Основна інформація

Тип документу
Експертиза проекту
Реєстраційний номер в ЄДЕССБ
EX01:1557-4312-3249-7339
Версія документу
№1
Статус реєстрації
Зареєстровано (автоматизована дія Системи)
Статус документу
Архівний
Документ
№01785-22 від 26.07.2022
Орган, що видав
ТОВ "Українська міжрегіональна будівельна експертиза (39330499) Версія №1 Статус (поточна)
Назва об’єкта
«Нове будівництво одноповерхової будівлі закладу громадського харчування по вул. Свободи в м. Яремче Івано-Франківської області»
Код проектної документації
PD01:6500-0049-3812-3228 №copy_2886500004912957403 від 2022-07-05 (видав ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "БУКОВЕЛЬ")
Напрям експертизи
З питань міцності, надійності, довговічності, З питань експлуатаційної безпеки, З питань санітарного і епідеміологічного благополуччя населення, З питань охорони праці, З питань екології, З питань пожежної безпеки, З питань техногенної безпеки, З питань енергозбереження, З питань створення умов для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, З питань інженерного забезпечення, Архітектурне об'ємне проектування
Головний експерт проекту
Герасимов Олександр Петрович (АР 000318, АЕ 004639, АЕ 005080, АЕ 004753 )

Кошторисна вартість

Інформацію не зазначено

Кошторисна вартість за чергами

Інформацію не зазначено

Адреса

Адреса Адреса згідно експериментального порядку Наказ
Івано-Франківська обл., Надвірнянський район, Яремчанська територіальна громада, м. Яремче (станом на 01.01.2021) , вул. Свободи в м. Яремче Івано-Франківської області не присвоювалась не призначалась

Інформація про замовників

Правовий статус Назва
Юридична особа ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "БУКОВЕЛЬ" (40628724)

Об’єкти будівництва

Інформацію не зазначено

Відповідальні особи

Посада Напрям експеритизи ПІб
Архітектор Архітектурне об'ємне проектування
ЖОВНИЧ НАЗАР ІВАНОВИЧ (АА 004127)
Відповідальний експерт З питань енергозбереження
Король Віктор Григорович (АЕ 004992, АЕ 005705)
Відповідальний експерт З питань екології
З питань санітарного і епідеміологічного благополуччя населення
ПІСКАРЬОВ Олександр Олександрович (АЕ 001858, АЕ 005133, АР 002358)
Відповідальний експерт З питань пожежної безпеки
З питань техногенної безпеки
ЦЕГЕЛЬНИК РОМАН ВОЛОДИМИРОВИЧ (АР 012763, АЕ 005093, АЕ 004575, АЕ 004447, АЕ 007197)
Відповідальний експерт З питань експлуатаційної безпеки
З питань охорони праці
З питань створення умов для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення
З питань інженерного забезпечення
Адаменко Олександр Олександрович (АЕ 004988, АЕ 005699, АР 004082)
Відповідальний експерт З питань міцності, надійності, довговічності
ЗАДОРОЖНА НІНА МИКОЛАЇВНА (АЕ 004729, АР 000479)
Головний експерт проекту З питань експлуатаційної безпеки
З питань охорони праці
З питань інженерного забезпечення
З питань створення умов для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення
Герасимов Олександр Петрович (АР 000318, АЕ 004639, АЕ 005080, АЕ 004753)

Інформація про проєктну документацію

Реєстраційний номер
PD01:6500-0049-3812-3228
Орган, що видав
ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "БУКОВЕЛЬ" (40628724)
Вид будівництва
Нове будівництво
Перелік видів робіт, виконаних проектувальником (генпроектувальником)
Кількість стадій проектування
Дві стадії
Поточна стадія проектування
проект (П)
Код ДКБС
1211.5 Ресторани та бари
Об'єкт споруджуються із залученням бюджетних коштів, коштів державних і комунальних підприємств, установ та організацій, а також кредитів, наданих під державні гарантії?
Ні
Належність майнових прав на проектну документацію (право змінювати проектну документацію)
Замовник
Дата договору на розробку документації
05.07.2022
Номер проектної документації
copy_2886500004912957403
Статус документа
Архівний

Додаток до експертного звіту

Замовник будівництва: Товариство з обмеженою відповідальністю «Буковель»


Генеральний проектувальник: Товариство з обмеженою відповідальністю «Буковель»

Юридична адреса: 7859З, с. Поляниця, участок Щивки, 2, Iвано-Франкiвськоi областi


(ГАП- Н. Шпук М.В., кваліфікаційний сертифікат  серія АА  № 000259 від 24.07.2012р.)


Клас наслідків (відповідальності) об’єкта: СС2 

Сукупний показник: -


Проектування об’єкта «Нове будівництво одноповерхової будівлі закладу громадського харчування по вул. Свободи в м. Яремче Івано-Франківської області»  здійснено на підставі наступних вихідних даних:

  • завдання на проектування, затвердженого замовником;

  • містобудівних умов та обмежень, реєстраційний номер 35-22/01/1086 (А28668447753105835742) від 05.07.2022р.;

  • інформаційної довідки  з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру  прав власності на нерухоме майно, індексний номер 66051715 від 17.08.2016р., кадастровий номер 2611000000:05:007:0333;

  • технічних умов нестандартного приєднання N 000545280222 1 08 04 3 000000 1(98/3546/2022) від 28.02.2022року, виданих AТ «ПРИКАРПАТТЯОБЛЕНЕРГО ;

  • технічних умов на приєднання до централізованих систем  водопостачання та водовідведення № 492 від 05.07.2022р.;

  • матеріалів  про інженерно-геологічні вишукування, виконаних ПрАТ «Геологічний інститут»;

  • матеріалів про топографо-геодезичні вишукування (М 1:500), виконаних Керкер В.Б.у лютому 2022р.


