Основна інформація

Тип документу
Експертиза проекту
Реєстраційний номер в ЄДЕССБ
EX01:7459-6875-1981-5016
Версія документу
№2
Статус реєстрації
Зареєстровано (внесено за відомостями замовника)
Статус документу
Діючий
Документ
№7-010-21-ЕП/Л0 від 24.03.2021
Орган, що видав
ТОВ "Українська будівельно-технічна експертиза" (39190177) Версія №1 Статус (поточна)
Назва об’єкта
Реконструкція частини приміщень будівлі корпусу №42 літ."К-7" з влаштуванням терас та приєднання підвалу корпусу №40 літ."Т-5" на вул. Героїв УПА,72 у м. Львів
Код проектної документації
PD01:7457-4097-5269-6370 Зміни №2 №328-Д-0006 від 2021-02-15 (видав ПРИВАТНЕ ПІДПРИЄМСТВО "АРТПРОСТІР") / Наявні експертизи: EX01:7459-6875-1981-5016
Напрям експертизи
З питань міцності, надійності, довговічності, З питань санітарного і епідеміологічного благополуччя населення, З питань пожежної безпеки, З питань техногенної безпеки, З питань енергозбереження, З питань екології, З питань створення умов для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення
Головний експерт проекту
Яропуд Валерій Павлович (АР 018439, АР 004415, АЕ 002370, АЕ 004822 )

Кошторисна вартість

Інформацію не зазначено

Кошторисна вартість за чергами

Інформацію не зазначено

Адреса

Адреса Адреса згідно експериментального порядку Наказ
79018, Львівська обл., Львівський район, Львівська територіальна громада, м. Львів (станом на 01.01.2021), вулиця Героїв Майдану , б. 72 не присвоювалась не призначалась

Інформація про замовників

Правовий статус Назва
Юридична особа АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "КОНЦЕРН ГАЛНАФТОГАЗ" (31729918)

Об’єкти будівництва

Інформацію не зазначено

Відповідальні особи

Посада Напрям експеритизи ПІб
Головний експерт проекту З питань інженерного забезпечення
З питань створення умов для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення
Яропуд Валерій Павлович (АР 018439, АР 004415, АЕ 002370, АЕ 004822)
Відповідальний експерт З питань міцності, надійності, довговічності
ІВАНЕЙКО ВОЛОДИМИР МИХАЙЛОВИЧ (АР 013459, АЕ 004838, АР 009959)
Відповідальний експерт З питань екології
ДРОБІНСЬКИЙ АНАТОЛІЙ СЕРГІЙОВИЧ (АЕ 002856, АЕ 004832)
Відповідальний експерт З питань пожежної безпеки
Мандзюк Юрій Васильович (АЕ 002777, АЕ 004843)
Відповідальний експерт З питань техногенної безпеки
Степаняк Богдан Іванович (АЕ 004842, АЕ 002320, АР 008167, АР 018407)
Відповідальний експерт З питань енергозбереження
ВАНЮРСЬКА СВІТЛАНА МИКОЛАЇВНА (АЕ 000029, АЕ 004409, АЕ АЕ 007168)

Інформація про проєктну документацію

Реєстраційний номер
PD01:7457-4097-5269-6370
Орган, що видав
ПРИВАТНЕ ПІДПРИЄМСТВО "АРТПРОСТІР" (35721116)
Вид будівництва
Реконструкція
Перелік видів робіт, виконаних проектувальником (генпроектувальником)
Ген-проектувальні роботи
Кількість стадій проектування
Одна стадія
Поточна стадія проектування
проект (П)
Код ДКБС
1230.4 Їдальні, кафе, закусочні та т. ін.
Об'єкт споруджуються із залученням бюджетних коштів, коштів державних і комунальних підприємств, установ та організацій, а також кредитів, наданих під державні гарантії?
Ні
Належність майнових прав на проектну документацію (право змінювати проектну документацію)
Не вказано
Дата договору на розробку документації
15.02.2021
Номер проектної документації
328-Д-0006
Статус документа
Діючий

