Основна інформація

Тип документу
Експертиза проекту
Реєстраційний номер в ЄДЕССБ
EX01:2461-1951-4289-1161
Версія документу
№1
Статус реєстрації
Зареєстровано (внесено реєстратором)
Статус документу
Діючий
Документ
№589.6341.21 від 01.09.2021
Орган, що видав
ДП "Західний ЕТЦ " (20774790) Версія №1 Статус (поточна)
Назва об’єкта
“Нове будівництво закладу громадського харчування зі знесенням існуючої будівлі на вул. Стрийській, 202 у м. Львові»
Код проектної документації
PD01:9435-9089-3944-9527 Зміни №3 №040-01 від 2021-08-27 (видав ТОВ "АРХО ГРУП") / Наявні експертизи: EX01:2461-1951-4289-1161
Напрям експертизи
З питань міцності, надійності, довговічності, З питань експлуатаційної безпеки, З питань санітарного і епідеміологічного благополуччя населення, З питань охорони праці, З питань екології, З питань пожежної безпеки, З питань техногенної безпеки, З питань енергозбереження, З питань створення умов для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, З питань інженерного забезпечення, З питань архітектури
Головний експерт проекту
Зіньків Андрій Богданович (АР 010475, АЕ 005262, АР 018965 )

Кошторисна вартість

Інформацію не зазначено

Кошторисна вартість за чергами

Інформацію не зазначено

Адреса

Адреса Адреса згідно експериментального порядку Наказ
Львівська обл., Львівський район, Львівська територіальна громада, м. Львів (станом на 01.01.2021), вулиця Стрийська , б. 202 не присвоювалась не призначалась

Інформація про замовників

Правовий статус Назва
Юридична особа ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ВІЛЛОУ ЯРД Р1" (43365281)

Об’єкти будівництва

Інформацію не зазначено

Відповідальні особи

Посада Напрям експеритизи ПІб
Експерт (фахівець) З питань інженерного забезпечення
Самуляк Галина Михайлівна
Експерт (фахівець) З питань міцності, надійності, довговічності
Зіньків Андрій Богданович
Експерт (фахівець) З питань інженерного забезпечення
Качур Тарас Ярославович
Архітектор З питань архітектури
Головецький Назар Ярославович (АА 001873, АА 004931)
Відповідальний експерт З питань пожежної безпеки
З питань техногенної безпеки
СІРЕНКО ОЛЕГ ПЕТРОВИЧ (АЕ 000426, АР 000533, АЕ 004048, АЕ 004765, АР 019393, АЕ 007226)
Відповідальний експерт З питань енергозбереження
СТАДНИК СВІТЛАНА МИРОНІВНА (АЕ 006481, АЕ 003215, АЕ 000982, АЕ 006470)
Відповідальний експерт З питань санітарного і епідеміологічного благополуччя населення
З питань екології
Мандрига Олег Романович (АЕ 006438, АЕ 003217)
Відповідальний експерт З питань експлуатаційної безпеки
З питань охорони праці
Самуляк Галина Михайлівна (АР 018085, АЕ 004922, АР 001055, АТ 003730, АЕ 004080)
Головний експерт проекту З питань міцності, надійності, довговічності
Зіньків Андрій Богданович (АР 010475, АЕ 005262, АР 018965)

Інформація про проєктну документацію

Реєстраційний номер
PD01:9435-9089-3944-9527
Орган, що видав
ТОВ "АРХО ГРУП" (41650441)
Вид будівництва
Нове будівництво
Перелік видів робіт, виконаних проектувальником (генпроектувальником)
Проектні роботи
Кількість стадій проектування
Дві стадії
Поточна стадія проектування
проект (П)
Код ДКБС
1230.4 Їдальні, кафе, закусочні та т. ін.
Об'єкт споруджуються із залученням бюджетних коштів, коштів державних і комунальних підприємств, установ та організацій, а також кредитів, наданих під державні гарантії?
Ні
Належність майнових прав на проектну документацію (право змінювати проектну документацію)
Проектувальник
Дата договору на розробку документації
27.08.2021
Номер проектної документації
040-01
Статус документа
Діючий

Додаток до експертного звіту

Замовник проекту: ТОВ «ВІЛЛОУ ЯРД Р1» (інд. код 43365281), юридична адреса: 79026, Львівська обл, м. Львів, вул. Стрийська, 33.

Генеральний проектувальник: ТОВ «АРХО ГРУП» (ЄДРПОУ 41650441), юридична адреса: 80100, Львівська обл., місто Червоноград, вулиця Степана Бандери, будинок 43, квартира 6.

Головний архітектор проекту — Хома Володимир Ігорович, кваліфікаційний сертифікат серії АА №002389 від 17.07.2015р. відповідального виконавця окремих видів робіт (послуг), пов'язаних із створенням об'єкта архітектури, архітектурне об'ємне проектування, виданий Атестаційною архітектурно-будівельною комісією.

Перелік вихідних документів на проектування:

- розрахунок класу наслідків (відповідальності) об'єкту будівництва — СС2;

- завдання на проектування, затведжене замовником та генпроектувальником;

- містобудівні умови та обмеження на будівництво закладу громадського харчування зі знесенням існуючої будівлі на вул. Стрийській, 202 у м. Львові, затверджені рішенням №652 від 30.07.2021р. виконкому Львівської міської ради;

- договір оренди землі від 21.07.2021р. між Львівською міською радою та ТОВ «ВІЛЛОУ ЯРД Р1» (ухвала Львівської міської ради №1053 від 17.06.2021р., загальна площа земельної ділянки - 0,5700га, кадастровий номер земельної ділянки 4610136900:09:009:0244);

- кадастровий план земельної ділянки, виданий ПП “Геокапітал”;

- технічні умови № 150-0096/2 від 16.02.2021 р. нестандартного приєднання до електричних мереж електроустановок, видані ПрАТ «Львівобленерго»;

- лист ПрАТ «Львівобленерго» № 150-0762/3 від 25.08.2021 р. про внесення змін в технічні умови № 150-0096/2 від 16.02.2021 р.;

- технічні умови №ТУ-267 від 25.08.2021р. на приєднання до центральних систем водопостачання та водовідведення м.Львова, видані ЛМКП “Львівводоканал”.


Склад проекту (шифр 040-01 ):

  • Том 1. Загальна пояснювальна записка.

  • Том 2. Генеральний план.

  • Том 3. Архітектурні рішення.

  • Том 4. Технологічні рішення.

  • Том 5. Конструктивні рішення.

  • Том 7. Креслення марки ОВ.

  • Том 6. Креслення марки ВК.

  • Том 16. Зовнішні мережі водопостачання та каналізація. ЗВК .

  • Том 8,том 17 Електропостачання.

  • Том 10. Оцінка впливу на навколишнє середовище. Проект розроблений ФОП Герега Т.Б. (Леськів Я.С., інженр проектувальник кваліфікаційний сертифікат АР №014327 від 11.05.2018р.).