Загальні положення

Проектом передбачається нове будівництво одноповерхової будівлі  закладу громадського харчування по вул. Свободи в м. Яремче Івано-Франківської області. Код згідно Державного класифікатора будівель та споруд: 1211.5.

Земельна ділянка знаходиться в центральній частині міста. Ділянка межує: з заходу – землею Яремчанської міської ради, з півночі – торговим комплексом «Яремче», зі сходу – вул. Свободи, з півдня – будинком побуту.

На даний час на ділянці знаходиться недобудований двоповерховий заклад торгівлі, що підлягає знесенню.

Під'їзд до ділянки передбачений з існуючої вул. Свободи.

Відомості про черговість будівництва та пускові комплекси

Згідно завдання на проектування будівництво здійснюється в одну чергу без виділення пускових комплексів.

Кліматичні дані

Кліматична зона ІІІ А (згідно ДСТУ–Н Б В.1.1-27:2010 «Будівельна кліматологія»)

Сейсмічність площадки 6 балів шкали MSK(згідно ДБН В.1.1-12:2014 «Будівництво в сейсмічних районах України».

Середня температура найбільш холодної п’ятиденки -20o С (згідно ДСТУ–Н Б В.1.1-27:2010 «Будівельна кліматологія»).

Швидкісний напір вітру на висоті 10 м над поверхнею землі 450Па (згідно ДБН В.1.2-14:2018).

Снігове навантаження 1800Па (згідно ДБН В.1.2-14:2018).

Глибина промерзання грунтів 1,35 м.

Інженерно-геологічні вишукування

Інженерно-геологічні вишукування на земельної ділянки проектування  виконані ПрАТ «Геологічний інститут».

Згідно рекомендацій ПрАТ «Геологічний інститут» основою для фундаментів рекомендується великоуламкові грунти ІГЕ-3. Це галечниковий грунт, прошарками гравійний грунт, з включенням валунів до 10%, вологий з глибини 3,9-5,0 м насичений водою, валуни, гравій і галька з пісковика, добре обкатані, галька - 59%, гравію -15%, заповнювач супісок пластичний, озалізнений, жовтувато-коричневий, прошарками – пісок пилуватий, поліміктовий – 26%.

Грунти не просідаючі. Категорія грунтів за сейсмічними властивостями – ІІ.

Глибина промерзання грунтів 1,35 м.

Сейсмічність - 6 балів.


Рішення по генеральному плану

Проектом передбачається нове будівництво одноповерхової будівлі  громадського харчування по вул. Свободи в м. Яремче Івано-Франківської області.

Ділянка межує: ззаходу – землею Яремчанської міської ради, з півночі – торговим комплексом «Яремче», зі сходу – вул. Свободи, з півдня – будинком побуту.

Рельєф ділянки рівний. На ділянці в даний час знаходиться недобудований двоповерховий заклад торгівлі, що підлягає знесенню.

Генплан ділянки ув'язаний з генпланом центральної частини міста.

Навколо об’єкту запроектований круговий об’їзд, зумовлений необхідністю обслуговування клієнтів в автомобілях (вид обслуговування МакДрайв).

Ширина проїзду до будинку і об’їзду – 3,5 м.

Між будівлею і проїздом передбачений літній майданчик для клієнтів закладу.

На суміжній ділянці передбачена стоянка для автомобілів.

Між існуючими котельнею і ТП знаходиться господарський майданчик для контейнерів на відстані не менше 20 м від вікон громадського будинку.

Замощення проїзду і пішохідних доріжок разом з існуючими деревцями ялинок і сосен, зеленими газонами позволяють вписати даний об'єкт в навколишнє архітектурне і природне середовище.

Архітектурно-планувальне і конструктивне рішення

Об’єкт запроектований  у вигляді одноповерхового прямокутного в плані будинку розмірами в осях 26,85 х 15,25 м і висотою приміщень до несучих конструкцій 3,2 м.

Заклад громадського харчування складається із обіднього залу, який орієнтований на вул. Свободи, виробничих приміщень, пов’язаних з пунктами прийому і видачі замовлень для типу обслуговування МакДрайв, кладовоїпродуктів, холодильної і морозильної камер, кімнати менеджера, побутових і санітарно-гігієнічних приміщень виробничого персоналу і санвузлів для відвідувачів. В об’єкті також передбачені технічні приміщення: електрощитова, бойлерна і приміщення тимчасового зберігання сміття.

З обіднього залу передбачені два виходи, один з яких – на літній майданчик.

Також запроектовано два службових входи: для завантаження продуктами і до технічних приміщень.