Додаток до експертного звіту

Робочу документації «Реконструкція частини приміщень будівлі корпусу №42 літ."К-7" з влаштуванням терас та приєднання підвалу корпусу №40 літ."Т-5" на вул. Героїв УПА,72 у м. Львів» (ГАП – Гусак О.А. кваліфікаційний сертифікат: сертифікат АА №001864), на замовлення АТ «Концерн Галнафтогаз» на підставі:

·       Містобудівні умови та обмеження для проектування об’єкта

Будівництва №79 від 12.02.2021 року;

·       технічні висновки про стан будівельних конструкцій п/п І.Кархут;

·       Завдання на проєктування;

 Згідно з розрахунком, наведеним у проекті, клас наслідків (відпові­дальності) об’єкта будівництва – СС2.

Характеристика ділянка

Ділянка об’єкту розміщена у західній частині міста, у Франківському адміністративному районі. За планом зонування території м. Львова (Франківського адміністративного району) ділянка знаходиться у зоні розміщення технопарків.

Земельна ділянка межує:

- землі ПП «Профтехнодизайн»

- землі загального користування , вул. Героїв УПА

- землі загального користування , вул. Смаль-Стоцького

- землі ТОВ «Технопарк ЛЗТА»

Конструктивні рішення

Проектом передбачена часткова реконструкція існуючої будівлі з наступними видами робіт : влаштування сходової клітки між підвалом та 1-м поверхом з переопиранням панелей існуючого перекриття над підвалом; влаштування проємів в існуючих не несучих стінах; влаштування посилення з металевих рам та колон під існуючим з/б дашком; влаштування підлоги  та огородження відкритої тераси 2-го поверху; влаштування залізобетонної вхідної групи; влаштування металевого дашка;

         Архітектурно-будівельне рішення

Проектом передбачається: Реконструкція частини приміщень будівлі корпусу №42 літ."К-7" з влаштуванням терас та приєднання підвалу корпусу №40 літ."Т-5" на вул. Героїв УПА,72 у м. Львів"; влаштування необхідних інженерних мереж і сантехнічного обладнання; опорядження приміщень, фасадів; розстановка необхідного технологічного обладнання і меблів згідно завдання замовника і нормативних вимог.

Роботи проводитимуться у наступних приміщеннях:

·     Проектовані приміщення 30-33 (фрагмент плану між осями 9-12 та А-):

·     реконструкція існуючого закладу РГ «Hot cafe» (ремонт, технічне оновлення);

·     приєднання відкритої (не заскленої) тераси 30-1 на місці існуючого ганку.

·     проектовані приміщення 40-46 (фрагмент плану між осями 2-7 та А-Д)

Реконструкція існуючого закладу РГ «FOOD GARAGE» (реконструкція, технічне оновлення):

·     розширення закладу за рахунок приєднання існуючих приміщень 40-1 та 36);

·     приєднання приміщення 40-2, на місці існуючого заскленого літнього майданчика

·     приєднання частини підвальних приміщень, з пристосуванням під складські, доготовчі, допоміжні приміщення закладу, шляхом пробивання отвору в перекритті під сходи та ліфт. Проектовані приміщення 47-52 (фрагмент плану між осями 1-3 та А-Д):

·     реконструкція існуючих службових приміщень, з пристосуванням під офісні приміщення, з відкриванням нових дверних пройомів, зі сторони вул. Смаль-Стоцького. Влаштування відкритої тераси 92-1 (фрагмент плану між осямит6-12 та А-Г, 2-ий пов.), над існуючим перекриттям 1-го поверху та існуючим навісом, з відкриванням нового дверного пройому замість віконного.

Освітлення і інсоляція приміщень. Згідно проекту більшість приміщень будинку забезпечено природни мосвітленням. Без природного освітлення запроектовано приміщення, де це допускається, а саме: санвузли, роздягальні, побутові приміщення персоналу, комори та інші приміщення. Для забезпечення нормованого рівня освітленості в темну пору доби в приміщеннях будинків передбачене влаштування електроосвітлення (див.відповідний розділ пояснювальної записки і основні комплекти робочих креслень) .