  • Том 11. Проект організації будівництва.

  • Том 14. Зашист від шуму.

  • Том 12. Система пожежної сигналізації.

  • Том 9 Системи керування евакуюванням 4-го типу. .

  • Том 11 Блискавкозахист. .

  • Том 15 Модульна установка пожежогасіння кухонного обладнання.

  • Том 12 Енергоефективність.

Проектні рішення.

Проектом передбачається нове будівництво закладу громадського харчування зі знесенням існуючої будівлі на вул. Стрийській, 202 у м. Львові. Земельна ділянка розташована в південній частині міста Львова, в зоні багатоповерхової забудови, на периферійній частини міста. Ділянка проектування згідно плану зонування м.Львова є зоною центру ділової та громадської діяльності районного значення Г-2; та межує:

- з сходу - зона багатоповерхової житлової забудови Ж-3;

- з півдня зона розміщення технопарків КС-6;

- з заходу зона розміщення технопарків КС-6;

- з півночі зона озелененних територій загального користування Р-3.

Ділянка проектування обмежена магістральною вулицею з східної сторони вул.Стрийська, та з західної сторони обмежена вулицею Підстригача. Ділянка межує з озером природнього походження. Згідно топозьомки озеро має охоронну межу.

На ділянці запроектоване розташування закладу громадського харчування із знесенням існуючої будівлі та автостоянка з врахуванням машиномісць для мало мобільних груп населення. Загальна кількість м/місць: 8+2 = 10 м/місць. Напрямки руху автотранспорту та автомобілів відвідувачів є розділеними і не перетинаються. Для проїздів-асфальтобетон, для тротуарів, пішохідних зон, вимощення - бетонна плитка (ФЕМ) і у місці розвантаження грузового автотранспорту - армована бетонна площадка.

Для можливості зручного пересування МГН по території проектом передбачено: ухили пішохідних доріжок і тротуарів, що не перевищують: поздовжні-5%, поперечні-1-2%; в місцях перетину тротуарів з проїздами влаштовуються пандуси; висота бортового каменю прийнята 0,04м; покриття пішохідних шляхів не допускає ковзання; на автостоянці передбачені місця парковки автомашин інвалідів. Усі доступні місця для інвалідів позначатимуться знаками, символами.

Технологічні рішення.

Заклад громадського харчування на 50 основних посадочних місць та 50 додаткових (разом 100 посадочних місць). Заклад передбачено по типу «Закусочна» - самообслуговування, де переважає асортимент гарячих і холодних закусок, страв нескладного готування, призначений для швидкого обслуговування споживачів (ДСТУ 3862).

Для забезпечення харчування відвідувачів, кухня розрахована для приготування страв з напівфабрикатів у асортименті:  гарячих  і  холодних  закусок, салатів, напоїв, в асортименті присутні десерти та хлібобулочні вироби, надходять готовими для реалізації.

Продукти та напівфабрикати поставляються через завантажувальний відсік – тамбур-розгрузочну, де зважуються і оглядаються на придатність. Для зберігання продуктів передбачені комори - для напівфабрикатів і продуктів. Окремо в доготувальному цеху передбачені холодильні шафи з t=0÷+4°С для зберігання готових страв або напівфабрикатів.

У всіх функціональних підрозділах запроектовано все необхідне обладнання, приміщення зручно (по потоковості) пов'язані між собою. Заклад харчування має доготувальний цех, де виділені технологічні лінії - ділянки виробництва, оснащені необхідним обладнанням для певного доготівельного процесу, наприклад огляд та підготовку напівфабрикатів для постачання ними відкритої кухні підприємства. Також доготівельня функціонує для приготування, порціонування і оформлення холодних страв і салатів. Продукція, яка використовується для приготування холодних страв, перед відпусткою не піддається вторинній тепловій обробці, тому в цеху повинні дотримуватися суворі санітарні вимоги: продукти, що використовуються для приготування страв зберігаються в холодильній шафі; посуд та інвентар повинні бути промарковані і використовуватися за призначенням.

Відкрита кухня оснащена тепловим обладнанням, в якому завершується технологічний процес приготування їжі: здійснюється теплова обробка продуктів і напівфабрикатів, та готування з них страв. Кухня оснащена сучасним обладнанням: тепловим, холодильним, механічним, виробничими столами і стелажами. Робочі місця оснащуються інструментами, інвентарем для виконання певних операцій. Лабораторний контроль якості продукції виробничих підрозділів буде виконуватися акредитованою лабораторією згідно укладеної угоди. Мийна зворотної тари розміщена біля завантажувального відділення, вантажі після надходження, при необхідності, перекладаються в виробничу тару, а споживча миється в 2-х секційній мийній ванні, підсушується на стелажах і відправляється постачальнику. Мийна кухонного посуду розташована окремим відділенням і обладнана 3-ма миючими ваннами і стелажем для сушки посуду. Усі мийні ванни у виробничих зонах закладу харчування обладнані стелажами для сушки інвентаря, ємкостей, тари. У всіх виробничих приміщеннях передбачені рукомийники, з підводкою холодної і гарячої води, дозаторами миючих та дезинфікуючих речовин і одноразових рушників згідно санітарних вимог.

Для персоналу передбачається кімната персоналу з необхідним обладнанням та санвузлом з душовою. Усі працюючі забезпечені спецодягом та побутовими приміщеннями. На всіх працюючих заводяться медичні картки. Прання спецодягу працюючих закладу громадського харчування організовано централізовано за угодою укладеною з комунальними службами, які обслуговують харчові підприємства.

Збір відходів запроектовано приміщення для орг.відходів. Згідно з підписаною угодою із комунальними службами органічне сміття буде вивозитись по графіку спеціально обладнаним для цього автотранспортом. В кінці зміни, буде проводитися ретельне прибирання усіх функціональних частин. Для зберігання прибирального інвентаря, миючих та дезинфікуючих засобів передбачені окреме приміщення, в якому встановлена шафа для зберігання прибирального інвентаря, миючих та дезинфікуючих  речовин, дозволених МОЗ. Прибирання санвузлів проводиться спеціально промаркованим інвентарем. Згідно з графіком, розробленим у закладі громадського харчування і затвердженим ветлікарем, проводяться санітарні дні.

Для тимчасовго зберігання органічних відходів закладу харчування передбачена холодильні шафи, для зберігання паперових та побутових відходів спеціальний контейнер на території. Угоди на вивезення харчових та побутових відходів укладають перед вводом в експлуатацію. Відходи виробничі збираються в контейнерах у холодильній шафі і по мірі накопичення спеціалізованим транспортом вивозяться за угодою на переробку у спеціалізоване підприємство.