Конструктивна схема будинку – одноповерховий залізобетонний каркас з монолітним залізобетонним покриттям, пласким дахом з рулонною покрівлею, без підвалу.

Розрахунок каркасу виконано в програмі МОНОМАХ-САПР 2016.

Армування колон і плити перекриття виконується окремими стержнями із арматури кл. А500с по ДСТУ 3760:2019 і арматури А240с (для хомутів).

Клас бетону несучих конструкцій С25/30, W6, F100.

Огороджуючі конструкції – цегляні стіни з теплоізоляційною системою в металевих касетах, вітражне заповнення світлових прорізів – склопакети в алюмінієвих конструкціях, вікна – алюмінієві. Зовнішні двері – алюмінієві, внутрішні – металопластикові. Утеплення стін – мінватні плити товщ. 150 мм. Утеплення суміщеного покриття — ЕППС ТЕХНОНІКОЛЬ.

Покрівля — рулонна фірми Баудер, захищена бетонною стяжкою.

Матеріал перегородок — гіпсокартонні листи на металевому каркасі з заповненням мінеральною ватою.

Фундаменти — монолітні стовпчаті залізобетонні під колони каркасу. Клас бетону С20/25, W4, F50.

Основою під фундаменти служить галечниковий грунт, прошарками гравійний грунт з включенням валунів до 10%.

Горизонтальна гідроізоляція між залізобетонною плитою і бетонною підготовкою по засипці існуючого підвалу — шар єврорубероїду.

Вертикальна ізоляція стовпчатих залізобетонних фундаментів – обмазочна - речовиною SIKA з захистом мембраною ТЕРРА ПЛАСТ.

Водостік з покрівлі – внутрішній організований в дощову каналізацію.

Внутрішнє опорядження приміщень: в залі - декоративна штукатурка і дерево, в санвузлах – облицювання керамічною плиткою на всю висоту приміщення, в інших приміщеннях — акрилове і емульсійне пофарбування.

Підлоги — керамічна плитка.

Зовнішнє опорядження: стіни — декоративні металеві панелі, цоколь - облицювання природним каменем.

Архітектурне оформлення будівлі передбачене в стилі мережі ресторанів McDonald’s.

Антикорозійний захист будівельних конструкцій

Заходи по захисту будівельних конструкцій передбачено проводити дотримуючись вимог ДСТУ Б В.2.6-145:2010 «Захист бетонних і залізобетонних конструкцій від корозії»

Товщина захисного шару бетону для конструкцій армованих арматурою класу А 400С передбачено  не менше діаметру робочої арматури і не менше 30 мм при марці бетону по водонепроникності W6.

Товщина захисного шару бетону для арматури фундаментів передбачено не менше 40 мм при наявності бетонної підготовки і 70 мм при її відсутності.

Захист металевих виробів виконується шляхом фарбування пентафталевими емалями ПФ-115 двічі по шару ґрунтовки ГФ-021.


Врахування доступності осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення

Проектом передбачена доступність території закладу громадського харчування для маломобільних груп населення, яка базується на виконанні вимог ДБН В.2.2- 40:2018 «Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення».

Вхід відвідувачів в обідній зал передбачений безбар’єрним – на вході відсутні ступеньки і площадка, рівень землі на 5 сантиметрів нижчий від рівня підлоги залу. В приймально-вестибюльній групі приміщень на першому поверсі передбачений окремий додатковий туалет для маломобільних груп населення з шириною дверей 0,9 м.

На стоянці автомобілів передбачене паркувальне місце для МГН.

На шляху руху передбачена система засобів орієнтації та інформаційної підтримки МГН а також відсутні турнікети.


Технологічні рішення

Даним проектом передбачається нове будівництво одноповерхової будівлі  громадського харчування по вул. Свободи в м. Яремче Івано-Франківської області.

Особливістю закладу є досить швидке обслуговування клієнтів.

Будівля використовуватиметься для розміщення, експлуатації та обслуговування закладу ресторанного господарства (закусочної) під назвою та вивіскою з використанням зареєстрованого знаку для товарів та послуг «МакДональдз» з Літнім майданчиком, МакДрайв та паркінгом.

Страви можна вживати в ресторані, на літньому майданчику, в автомобілі. Це можливо тому, що всі страви від McDonald’s універсальні. До них відносяться: сендвічі та роли, чікен та фіш, картопля, сніданок, салати, десерти, напої, McCafe.

Заклад громадського харчування McDonald’s забезпечує:

- круглодобове обслуговування;

- обслуговування типу МакАвто;

- використання природних високоякісних продуктів;

- використання системи франчайзингу;

- постійний контроль якості.

Заклад оснащений функцією обслуговування клієнтів на автомобілях через спеціальне вікно, так що при купівлі їжі немає потреби виходу з автомобіля.

Проект передбачає розташування будівлі таким чином, що вона чітко продивляється з вулиці Свободи, яка є головним напрямком руху транспорту на Буковель, будівля орієнтована обіднім залом на вулицю Свободи, біля будівлі передбачений літній майданчик для клієнтів, навколо будівлі круговий об’їзд для автотуристів з можливістю обслуговування МакАвто.