Опорядження приміщень. Опорядження приміщень пропонується на основі вимог державних санітарних норм. В приміщеннях для відвідувачів закладів РГ на підлогу викладається неслизька керамічна плитка, стіни і стеля фарбуються водоемульсійними фарбами що миються.В приміщенні холодного і гарячого цехів, мийній посуду на підлогу викладається неслизька керамічна плитка, на стіни від підлоги до стелі викладається глазурована керамічна плитка. В коридорі офісних приміщеннях на підлогу вкладається ламіноване покриття, стіни і стеля фарбуються водоемульсійними фарбами що миються. В туалетах, душовій на підлогу викладається неслизька керамічна плитка, на стіни викладається глазурована керамічна плитка, стеля фарбується водоемульсійними фарбами що миються.

          Зовнішнє опорядження будинку. Зовнішні стіни будинку підлягають утепленню мінеральною ватою товщ.120мм, облицювання - алюмінієві композитні панелі Цоколь утеплено екструдованим пінополістиролом товщ.50мм, тинькуванню, обличкуванню плиткою. Всі оздоблювальні матеріали та кольори згідно до паспорту опорядження всього будинку та з дотриманням умов заходів енергозбереження.

Технологічні рішення

Робочою документацією передбачається "Реконструкція частини приміщень будівлі корпусу №42 літ."К-7" з влаштуванням терас та приєднання підвалу корпусу №40 літ."Т-5" на вул. Героїв УПА,72 у м. Львів"  Технологічною частиною робочої документації розроблено заклади ресторанного господарства:

·     ресторан-бар азіатської кухні «FOOD GARAGE» на 83 посадочних

місця;

·     кафетерій «Hot cafe» на 18 посадочних місць з терасою на 12

посадочних місць.

Ресторан-бар азіатської кухні. Приміщення ресторан-бару розміщені в підвалі на відм -4,020 між осями 3-5, А-Д, вище осі Д та на першому поверсі на відм 0,000 між осями 2-7, А-Д. В підвалі розміщені наступні приміщення: комора продуктів, холодильна камера, морозильна камера, кухня, інвентарна, приміщення персоналу; на першому поверсі – комора продуктів, мийна столового посуду, комора матеріалів для сервірування, побутова зона персоналу, в складі: гардероб, душова і санвузол, обідня зала, санвузли для відвідувачів. Адміністративне приміщення ресторан-бару розміщене на першому поверсі адмінбудівлі Робота підприємства харчування передбачена на напівфабрикатах високого ступеня готовності та готових виробах. Форма обслуговування відвідувачів - барменами за барною стійкою та офіціантами.  Об'ємно-планувальні рішення забезпечують послідовність і потоковість технологічних процесів, скорочення шляхів, відсутність зустрічних потоків напівфабрикатів і готової продукції, використаного і чистого посуду, а також руху відвідувачів та персоналу. Для запобігання зустрічних потоків на підприємстві необхідно розробити виробничий регламент технологічних процесів, згідно якого деякі технологічні процеси розведені в часі, зокрема:

·     подача напівфабрикатів, готових виробів в підвальні приміщення (комору продуктів, холодильну та морозильну камери) здійснюється передпочатком або після завершення роботи кухні;

·     подача чистого посуду з приміщення мийної столового посуду здійснюється після закінчення або перед початком процесу подачі брудного посуду в це приміщення. Проектні рішення відповідають діючим нормам та правилам.