Характеристика органічних відходів: органічні відходи – 20кг\добу, відходи доготовочні, зі столового посуду имчасове зберігання у холодильній шафі спеціальне приміщення), побутові відходи (0,15 кг х 100 пос.місць = 15 кг),

Зберігання у контейнерах на спеціально облаштованій площадці ззовні будівлі (розрахунок виконано у відповідності до  Закону України «Про відходи», Державних санітарних норм і правил утримання територій населених пунктів (ДСН 145); Наказу МЖКГУ від 22.03.2010 р. N 75 «Про затвердження рекомендованих норм надання послуг з вивезення побутових відходів»).


Архітектурні і конструктивні рішення. 

Поверхово планувальна структура громадського будинку:

·       підвальний поверх - відсутній;

·       1-й поверх;

Дах - неексплуатований.

Основні техніко-економічні показники: площа земельної ділянки 0,57га; площа забудови 1114,59 м.кв.; кількість поверхів 1 поверх; гранична висота 7,3м; загальна площа 1066,64м.кв.; корисна площа 1032,57 м.кв.; розрахункова площа 1014,14 м.кв.; площа технічних приміщень 18,43 м.кв.

1-й поверх: складається з технічних, технологічних приміщень кухні, побутових, адміністративних приміщень, та приміщень громадського харчування.

Загальна площа обіднього залу 566,58 м.кв. з розрахунковою кількістю відвідувачів 283 особи, з розрахунку 1 особа на 2м.кв. обіднього залу. Згідно ТЗ та розділу 040-01-ТХ кількість відвідувачів прийнята 100осіб.

Дах плоский, баластний, неексплуатований, з передбаченими на ньому зонами для розміщення інженерного обладнання. Доступ на дах передбачений по зовнішній металевій вертикальній драбині типу П1. 

В обідній зал передбачено два окремих входи через розпашні двері шириною 2,0м, розташовані з південної та північної сторони споруди. Також передбачений окремий евакуаційний вихід шириною 1.4м з західної сторони споруди.

Службовий вхід в приміщення кухні передбачено з західної сторони.

Для відвідувачів закладу громадського харчування передбачені гардероби, рукомийники, та роздільні санвузли. Також передбачений окремий санвузол для інклюзивних груп населення розміром 1,7х2м. Для персоналу передбачені адміністративні та санітарно-побутові приміщення. Технологічні приміщення кухні розроблені згідно технологічного завдання розділу ТХ.


Конструктивні рішення.

Інженерно-геологічні умови: Згідно технічних висновків  про інженерно-геологічні умови на ділянці будівництва, виконані  ПП «БУДГЕОПРОЕКТ», природньою основою для фундаментів є грунти ІГЕ-4, ІГЕ-5.

 Згідно висновків на ділянці присутні наступні інженерно-геологічні елементи:

- ІГЕ-1: насипний грунт;

- ІГЕ-2: торф середньозакладений, вологий;  

- ІГЕ-3: суглинок м’якопластичний;

- ІГЕ-4: супісок пилуватий пластичний, тикстропний;

- ІГЕ-4а: супісок пилуватий пластичний, озалізнений;  

- ІГЕ-5: суглинок легкий тугопластичний, з прошарками супіску пластичного;

 - ІГЕ-6а: суглинок середній м’якопластичний, з прошарками та лінзами піску;

- ІГЕ-6: суглинок середній тугопластичний, з прошарками та лінзами піску;

- ІГЕ-7: пісок дрібний водонасичений, середньої щільності, глинистий, з уламками і брилами пісковику;

- ІГЕ-8: глина напівтверда, шарувата, строката, з прошарками глини тугопластичної.


Конструктивна схема будівлікаркасна із збірних залізобетонних елементів. Просторова жорсткість забезпечується жорстким защемленням колон у фундаменти, влаштуванням монолітних залізобетонних стін та жорстким зєднанням головних балок із колонами.

Основні конструктивні будівлі:

Фундаменти будівлі: запроектовані монолітні залізобетонні подушки товщ. 300-:- 600мм з бетону класу С25/30 W8 (армування сітками та стержнями з арматури класу  А500С) та збірних залізобетонних підколонників.

Під монолітні стіни передбачено влаштування монолітного залізобетонного стрічкового фундаменту товщ. 300мм із бетону класу С25/30 W8 (армування сітками та стержнями з арматури класу  А500С).

Передбачено влаштування монолітних залізобетонних балок перерізом 250х800мм з бетону класу С25/30 W8 (армування каркасами та стержнями з арматури класу  А500С).

Під подушками передбачено влаштування бетонної підготовки з бетону класу С8/10 та влаштування ущільненої щебенево-піщаної подушки змінної висоти.

Колони – збірні залізобетонні перерізом 250х400мм та 400х400мм.

Стіни (жорсткості) – монолітні залізобетонні товщ. 250мм із бетону класу С20/25, армування передбачено сітками та стержнями з арматури класу  А500С та А 240С.

Балки (головні та другорядні)  - запроектовані збірні залізобетонні.

Плити покриття – збірні залізобетонні висотою 270мм.

Внутрішні самонесучі стіни – газоблок D500, товщиною 250мм, з армуванням сіткою Вр-1 через 4 ряди кладки та влаштуванням антисейсмічних швів з з/б каркасом у 20мм.

Внутрішні перегородки  - запроектовані із вологостійкого гіпсокартону, по металевим профілям товщ. 150мм

Для забезпечення доступності будівлі для маломобільних груп населення

У проекті передбачені умови безперешкодного і зручного пересування МГН і осіб з обмеженими фізичними можливостями по ділянці до будинку або по території з урахуванням вимог ДБН Б.2.2-12:2019 “Планування та забудова території”, ДБН В.2.2-40:2018 “Інклюзивність будівель і споруд”.

Уклон зовнішніх пандусів на шляхах руху і біля входу до будівлі не перевищує 8%.

Висоту бордюрів по краях пішохідних шляхів на ділянці прийнято не більше 0,05м.

Ухили пішохідних доріжок і тротуарів, по яких можливий проїзд інвалідів на кріслах-колясках, не перевищують: поздовжні - 5%, поперечні — 1%; ширина не менше 1,50м — 1,80м.

Висота бортового каменю в місцях перетину тротуарів із проїзною частиною, а також перепад висот бордюрів, бортових каменів уздовж експлуатованих газонів і озеленених майданчиків, що прилягають до шляхів пішохідного руху, не перевищує 0,04м.

Для покриття пішохідних доріжок, тротуарів і пандусів не застосовуються насипні або крупноструктурні матеріали, що перешкоджають пересуванню МГН на кріслах-колясках або з милицями. Покриття з бетонних плит рівне, а товщина швів між плитами - не більше 0,015м.

На парковках передбачено місця для інвалідів шириною 3,50м в зоні доступності до входів не більше 50м та позначені відповідними знаками.


Водопостачання і каналізація.


Проект розроблений проектною організацією ФОП Дячишин Н.М. (шифр 18-08-ЗВК, ГІП Дячишин Н.М., кваліфікаційний сертифікат серії АР № 016373 від 17.07.2020р., виданий Атестаційною архітектурно-будівельною комісією).