Заклад громадського харчування складається із обіднього залу, виробничих приміщень, пов’язаних з пунктами прийому і видачі замовлень для типу обслуговування МакДрайв, кладової продуктів, холодильної і морозильної камер, кімнати менеджера, побутових і санітарно-гігієнічних приміщень виробничого персоналу і санвузлів для відвідувачів. В об’єкті також передбачені технічніприміщення: електрощитова, бойлерна і приміщення тимчасового зберігання сміття.

Для приготування страв в кухні закладу передбачається таке обладнання: міксер, термошафа для пирогів, комбо-машина, станція фасування готової картоплі, апарат для фасування сирої картоплі, поєднаний з морозильником, станція для продуктів, що доготовляються у фритюрі, гриль, фритюрниця, кавовий апарат, соковий апарат, апарат для охолодження напоїв, холодильні шафи і інше.

Кількість посадкових місць в залі – 80.

Кількість місць на літньому майданчику – 140.

Обслуговування МакАвто (MакДрайв) - 100 машин в годину.

Кількість працюючих в зміну - 22 чол.

Режим роботи - 3 зміни (круглий рік).

Протипожежні заходи

Проектом передбачені наступні зазоди:

Ступінь вогнестійкості проектованого об’єкту – ІІ.

Відстань до існуючих будинків – не менше нормативної.

Проектований об’єкт знаходиться на відстані не більше 3 км від пожежної частини м. Яремче.

Під’їзд до об'єкту передбачений з існуючої дороги з твердим покриттям.

Зовнішнє пожежогасіння передбачене від пожежних гідрантів на кільцевій водопровідній мережі.Проектом передбачений гідрант в місці врізки в водопровід в запроектованомуколодязі по вул. Свободи навпроти проектованого об’єкту. Витрата води на зовнішнє пожежогасіння – 10 л/с.

З поверху закладу громадського харчування передбачено 4 еваковиходи, в тому числі два із залу.

В пожежонебезпечних господарських та технічних приміщеннях передбачені перегородки 1-го типу з межею вогнестійкості не менше ЕІ 45.

Відкривання дверей на шляхах евакуації в проектному об’єкті – по ходу евакуації назовні.

Світлопрозоре заповнення дверей на шляху евакуації виконується з загартованого або армованого скла.

Внутрішні двері приміщень з підвищеною пожежною небезпекою – протипожежні з межею вогнестійкості ЕІ 30. Двері обладнані пристроями для самозакривання.

Проектом передбачено   ситема автоматичної пожежної сигналізації, ситема оповіщення про пожежу, система кухонного пожежогасіння, система газового пожежогасіння серверної, ситема блискавкозахисту.

Будівля оснащена ручними вогнегасниками.

Визначення розрахункової тривалісті евакуації людей із приміщень будівелі

Шлях руху людського потоку (другий довший) складається : прохід в залі, дверний проріз, коридор, двері виходу.

Розрахунковий час евакуації складається з суми часу евакуації на кожній ділянці

шляху.

Перша ділянка: t=l/v D=Nf/lϬ D=80х0,125/8х1,5=0,83; V=15м/хв; t=8/15=0.53хв.

Друга ділянка: t=0хв.

Третя ділянка: D=22х0,1/13,6х1,7=0,09;V=80м/хв; t=13,6/80=0,17хв.

Четверта дылянка: t=0

Загальний час евакуації 0,55+0,0+0,17+0,0=0,7 хв.


Рішення по інженерному забезпечеченню

Опалення

Опалення приміщень закладу громадського харчування повітряне, поєднане з припливною вентиляцією та частково мультизональною системою Hitachi , яка літом працює в режимі кондиціювання , а взимку в режимі опалення . Джерело теплопостачання - кондиціонери фірми "YORK" та зовнішній блок Hitachi RAS- 16FSXNSE .

Розрахункова температура зовнішнього повітря для системи повітряного опалення -22°С.

Передбачено додаткове встановлення електроконвекторів в приміщеннях кімнати персоналу, вікнах прийому та видачі замовлень . В приміщеннях гардеробних персоналу монтується електрична тепла підлога .

Для запобігання прориву зовнішнього повітря на вікнах прийому і видачі замовлень , на входах в заклад та вході в коридор передбачені повітряно-теплові завіси VTS WING з EC-двигуном.

Вентиляція і кондиціювання

 Вентиляцію закладу ресторанного господарства передбачено припливно-витяжну з механічним спонуканням повітря, поєднану з повітряним опаленням.Повітрообмін у горячому цеху визначений з розрахунку асиміляції тепловологовиділень від технологічного обладнания, сонячної радіації та персоналу.Для подачі припливного повітря запроектовані три системи - Р1, П1, П2.
Повітря в зал, гардеробні, кімнату менеджера, кімнату персоналу, вікна видачі і прийому замовлень та коридор подається від системи П1, а в кухню, приміщення приготування салатів, мийну кухонного і прибирального інвентарю та електрощитову - від системи П2.Припливне повітря обробляється в дахових кондиціонерах (установка П1 та установка П2 ) виробництва фірми "YORK" та припливній установці з перехресним рекуператором (Р1), встановлених на покрівлі споруди.З метою економії енергоресурсів передбачено використання рециркуляційного (система П1) та рекупераційного (система П2) повітря.Установка Р1 обладнана перехресним рекуператором. На вході витяжного повітря встановлений фільтр жировловлювач . В зимовий період все витяжне повітря проходить через рекуператор, в перехідний період - частина повітря спрямована в обхід рекуператора . Перерозподіл повітря відбувається за допомогою заслінок з електроприводом . Розрахункова температура за рекуператором підтримується автоматично . В літній період все витяжне повітря викидається до рекуператора через заслінку на зовні .Розподіл повітря здійснюється через мережу повітроводів, виконаних з оцинкованої сталі .У якості повітророзподільників застосовуються повітроприпливні плафони фірми "Halton" (у кухні - перфоровані плафони) . Підключення дифузорів DFA , TDR та грат ULA виконується за допомогою гнучких металорукавів .