Кафетерій Hot cafe.  Приміщення кафетерію розміщені на відм.0,000 між осями 9-12, А-Г. До складу приміщень входить доготівельне приміщення, приміщення персоналу, санвузол для персоналу. Робота закладу передбачена на напівфабрикатах високого ступеня готовності та готових виробах. Форма обслуговування відвідувачів - барменом за барною стійкою. Кількість працюючих становить 4 особи (чоловіки). Вони забезпечені приміщенням для персоналу, санвузлом, спецодягом. Категорія працюючих по виробничій санітарії – 1а. Асортимент страв наступний: хот-доги, гамбургери, чізбургери, булочки, бутерброди, кондитерські вироби, гарячі і холодні напої. Зберігання напівфабрикатів високого ступеня готовності передбачено в шафі холодильній, шафі морозильній, столах холодильних та готових виробів в морозильній ларі, вітринах холодильних, холодильній вітрині-регалі для напоїв, стелажі-гондолі, вітрині навісній «Тютюн». Для термічної обробки напівфабрикатів високого ступеня готовності передбачено гриль роликовий, гриль контактний двосекційний, піч пароконвекційна з розстійкою, жарочна поверхня (ребро-гриль), жарочна поверхня 4-секційна. Приготування страв здійснюється в доготівельному приміщенню, та в зоні барної стійки обіднього залу. В кафетерії використовується одноразовий посуд на паперовій основі. Для миття кухонного інвентарю в доготівельному приміщенню передбачена мийка двосекційна. Одноразовий посуд та побутове сміття збирається в закриті контейнери, в кінці дня вивозиться з території підприємства і утилізується на сміттєзвалищі згідно з угодою комунальними службами.

Миття тари, посуду, обладнання. Миття та дезінфекція тари, посуду , обладнання, прибирання виробничи приміщень проводиться згідно з інструкціями, які складаються на виробництві на основі СанПиН 42-123-5777-91 ("Санитарных правил для предприятий общественного питання, включая кондитерские цехи и предприятия, вырабатывающие мягкое мороженое"). На підприємстві харчування повинні бути інструкції щодо правил миття кухонного та столового посуду, інвентарю та обладнання. Дозволяється використовувати мийні засоби, які отримали позитивний висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи з визначенням сфери застосування. Робочою документацією передбачено приміщення для миття столового посуду. Використаний посуд доставляється в приміщення мийної столового посуду в закритих контейнерах візками для посуду. Для миття столового посуду приміщення мийної облаштовується посудомийною машиною купольного типу, столом для збору відходів, ванною мийною двосекційною. Харчові відходи з тарілок видаляють через утилізатор харчових відходів із скиданням останніх у каналізацію. Зберігання чистого столового посуду передбачено в касетах на стелажах. Миття кухонного посуду, інвентарю здійснюється в ванних мийних двосекційних, що встановлені в приміщенні кухні.

Для зберігання чистого посуду, інвентарю в підвалі передбачено приміщення інвентарної. Санітарна обробка технологічного обладнання виконується у відповідності з паспортами по експлуатації кожного виду обладнання. Виробничі столи та ванни по закінченню роботи миються з додаванням миючих засобів і ополіскуються гарячою водою. Прибирання обідніх столів проводиться після кожного прийому їжі. Всі виробничі приміщення повинні утримуватись в чистоті, для чого щоденно необхідно проводити ретельне прибирання: підмітання вологим способом і миття підлог, очищення від пилу, протирання обладнання, меблів, радіаторів, миття та дезінфекція раковин.  У приміщенні кухні встановлена раковина для миття рук з підводом холодної і гарячої води.

Механізація виробничих процесів, транспортних та складських операцій. Механізація технологічних процесів в проекті представлена застосуванням засобів малої механізації. Для подачі готових страв з підвалу в обідню залу gершого поверху та для подачі чистого посуду з мийної столового посуду в приміщення кухні використовуються візки та підйомник вантажопідйомністю 100 кг. В обідній залі передбачані візки для збирання брудного посуду. Всі візки промарковані.

Відходи виробництва. Передбачено утилізатор харчових відходів, який встановлено в мийній столового посуду. У зв’язку із застосуванням утилізатора для харчових відходів комора для зберігання харчових відходів проектом не передбачена. Побутове сміття збирається в закриті контейнери, в кінці дня вивозиться з території підприємства і утилізується на сміттєзвалищі згідно з угодою комунальними службами.