У відповідності до технічних умов №ТУ-267 від 25.08.2021р., місцем підключення до водопровідної мережі є водопровід діаметром 200мм прокладений по вул. Стрийська з цілодобовим водопостачанням.

Тиск води в існуючому водопроводі становить 2.1 атм (кГс/см2).

Система водопостачання об”єднана - господарсько-питна і протипожежна.Запроектовано підземний водопровід  із  поліетиленових труб    діаметром 90х5.3мм типу ПЕ100 SDR-17 по ДСТУ EN 12201-2:2018. З»єднання поліетиленових труб між собою передбачено методом зварювання - встик. Будівельно-монтажні роботи будуть вестися в забудованій частині міста. Після закінчення будівельно-монтажних робіт водопровід дезинфікується, а територія підлягає благоустрою.

Розрахункова витрата води в системі водопостачання — 8,9м³/добу. Витрати на пожежо- гасіння згідно п. 6 табл.4 ДБН В.2.5-74:2013 становлять 15,0 л/с.

На відводі для обліку води встановити водомірний вузол з лічильником тип 420РС Ду 32мм фірми «Sensus» Німеччина, клас точності “С”, з можливістю знімання інформації і передачі даних на диспетчерський пункт водоканалу.

Систему внутрішнього водопроводу запроектовано із поліпропіленових труб PN16 діаметром 63мм-20мм PP-R 80 тип 3 згідно DIN8077, DIN 8078 та ДСТУ Б.В.2.7-144:2007 та водогазопровідних оцинкованих труб ГОСТ 3262-75*. Для запобігання утворення конденсату на внутрішніх стоках запроектована теплова ізоляція на основі каучуку K-FLEX 13x1000-14 ST з покриттям Alclad фірми "K-FLEX" .

Приготування гарячої води запроектовано по місцю в ємнісних водонагрівачах об'ємом 20л, 100л., 150л фірми Drazise.

Каналізація.

У відповідності до технічних умов №ТУ-267 від 25.08.2021р., місцем скидання стоків передбачено внутрішньоплощадкову каналізацію із середньодобовим навантаженням 8,9 м³/добу та максимальним скиданням стоків- 2,8л/с.

Внутрішні каналізаційні мережі передбачені з каналізаційних труб матеріал ПВХ фірми Wavin та випуски побутової каналізації із труб тип S матеріал ПВХ фірми Wavin.

На випуску виробничої каналізації передбачено зовнішний жировловлювач типу MakВохN-4 продуктивністю 4.0л/с фірми «АкваполімерІнжиніринг» з подальшим підключенням в мережу побутової каналізації на ділянці.

Побутові і виробничі стічні води відводяться у побутову внутрішньоплощадкову каналізацію.


Зовнішня самопливна мережа побутової каналізації монтуватиметься із труб діаметрами 160-200мм типу PVC, SN4 та SN8 згідно ДСТУ Б В.2.5-32:2007. Основи під трубопроводи і вимоги до зворотної засипки розроблені згідно вказівок ДСТУ-Н Б В.2.5-40:2009.

В місцях поворотів та точках підключення випусків каналізаційної системи передбачаються колодязі діаметром 1000-1500мм із збірних залізобетонних виробів відповідно до типового проекту 902-09-22.84. Горловини колодязів перекриваються люками «важкого» типу на проїжджій частині.

Водовідведення з будівлі дощової каналізації запроектовано у внутрішньоплощадкову дощову каналізацію із подальшим під'єднанням в дощовий каналізаційний колектор діаметром 300мм (ВО “Карат”).


Електротехнічні рішення.

Проект (шифр № І-046-2021/ЗЕМ ), розроблений проектною організацією ФОП Міклюш І.М. (Головний інженер проекту – Міклюш І.М. (кваліфікаційний сертифікат серії АР № 012242 від 03.08.2016 р., виданий Атестаційною архітектурно-будівельною комісією).

Електропостачання закладу громадського харчування здійснюється від різних секцій шин РУ-0,4 кВ раніше запроектованої проектованої ТП-10/0,4 кВ двома взаєморезервованими кабельними лініями, виконаними кабелями марки АВБбШв-4х240 мм2. Категорія надійності електропостачання – ІІ. Напруга живлення – 0,4 кВ. Розрахункова потужність – 190 кВт.

Для вводу і розподілу електроенергії по споживачах в електрощитовій встановлюються ввідно-розподільчі пристрої ВРП-1, ВРП-2 з пристроями захисту та комутації.

Для живлення споживачів I-ї категорії надійності електропостачання у ВРП-2 передбачений пристрій автоматичного ввімкнення резерву АВР.

Для розподілу електроенергії та захисту розподільних мереж від струмів короткого замикання передбачено встановлення розподільчих щитів (ЩР), щитів аварійного освітлення (ЩАО) з апаратами захисту та комутації.

Проектом передбачено мережі робочого та аварійного освітлення напругою 220 В, та мережа ремонтного освітлення від понижувального трансформатора.

Світильники прийняті з світлодіодними лампами.

Живлення мереж аварійного освітлення виконується окремими лініями від щитів аварійного освітлення ЩАО через пристрій АВР. На основних шляхах евакуації встановлюються світлові покажчики, обладнані акумуляторами автономного живлення.

Керування робочим освітленням виконується вимикачами по місцю встановлення. Керування освітленням коридорів виконується автоматично за допомогою датчиків руху. Керування освітленням сходових кліток, які маються природнє освітлення, здійснюється за допомогою фотореле.

Силові та освітлювальні мережі виконані проводами марки ВВГнг-нд. Мережі аварійного освітлення виконані вогнестійким кабелем марки FLAME-X 950 (N)HXH.

Для захисту від ураження електричним струмом передбачено приєднання всіх металевих частин електрообладнання до захисного провідника кабелю живлення та до контуру заземлення.

На розеточних групах встановлені пристрої захисного відключення (ПЗВ) з номінальним струмом спрацювання І=30 мА.

Проектом передбачена основна система зрівнювання потенціалів, яка передбачає об’єднання зовнішнього контуру заземлення, РЕ-провідників, металевих труб комунікацій, металевих конструкцій виробничого призначення. У сантехнічних приміщеннях передбачена додаткова система зрівнювання потенціалів.


Опалення та вентиляція.

Проект розроблений проектною організацією ФОП Дячишин Н.М. (ГІП Дячишин Н.М., кваліфікаційний сертифікат серії АР № 016373 від 17.07.2020р., виданий Атестаційною архітектурно-будівельною комісією).

Проектом передбачено системи опалення, вентиляції та кондиціонування для приміщень громадського харчування на вул. Стрийській 202 в м. Львові. Джерелом теплопостачання запроектовано теплові насоси, компресорно - конденсаторні блоки, електричні конвектори.