Витяжка з кухні компенсується припливним повітрям і частково перетіканням з обіднього залу.

У склад кухоних витяжних зонтів входять наступні елементи очистки повітря :

-  лабіринтний фільт на витяжних зонтах для вловлювання грубих часток жиру;

-  сітчастий фільтр для вловлювання дрібних часток жиру;

-  ультрофіолетова обробка повітря для розщеплення залишків жиру та очистки від запахів - в процесі експлуатації системи для ультрафіолетової очисної системи витяжного повітря системи В1, для ефективного розщеплення жиру, необхідний певний час реакції (експозиції) озона з жирним повітрям - не менше 5 секунд. Це час, за який повітря повинно проходити повітря від кожного зонта до установки В1. Даний час реакції вираховується для кожного витяжного зонта;

-  витяжна установка В1 облаштована додатковою секцією жировловлювача для кінцевої очистки повітря від жиру та запахів.

Витяжка з допоміжних приміщень та вбиралень механічна . Витяжні плафони, встановлені на системах , фірми "Halton".

З метою забезпечення нерозповсюдження запахів від роботи харчоблоку проектом передбачений підпір в обідньому залі та розрідження в кухні закладу, а також на всіх підключеннях витяжної вентиляції над тепловим технологічним обладнанням передбачається встановлення ультрафіолетових фільтрів. 

Витяжка з допоміжних приміщень виконується за допомогою витяжних вентиляторів, фірми "Rozenberg".

Всі припливні повітроводи в межах споруди ізолюються матеріалом "Rockwool" товщиною 30мм, повітроводи, які прокладаються зовні, ізолюються матеріалом "Rockwool" товщиною 100мм з наступним покриттям захисним матеріалом (окожушка оцинкована , ПВХ мембрана) .

Повітроводи на покрівлі прокладаються на низьких опорах. 

Повітроприпливні і витяжні плафони мають можливість індивідуального регулювання кількості повітря, що проходить через них.

Передбачається автоматичне підтримання температури в приміщеннях за допомогою датчиків температури, встановлених: у залі (для системи П1) та в кухні (для системи П2).

Споживачі холоду - секції охолодження установок П1, П2 і секція доохолодження установки Р1 - джерело холода ККБ1 – Galletti MTE 066С , внутрішні блоки мультизональної системи – стельові блоки касетного типу і настінні блоки ф-ми Hitachi . Джерело холода мультизональної системи -зовнішній блок Hitachi RAS-16FSXNSE .

Холодоносій в системах холодопостачання - озонобезпечний хладон R 410А.

Трубопроводи системи холодопостачання ізолюються матеріалом "K-flex al clad", товщиною 13 мм. Матеріал трубопроводів системи холодопостачання мультизональної системи – мідь .

Місця розташування зовнішніх блоків - покрівля споруди.

Водопостачання та каналізація

Влаштування зовнішніх мереж водопостачання ті каналізації передбачено згідно технічних умов на приєднання до централізованих систем  водопостачання та водовідведення № 492  від  05.07.2022 р.

Джерелом водопостачання є міський водогін м.Яремче . Місце врізки – існуюча кільцева мережа водогону Ø250 . Тиск в точці підключення згідно технічних умов – 20 ÷ 25 м.в.ст . Для нормальної роботи системи водопостачання проектом передбачається встановлення підвищувальних насосів.

Для закладу ресторанного господарства запроектовано один ввід Ø50 мм до технічного приміщення , де розміщується вузол обліку води з механічним фільтром та лічильником Sensus 420PC. 

Для доочищення води після водоміра передбачається електромагнітний фільтр.

Подача води на льодогенератор, стімер і приготування гарячих напоїв здійснюється з попередньою обробкою води за допомогою системи очищення , яка розташовується у технологічному приміщенні . Вода для приготування холодних напоїв після обробки води подається в систему охолодження "Арех" , після чого подається в башту розлива газованих напоїв.

Гаряче вода готується в баку непрямого нагріву, джерело тепла складається з комбінації теплового насоса і електричного котла .

Магістральні мережі гарячого водопостачання передбачені із циркуляційною зворотною мережею.

Водою забезпечуються санвузли та технологічне обладнання закладу.

Система водопостачання виконується з поліетиленових та поліпропіленових труб для питної води .

Трубопроводи ізолюють проти утворення конденсату і тепловтрат ізоляційним матеріалом фірми К-flex з врахуванням норм пожежної безпеки будівель і споруд.

Горизонтальні трубопроводи прокладаються з ухилами 0,002 м з влаштуванням в нижніх місцях спускових пристроїв.