Охорона праці

Всі технологічні процеси організовані у відповідності з вимогами норм оснащення технологічним і холодильним обладнанням, та санітарними правилами для підприємств громадського харчування;

·     компонування технологічних приміщень та розташування в них обладнання забезпечує безпечну роботу працівників;

·     технологічне обладнання розміщене таким чином, що забезпечує безпечність його експлуатації;

·     дотримані нормативні відстані між обладнанням;

·     приміщення ресторан-бару забезпечені обладнанням відповідно з нормами оснащення підприємств громадського харчування; санітарна обробка технологічного обладнання, миття посуду, інвентарю, прибирання приміщень, обідніх столів, проведення санітарних днів здійснюється відповідно до СанПиН 42-123-5777-91;

·     в приміщенні кухні ресторан-бару встановлено умивальник для миття рук з підводом гарячої та холодної води. Умивальник забезпечуються дозатором мила та одноразовими рушниками для рук;

·     над обладнанням, що виділяє тепло (плити електричні, фритюрниця двосекційна, пароварка дімсамів, пароконвектомати, плита індукційна на 2 конфорки), необхідно встановити місцеві вентиляційні відсмоктувачі;

·     створені сприятливі санітарно-гігієнічні умови праці;

·     передбачені побутові приміщення для працюючих;

·     нормативну температуру, вологість, і чистоту приміщень необхідно підтримувати за допомогою систем опалення та вентиляції.

Технологічні процеси та устаткування допускаються в експлуатацію за умов відповідності їх нормативним актам про охорону праці, пожежну безпеку та охорону навколишнього середовища, які діють в Україні. Усі працівники при прийнятті на роботу і в процесі роботи проходять навчання, інструктаж з питань охорони праці. На робочих місцях передбачаються правила та інструкції з охорони праці. Передбачене устаткування відповідає вимогам, що забезпечують нешкідливі і безпечні умови праці, його розташування - вільний доступ при обслуговуванні і ремонті.

Опалення

Система опалення запроектована двотрубна тупікова горизонтальна закритого типу. Для компенсації теплових видовжень передбачено компенсатори об'єму закритого типу в приміщенні котельні.  Підживлення системи опалення здійснюється автоматично із холодного водопроводу. Видалення повітря із системи передбачається у верхніх точках за допомогою повітровідвідників, які входять у комплект нагрівальних приладів.  Спуск води із обладнання передбачено в найнижчих точках систеим опалення. Похил трубопроводів і= 0,002. Нагрівальні прилади прийняті стальні радіатори, з нижнімм підключенням звичайні - фірми "РОМСТАЛ", а також конвектори підлогові з вентиляторами типу "PKVT" фірми "LICON" та електричними конвекторами з вбудованим термостатом типу "Dolce" фірми "NeoClima"  Нагрівальні прилади встановлюються під вікнами і зовнішніми та внутрішніми огороджуючими конструкціями.  Регулювання тепловіддачі нагрівальних приладів здійснюється за допомогою термостатичних клапанів (вентилів), які встановлені на радіаторах, термостатів, які входять у комплект електричного конвектора, та швидкості роботи вентилятора - конвектори підлогові.

Вентиляція

Вентиляція приміщень запроектована припливно-витяжна загальнообмінна з механічним спонуканням, яка забезпечує нормальну циркуляцію повітря.

Приплив повітря механічний, здійснюється за допомогою припливних установок.

Приплив повітря в санвузли, склади та технічні приміщення здійснюється через отвори-щілини в нижній частині дверей, неорганізований.

Витяжка повітря - механічна, здійснюється за допомогою витяжних вентиляторів.

Для зниження рівня аеродинамічного та механічного шуму, що виникає при роботі вентсистем до нормативних значень, передбачено:

-      встановлення малошумних вентиляторів;

-      встановлення шумогасників в мережах повітропроводів;

-      установка обладнання у венткамері та на вулиці;

-      швидкість руху повітря не перевищує допустимої межі.