Для підтримання комфортних умов по тепловому навантаженні обіднього залу, крамниці сувенірів, роздягальні персоналу, кімнати прийому їжі персоналу запроектовано теплові насоси типу AV32IMVESA та AV12NMSETA (системи К1 і К2) та фанкойли (тепло-холод з фреоном) марки UMXCBA 3002.2, UMXCBA1501.1, CCHBA 201 (ККБ1- ККБ3) та електричні конвектори типу Термія Євро класік у технічних приміщеннях. Для підтримання постійного перепаду тиску в горизонтальних вітках системи теплопостачання передбачено автоматичні балансувальні клапани марки Danfoss. Вузли обв'язок систем будуть розміщуватися в опалювальних приміщеннях які вони обслуговують.

Вентиляційні системи передбачаються роздільними для кожної групи приміщень згідно з їхнім функціональним призначенням. Повітрообміни у приміщеннях визначені по кратності, розрахунками та на підставі технологічного завдання. Кондиціонування передбачаються у приміщеннях обіднього залу, крамниці сувенірів, роздягальні персоналу, кімнати прийому їжі персоналу. Для забезпечення комфортних умов у приміщеннях запроектовано припливно-витяжні системи вентиляції із механічним спонуканням, які будуть розміщуватися на покрівлі будівлі, а саме: ПВ-1, типу AF 25/ 25; ПВ2-ПВ4 типу Прана 150; припливні установки П1,П2 типу AF 20, AF 00 з електронагрівачами. Джерелом тепло-холодопостачання даних систем є компресорно - конденсаторні блоки (електричні калорифери потужністю від 90кВт до 11кВт). Вентустановки передбачені з фільтрами тонкої та грубої очистки, шумоглушником, блоком нагріву та охолоджження (ККБ1) і вентиляторами змінної продуктивності. У виробничих приміщеннях кухні для припливу повітря запроектовано вентиляційну установку (П1) з блоком нагріву та охолодження (ККБ2), для підтримки заданої температури в припливній установці для зимового періоду, в системі передбачено резервне джерело нагріву- електричний калорифер. Витяжна вентиляція з механічним спонуканням передбачена даховими та канальними вентиляторами (В1:-В-13), в приміщенні кухні над обладнанням запроектовано витяжні зонти. Приплив повітря у приміщення буде здійснюватися у верхню зону через регулюючі припливні решітки, а витяг повітря - із верхньої зони приміщень через решітки. Для зниження шуму і вібрації всі вентилятори та вентиляційні установки приєднуються до повітропроводів через гнучкі вставки, а на повітропроводах встановлюються шумопоглиначі. Загальнообмінна природна витяжна вентиляція запроектована частково у санвузлах та технічних приміщеннях. Системи холодопостачання монтуватиметься із сталевих електрозварних  прямошовних труб по ГОСТ 10.704-90. Повітропроводи системи вентиляції та центрального кондиціонування прийняті з оцинкованої сталі по ГОСТ 19.904-90 товщиною згідно ДБН В.2.5-67:2013. Припливні та витяжні повітроводи системи теплоізолюються, ізоляцією фірми K-Flex. Відвід конденсату від ПВ-систем, фанкойлів передбачено в систему каналізації.

Прийняті технічні рішення:

- системи опалення і вентиляції запроектовано згідно вимог: ДБН В. 2.5-67:2016, ДБН В.2.3-15:2007;

- діаметри трубопроводів системи опалення та повітропроводів прийняті згідно гідравлічного розрахунку;

- розроблено деталі та вузли  прокладання даних систем;

- розташовано обладнання з дотриманням нормативних проходів та відстаней;

- передбачено погодозалежне керування системою опалення та переведення систем вентиляції в ощадний режим (провітрювання) в неробочий час;

- запроектовано автоматику безпеки і контролю, що забезпечує надійну і безпечну роботу обладнання, комфортні умови в приміщеннях;

  • проект виконано згідно виданого та затвердженого завдання на проектування.

Заходи щодо енергозбереження.

Проект розроблений ФОП Герега Т.Б, (Дімбровська М.В., інженр проектувальник кваліфікаційний сертифікат АР №014027 від 15.03.2018р.).

Розрахункові кліматичні та теплоенергетичні параметри для розрахунків мінімально допустимого значення опору теплопередачі приймаються для І температурної зони України.

 Розрахункові кліматичні та теплоенергетичні параметри.

Розрахункова температура внутрішнього повітря приймається Ів = 20°С.

Розрахункова температура зовнішнього повітря для  умов м. Львова - 19 °С.

Кількість градусо-діб опалювального періоду - 3508 °С  діб.

Тривалість опалювального періоду складає 179 діб.

Середня температура зовнішнього повітря за опалювальний період  0,4 °С.

 Опалювальна  площа становить 1066.6 м2

Опалювальний об’єм становить  4799.7 м3 

Утеплення зовнішніх стін (тип1/тип2/тип3) – плити мінераловатні, товщиною - 0,08/0,12/0,12 м.

Утеплення суміщеного покриття – екструдований пінополістирол,  товщиною - 0,23 м.

Утеплення підлоги по грунті – екструдований пінополістирол,  товщиною - 0,05 м. 

Розрахунковий опір теплопередачі зовнішніх стін – 3.32 м2 К/Вт.

Розрахунковий опір теплопередачі суміщеного покриття – 6.51 м2 К/Вт.

Розрахунковий опір теплопередачі  підлоги по грунті – 2.28 м2 К/Вт.

Розрахунковий опір теплопередачі  вікон і балконних дверей -  0.82 м2 К/Вт.

Розрахунковий опір теплопередачі вхідних дверей – 0.6 м2 К/Вт. 

            Світлопрозорі конструкції (вікна) виконані з полівінілхлоридного профілю з двокамерним склопакетом. Двері запроектовані з ПВХ-профілів із заповненням двокамерними склопакетами.

Теплопостачання передбачено за допомогою теплових насосів та компересорно-конденсаторних блоків (повітря нагрівається в теплообмінниках припливних

установок та фанкойлів - повітряне опалення) та електричні конвектори.

Система опалення – повітряна, фанкойлами та за допомогою електричних

конвекторів (чергова система опалення). У виробничих та технічних приміщеннях запроектовано встановлення електричних конвекторів.

Фанкойли розміщуватимуться  за підшивною стелею, електричні конвектори - біля зовнішніх стін з встановленням тепловідбивної теплоізоляції між електричним конвектором та зовнішньою стіною. Температурний режим передбачає програмне зниження температури в неробочий час і автоматично відновлення до початку робочого дня.

Для забезпечення оптимальних умов роботи терморегуляторів, для підтримання

постійного перепаду тиску в горизонтальних вітках застосовуються автоматичні балансувальні клапани.

Для підтримки оптимального температурно-вологісного режиму і створення

повітряного середовища, яке б відповідало гігієнічним нормам та технологічним вимогам,

передбачається припливно-витяжна вентиляція з механічним повітрообміном.