Зовнішнє пожежогасіння приміщень передбачено з розрахунку 10 л/с від запроектованого пожежного гідранта , розміщеного в запроектованому колодязі на кільцевій водопровідній мережі м. Яремче (прокладеній вздовж автомобільної дороги ) на відстані 30 м від будівлі .

Каналізаційні мережі закладу ресторанного господарства передбачаються самопливними з підключенням до зовнішніх мереж каналізації.

Запроектовано чотири системи каналізації: К1 - господарсько-побутова, К3 - виробнича, К4 - дренажна , К2 - дощова каналізація . На випуску виробничої каналізації за межами будівлі запроектовано зовнішній жировловлювач, після якого каналізація підключається до зовнішніх мереж побутової каналізації . Господарсько-побутові і виробничі стоки відводяться в запроектовану дворову мережу з подальшим підключенням до існуючої комунальної мережі водовідведення Ø 200 мм по вул.Свободи . Місце підключення існуючий каналізаційний колодязь .

Труби для прокладання – поліетиленові ПВХ середнього типу SN 4, ряд S 20 .

Трубопроводи господарсько-побутової та виробничої каналізації що прокладаються під підлогою ресторанного закладу запроектовані з полівінілхлоридних труб . Розведення по санвузлах та підключення технологічного обладнання запроектовано з каналізаційних ПВХ труб для внутрішньої каналізації .

Дренаж з кондиціонерів і холодильних камер до системи каналізації підключаються через сифон з гідрозатвором і механічним клапаном.

Технологічні мийки підключити до мережі виробничої каналізації з розривом струменя.

Трубопроводи каналізації прокладаються з ухилами і=0,02м для труб 110, з ухилами і=0,03м для труб 50 і менше.

Запроектована дощова каналізація К2 забезпечує відведення дощових і талих вод з покрівлі будівлі. Проектом передбачено встановлення двох покрівельних водоприймальних воронок DN 110. Трубопроводи дощової каналізації запроектовані з поліпропіленових труб системи Ostendorf KG2000 (PP-MD). 

Електротехнічні рішення

Зовнішне електропостачання передбачено згідно технічних умов нестандартного приєднання № 0005452802221080430000001 (98/35-46/2022).

Точка забезпечення потужності- існуюча ТП-29.

Категорія з надійності електропостачання-II.

Розрахункова електрична потужність 285 кВт.

Коефіцієнт потужності 0,97.

Система заземлення TN-S.

Напруга приєднання 0,4 кВ.

Середньорічна витрата електроенергії - 1354900 кВт*год.

Для вводу та розподілення навантажень проектом передбачений головний розподільчий щит (ГРЩ). ГРЩ розміщуються в щитовій будівлі. Живлення ГРЩ здійснюється двома кабельними лініями – 04 кВ. Підключення до мережі на напрузі 0,4 кВ виконується зі сторони існуючої ТП-29. Схема ГРЩ містить пристрій автоматичного вводу резерва (пристрій АВР).

Основними споживачами електроенергії проектованого закладу є:

електрообладнання кухні, обладнання загальнообмінної вентиляції, обладнання кондиціонування, тепловий насос з резервним електрокотлом, пральні та сушильна машини, обладнання системи опалення, обладнання електроосвітлення та реклами.

Для компенсації реактивної потужності передбачається установка конденсаторних батарей.

Мережі електроживлення виконуються 5-жильними і 3-жильними кабелями з мідними жилами в ізоляції з полівінілхлориду, в полівінілхлоридній оболонці, стійкій до нерозповсюдження горіння при прокладці в пучках, а також, що не виділяє токсичні гази - марки ВВГнгд.

Електричні мережі, що відповідають за евакуацію людей при пожежі, оповіщення про пожежу, виконуються кабелем з мідними жилами, з ізоляцією безгалогенних речовин, вогнетривкої, що не виділяє токсичні гази марки (N)HXH FE180/E30.

Електрична мережа відповідає вимогам захисту від струмів короткого замикання (КЗ) і струмів перевантаження. Вибір перерізу проводів та жил кабелів виконано за допустимим тривалим струмом навантаження виходячи із встановленої потужності споживачів з урахуванням поправочних коефіцієнтів з наступною перевіркою по втратам напруги.

Електричне освітлення

 Всі роботи виконати згідно ПУЕ, СНиП 3.05,06-85, діючих ПТБ і ПЕУ. Захисне заземлення виконати згідно ПУЕ, СНиП 3,05,06-85, діючих ПТБ і ПТЕ.

Живлення робочого і аварійного евакуаційного освітлення виконуються 5-жильними і 3-жильними кабелями з мідними жилами в ізоляції з полівінілхлориду, в полівінілхлоридній оболонці стійкій до нерозповсюдження горіння при прокладці в пучках, також, не виділяє токсичні гази - марки ВВГнгд. 

Заходи щодо електробезпеки

Захисні заходи електробезпеки передбачені згідно з ДСТУ Б В.2.5-82:2016 "Захисні заходи електробезпеки в електроустановках будинків і споруд". Система заземлення TN-S.

