами ДБН А.3.2-2-2009 (НПАОП 45.2-7.02-12) «Система стандартів безпеки праці. Промислова безпека у будівництві».

Проєкт розроблений відповідно до закону України «Про охорону праці» і передбачає проектні рішення по створенню безпечних і нешкідливих умов праці, засобів колективного та індивідуального захисту, що виключають виникнення нещасних випадків і аварій.

 

         Організація будівництва

        Проєктними рішеннями передбачені заходи по захисту від шкідливого впливу шуму при виконанні  робіт з будівництва згідно діючого Законодавства.

          У процесі проведення експертизи проекту «Будівництво закладу громадського харчування на перетині просп. Миколи Бажана та Харківського шосе у Дарницькому районі м. Києва» були зроблені зауваги та пропозиції по окремих розділах проекту, які були доведені письмово до замовника і авторів проекту. Після опрацювання зауваг внесені необхідні зміни та доповнення до проекту.

          Відповідальність за внесення змін в усі примірники проекту покладається на генпроектувальника та замовника.


Розділи