Системи вентиляції передбачаються роздільними для кожної групи приміщень

згідно з їхнім функціональним призначенням. З кожного санвузла передбачається витяжка

повітря через вертикальний канал. Вентиляція обідньої зали проектується на основі припливно-витяжної вентустановки (ПВ1). У виробничих приміщеннях кухні для припливу повітря запроектовано вентиляційну установку (П1).

Витяжка передбачена даховими вентиляторами.

Для видалення надлишків тепла та харчових запахів кухонне обладнання обладнується витяжними зонтами.

У побутових приміщеннях передбачено припливну вентустановку (П2).

Витяжну систему вентиляції запроектовано канальними  вентиляторами. Приплив повітря у приміщення здійснюватиметься у верхню зону через регулюючі припливні решітки. Забір витяжного повітря передбачається із верхньої зони приміщень через решітки. Припливні та витяжні повітроводи системи ПВ теплоізолюватимуться.

Кондиціонування здійснюватиметься за допомогою кондиціонерів, які розташовуватимуться  на покрівлі.

Системи освітлення:

- регулювання за присутності людей у приміщенні – ручне включення/виключення;

- регулювання зовнішнього освітлення – автоматичне.

Система освітлення сходових кліток складається зі світильників з LED – лампами.

Основні рішення щодо енергозбереження.

У проектних рішеннях враховано вимоги нормативних документів щодо економії енергії. З метою економії енергоресурсів та контролю за їх використанням проектом передбачені  заходи з енергозбереження:

-теплоізоляція зовнішніх огороджуючих конструкцій будівлі, зовнішні огороджувальні конструкції запроектовано з теплотехнічними показниками вище нормованих;

-передбачається встановлення тепловідбивної ізоляції між зовнішньою стіною та опалювальним приладом;

-передбачено тплоізоляцію повітропроводів;

-для освітлення передбачено використання світильників з сучасними високоефективними джерелами світла.

    Відповідно до проектних рішень  теплоізоляційної оболонки будівлі, системи опалення, вентиляції, електропостачання в залежності від розрахункових кліматичних параметрів району будівництва та за результатами паспортизації енергетичної ефективності комплексу будівлі визначено клас енергоефективності будівель комплексу – «С». Розроблено енергетичний сертифікат будівлі, клас енергоефективності будівлі  – «С».

Охорона праці, захист від шуму та безпека експлуатації

     Розділом проекту організації будівництва закладу громадського харчування (інженер проектувальник  Мудрий І.Б., кваліфікаційний сертифікат серії АР № 010159 від 13.08.2014р., виданий атестаційною архітектурно-будівельною комісією) передбачено: календарний план  будівництва; відомість основних будівельних робіт; відомість потреби в будівельних конструкціях, матеріалах, устаткуванні; визначено тривалість будівництва (ДБН А.3.1-5-16 «Організація будівельного виробництва».

     Запроектовано виконання робіт у два періоди: підготовчий період (демонтажні роботи у відповідності до розроблених ПВР, влаштування тимчасових споруд; влаштування складських майданчиків і приміщень для матеріалів, конструкцій і устаткування) та основний період (земляні роботи (виконання геодезичних розбивочних робіт), відведення грунтових вод; монтаж фундаментів (гідроізоляція фундаментів); виконання монолітних робіт; встановлення механізмів; виконання інших будівельно-монтажних робіт.

        Заходи з охорони праці і техніки безпеки передбачено у відповідності до ДБН А.3.2-2-2009  “Охорона праці  і промислова безпека у будівництві”: організація побутових та складських приміщень у підготовчий період для працівників будівельних організацій; до роботи допускаються навчені працівники старше 18 років; виконання робіт з підвищеною небезпекою  за нарядами-допусками; наявність на будівельному об”єкті засобів первинного пожежогасіння, медаптечок; проведення інструктажів робітникам та забезпечення працівників засобами індивідуального захисту, спецодягом, спецвзуттям; застосування технічно-справних машин і механізмів з відповідними дозвільними документами; огородження будмайданчика, встановлення попереджувальних знаків; освітлення  будівельного майданчика в нічний час та захисне заземлення устатковання; визначення меж небезпечних зон роботи крана та влаштування сигнального огородження  зон потенційно діючих небезпечних виробничих факторів. 

       У розділі проекту “Захист від шуму”, що розроблений ПП “Центр новітніх технологій” (шифр 040-01 -ЗШ; інженер проектувальник Заяць О.І., кваліфікаційний сертифікат серії АР №005727 від 21.12.2012р., виданий атестаційною архітектурно-будівельною комісією) передбачено конструктиви та матеріали із шумопоглинання. Повітряний, ударний шум, шум що буде створюватися інженерно-технічним обладнанням, буде поглинатися передбаченими шарами теплозвукоізоляції. Трубопроводи, при пересіченні стін, монтуватимуться у футлярах та захищатимуться від вібрації еластичним матеріалом.

Розділом проекту з безпеки експлуатації (040-01-ПЗ-БЕ) передбачено у відповідності до вимог: ДБН В.1.2-9-2008 «Основні вимоги до будівель і споруд, безпека експлуатації», ДБН В.1.2-9-2008  «Система забезпечення надійності та безпеки будівельних об’єктів. Основні вимоги до будівель і споруд. Безпека експлуатації», ДБН В.1.2-14:2018 «Система забезпечення надійності та безпеки будівельних об’єктів. Загальні принципи забезпечення надійності та конструктивної безпеки будівель і споруд»,  ДБН В.1.2-10-2008 «Основні вимоги до будівель і споруд, захист від шуму», ДБН В.2.2-40:2018 «Інклюзивність будівель і споруд», НПАОП 0.00-1.81-18 «Правила охорони праці під час експлуатації обладнання, що працює під тиском», НПАОП 0.00-1.76-15 “Правила безпеки систем газопостачання”, НПАОП 40.1-1.21-98 «Правила безпечної експлуатації електроустановок споживачів», „Правила експлуатації електрозахисних засобів”,  "Загальні вимоги стосовно забезпечення роботодавцями охорони праці працівників" та інші, а саме: неприпустимість ризиків тілесних пошкоджень, захист від шуму, що створюється інженерним обладнанням; надійність, зручність потрапляння та пересування об'єктом маломобільних груп населення (МГН) і обслуговування при експлуатації даного об’єкта.  Строк експлуатації даної будівель передбачено 100 років.

Проектом передбачено: заходи безпеки (обслуговування та огляд будівлі, обладнання, приладів, при підвищенні рівня температури, повітря, шуму та вібрації); автоматизація систем безпеки;  аварійне відключення систем інженерних мереж; нагляд за будівлями та технічним станом устаткування в умовах  експлуатації; вимоги до документації, яка буде вестися при експлуатації; відповідальність організацій та працівників, які будуть експлуатувати даний об’єкт.