Кондиціонування.  передбачається кондиціонування приміщень ресторану Для створення необхідних кліматичних умов в офісах, кабінетах та залі ресторану проектом передбачено VRF-системи. А також проектом передбачено кондиціонування за допомогою вентиляційних систем П1 та П2. Зовнішні компресорно-конденсаторні блоки системи кондиціонування встановлюються на стіні даної будівлі.

Холодопостачання вентустановок - озонобезпечний фреон R 410А.

Холодопостачання VRF-систем - озонобезпечний фреон R 410A.

Холодопостачання камер - озонобезпечний фреон R 507A.

Лінії кондиціонування та холодопостачання монтуютьс з мідних теплоізольованих труб в штробах, по стінах або під стелею.

VRF-системи та ККБ прийняті фірми "Sakata".

Вода і каналізація

В приміщеннях ресторану передбачаються наступні мережі:

- водопровід господарсько-питний (В1);

- система гарячого водопостачання (Т3) ;

- каналізація виробнича (К3) ;

Джерелом господарсько-питного водопостачання ресторану прийнято існуючий господарсько-питний водопровід.  Для обліку витрат холодної води споживачем передбачено встановлення крильчатих лічильників холодної води відповідного діаметра. Трубопроводи системи господарсько-питного водопостачання (В1) виконуються:

- із поліетиленових напірних труб Uponor РЕХ (Wirsbo)

Трубопроводи гарячого водопостачання (Т3) виконуються :

- із поліетиленових напірних труб Uponor РЕХ (Wirsbo)

Трубопроводи систем К3 виконуються із труб поліхлорвінілових каналізаційних ТзОВ «Вавін Україна», що прокладаються скрито в штрабах стін та підлоги, або зашиваються. Трубопроводи систем В1, Т3 ізолюються по всій довжині труб ізоляцією «THERMAFLEX».Трубороводи мереж В1, Т3, К3 прокладати скрито: в підпільних каналах, в штрабах стін та підлоги. При неможливості скритої прокладки труби систем В1, Т3, К3, «зашивати» гіпсокартонними конструкціями. В місцях розміщення запірної арматури та ревізій виконати зйомні люки для зручності їх обслуговування.

Електротехнічні рішення

Проектом передбачається робоче та аварійне електроосвітлення. Система освітлення загальна. Напруга на лампах робочого та аварійного освітлення 220 В. Аварійне освітлення здійснюється світильниками, розташованими в рядах із загальним електроосвітленням та покажчиками виходу з вбудованими акумуляторами, час роботи якого в аварійному режимі становить не менше ніж 3 години. Величина освітленості прийнята згідно ДБН В.2.5-28-2006 відповідно до розряду зорових робіт. Типи світильників вибрані у відповідності з призначенням приміщень та характеристикою середовища. Конструкції кріплення світильників повинні витримувати протягом 10 хвилин прикладене до них навантаження, що дорівнює п'ятикратній масі світильника. Електроосвітлення приміщень здійснюється світлодіодними світильниками. Всі світильники повинні бути укомплектовані пускорегулюючими апаратами. Керування освітленням здійснюється вимикачами, які розміщені біля стійки обслуговування 1 м від підлоги. рупові мережі загального електроосвітлення виконуються сховано за штукатуркою в металорукавах по стінах та за підшивними стелями кабелем марки ВВГнг-LS.

Групові мережі аварійного електроосвітлення виконуються сховано за штукатуркою, по стінах та за підшивними стелями в металорукавах із кріпленням металевими скобами, кабелем марки (N)HXHFE180/E30.

Силове електрообладнання. Напруга мереж живлення 380/220 В, 50Гц з глухозаземленою нейтраллю трансформатора. Згідно з нормами і вимогами ПУЕ споживачі електроенергії належать до III категорій надійності електропостачання. Живлення ввідно-облікових пристроїв передбачене однією кабельною лінією та виконується по місцю від існуючих мереж від головного ввідно-розподльчого пристрою будівлі ГРЩ. Вибір електричних апаратів проводився за умов, що їх ступінь захисту оболонки відповідає вимогам чинних нормативних документів.  Встановлення штепсельних розеток передбачене у всiх примiщеннях. Всі штепсельні розетки передбачені із захисним заземляючим контактом. Прив'язки розеток показані в розділі АР. Мережі живлення розеткових груп виконуються кабелем з мідними жилами з полівінілхлоридною ізоляцією, що не розповсюджує горіння марки ВВГнг-LS, які прокладаються в металорукавах сховано за штукатуркою по стінах та за підшивними стелями.