Металеві корпуси щитів і кабельні конструкції заземлюються, шляхом приєднання до РЕ-шини ГРЩ. Захисне заземлення передбачено виконати згідно вимог ПУЕ, розділ 1.7.

Для забезпечення безпеки праці проектом передбачено:

- застосування сертифікованого в Україні електрообладнання, що відповідає вимогам по пожежовибухобезпеці;

- тип електрообладнання та електропроводки відповідає характеристиці середовища, приміщень, матеріалів і конструкцій будівлі;

- захист силових мереж від перевантажень і струмів короткого замикання здійснюється автоматичними вимикачами в спеціалізованих розподільних щитах, а також засобами захисту комплектних пристроїв управління технологічного електрообладнання;

- для головної системи зрівнювання потенціалів використовується РЕ-шина проектованого ГРЩ, яка з'єднана за допомогою 5-ї жили з контуром заземлення;

- всі металеві частини електрообладнання, комунікації, які в нормальному режимі роботи не перебувають під напругою - заземлені шляхом приєднання до нульового захисного РЕ-провідника;

- наявність ПЗВ (пристрій захисного відключення) в розподільних щитах, дозволяє підвищити ступінь захищеності від ураження електричним струмом і сприяє запобіганню пожеж;

- аварійна і технологічна сигналізації вирішуються комплектними пристроями керування технологічним устаткуванням.


Захист від шуму

Об’єкт знаходиться в рекреаційній зоні.

Основним джерелом шуму є шум автотранспорту на вул. Свободи і побутовий шум.

Рівень шуму працюючого обладнання не  перевищу’ 60 ДБа( СНиП ІІ-12-77).

Зниження звукового тиску до допустимого досягається за рахунок розташування об’єкту на достатній відстані від джерел шуму, влаштування огороджуючих конструкцій з шаром ізоляції, а також заповнення віконних прорізів склопакетними конструкціями з високоефективним ущільненням.

Агрегати з підвищеними шумовими характеристиками ( вентилятори, зовнішні блоки кондиціонерів ) знаходяться за межами приміщень, в яких нормується звуковий тиск.

Перераховані фактори дозволяють забезпечити допустимий рівень звукового тиску в приміщеннях проектованого об’єкту.


Забезпечення надійності та безпеки

Забезпечення надійності та безпеки об’єкта досягається дотриманням вимог ДБН В.1.2-14-2018 «Загальні принципи забезпечення надійності та конструктивної безпеки будівель і споруд».

Встановлена надійність передбачено забезпечити на всіх етапах життєвого циклу об’єкта, а саме:

- вишукування і проектування;

- виготовлення, транспортування та зберігання будівельних виробів;

- освоєння будівельного майданчика та зведення об’єкта, приймання об’єкта в експлуатацію;

- використання об’єкта за призначенням протягом встановленого терміну експлуатації, оцінка технічного стану, ремонт;

- реконструкція й подальше використання у нових умовах;

- ліквідація об’єкта.

Основною вимогою, яка визначає надійність будівельного об’єкта, є його відповідність призначенню й здатність зберігати необхідні експлуатаційні якості протягом встановленого терміну експлуатації. До них належать:

- гарантія безпеки для здоров’я і життя людей, майна та довкілля;

- збереження цілісності об’єкта та його основних частин;

- забезпечення можливості розвитку об’єкта ( наприклад, добудови без підсилення наявних конструкцій );

- створення необхідного рівня зручностей і комфорту для користувачів та експлуатаційного персоналу;

- обмеження ступеня ризику шляхом виконання вимог до вогнестійкості, безвідмовності роботи захисних пристроїв, надійності систем і мереж життєзабезпечення, живучості будівельних конструкцій тощо.

Будівельні конструкції й основи  відповідають наступним вимогам:

- сприймати без руйнувань і недопустимих деформацій впливи, що виникають під час їх зведення і протягом встановленого часу експлуатації;

- мати достатню роботоздатність в умовах нормальної експлуатації протягом всього встановленого терміну експлуатації;

- мати достатню живучість по відношенню до локальних руйнувань і передбачених нормами аварійних впливів ( пожеж, вибухів, наїздів транспортних засобів тощо ).

Надійність , у тому числі довговічність і живучість, забезпечуються одночасним виконанням вимог, які висуваються до вибору матеріалів, конструктивних і об’ємно-планувальних рішень, до методів розрахунку, проектування та контролю якості робіт при виготовленні конструкцій та їх зведенні, а також дотриманням правил технічної експлуатації, нагляду і догляду за конструкціями.

Даним проектом забезпечується:

- клас наслідків (відповідальності) СС2

- категорія відповідальності конструкцій А, Б, В.

- термін експлуатації об’єкта 100 років.

Термін першого планового обстеження технічного стану об’єкту – після закінчення гарантійного терміну, наданого підрядною організацією.

Охорона праці та техніка безпеки

Заходи щодо охорони праці вирішені відповідно до норм і правил, затвердженими Держнаглядохоронпраці України і іншою нормативною документацією по техніці безпеки

Даний проєкт розроблений з урахуванням нормативних вимог з охорони праці, санітарії та техніки безпеки.