Пожежна і техногенна безпека

Розділ розроблений ПП “ДЕОС-Л”(ГІП Волколупов І.М. - кваліфікаційний сертифікат АР №000513 від 25.05.2012р.) та ПП “Експертно-консалтенговий центр “ТАРКОМ”.

Клас наслідків (відповідальності) - СС2. ІІ ступеня вогнестійкості. Поверховість – 1. Загальна площа – 1 066,64 м.кв. Будівельний об’єм – 5 684,41 м.куб.

Проектом передбачаються заходи протипожежного захисту, з урахуванням усунення проектною організацією зауважень (лист ТОВ «АРХО Груп» від 26.08.2021 року), виявлених при розгляді креслень проектної документації.

Дотримуються протипожежні відстані до сусідніх будинків та споруд. Відстань згідно ГП до перспективної забудови 1-о поверхової споруди ІІ ступені вогнестійкості (споруда №2 згідно експлікації  споруд на генплані, див. том 2, аркуш 2, розділ 040-01-ГП) дорівнює 5,2м. Згідно п. 15.2.2, таблиця 15.2 ДБН Б.2.2-12:2019 (примітка 6) стіна проектованого будинку є протипожежною 1-го типу та вище стіни перспективної забудови, тому відстань зменшено з 6 м до 5,2 м, що передбачено даною нормою.

До будинку на нормативній відстані запроектовано проїзд шириною 3,5 м, який забезпечує можливість проїзду пожежних машин і доступ пожежників з автодрабин і автопідйомників у будь-яке приміщення. Дотримується відстань від краю проїзду  до зовнішніх стін будинку – 5-7 м.

Проектом обумовлено, що для підтвердження зазначених проектною документацією мінімальних значень класів вогнестійкості та груп поширення вогню будівельних конструкцій, перед початком будівельно-монтажних робіт будуть проведені відповідні вогневі випробування окремих фрагментів будинку у відповідності до вимог п. 5.5 ДБН В.1.1-7-2016 з оформленням відповідних документів.

Розроблений окремий розділ з розрахунком часу евакуації людей на відповідність шляхів евакуації в безпечні зони у разі пожежі. Шляхи евакуації відповідають вимогам нормативних документів.

Розроблено розділ інженерно-технічних заходів цивільного захисту (цивільної оброни) у складі проектної документації  об’єкта. 

Враховуючи, що проектована будівля – ІІ степеня вогнестійкості, на виконання вимог п. 5.6 ДБН В.1.1-7:2016, передбачено виконувати зовнішню поверхню облицювання зовнішніх стін будинку з використанням матеріалів групи горючості Г1. Опорядження і облицювання підлог, стін та стелі на шляхах евакуації та в загальних приміщеннях передбачено із негорючих матеріалів або горючих матеріалі з показниками пожежної небезпеки не вище ніж Г1 або Г2 та індексом поширення полум’я не більше 10 згідно з ГОСТ 12.1.044.

Розрахункова витрата води на зовнішнє пожежогасіння відповідає вимогам п. 6.2.3. та табл. 4, п. 12.16. ДБН В.2.5-74:2013, з втратою води на одну пожежу – 15 л/с, та забезпечується від одного пожежного гідранта, який розташовано на нормативній відстані від будівлі.

Передбачено влаштування протипожежних нормально відкритих клапанів з нормованою межею вогнестійкості на повітроводах системи вентиляції в місцях перетину ними протипожежних перешкод.

На пластикових трубах, в місцях перетину протипожежних перешкод, запроектовані муфти прохідні вогнезахистні (вогнезатримуючі).

Передбачено обладнання будівлі евакуаційним та антипанічним освітленням приміщень площею більше 60 м2 і в яких може бути 30 та більше людей. Електроприймачі систем протипожежного захисту, евакуаційного освітлення передбачені 1-ої категорії надійності електропостачання.

В будівлі, по осі 4, запроектована протипожежна стіна 1-го типу RЕІ 150 з протипожежними вікнами, дверима 1-го типу ЕІ 60. В технічних, пожежонебезпечних приміщеннях передбачено влаштування протипожежних перегородок 1-го типу ЕІ 45 та перекриття 3-го типу з протипожежними дверима 2-го типу ЕІ 30. Вихід на покрівлю передбачено по зовнішній пожежній драбині П1. На даху передбачено влаштування огорожі.

Розроблено проект обладнання приміщень системою димовидалення.

Розроблено проект по обладнанню кухонного обладнання системою автоматичного пожежогасіння.

Розроблено проект по обладнанню приміщень адресною системою автоматичної пожежної сигналізації та системою керуванням евакуюванням (в частині системи оповіщення про пожежу і покажчиків напрямку евакуювання) 4-го типу.

Розроблено проект обладнання будівлі внутрішнім протипожежним водопроводом.

Розроблено проект по обладнанню будівлі блискавкозахистом (пасивним).

Працівники, які виконують роботи, повинні пройти спеціальне навчання за програмою пожежно-технічного мінімуму.

Відповідальність за пожежну безпеку ділянки будівництва, наявність та справне утримання засобів пожежогасіння, своєчасне виконання передбачених проектом протипожежних заходів несуть (призначаються наказом) керівники робіт на цих ділянках. Відповідальність за пожежну безпеку побутових, допоміжних та підсобних приміщень несуть посадові особи, яким підпорядковані вказані приміщення.

Тимчасові споруди, підсобні приміщення, а також будівельні майданчики забезпечуються первинними засобами пожежогасіння (вогнегасники, ящики з піском, багри, лопати, відра). Відстані між спорудами, машинами і місцями відкритого зберігання будівельних матеріалів, конструкцій повинні відповідати санітарним і протипожежним нормам. Проходи та проїзди повинні бути достатньої ширини для забезпечення проїзду, без нагромадження сторонніх предметів. Місця зберігання матеріалів, які легко займаються в обов’язковому порядку мають бути забезпечені первинними засобами пожежогасіння.


Вплив на навколищнє природне середовище:

Вплив на земельні ресурси: Земельна ділянка для розміщення комплексу, загальною площею 0,57га, розташована в південній частині міста Львова, в зоні багатоповерхової забудови, на периферійній частини в м.Львів.

Ділянка (згідно з договором оренди) межує: зі сходу - зона багатоповерхової житлової забудови, з півдня – зона розміщення технопарків, з заходу – зона розміщення технопарків, з півночі – зона озелененних територій загального користування. Кадастровий номер 4610136900:09:009:0244 з цільовим призначення - для будівництва та обслуговування об'єктів туристичної інфраструктури та закладів громадського харчування для розміщення кафе (Витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку від 22.07.2021 № НВ-9901027682021). Договір оренди землі від 21.07.2021р. з Львівською міською радою.