Система пожежної сигналізації

Система пожежної сигналізації передбачено для захисту приміщень використати неадресну автоматичну систему пожежної сигналізації на базі приладу приймальноконтрольного пожежного (далі ППКП) типу "Тірас-16.128П" з додатковими модулями. Базова плата ППКП "Тірас-16.128П" розрахована на під'єднання 16 шлейфів виявляння пожежної сигналізації. Орендовані приміщення також обладнуються окремими ППКП "Тірас-4П".

Проектом передбачено використаннядесяти шлейфів, чим забезпечуються більш ніж 10% резерв ємності ППКП. ППКП містить блок резервного живлення, у вигляді акумуляторної батареї' ємністю 18А-год. Блок резервного живлення забезпечує роботу системи не менше 30 годин у черговому режимі, в режимі «тривога» система працює не менше 3 годин. Враховуючи, що в захищуваних приміщеннях кухні на початковій стадії займання буде інтенсивніше виділення тепла ніж диму, першим спрацьовує тепловий пожежний сповіщувач. В решті приміщент прийнято використовувати димовий оптичний пожежний сповіщувач.

Технічними засобами для виявлення факторів можливої пожежі у приміщеннях, що захищаються проектом прийнято пожежні сповіщувачі теплові моделі СПТТірас, димові оптичні пожежні сповіщувачі моделі СПД-2, ручні моделі СПР.У відповідності до вимог ДБН В.2.5-56:2014 (додаток Б таб.БІ і таб.Б2) з врахуванням вимог ДБН В.2.3-15:2007 для приміщень паркінгу проектом прийнята система оповіщення і управління евакуацією людей другого типу із ввімкненням зовнішнього оповіщувача, який встановлюється на фасаді будівлі на висоті не менше 2,5м від рівня землі.Основні оповіщувачі, прийняті проектом для системи оповіщеня: для використання всередині приміщень - вказівники «Вихід» типу ОСЗ-12 (виробництва «Тірас-12») та зовнішній світлозвуковий оповіщувач типу ОСЗ «Джміль-2» (виробництва «Тірас-12»).

Управління оповіщувачами типу ОСЗ відбувається безпосередньо від ППКП. Для передачі повідомлення на ЦПТС використовується модуль цифрового автодозвону МЦА-GSM.

Пожежні сповіщувачі монтуються на стелі в приміщеннях, що захищаються і під'єднуються до ППКП по кабельній мережі радіального типу. Встановлення

сповіщувачів пожежної сигналізації повинно проводитись у відповідності до вимог ДСТУ-Н CEN/TS 54-14:2009, а саме:

-      відстань від технологічного обладнання до пожежних сповіщувачів не менше 0,6 м;

-      відстань від сповіщувачів до світильників повинно бути не менше 0,5м;

-      відстань від сповіщувачів до вихідних відводів системи кондиціонування - не менше 0,6м.

Оповіщувачі встановлюються безпосередньо біля виходів, з приміщень і по напрямку до них. Ручні пожежні сповіщувачі встановлюються на стіні на висоті 1,2-1,6 м. Від рівня підлоги в легкодоступних місцях. ППКП "Тірас-16.128П" встановлюється в приміщенні охорони на висоті 1,5м від рівня підлоги на стіні. Кабельна мережа прокладається вздовж стін та на стелі у короба

Енергозбереження та енергоефективність

Проектом передбачається реконструкція приміщень будівлі під приміщення ресторану. Реконструкція стосується  підвального, 1 поверху та терас.