Проєктними рішеннями передбачено:

  • вентиляційне обладнання встановлюється в закритому виконанні;

  • всі рухомі частини обладнання захищаються спеціальними гратами і кожухами;

  • захист від впливу шкідливих шумів досягається шляхом встановлення

малошумногообладнання в спеціальних приміщеннях;

  • огородження струмоведучих частин, заземлення всіх електроприймачів вентиляційного та кліматичного обладнання;

  • кріплення обладнання, повітроводів і трубопроводів стандартними конструкціями вітчизняного та імпортного виробництва з кроком, відповідним розрахунком;

  • забезпечені нормативні паспортні відстані між будівельними конструкціями та обладнанням.

  • Перед експлуатацією закладу громадського харчування передбачено скласти перелік документів з охорони праці, якими повинна керуватися адміністрація закладу.

-Законодавчі та нормативні акти з охорони праці та безпеки життєдіяльності.

-Типові правила користування електричними побутовими приладами.

- Облікова документація з охорони праці.

- Наказ про організацію охорони праці та безпеки життєдіяльності в закладі.

- Акт готовності закладу до експлуатації.

- Акт заміру опору ізоляції електромереж споживачів.

- Посадові інструкції з охорони праці.

- Інструкції з охорони праці на робочих місцях.

- Санітарно-технічний паспорт закладу.

- Матеріали розслідування травматизму, нещасних випадків невиробничого характеру.


Вимоги інженерно-технічних заходів цивільного захисту (ЦО) – проектом не виконувася згідно завдання на проектування

Заходи з охорони навколишнього природного середовища

Проектом передбачений ряд заходів, що виключають можливі негативні впливи нанавколишнє середовище в період будівництва і наступної експлуатації об’єкту:

− застосування екологічно чистих будівельних технологій;

− запобігання забруднення ґрунтових вод;

− застосування сертифікованого технологічного і тепломеханічного устаткування звисокими експлуатаційними показниками і мінімальними забруднюючими викидами;

− використання сучасних енергозберігаючих технологій у системах опалення івентиляції;

− використання екологічно чистих будівельних і оздоблювальних матеріалів. Проектними рішеннями генерального плану забезпечуються нормативні санітарні іпожежні розриви між будинками і спорудами.

Прийняті технологічні рішення не погіршують існуючий шумовий режим. На об'єкті в процесі його експлуатації, а також в результаті можливих технічних аварій на території виділення шкідливих речовин, що забруднюють повітряне, ґрунтове і водне середовище не передбачено.

В проекті передбачені всі види інженерного обладнання, об'єкт підключений до мереж водопостачання та каналізації.

Проектом передбачені під'їзди і доріжки з твердим покриттям.

Для побутових відходів біля входів передбачені урни для сміття, з яких кожний день сміття забирається в сміттєвоз і перевозиться в Надвірнянський комбінат комунальних підприємств, з яким укладено договір на утилізацію відходів.

Забруднення грунтів і водойм в процесі експлуатації об'єкту не буде.

В проектованому об’єкті відсутнє джерело забруднення атмосферного повітря -  опалення і приготування гарячої води здійснюється від електричних приладів.


Заходи з енергозбереження

В цілях економії енергоресурсів проектом передбачаються наступні  заходи:

-  Зовнішні стіни утеплені мінераловатними плитами товщиною 150 мм.

- Суміщене покриття утеплене ізоляційними плитами ТЕХНОНІКОЛЬ товщиною 200 — 300 мм з нахилом.

-  Вікна і вітражі алюмінієві з високоефективною системою зовнішнього ущільнення і двокамерними склопакетами.

- Зовнішні двері ущільнені в притулах і обладнані приладами для самозакривання.

З метою виконання вимог нормативних документів по енергозбереженню в інженерному відношенні передбачені такі заходи:

-  В інженерних системах застосоване енергоощадне імпортне обладнання з високим ККД.

-  Використання ламп із збільшеним коефіцієнтом світловіддачі.

- Регулювання температури теплоносія в залежності від температури зовнішнього повітря.

- Встановлення приладів обліку води і електроенергії.

Приведений опір теплопередачі зовнішніх стінових огороджувальних конструкцій:

- зовнішніх стінових огороджувальних конструкцій RƩпр i=3,89 (м2·К)/Вт,

- суміщене покриття  RƩпр i=6,33(м2·К)/Вт,

- світлопрозорих конструкцій RƩпр =0,75(м2·К)/Вт,

- вхідних дверей RƩпр =0,6(м2·К)/Вт,

- підлоги по грунту RƩпр =1,1(м2·К)/Вт.

Розрахункова (фактична) питома енергопотреба EP- 44,6 кВт•год/м2.

Клас енергетичної ефективності будівлі - «С».


      За результатами розгляду проектної документації і зняття зауважень, які були доведені письмово до замовника та усунуті в процесі проведення експертизи, встановлено, що проект «Нове будівництво одноповерхової будівлі закладу громадського харчування по вул. Свободи в м. Яремче Івано-Франківської області» - розроблений відповідно до завдання на проектування та вихідних даних відповідає вимогам до міцності, надійності та довговічності об’єкту будівництва, його експлуатаційної безпеки та інженерного забезпечення, у тому числі щодо доступності осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення, вимогам санітарного і епідеміологічного благополуччя населення; охорони праці; екології; пожежної безпеки; техногенної безпеки; енергозбереження.

Розділи