Вплив на водні ресурси: Водопостачання об'єкту здійснюватиметься від міських мереж згідно технічних умов №ТУ-267 від 25.08.2021р., виданих ЛМКП „Львівводоканал”. Джерелом господарсько-питного водопостачання, в тому числі і на гаряче водопостачання, в максимальній кількості 8,9 м3/добу є система міського водопроводу.

Можливе забруднення поверхневих і підземних вод: Відведення стоків від будівель що проектуються передбачаеться до існуючих мереж міської каналізації згідно технічних умов №ТУ-267 від 25.08.2021р., виданих ЛМКП „Львівводоканал”.

Утворені госппобутові стоки в кількості 8,9м3обу відводитимуться внутрішніми самопливними водотоками в загальноміську каналізаційну мережу.

На випуску виробничої каналізації проектом передбачено зовнішній жировловлювач типу MakBoxFat-4 продуктивністю 4.0 л/с виробництва фірми «АкваполімерІнжиніринг» з подальшим підключенням в мережу побутової каналізації на ділянці.

Поверхневі стоки з покрівлі відводяться даховими воронками по системі внутрішних водостоків по запроектованих випусках дощової каналізації в існуючу зовнішню мережу дощової каналізації м. Львів.

Дощові стоки з території відводяться по спланованій поверхні через дощеприймачі проектованою мережею дощової каналізації з подальшим відводом існуючого каналізаційного колектора м.Львів.

Для очистки поверхневих стоків, які відводяться з автостоянки встановлюється сепаратор нафтопродуктів MakBoxRainN-4 продуктивністю 4,0л/с.

Ділянка проектування межує з озером природнього походження. Згідно ДПТ видане ДІПМ «Містопроект» озеро має охоронну захисну прибережну смугу шириною 5м. ДПТ затверджене рішенням №284 від 07.04.2017р. Львівської міської Ради.


Вплив на атмосферне повітря: За данними матеріалів ОВНС в процесі експлуатації проектованого об’єкту в атмосферне повітря виділяються наступні забруднюючі речовини: аміак, акролеїн, гідрооксид натрію, етиловий спирт, фенол, хлор, пропаналь, кислота валеріанова, діетиламін вуглеводнi насичені С1219. оксиди азоту, оксид вуглецю, діоксид сірки, речовини у вигляді твердих суспендованих частин недиференційовані за складом та інші. Валові викиди забруднюючих речовин в повітряне середовище складатимуть 0,012г/сек, 0,018т/рік.

За даними розрахунку забруднення атмосфери виконаного програмою «ЕОЛ 2000 [h]» версія 4.0максимальні приземні концентрації забруднюючих речовин з врахуванням фонового забруднення атмосфери не будуть перевищувати ГДК для повітря населених пунктів і складатимуть: по натрію гідрооксиду 0,90ГДК  по інших речовинах розрахунок не проводився за недоцільністю.

Вплив на мікроклімат: Локальне підвищення температури повітря, температури природних  водних обєктів, вологості повітря не очікується. Сприяння місцевому туманоутворенню, зниженню сонячної інсоляції певної території не очікується.


Вплив на флору: Будівництво об'єкту не вносить негативного впливу на ланшафт території, розвиток флори та фауни. Проектними рішеннями не передбачено знесення зелених насаджень.

Вплив на фауну:  Спорудження і експлуатація об'єкту не пов'язані з можливим погіршенням умов існування цінних видів фауни.


Вплив на території та об'єкти природно-заповідного фонду України: Запроектований об'єкт, включаючи його інженерні комунікації, не розміщується у межах територій та об'єктів ПЗФ. У зоні впливу території та об'єкти ПЗФ не розташовані. Запроектований об'єкт не розміщується на території перспективній для заповідання.

Вплив на соціальне середовище: Будівництво обєкту не призведе до погіршення умов життєдіяльності місцевого населення.

Вплив на техногенне середовище: Будівництво і експлуатація об'єкту проектування не впливатиме на промислові, сільськогосподарські та житлово-цивільні об’єкти, наземні та підземні споруди, соціальну організацію території, пам’ятники архітектури, історії, культури та інші елементи техногенного середовища.


Виробничі та господарсько-побутові відходи та їх вплив на довкілля: В процесі господарської діяльності проектованого об’єкту утворюються наступні види відходів: ТПВ, в кількості 51,81т/рік, Відходи кухонні органічні, придатні для компостування – 0,9т/р, олія та жири харчові зіпсовані або використані – 2,3т/р, суміш речовин мастильних та масел нафтових, одержана від вилучення масел з вод стічних – 1,36т/р, залишки, одержані у процесі вилучення піску з вод стічних – 1,23т/р. Відходи 1-го та 2-го класів небезпеки – відсутні. Відходи 3-го класу небезпеки – збиратимуться у металеві закрити ємності, з подальшою передачею спеціалізованим підприємствам згідно з укладених угод. Відходи 4-го - класу збиратимуться у закритих ємностях, з подальшою передачею спеціалізованим підприємствам згідно з укладеними угодами.

Очікуваний вплив на стан компонентів довкілля у процесі будівництва  запроектованого об'єкту.

При проведенні будівельно-монтажних робіт буде використовуватись вантажний транспорт та спецтехніка. Викид забруднюючих речовин при експлуатації машин, механізмів, транспортних засобів, земляних роботах, від процесів зварювання та фарбування а також при заправці системи охолодження фреоном R410A. Валові викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря складатимуть 10,42т/р

При виконанні будівельно-монтажних робіт проектом передбачається: зебезпечити відведення поверхневих вод з території, на якій ведуться роботи; не допускати накопичення поверхневих вод поблизу відкритих котлованів і траншей; розміщення ділянок складування матеріалів, виробів, устаткування тощо таким чином, щоб вони не перетинали шляхів природного стоку поверхневих вод в спеціально відведені місця; влаштування замощених площадок та автомобільних під”їздів.

Під час будівництва на території будмайданчику будуть утворюватись будівельні відходи в кількості – 125,0т, металобрухт – 5.0 т, упаковочні полієтиленові матеріали – 0,5т та тверді побутові відходи від життєдіяльності людей залучених під час виконання будівельних робіт в кількості до 1,5т.

Оцінка впливу на довкілля запроектованого об'єкта - вплив визнається екологічно допустимим.


Відповідальність за дотримання у проекті зазначених вимог, а також за відповідність проектної документації вихідним даним на проектування несе проектна організація, що розробила проектну документацію, а також головний інженер проекту згідно зі статтею 26 Закону України «Про архітектурну діяльність».


Проект «Нове будівництво закладу громадського харчування зі знесенням існуючої будівлі на вул. Стрийській, 202 у м. Львові» розроблено з дотриманням вимог щодо міцності, надійності і довговічності об'єкта будівництва, його експлуатаційної безпеки, у тому числі вимог з питань створення умов для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, та інженерного забезпечення; санітарного й епідеміологічного благополуччя населення; охорони праці; екології; пожежної безпеки; техногенної безпеки; енергозбереження.



Розділи