          Проектування теплоізоляційної оболонки приміщень будівлі, здійснено із застосуванням теплоізоляційних матеріалів зі строком ефективної експлуатації, які відповідають вимогам ДСТУ Б В.2.6-189, ДСТУ Б В.2.7-182.

Розрахункові кліматичні та теплоенергетичні параметри для розрахунків мінімально допустимого значення опору теплопередачі приймаються для І температурної зони України.

Розрахункова температура внутрішнього повітря приймається t вн =20°С φ=50%.

Основні об'ємно-планувальні показники:

Зовнішні стіни  з керамічної цегли товщиною 380 мм як утеплювач використовуються мінераловатні плити товщиною 120 мм оздоблені мінеральною декоративною штукатуркою 10 мм.,

Суміщене покриття - залізобетонна плита покриття товщиною 200 мм з утепленням плитами екструдованого пінополістиролу товщиною 250 мм  з стяжкою 50 мм.

Підлога по грунту утеплюється плитами пінополістиролу товщиною 50 мм.,

Світлопрозорі конструкції виконані з алюмінієвих та з ПВХ-профілів із заповненням двокамерними склопакетами 4М1-10-4М1-10-4і. Віконні склопакети що використовуються мають енергозберігаюче покриття. Зовнішні двері з нормованим коефіцієнтом теплопередачі.

Розрахунковий опір теплопередачі зовнішніх огороджуючих конструкцій  будинку відповідає нормативному.

Джерелом теплопостачання прийнято існуючу дахову котельню. Гаряче водопостачання від електробойлерів.

Вентиляція  - природна, припливно-витяжна, загальнообмінна з механічним спонуканням.  Проектом передбачається кондиціювання ресторану.

Електропостачання будинку через електрощитову від існуючої ТП , яка розташована на ділянці забудови передбачено на напрузі 380/220 В.

Облік енергоресурсів здійснюється встановленням лічильників (загально будинкові на офісні та громадські приміщення і ресторан окремо) на всі види енергоресурсів.

Використання відновлювальних та альтернативних джерел енергії не передбачено.

Акумулювання енергії у години мінімального енергоспоживання не передбачено.

Оцінка основних технічних рішень, щодо економії енергії.Проект відповідає вимогам ДБН В.2.6-31:2016 по впровадженню енергоефективних заходів щодо енергетичних показників огороджувальних конструкцій будівлі порядку їх конструктивного вирішення, що забезпечить: - надійність нормативних показників санітарно-гігієнічних параметрів мікроклімату приміщень; - раціональне використання енергетичних ресурсів на обігрівання приміщень будинку; - забезпечення обліком економії енергоресурсів на всіх стадіях їх використання. Відповідно до проектних рішень теплоізоляційної оболонки будівлі,  системи опалення, вентиляції, в залежності від розрахункових кліматичних параметрів району будівництва та за результатами паспортизації енергетичної ефективності  приміщень ресторану та офісних приміщень визначено клас енергоефективності – «С».  До складу проектної документації  представлений енергетичний сертифікат будівлі.

 Оцінка впливу на навколишнє середовище

          Вплив на навколишнє середовище підчас проведення будівельних робіт незначний і носитиме тимчасовий характер. Вході реконструкції виконуються роботи в приміщеннях середині об’єкта з мінімальним використанням будівельної техніки, також будівельні матеріали без шкідливих складових.

          Основними джерелами впливу будуть: вихлопні гази автотранспортних

засобів в процесі розвантажувально - завантажувальні робіт; транспортні операції (постачання будівельних матеріалів, вивіз відходів).

Згідно з листом замовника від 02.03.2021р. № 7-010-21 експертиза проекту здійснена без розгляду кошторисної частини проектної документації.

У процесі розгляду проекту за зауваженнями ТОВ «Українська будівельно-технічна експертиза» від 23 березня 2021р. №23/02/21 проектною організацією за погодженням із замовником у проект внесені зміни і доповнення, зазначені у додатку до листа замовника.

Відповідальність за внесення змін в усі примірники проекту поклада­ється на генпроектувальника та замовника.


Розділи